Rodziny ptaków

Srokaty ptak zimorodka - fakty i opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek srokaty, nazwa naukowa Ceryle rudis to gatunek zimorodka wodnego szeroko rozpowszechniony w Afryce i Azji. Pierwotnie opisany przez Linneusza w 1758 roku, ma 5 rozpoznanych podgatunków.

Fakty o zimorodku srokatym

Ten artykuł zawiera przegląd siedlisk zimorodka srokatego, faktów, ptaków, latania, rozmiaru, szlaku, Sri Lanki, Indii, Wielkiej Brytanii, zawisu itp.

Jego czarno-białe upierzenie i grzebień, oprócz zachowania polegającego na unoszeniu się nad czystymi jeziorami i rzekami przed nurkowaniem w poszukiwaniu ryb, sprawiają, że jest charakterystyczny.

Samce zimorodka srokatego mają podwójną obwódkę na piersi, podczas gdy samice mają pojedynczy wąsik, który jest zwykle uszkodzony w środku.

Zwykle występują w parach lub małych zespołach domowych. W pozycji siedzącej zwykle przechyla głowę i unosi ogon.

Opis

Jest to średniej wielkości zimorodek o długości około 25 cm z białą maską, białym supercilium i czarnymi pasami na piersi.

Grzebień zimorodka srokatego jest zgrabny, a jego górne partie są czarne. Szereg podgatunków występuje w szerokiej dystrybucji. Rasa nominowana występuje w Afryce Subsaharyjskiej, rozciągając się na Azję Zachodnią.

Podgatunek syriacus jest większym północnym kotem, podobnie jak podgatunek nominalny (zgodnie z regułą Bergmanna).

Podgatunek leucomelanura został odkryty od Afganistanu na wschód do Indii, Sri Lanki, Tajlandii i Laosu.

Podgatunek travancoreensis z Ghatów Zachodnich jest ciemniejszy ze zmniejszoną bielą. Podgatunek C. r. insignis jest obecny w Hainan i południowo-wschodnich Chinach i ma dużo większe rachunki. Samce mają smukłą drugą opaskę piersiową, podczas gdy kobiety mają pojedynczą uszkodzoną opaskę.

Dystrybucja

Nie jest niczym niezwykłym przez Afrykę Subsaharyjską i południową Azję, od Turcji po Indie i Chiny. Jest rezydentem, a większość ptaków nie migruje, poza sezonowymi akcjami na krótkie odległości.

W Indiach występuje głównie na równinach i jest zmieniany na większych wzgórzach Himalajów przez zimorodka grzebieniastego (Megaceryle lugubris).
Szacuje się, że zimorodek srokaty jest jednym z trzech najliczniejszych zimorodków na świecie; dwa przeciwne to częsty zimorodek i zimorodek obrożny. To hałaśliwe dusienie, co sprawia, że ​​przeoczenie jest męczące.

Zachowanie zimorodka srokatego

Gdy siada, zimorodek srokaty zwykle podskakuje głową w górę iw dół i generalnie może podnosić ogon i machać nim w dół.

Dzwoni zwykle z ostrymi chirruk chirruk nutami. W przeciwieństwie do niektórych zimorodków, jest dość stadny i tworzy masywne kryjówki w nocy.

Karmienie zimorodka srokatego

Ten zimorodek żywi się głównie rybami, choć potrzebowałby skorupiaków i ogromnych wodnych robaków przypominających larwy ważek.

Zwykle poluje, unosząc się nad wodą w celu wykrycia ofiary i nurkując pionowo, aby złapać rybę. Kiedy nie żeruje, leci prosto, szybko i zauważono, że leci z prędkością praktycznie 50 km / h.

W Jeziorze Wiktorii w Afryce Wschodniej wprowadzenie okonia nilowego zmniejszyło liczbę pielęgnic haplochrominy, które wcześniej były popularnym łupem tych ptaków.

Może zająć się zdobyczą bez powrotu na okonia, zwykle połykając małą zdobycz w locie, a więc może polować nad dużymi wodami naszych ciał lub w ujściach rzek pozbawionych okoni, których mogą potrzebować różne zimorodki.

Hodowla zimorodka srokatego

Okres lęgowy trwa od lutego do kwietnia. Jego gniazdo to szczelina wykopana w pionowej instytucji finansowej z błota około 5 stóp nad wodą.

Tunel gniazdowy ma głębokość od 4 do 5 stóp i kończy się w komorze. W tej samej okolicy może gniazdować kilka ptaków. Standardowe sprzęgło to od trzech do 6 białych jaj.

Zimorodek srokaty na ogół rozmnaża się kooperacyjnie, z młodszymi nielęgowymi ptakami z wcześniejszego lęgu pomagającymi matce i ojcu, a nawet niespokrewnionym starszym ptakom.

W Indiach odkryto, że pisklęta są podatne na inwazję robaków (najprawdopodobniej przez Protocalliphora sp.), A na niektórych obszarach także na pijawki. Otwory lęgowe mogą być generalnie używane do grzędowania.
W 1947 roku brytyjski zoolog Hugh B. Cott zauważył, że oskórowanie ptaków, że szerszenie zostało przyciągnięte do pewnych ptaków, pozwoliło jednak uniknąć mięsa zimorodków srokatych.

Doprowadziło to do porównawczego badania jadalności ptaków i doradził, że ptaki o wyjątkowo widocznych upierzeniach mogą być również znacznie mniej smaczne.

Sugestia ta nie została jednak poparta późniejszą ponowną analizą jego informacji.

Obejrzyj wideo: Zimorodek gniazdo (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send