Rodziny ptaków

Ara Leara (Anodorhynchus leari) | Profil Indygo Ara

Pin
Send
Share
Send
Send


Ara Leara, nazwa naukowa Anodorhynchus leari, zwana także arą indygo, jest dużą, całkowicie niebieską papugą brazylijską, członkiem gigantycznej grupy papug neotropikalnych ogólnie znanych jako ara. Po raz pierwszy został opisany przez Charlesa Luciena Bonaparte w 1856 roku.

Ara Leara ma 70-75 cm (28-30 cali) długości i waży około 950 g (2,09 funta). Jest metalicznie niebieski ze słabym, zwykle prawie niewidocznym odcieniem niedoświadczonego i żółtą plamą porów i skóry u podstawy ciężkiej, czarnej faktury.
Ara Leara to duża, oszałamiająca niebieska papuga z wydłużonym ogonem. Bratanek Napoleona, Lucien Bonaparte, po raz pierwszy opisał je w 1858 roku na podstawie ilustracji Edwarda Leara, znanego brytyjskiego poety bzdur.

Niemniej jednak ta ara pozostawała nieuchwytna na wolności i została zaakceptowana wyłącznie w 1978 roku jako określony gatunek, kiedy w końcu przyrodnik Helmut Sick znalazł dzikich mieszkańców. Jego głowa, szyja i tyłki są zielonkawo-niebieskie, podczas gdy reszta ciała jest fioletowo-indygo.

Ma odsłonięte pory i skórę wokół oczu, a dolna część jego małego dzioba jest bladożółta.
Podobnie jak Grzeczne niedoświadczone, wojskowe i błękitnoskrzydłe ary, te oszałamiające papugi są bardzo lubianymi ptakami klatkowymi, które mogą być niezwykle poszukiwane przez nielegalnych kłusowników.

Rezerwat wspierany przez ABC - Canudos Organic Station - zapewnia teraz chronioną przystań dla Lear's Ara, a liczba gatunków wzrosła z kilkudziesięciu w późnych latach osiemdziesiątych do około 1300, jak mówimy.
Ta ara jest rzadka z bardzo ograniczoną odmianą. Jego żywotność może przekraczać 30-50 lat.

Detale

Na początku każdego dnia grupa dwóch lub trzech samców „wyszukuje” potencjalne witryny internetowe z noclegiem lub karmieniem.

Będą pierwszymi, którzy wrócą do miejsca odpoczynku o zachodzie słońca. „Zwiadowcy” będą spokojnie przysiadać przez około dziesięć minut w obrębie najwyższego drzewa, a gdy tylko nie będą mieli żadnego zagrożenia, głośno wzywają ptaki przeciwległe, które następnie obserwują je do pozycji.

Jeśli istnieje zagrożenie, wcześniejsze spotkanie towarzyskie zabrzmi głośnymi, podpisowymi wołaniami, ostrzegając grupę.

Wołania kontaktowe ary Leara brzmią jak bulgotanie, a ich alarmy lub wezwania wartowników to ostre rechotanie.

Ara Leara bierze swoją tożsamość od Edwarda Leara, znanego artysty-poety z połowy XIX wieku, który malował ary i tworzył nonsensowne rymy.

Ary są dociekliwe i zabawne i dobrze naśladują ludzkie wokalizacje.
Każda ara Leara zjada nawet 350 orzechów dziennie, a szacuje się, że jedna ara potrzebuje okrągłych 450 owocujących palm, aby ją nakarmić.

Ary rozłupują pracochłonne łupiny orzechów swoimi masywnymi, solidnymi dziobami, aby dostać się do wnętrza kurczaka.

Zwykle zabierają grupę około 10-20 orzechów i zjadają za ich pomocą. Mogli zabrać kiść do pobliskiego drzewa i zjeść tam orzechy.

Opis

Ara Leara ma 70-75 cm (27,5-29,5 cala) długości i waży około 950 g (2,09 funta).

Budowa ciała, ogon i skrzydła są ciemnoniebieskie, a szczyt ma ledwie jaśniejszy odcień. Ma przestrzeń jasnożółtych porów i skóry przylegającej do dolnej części dzioba oraz pomarańczowo-żółte pierścienie wokół oczu. Ma duży, czarniawy dziób i ciemnoszare palce.
Ara Leara jest tak samo jak większa ara hiacyntowa i nieznacznie mniejsza sroka ara.

Ara hiacyntowa wyróżnia się ciemniejszym upierzeniem, brakiem zielonkawego zabarwienia oraz inaczej ukształtowaną plamą żółtych porów i skóry przylegającą do spodu faktury. Sroka ara jest jaśniejsza i ma dodatkowo szarawą głowę.
Lear's Macaw (zwana także Indigo Macaw) została uznana przez naukę przez 150 lat dzięki handlowym ptakom, zanim ornitolog Helmut Sick znalazł witrynę hodowlaną w 1978 roku.

Utrata siedlisk, poszukiwanie i łapanie w pułapki w celu handlu zwierzętami gwałtownie zmniejszyły ich liczbę, a pod koniec lat 80. XX wieku na wolności pozostało tylko 70 rozpoznanych ptaków.

Nawyki i styl życia

Ary Leara to ptaki towarzyskie, dzienne, terytorialne i hałaśliwe. Ary Leara zwykle tworzą zespoły w rundzie od ośmiu do 30 ptaków, aw mniejszym stopniu są to pary lub mniejsze zespoły rodzin.

Wydają wyraźne głośne okrzyki i zwykle są zauważane, jak latają lub siedzą na skrajnych kończynach krzewów lub dłoni. Zwykle aż cztery osoby siedzą w jednej szczelinie lub dziurze o długości 30 - 60 m (100 - 200 stóp) w nadmiernych kanionach z piaskowca.

W ciągu dnia ptaki te wypoczywają w cienistych krzakach lub palmach liszurów, gdzie dodatkowo będą żerować na owocach palmy.

Często można je zauważyć, jak się wzajemnie pieszczą, od czasu do czasu rechocząc. Ary Leara są płochliwymi ptakami i kiedy są zaalarmowane, latają w górę, głośno wzywając. Wtedy mogą krążyć na krótko, zanim ponownie wylądują na drzewie (gdy pomyślą o tym jako chronione), albo odlecą.

Zachowanie

Kiedy grupa ary szuka posiłków lub zupełnie nowej podłogi do gniazdowania, małe, zaawansowane, towarzyskie zgromadzenie samców „wypatruje” zbliżającego się terenu.

Jak również, gdy zagrożenie zostanie odkryte podczas tych polowań na zupełnie nowe terytorium, ary tracą swoje podpisowe imię, które można usłyszeć z odległości mil.

Ara może osiągać prędkość lotu do 35 mil na godzinę, aby uciec przed drapieżnikami lub kłusownikami.

Karmienie

Pierwszym planem żywieniowym ara Leara są orzechy palmowe licuri (aż 350 dziennie), ale dodatkowo Melanoxylon, Atropha pohliana, Dioclea, Spondias tuberosa, Zea mays, Schinopsis brasiliensis i kwiaty agawy.

Nawyki godowe

Ary Leara są monogamiczne, pary pozostają razem przez cały czas. Hodowla odbywa się od lutego do kwietnia. Pary będą budować gniazda na ścianach klifu z piaskowca. Samica składa 1-2 jaja i wysiaduje je przez około 26-28 dni.

Samica gniazdująca opuszcza gniazdo tylko na krótkie przerwy do jedzenia, ponieważ jej młodsze są zależne od niej w zakresie karmienia i rui. Gdy tylko młodsze wyrosną chroniące pióra, mama będzie omijać gniazdo przez dłuższy czas.

Wieczorem każda matka i ojciec spędzają noc na lęgowisku. Pisklęta, które przeżyją do około trzech miesięcy, po wylęgnięciu się, będą trzymać się matki i ojca przez pewien czas po opuszczeniu gniazda. Dojrzałość płciową osiągają w wieku od 2 do 4 lat.

Hodowla

Opłata za kopię ary Leara wynosi jedno lub dwa jaja na 12 miesięcy w okresie godowym od grudnia do maja.

Niemniej jednak nie wszystkie pary ptaków łączą się w pary zwykle lub pod jakimkolwiek względem. Nieletni osiągają dojrzałość płciową w wieku około 2–4 lat.

Dystrybucja i siedlisko

Przez ponad sto lat po jej opisaniu miejsce pobytu dzikich mieszkańców było nieznane. Ostatecznie został ponownie odkryty w 1978 roku przez ornitologa Helmuta Sicka w Bahia, w północno-wschodniej części Brazylii.

Niektórzy uważali, że chook był hybrydą lub wariantem obejmującym tę samą hiacyntową arę, jednak koncepcja ta szybko została porzucona, ponieważ upierzenie, wymiary i proporcje ary Leara różnią się od tych z jej zamkniętej rodziny.

Jest rozpoznawany z dwóch kolonii w Toca Velha i Serra Branca, na południe od płaskowyżu Raso da Catarina w północno-wschodniej Bahii. W 1995 r. W Sento Sé / Campo Formoso, 200 km (120 mil) na zachód, znajdowała się witryna internetowa z noclegowniami, w których trzymano 22 ptaki.


Ara Leara zamieszkuje stanowiska palmy licuri. Siedlisko to, choć bynajmniej nie obfite, szacuje się obecnie na około 1,6% jego autentycznej osłony.

Bydło przebywające w pobliżu swoich lęgowisk zwykle stoi na korzeniach młodszych palm licynii, zabijając je, powodując tym samym duży brak pożywienia dla tych ptaków.

W rzeczywistości, chociaż żywotność tych palm może wynosić 30-150 lat, większość krzewów nie przekracza 8-10 lat. Ara Leara dodatkowo wymaga klifu z piaskowca, w którym może się gniazdować.

Aby tam zagnieździć, nakładają swoją ślinę na piaskowiec, który go zmiękcza, a następnie wykopują małe szczeliny za pomocą dziobów i zeskrobują muł z ich przyszłych gniazd palcami.

Stan ochrony

Szacuje się, że w 1983 roku na całym świecie było zaledwie 60 ptaków. Mieszkańców w 2010 roku szacowano na od 1100 do 1200 osób. Obecnie znajduje się na liście gatunków zagrożonych (CITES I).

Oprócz utraty siedlisk, ara Leara tradycyjnie cierpiała z powodu patrzenia i nie tak dawno temu w pułapce dla handlu wolierowego.

Różne organizacje zajmujące się ochroną przyrody w ramach ICMBio, wraz z rodzimymi farmerami i różnymi bezstronnymi organizacjami, pracują nad ochroną gatunku.

Fundação Biodiversitas utworzyła stację organiczną Canudos w 1993 roku, aby strzec skał piaskowcowych wykorzystywanych przez ary do gniazdowania.
Inicjatywy ochrony ary Present Lear są zarządzane pod zwierzchnictwem Brazylijskiego Instytutu Otoczenia i Czystych Źródeł Odnawialnych.

Komitet ds.Ochrony i Administracji Ary Leara doradza instytutowi w sprawie ochrony ara Leara.

Komitet składa się z brazylijskich i światowych organizacji i osób. W 2009 r. Stan ochrony gatunku został obniżony do zagrożonego z krytycznie zagrożonego przez IUCN.

Spowodowane to było wzrostem liczby mieszkańców, których na podstawie corocznych danych z 2009 r. Portale noclegowe Toca Velha i Serra Branca szacuje się na 1000 osób.

Obejrzyj wideo: IndyGo service routes change (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send