Rodziny ptaków

Zimorodek z kołnierzem - opis | Fakty | Dieta | Dźwięk

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek obrożny, nazwa naukowa Todiramphus chloris to średniej wielkości zimorodek należący do podrodziny Halcyoninae, czyli zimorodka drzewiastego. Ten artykuł zawiera przegląd odgłosów zimorodka obrożnego, pożywienia, faktów, diety itp.

Zwykle określa się go jako zimorodka białobrosnego lub zimorodka namorzynowego. Występuje w różnorodności rozciągającej się od Morza Różowego przez południową Azję po Polinezję.

Sporo podgatunków i zespołów podgatunków zostało wyciętych z tego gatunku wraz z zimorodkiem pacyficznym, zimorodkiem wyspowym, zimorodkiem torrezyjskim, zimorodkiem marianskim i zimorodkiem melanezyjskim.
Zimorodek to kolorowe ptactwo małe i średnie, zwykle spotykane w pobliżu wody. Zimorodek obrożny jest bardzo rozpowszechnionym gatunkiem i ma kilka podgatunków należących do podrodziny Halcyoninae, zimorodka drzewiastego.

Występują na trzech kontynentach, szczególnie w Australii, Azji i Afryce, zajmując różnorodne miejsca na tych kontynentach.

Podgatunki różnią się nieznacznie wymiarami, jednak podstawową odmianą jest odcień upierzenia, przy czym górne partie są bardziej zielone lub bardziej niebieskie, części dolne zaczynają się od płowożółtego do białego, a wymiary białej loralowej plamki różnią się.

Kobiety i mężczyźni są porównywalni, jednak górne partie mężczyzn są zwykle ledwo bardziej niebieskie niż u kobiet. Nieletni mają ciemniejszy odcień niż dorośli, czarny kołnierz i naprawdę małe, czarne łuski na piersi.

Opis zimorodka kołnierzowego

Zimorodek obrożny ma od 22 do 29 cm (8,7 do 11 czterech cali) długości i waży od 51 do 90 g (od 1 do 8 do 3, 2 uncji).

Różni się od niebieskiego do niedoświadczonego powyżej, podczas gdy spód może być biały lub płowy. Na szyi ma biały kołnierz, nadający ptakom jego tytuł.

Niektóre rasy mają biały lub wzmocniony pasek na uwadze, podczas gdy inne mają białą plamę między uwagą a fakturą.

W przypadku uwagi może również pojawić się czarny pasek. Duża faktura jest czarna z bladożółtą podstawą do obniżenia żuchwy.

Samice są zazwyczaj bardziej zielone niż samce. Niedojrzałe ptaki są bardziej matowe niż dorosłe osobniki z ciemnymi, łuszczącymi się plamami na szyi i piersi.
Ma dość dużo połączeń o zasięgu geograficznym. Najpopularniejsza nazwa jest głośna, szorstka i metaliczna i jest powtarzana w wielu przypadkach.

Dystrybucja i siedlisko

Występuje głównie na obszarach przybrzeżnych, zwłaszcza na bagnach namorzynowych. Ponadto zamieszkuje pola uprawne, otwarte lasy, łąki i ogrody.

W niektórych jego elementach jest zróżnicowany, szczególnie na wyspach, można go dostrzec dodatkowo w głębi lądu, sięgając w las lub na obszary górskie. Ptaki zwykle rzucają się w oczy na drutach, skałach lub nagich gałęziach.
Zimorodek obrożny występuje w Zatoce Perskiej i Morzu Różowym przez całą południową i południowo-wschodnią Azję, Indonezję, Nową Gwineę, północną Australię, Vanuatu, Fidżi, Tongę, Samoa i Wyspy Salomona.

Zajmuje sporo siedlisk przybrzeżnych, od piaszczystych wybrzeży i portów po namorzyny, obszary pływowe i obszary błotne.

Na zachodzie, część różnorodności, jest w dużej mierze ograniczona do namorzynów, ale może się również zdarzyć na plantacjach kokosów w Azji Południowo-Wschodniej.

Zwykle podąża za ogromnymi rzekami, aby osiągnąć otwarte lasy, ogrody, parki i pobocza dróg, zwykle latając w górę rzeki na odległość do 40 km.
Prawdopodobnie najdalej wysuniętym na zachód podgatunkiem występującym na kontynencie eurazjatycko-afrykańskim jest T. c. Abisyński z północno-wschodniej Afryki, obecny w płatach namorzynów w Erytrei, odnotowywany dodatkowo w Sudanie i Somalii.

Bardziej na wschód w Arabii jest zagrożona wyginięciem rasa T. c. kalbaensis z mieszkańcami 55 par lub mniej; są one prawie wyłącznie ograniczone do Khor Kalba w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, jednak ostatnio hodowla miała miejsce również w Khor Shinass w Omanie.

Dodatkowe podgatunki występują regionalnie na wybrzeżach Indii i Bangladeszu oraz na wyspach Andamany i Nikobar.

W Azji Południowo-Wschodniej i Indonezji gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony i zwyczajowy, na niektórych obszarach występuje daleko w głębi lądu.

Nawyki i sposób życia

Gotowy drapieżnik ryb, będący rodzajem drapieżnika typu okoń i czekaj, zimorodek Collared siedzi na wydziale blisko wody, na wysokości od 1 do 3 metrów, nurkując w dół, aby złapać zdobycz na piasku lub błocie.

Siedzi i czeka na swojej żerdzi przez bardzo długi czas, po czym ponownie zabiera ofiarę na żerdź, gdzie bije ją i traci życie.

Gatunek ten jest samotny i niezwykle terytorialny, znajdując dużą przestrzeń w odpowiedzi na tamtejsze posiłki, pożądanie drewna do przysiadów i bezpieczeństwo witryn internetowych z noclegowniami. Poszukują posiłków rano i wieczorem.

W chłodniejszym klimacie równie przyjemnie polują na posiłki przez środek dnia.

Czystość jest dla nich niezbędna i często można je zobaczyć, jak nurkują w wodzie, aby się wykąpać, a następnie lecą na okonie w miejscu, w którym się czyścą, i pozwalają swoim piórom wyschnąć w świetle dziennym. Niektórzy nawet oczyszczają głowy za pomocą skrzydeł.

Używają działu do czyszczenia swoich spektakularnych dziobów, wycierając je do przodu i do tyłu.

Dieta

Zimorodki obrożne zamieszkujące obszary przybrzeżne i będące oportunistycznymi drapieżnikami ogólnymi żywią się całkowicie krewetkami, krabami i małymi rybami.

Te dodatkowe śródlądowe kraby zjadają kraby lądowe, dżdżownice, pająki, robaki, żaby, małe węże, a czasem myszy, ptasie jaja i pisklęta.
Małe kraby są ulubionym posiłkiem na obszarach przybrzeżnych, jednak zjada się wszystkie rodzaje różnych zwierząt razem z robakami, robakami, ślimakami, krewetkami, żabami, jaszczurkami, małymi rybami i zazwyczaj innymi małymi ptakami.

Ptak siada prawie nieruchomo przez długi czas gotowy na zdobycz. Kiedy zauważy jedną rzecz, ześlizguje się w dół, by ją złapać, po czym leci ponownie na żerdź, gdzie większe gadżety są wbijane w kierunku działu, aby je ujarzmić. Wszelkie niestrawne pozostałości są zwracane w postaci granulek.

Hodowla

Niewiele wiadomo na temat systemu godowego kojarzenia zimorodków białoczelnych, niemniej jednak większość zimorodków drzewiastych wykazuje monogamiczny system kojarzenia.

Oznacza to, że samce będą kojarzyć się tylko z jedną samicą, a samice tylko z jednym samcem. Sezon lęgowy trwa od grudnia do sierpnia, kiedy ptaki ścigają się nawzajem podczas przelotów terytorialnych.

Następnie samiec oddaje rybę kobiecości, więź pary umacniana przez każdego ptaka rozpościerającego skrzydła.

Ptaki lęgowe gniazdują w samotnych parach, tworząc gniazdo w gnieździe termitów, poprzednim pniu drzewa, poprzedniej przerwie dzięcioła lub ziemnej instytucji finansowej.

Terytorium w poprzek witryny internetowej gniazda jest agresywnie bronione. Zwykle wychowuje się dwa lęgi w ciągu roku. Składa się 3–7 jaj, a wysiadywanie trwa około 18 dni. Pisklęta wychodzą około 26-30 dni wcześniej.
Gniazdo to szczelina, zarówno czysta wyrwa w drzewie, jak i nora wykopana przez same ptaki w zgniłym drzewie, kopcu termitów lub ziemskiej instytucji finansowej.

Mogą nawet zajmować poprzednie dziury dzięcioła. Dwa do siedmiu okrągłych białawych jaj jest składanych bezpośrednio na ziemi nory bez użycia materiałów do budowy gniazd.

Każdy tata i mama uczestniczą w wysiadywaniu jaj i karmieniu piskląt. Młodsze ptaki opuszczają gniazdo około 44 dni po wykluciu. Czasami w ciągu roku wychowuje się dwa lęgi.

Zagrożenia mieszkańców

Chociaż szeroko rozpowszechniony i obecnie nigdy nie jest zagrożony wyginięciem, w niektórych elementach jego różnorodności gatunek ten jest zagrożony brakiem siedlisk, w szczególności w wyniku konwersji namorzynów, przypominającej miejsce w Australii, gdzie są one niszczone na cele mieszkalne, infrastruktura i osiedla wczasowiczów, które kończą się w niewłaściwym miejscu gniazdowania i żerowania zimorodka kołnierzowego.

Ptakom tym dodatkowo zagraża zanieczyszczenie powietrza w ujściach rzek oraz gromadzenie się pestycydów w ich otoczeniu.

Populacja

W odpowiedzi na IUCN, zimorodek obrożny może być bardzo rozpowszechniony i zwyczajowo rozważać wszystko ze względu na jego zróżnicowanie, jednak nie podano ogólnych szacunków dotyczących liczby mieszkańców. W chwili obecnej gatunek ten zaliczany jest do grupy najmniejszej troski (LC), niemniej jego liczebność w obecnych czasach spada.

Zabawne fakty

Obejrzyj wideo: ZIMORODEK. Kingfisher (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send