Rodziny ptaków

Woodland Kingfisher Bird - Profil | Fakty | Piosenka | Połączenie

Pin
Send
Share
Send
Send


The Woodland Kingfisher, nazwa naukowa Halcyon senegalensis to mały kurczak o niesamowicie żywym upierzeniu. Zimorodek leśny ma bardzo błyszczące niebieskie pióra na piersi, skrzydłach i ogonie, czarne łopatki i biały brzuch.

Fakty dotyczące zimorodka leśnego

W tym artykule omówię ptactwo zimorodka leśnego, wezwanie, migrację, fakty, RPA, samicę, śpiew itp.

Od równie ubarwionego zimorodka namorzynowego odróżnia go szkarłatna, wyższa i czarna żuchwa. Rachunek gatunków namorzynowych jest cały szkarłatny.
Ten wspaniały kurczak jest migrantem w Afryce. Można go odkryć na północ od Pretorii w Gauteng, na południe od Sahary, migrując w górę wzdłuż Afryki w porze suchej. W Afryce Południowej występuje głównie w thornveld akacji.
W przeciwieństwie do ich imion, prawie wszystkie zimorodki tak naprawdę nie łowią dla swoich posiłków, a Woodlands Kingfisher stanowi część grupy nie łowiącej ryb.

Ryby rzadko są częścią diety Woodland. Woli polować na swoją zdobycz z niskich gałęzi drzew z dala od wody, nurkując w dół, aby złapać robaki na dnie.
Podczas gdy zimorodki rzeczne mają skłonność do gniazdowania w norach na brzegach rzek, gatunek ten gniazduje w pustych dzięciołach lub dzięciołach.

Podczas zalotów można było zobaczyć zarówno samicę, jak i mężczyznę siedzących na wydziale z rozpostartymi skrzydłami, ukazującymi swoje błyszczące kolory.

Samica składa od 2 do 4 jaj, które wykluwają się po około 2 tygodniach. Każda matka i ojciec karmią pisklęta.
W Sabi Sabi nazwa Woodland Kingfisher jest głównym znakiem powitalnym powrotu sezonu letniego i zazwyczaj jest to główny kurczak migrujący, który powraca.

Samce można było usłyszeć nieustanne wołanie, tak szybko, jak przybywają ponownie do buszu, wytrwałe aż do końca sezonu lęgowego.

Decyzja może być bardzo charakterystyczna i nieomylna, zaczynając od jednego ostrego, głośnego, nadmiernego słowa, przyjętego przez powtarzanie trylów, które stopniowo opadają, a na końcu zanikają.

Rozmieszczenie zimorodka leśnego

Zimorodek leśny jest szeroko rozpowszechniony w tropikalnej Afryce na południe od Sahary i od Pretorii na północ.

Ten zimorodek leśny zasadniczo zamieszkuje wewnątrz 8 ° od równika, jednak populacje północne i południowe migrują, przenosząc się do strefy równikowej w porze suchej.

Chociaż jest to „zimorodek”, preferuje bardziej suche siedliska w dodatkowych konwencjonalnych lasach i może zostać usunięty z wody. Zwykle jest to samotne, ale może się zdarzyć w małych zespołach.

Zimorodki leśne migrują głównie w porze nocnej.

Chociaż jest to „zimorodek”, preferuje bardziej suche siedliska w dodatkowych konwencjonalnych lasach i może zostać usunięty z wody. Zwykle jest to samotne, ale może się zdarzyć w małych zespołach.
Woodland Kingfisher jest szeroko rozpowszechniony w tropikalnej Afryce na południe od Sahary i od Pretorii na północ.
Ten zimorodek zamieszkuje w zasadzie wewnątrz 8 ° od równika, jednak populacje północne i południowe migrują, przenosząc się do strefy równikowej w porze suchej.
Jest to szeroko rozpowszechniony gatunek obejmujący sporo siedlisk leśnych z kilkoma krzewami, zwłaszcza akacjami, wraz z okrągłymi siedliskami ludzkimi.

Chociaż jest to „zimorodek”, preferuje bardziej suche siedliska w dodatkowych konwencjonalnych lasach i może zostać usunięty z wody. Zwykle jest to samotne, ale może się zdarzyć w małych zespołach.
Zimorodki leśne migrują głównie w porze nocnej.

Opis

Jest to średniej wielkości zimorodek o wielkości 23 cm (9,1 cala). Dorosły ma znowu lśniący niebieski, panel skrzydłowy i ogon.

Jego głowa, szyja i tyłki są białe, a ramiona czarne. Lot zimorodka leśnego jest szybki i bezpośredni.

Duży dziób ma szkarłatną wyższą żuchwę i czarną żuchwę. Nogi i palce są ciemnoszare.

Niektóre ptaki mogą mieć szarawe głowy, co powoduje zamieszanie z zimorodkiem mangrowym.
Jest to średniej wielkości zimorodek o wielkości 20 - 24 cm i wadze od 54 do 81g.
Dorosły ma znowu lśniący niebieski, panel skrzydłowy i ogon. Jego głowa, szyja i tyłki są białe, a ramiona czarne.

Duży dziób ma czerwoną wyższą żuchwę i czarną żuchwę obniżoną. Nogi są błyszczące, szkarłatne. Niektóre ptaki mogą mieć szarawe głowy, co powoduje zamieszanie z zimorodkiem namorzynowym.

Płcie wyglądają podobnie. Nieletni są nudniejsi niż dorośli; są wąsko zakryte na krawędziach części spodniej; więc mają ciemnobrązowy dziób.
Decyzja tego hałaśliwego zimorodka to głośny tryl, który brzmi jak gwóźdź spływający po szkliwie grzebienia.

Jest to średniej wielkości zimorodek o wielkości 20 - 24 cm i wadze od 54 do 81g.

Dorosły ma znowu lśniący niebieski, panel skrzydłowy i ogon. Jego głowa, szyja i tyłki są białe, a ramiona czarne.

Duży dziób ma szkarłatną wyższą żuchwę i czarną żuchwę. Nogi są błyszczące, szkarłatne. Niektóre ptaki mogą mieć szarawe głowy, co powoduje zamieszanie z zimorodkiem namorzynowym.
Niemniej loresy są ciemne, tworząc ciemnawy pasek w ramach uwagi (pasek nie przedłuża się w wyniku uwagi w Mangrove Kingfisher), a podszewka, prymarne i wtórne (krótsze, wyższe pióra „ramienia”) są czarne z białymi osłonami pod spodem (na białych osłonach w Mangrove Kingfisher jest czarna łatka nadgarstka).

Wewnętrzne pajęczyny dolnej części lotek są białe, tworząc niewyraźny biały pręt skrzydłowy (biały całkowicie nieobecny na skrzydłach u Mangrove Kingfisher). Pierś jest biała (u zimorodka namorzynowego wydaje się być znacznie bardziej szara).
Płcie wyglądają podobnie. Nieletni są nudniejsi niż dorośli; są wąsko zakryte na krawędziach części spodniej; więc mają ciemnobrązowy dziób.

Nawyki leśnego zimorodka

Lot Woodland Kingfisher jest szybki i bezpośredni.
Woodland Kingfishers są agresywnie terytorialni, atakując intruzów - razem z ludźmi.

Hodowla / Zagnieżdżanie

Zimorodki leśne migrują do Afryki Południowej od października do kwietnia w celu rozmnażania. Gniazdo to wyrwa w drzewie wydrążona przez dzięcioła lub brzana.

Typowe jest pojedyncze sprzęgło trzech kulistych białych jaj. Młodszymi opiekuje się każda mama i tata do 5 tygodni po opuszczeniu gniazda.

Rozmnażają się od listopada do marca w Transwalu i od listopada do stycznia w Mozambiku i Zimbabwe.
Przez cały sezon lęgowy jest bardzo głośny i naprawdę wiszący pokaz, podczas gdy wołanie z rozpostartymi skrzydłami wskazuje na białe podszewki.
Gniazdo to wyrwa w drzewie wydrążona przez dzięcioła lub brzana. Mogły dodatkowo zagnieżdżać się pod okapem domu lub w obrębie poprzedniego gniazda jerzyków.

Wspólne sprzęgło składa się z 2-czterech błyszczących białych jaj. Jaja te są inkubowane przez 13 - 14 dni. Każda matka i ojciec wspólnie powiększają pisklęta. Młodszy pisklak ma 15-22 dni wcześniej.

Imię / Wokalizacja

Decyzja tego hałaśliwego zimorodka to głośny tryl.

Zachowanie

Zimorodek leśny jest agresywnie terytorialny, atakując intruzów razem z ludźmi. Ma wiszący pokaz, za pomocą którego skrzydła rozkładają się, aby wskazać białe podszewki.

Karmienie zimorodka leśnego

Poluje z odsłoniętej werandy, zwykle na bezużytecznym dziale drzewa lub siada cicho w półcieniu, szukając posiłków.

Ofiarą są przede wszystkim wszelkiego rodzaju olbrzymie robale, ale dodatkowo różne stawonogi, węże, ryby i żaby.

Ryby, kraby i ptaki nie są często brane pod uwagę.

W przeciwieństwie do większości zimorodków, zimorodki leśne rzadko nurkują po ryby.

Obejrzyj wideo: Exploring the nest of kingfishers chickens (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send