Rodziny ptaków

Habitat zimorodka - gdzie żyją zimorodki?

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek to jaskrawo ubarwiona, szerokodzioba grupa ptaków z rodziny Alcedinidae wraz ze swoim siedliskiem. Istnieje ponad 100 zupełnie różnych gatunków zimorodków, które badacze podzielili na trzy zupełnie różne podrodziny. Siedlisko zimorodka jest szeroko rozpowszechnione, jednak nie występuje go w północnej Szkocji.

Siedlisko zimorodka

Różne gatunki zimorodków zamieszkują wiele obszarów świata w swoich siedliskach. Jak sugerowałby ich tytuł, zimorodki polują na ryby i różne wodne ofiary. Dowiedz się, jak uczyć się o zimorodku.
Podczas gdy zwykle są one związane z rzekami i jeziorami, ponad połowa gatunków na świecie występuje w lasach i zalesionych strumieniach.

Ponadto siedlisko zimorodka zajmuje wiele różnych siedlisk. Australijski zimorodek czerwonogrzbiety żyje na najbardziej suchych pustyniach, chociaż zimorodki są nieobecne na różnych suchych pustyniach, takich jak Sahara.
Ptaki te zamieszkują różnorodne ekosystemy i nigdy nie wszystkie z nich koncentrują się głównie na żerowaniu na obszarach wodnych.

Chociaż wiele zimorodków poluje głównie na ryby i powiązane stworzenia, ptaki te mają różnorodne ofiary i obszary poszukiwań.
To siedlisko zimorodka, w którym te ptaki nie zamieszkują, to nadmierne warunki pustynne (podobnie jak Sahara w Afryce) i ekosystemy polarne.

Mieszkają obok rzek, jezior i strumieni, oprócz lasów, gór, lasów, lasów tropikalnych, bagien, terenów podmokłych i innych.
Terytorium jest niezwykle ważne dla zimorodków w całym roku. Każdy kurczak, który nie jest w stanie uratować terytorium przy wystarczającej ilości posiłków, jest podatny na śmierć.

Jest to szczególnie istotne przed nadejściem zimy. Ptaki zaczynają walczyć o terytoria do połowy września.

Para hodowlana zazwyczaj dzieli między siebie swoje letnie terytorium. Mroźny klimat może zazwyczaj wypędzić ptaki ze swoich terytoriów, co regularnie przenosi je do znacznie mniej odpowiednich siedlisk lub do walki z różnymi zamieszkującymi je zimorodkami.
Wymiary terytorium zależą od liczby posiłków na zewnątrz i od mieszkańców kurczaków w przestrzeni.

Terytoria mogą obejmować co najmniej 1 km rzeki, jednak mogą przedłużyć się o ponad 3/5 km. Do tego terytorium można włączyć każdy pobliski zbiornik wodny, który zapewnia dobre warunki do wędkowania.
Ptaki te zamieszkują obszary lądowe prawie na całym świecie, chociaż nie zamieszkują Antarktydy. Ich zróżnicowanie rozciąga się od południowej Kanady, przez całą Amerykę Północną, Amerykę Środkową i koniec Ameryki Południowej.
Ponadto mieszkają w całej Europie, z wyjątkiem Norwegii, Szwecji i Finlandii. Ich różnorodność rozciąga się na Środkowy Wschód, jednak nie ma ich na ekstremalnych obszarach pustynnych i w większości północnej Azji. Ponadto mieszkają w Afryce, Australii i na otaczających je wyspach.
Zimorodki są szeroko rozpowszechnione, szczególnie w środkowej i południowej Anglii, zmieniając się znacznie rzadziej w dodatkową północ, niemniej jednak, po pewnych spadkach w ostatnim stuleciu, obecnie rosną w Szkocji.
Zimorodki są odkrywane przez jednakowo lub stopniowo płynącą wodę odpowiadającą jeziorom, kanałom i rzekom na obszarach nizinnych.

Zimą niektórzy przenoszą się do ujść rzek i na wybrzeże. Często trafiają do przydomowych stawów o odpowiedniej wielkości.


Zimorodki są szeroko rozpowszechnione, szczególnie w środkowej i południowej Anglii, zmieniając się znacznie rzadziej na północ, jednak po pewnych spadkach w ostatnim stuleciu, obecnie rośnie w Szkocji.

Odkrywa się je mimo to lub stopniowo płynącą wodą odpowiadającą jeziorom, kanałom i rzekom na obszarach nizinnych.

Zimą niektórzy przenoszą się do ujść rzek i na wybrzeże. Często mogą iść do przydomowych stawów, jeśli mają akceptowalny rozmiar.
Na obszarach o klimacie umiarkowanym zimorodki zamieszkują jasne, wolno płynące strumienie oraz rzeki i jeziora o dobrze zarośniętych brzegach.

Zimorodki są czasami obecne w zaroślach i krzakach z wystającymi gałęziami w pobliżu płytkich, otwartych wód, na które poluje.

Zimą zimorodek jest wyjątkowo przybrzeżny, zwykle żeruje w ujściach rzek lub portach oraz wzdłuż skalistych wybrzeży w siedlisku.

Obejrzyj wideo: JASTRZAB W LOCIE (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send