Rodziny ptaków

Thayer's Gull (Larus glaucoides thayeri) Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Mewa Thayera, nazwa naukowa Larus glaucoides thayeri jest podgatunkiem mewy islandzkiej. Jest to gigantyczna mewa pochodząca z Ameryki Północnej, która rozmnaża się na arktycznych wyspach Kanady i zimuje całkowicie na wybrzeżu Pacyfiku, od południowej Alaski po Zatokę Kalifornijską, chociaż zimują dodatkowo populacje nad jeziorami Nicei i wyższą rzeką Missisipi. Gatunek pojawił się jako włóczęga w Japonii, Danii i różnych częściach zachodniej Europy.

Opis

Znacznie pośredni między mewą amerykańską a mewą islandzką w zachowaniu i wyglądzie, a czasami myśląc o współzależności z obydwoma gatunkami, dorosła mewa Thayer w nielęgowym upierzeniu ma bladoszary płaszcz z widocznymi czarniawymi końcami skrzydeł i głębokimi brązowymi smugami na górze i szyję.

Góra, szyja, piersi, brzuch i spód są głównie białe, a nogi różowe. Na dolnej żuchwie znajduje się szkarłatna plama, a kolor tęczówki jest zwykle ciemnawy.

W sezonie letnim góra i dekolt są białe, faktura zabarwia się na połyskliwą żółć z większą szkarłatną plamką na opadającej żuchwie.

Młode mewy są brązowe, z czarnymi plamami i czarnymi nogami, które po krótkim czasie stają się różowe.

Thayer's Gull osiąga rozmiar od 56 do 64 cm (22 do 25 cali), z rozpiętością skrzydeł od 130 do 148 cm (51 do 58 cali) i wadze około 720 do 1500 g (1,59 do 3,31 funta).

Samce zwykle okrągłe 1093 g (2,410 funta) i samice, będąc niewiele mniejsze, często 900 g (2 zero funtów).

Wśród zwyczajowych wymiarów cięciwa skrzydła wynosi 38. Od 4 do 44,2 cm (15,1 do 17 cali), faktura wynosi 4 od 4 do 5,5 cm (1,7 do 2,2 cala), a stęp ma 5,2 do 6,9 cm. (Od 2 do 2,7 cala).

Przez całą zimę mewa Thayera jest obecna w niewielkich ilościach wśród zmieszanych stad wielkich mew, chociaż w pewnych miejscach może gromadzić się w olbrzymich ilościach.

W okresie letnim mewę Thayera odkrywa się w tundrze rozległych wysp arktycznych.

Mewa Thayera składa trzy niebieskawe lub zielonkawe jaja w gniazdach wyłożonych trawą, mchem lub porostami. Ich głos składa się głównie z miauczących i piszczących nut.

Może toczyć się dyskusja na temat pozycji taksonomicznej tego gatunku, a kilka autorytetów uważa, że ​​mewa Thayera jest mewą islandzką o ciemnym płaszczu, z mewą Kumlien (różnie traktowaną jako podgatunek mew Thayera lub islandzkich) ) jako instancja pośrednia, tworząc klinę względnie niż oddzielne gatunki.

Związek Amerykańskich Ornitologów uważał mewę Thayera za podgatunek mewy srebrzystej od 1917 do 1973 roku, kiedy zdecydowali, że jest to gatunek odrębny od mewy srebrzystej.

Po napisaniu kilku prac, w których sugerowano degradację tego gatunku do podgatunku lub być może odmiany mewy islandzkiej, Związek Ornitologów Amerykańskich unieważnił mewę Thayera jako pełny gatunek w ramach corocznego uzupełnienia wytycznych Związku Ornitologów Amerykańskich w 2017 r.

Obecnie uważa się mewę za podgatunek mewy islandzkiej.

Decyzja została podjęta głównie w oparciu o położenie geograficzne populacji lęgowych w stosunku do docelowego dowodu genetycznego, a zatem guz został nabyty przez niektórych negatywnie.

Jest możliwe, że propozycje wymiany mewy Thayera i mewy islandzkiej zostaną wcześniej czy później przesłane do Związku Ornitologów Amerykańskich.

Brytyjskie Stowarzyszenie Ornitologów podąża za publikacją Birds of North America w zbiciu trzech (thayeri, kumlieni i glaucoides) jako typów mew islandzkich.

Każdy z rozpowszechnionych i nazwanych gatunków oddaje cześć ornitologowi Johnowi Eliotowi Thayerowi, tak więc główna część jego tytułu jest wymawiana „THAY-erz”.

Hodowla / Zagnieżdżanie

Mewa Thayera składa trzy niebieskawe lub zielonkawe jaja w gniazdach wyłożonych trawą, mchem lub porostami.

Połączenia / wokalizacje

Ich głos mewy Thayera składa się głównie z miauczących i piszczących dźwięków.

Obejrzyj wideo: Grønlandsmåke, Iceland gull Larus glaucoides Sandsøya, MR Norway (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send