Rodziny ptaków

African Pygmy Kingfisher - fakty i opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Afrykański zimorodek karłowaty, nazwa naukowa Ispidina picta jest małym owadożernym zimorodkiem odkrytym w Afrotropics, głównie w siedliskach leśnych. Ten artykuł zawiera przegląd afrykańskiego zimorodka karłowatego, faktów, opisu, adaptacji i afrykańskiego zimorodka karłowatego itp.

African Pygmy Kingfisher - fakty i opis

Afrykański zimorodek karłowaty to zimorodek lądowy. Często odróżniają się od malachitowego zimorodka mniejszym rozmiarem, zaledwie krótszym dziobem i różową lub fioletową plamą piór za uszami.

Afrykański zimorodek karłowaty jest zwykle wykrywany w gęstych zaroślach z dala od wody.

Młode osobniki różnią się od dorosłych ptaków tym, że młoda kura ma czarny dziób, gdy jest jeszcze młodsza.

Czarny dziób zmieni kolor, ponieważ kura dorasta i staje się intensywnie fioletowa, gdy kura osiągnie dojrzałość.

Afrykańskie zimorodki karłowate są bardzo podobne do zimorodków malachitowych. Poniżej przedstawiono obrazy każdego afrykańskiego zimorodka karłowatego, oprócz malachitowego zimorodka, jako przykład różnic między gatunkami.

Afrykański zimorodek karłowaty (Ispidina picta) to mały owadożerny zimorodek odkryty wśród gatunków afrotropicznych, głównie w siedliskach leśnych. Niektóre teksty sprawdzają ten gatunek jako Ceyx pictus.

Niektóre prosperity w Ugandzie nazywają ich „spychaczami”, co jest konsekwencją tego, że są one nieustannie widziane jako „drzemiące” nawet z nagłym szarpnięciem głową.

Rozmiar afrykańskiego zimorodka karłowatego

Afrykański zimorodek karłowaty ma około 11-13 cm wielkości - jeśli chodzi o pomiar wróbla. To najmniejszy ze wszystkich zimorodków w Afryce Południowej.

Identyfikacja

Naprawdę mały zimorodek z szorstkimi podszewkami i błękitem sięgającym aż do ogona. Ciemnoniebieska korona dorosłego osobnika oddziela go od afrykańskiego krasnoluda-zimorodka.

Mniejszy rozmiar i fioletowe umaszczenie na osłonach uszu (piórach chroniących uszy) odróżnia go od tego samego zimorodka malachitowego. Podgatunek natalensis występujący w południowej części odmiany ma jaśniejsze części dolne i niebieską plamę nad białą łatą na uchu.

Kobiety i mężczyźni wyglądają podobnie.

Młode osobniki mają znacznie mniej intensywny fiolet na osłonach uszu i nieco czarniejszy niż pomarańczowy dziób.

Nawyki afrykańskiego zimorodka karłowatego

Zwykle odkrywany pojedynczo lub w parach. Skryty i dyskretny.

Siedlisko Afrykańskiego Zimorodka Pigmejskiego

Występuje w lasach, sawannach i lasach przybrzeżnych. Będąc owadożernym, nie jest pewne, czy podlewa.

Pozycja i dystrybucja

Afrykański pigmejski zimorodek jest szeroko rozpowszechniony w Afryce na południe od Sahary, gdzie jest powszechnym mieszkańcem i migrantem wewnątrz Afryki.

Nie występuje w większości rogów Afryki, a ponadto w bardziej suchych zachodnich obszarach Afryki Południowej.

Program odchudzania / karmienie

W większości zjadają owady, ale łapią też żaby i jaszczurki.

Połączenie

Wysoki ton przypominający owada „tsip-tsip” wydany w locie.

Opis afrykańskiego zimorodka pigmejskiego

Afrykański zimorodek karłowaty ma 12 cm (4,7 cala) wielkości. Płcie są jednakowe. Jest to bardzo mały zimorodek z szorstkimi podszewkami i błękitem sięgającym aż do ogona.

Ciemnoniebieska korona dorosłego osobnika oddziela go od afrykańskiego zimorodka karłowatego. Mniejszy wymiar i fioletowe umaszczenie na osłonach uszu odróżnia go od tego samego zimorodka malachitowego.

Podgatunek natalensis występujący w południowej części odmiany ma jaśniejsze części dolne i niebieską plamę nad białą łatą na uchu.

Młode osobniki mają znacznie mniej intensywny fiolet na osłonach uszu i dziób nieco czarny niż pomarańczowy. Decyzja jest wydanym w locie wysokim, przypominającym owada „tsip-tsip”.

Afrykański zimorodek karłowaty Rozmieszczenie i siedlisko

Afrykański zimorodek karłowaty jest szeroko rozpowszechniony w Afryce na południe od Sahary, gdzie jest powszechnym mieszkańcem i migrantem wewnątrz Afryki.

Nie występuje w większości rogów Afryki, a ponadto w bardziej suchych zachodnich obszarach Afryki Południowej.

Występuje w lasach, sawannach i lasach przybrzeżnych, nie jest na pewno podlewany. Zwykle jest wykrywany pojedynczo lub w parach i jest tajemniczy i dyskretny.

Zachowanie

Afrykańskie zimorodki karłowate gniazdują w norach wykopywanych przez każdą płeć w piaszczystych brzegach gleby lub bezpośrednio w dennym gnieździe termitów. Nory mają rozmiar od 30 do 60 cm (12 do 24 cali).

Sprzęgło to od 4 do 6 białych jaj. Każda matka i ojciec opiekują się młodszymi. W ciągu roku będą mieć wiele lęgów.

Afrykańskie zimorodki karłowate są obecne w Tugela Mouth w trakcie sezonu letniego od października do marca.

Zaczynają przybywać do Tugela Mouth w trzecim tygodniu września do początku października. Jest niezwykle możliwe, że mogliby przybyć nawet wcześniej.

Ponieważ dostępnych jest tysiące okoni, afrykańskie zimorodki karłowate migrują w ciągu nocy, żerując, odpoczywając i ukrywając się przed drapieżnikami w ciągu dnia.

Afrykańskie zimorodki karłowate mają olbrzymie oczy w porównaniu z ich niewielkimi wymiarami i zauważyłem, że latają w prawie całkowitej ciemności.

Upodobanie do migracji w godzinach wieczornych jest mechanizmem zabezpieczającym mającym na celu ochronę tych małych ptaków przed ich drapieżnikami po tym, jak z konieczności opuściły one gęste zarośla leśne i odleciały do ​​Afryki Środkowej i Wschodniej w ramach rocznego cyklu migracyjnego.

Hodowla afrykańskiego zimorodka pigmejskiego

Samiec rozpoczyna zaloty do kobiety w pierwszej połowie października. Posiłki odgrywa istotną połowę w trakcie zalotów.

Próbuje zdobyć przychylność samicy, łapiąc każdy rodzaj posiłku. Samiec będzie aktywnie nadawać imię kobiecie po dochodowym polowaniu, aby przekazać jej swoją nagrodę.

Gdy tylko dojdzie do kobiecości, następuje połączenie w gęstej roślinności lasu.

Przebieg sprzęgania jest ulotny i trwa tylko sekundę lub dwie. Łączenie przeprowadza się wielokrotnie przez kilka dni.

Samiec z początkowego miejsca na dnie rozpoczyna metodę od wlotu do wybranego wału w pełnym tempie, uderzając za każdym razem dziobem w to samo miejsce, aż na nasypie pojawi się mały ślad.

Za każdym razem, gdy uderza w nasyp, samiec chwyta trochę ziemi, wypluwając ją, gdy zbliża się w dół.

Tak szybko, jak wydaje się mała szczelina, kobiecość zaczyna służyć mężczyźnie, aby pogłębić ujście. Ten bieg powtarza się raz za razem, aż stworzą przyczółek.

Po utworzeniu przyczółka para zaczyna dłutować tunel w nasypie, oczyszczając palcami luźną ziemię.

Rozwój gniazda może zająć dzień lub więcej, w zależności od warunków glebowych. Mogą na początek wykopać kilka luk, a dopiero później wybrać jednego do rozmnażania.

Afrykański zimorodek karłowaty Wykopywanie gniazda

Tunele mają głębokość od 40 do 60 cm, z małą komorą w miejscu, w którym samica będzie składać i wysiadywać swoje jaja.

Ta komora może być miejscem, w którym będą karmić i podnosić swoje młodsze. Samica składa od czterech do sześciu białych jaj, a inkubacja trwa od 16 do 18 dni.

Samiec pomaga w przebiegu inkubacji. Zmieniają się co około 2 godziny, pozwalając przeciwnemu wspólnikowi na polowanie.

Ptaki rozmnażają się zwykle już w trakcie sezonu. Niemniej jednak zauważyłem w sezonach 2012 i 2013, że wiele par rozmnażało się dwukrotnie.

Drugie zaklęcie rozrodcze rozpoczyna się wcześnie w ciągu nowych 12 miesięcy.

Żmudna podróż na północ powinna być faktycznie niebezpieczna dla piskląt wychowywanych w drugiej połowie sezonu lęgowego, ponieważ pisklęta te muszą odbywać tę podróż przez cały marzec, kiedy są jednak bardzo młodsze.

Samiec waży około 12 do 13 gramów, podczas gdy samica waży o 1 do 2 gramów mniej niż samiec.

Ptaki mają rozpiętość skrzydeł od 5 do 6 centymetrów i około 13 centymetrów. Trudno jest odróżnić płeć tych ptaków po prostu nimi.

Upierzenie samców i samic jest identyczne, dlatego ich wygląd zewnętrzny jest bardzo porównywalny.

Umiejętność rozróżniania płci na podstawie zewnętrznego spojrzenia zajęła mi chwilę.

Oczy mężczyzny i kobiety podczas wyszukiwania moich obrazów. Istnieją wyraźne różnice między płciami w kształcie ich oczu, gdy ptaki są rygorystycznie obserwowane. Oczy ptaków żeńskich są wyjątkowo owalne (jajowate) w porównaniu z oczami samca.

Afrykańskie zimorodki karłowate zwykle siadają na etapie ludzkiego oka lub zmniejszają się w tylnych gałęziach drewna i krzewów.

Ptaki te dodatkowo siedzą nieruchomo przez długie okresy czasu. Jedynym czynnikiem, który zazwyczaj ujawnia ich miejsce, jest to, że przenoszą swoje małe główki w górę iw dół w kiwającym ruchu.

Zamierzają zerwać osłonę, odlatując natychmiast ze swojego miejsca siedzącego bez żadnego ostrzeżenia. Dlatego wyjątkowo kłopotliwe jest {fotografowanie} Pygmy Kingfishers podczas lotu.

Wszyscy obserwatorzy widzą błysk błękitu, ponieważ kura znika ze swojego miejsca siedzącego. W locie często wydają wygodny dźwięk tjick-tjick, rzadko powtarzając go w pozycji siedzącej.

Afrykańskie zimorodki karłowate polują na kręgowce i bezkręgowce, które rozpoznał na dnie ze swoich grzęd.

Łapią małe kraby, żaby i kijanki w pobliżu żądła wody lub w jej pobliżu, jednak nie jak inne zimorodki, nie będą nurkować w wodzie (poza umyciem), ponieważ ich ważne źródło pożywienia jest odkrywane na lądzie.

Chociaż wcześniej słyszałem, że ptaki te żywią się żabami i kijankami, dużą część zdobyczy karmionych pisklętami stanowiły żaby i ogromne kijanki.

Kijanki już rozwinęły kończyny wejściowe, jednak ich ogony były wyraźnie widoczne. Zdjęcia afrykańskich zimorodków karłowatych z tymi kijankami i żabami zostały udowodnione profesjonalistom zajmującym się płazami w College of Pretoria.

Te kijanki nie będą żerować przez ten czas, jednak wszystkie pożywienie będą czerpać z wchłonięcia ogonów.

Karmienie afrykańskiego zimorodka pigmejskiego

Pożywienie afrykańskiego zimorodka karłowatego składa się z owadów, takich jak koniki polne, modliszki, robaki, świerszcze, ważki, karaluchy i ćmy.

Ponadto zidentyfikowano je jako pająki, które stanowią dość dużą część ich pożywienia.

Ponadto zabierają gekony i jaszczurki, które są po prostu ich wielkością i małe żaby, a nawet często małe kraby.

Na ofiary poluje się z niskich okoni, a gdy tylko złowione, są miażdżone w dziobie lub miażdżone w opozycji do okonia.

Obejrzyj wideo: African Pygmy Kingfisher, Afrikanpikkukalastaja, Ceyx pictus, 9 1 2017, Marakissa, Gambia (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send