Rodziny ptaków

Bonaparte's Gull (Chroicocephalus philadelphia) Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Bonaparte's Gull, nazwa naukowa Chroicocephalus philadelphia znaleziony w Ameryce Północnej ma od 28 do 38 centymetrów, co odpowiada długości ciała od 11 do 15 cali. Należąca do rodziny Laridae, Bonaparte's Gull jest pierwotnie jednym z najmniejszych gatunków krzewów. W tym artykule omówimy fakty dotyczące mewy Bonaparte.

Jego pióra są głównie białe z szarymi częściami górnymi. W okresie lęgowym mewa Bonaparte nabywa łupkowo-szary kaptur. Wygląd penisa jest podobny.

Opis Mewy Bonapartego

Mewy Bonaparte należą do najmniejszych z gatunków; Tylko małe policzki i policzki szlifierki są jeszcze krótsze.

Dorosłe osobniki mają długość od 28 do 38 cm (11 do 15 cali), rozpiętość skrzydeł - 3 cm (1-4 cale), a długość 8-222 gramów (-1-9,9 uncji).

Nie ma różnicy między upierzeniem czy pustym kolorem ciała między płciami, chociaż u mężczyzn jest cięższy niż u samic.

Mewa Bonapartego ma mniejsze ciało, mniejszą głowę i mniejszy dziób niż jakakolwiek inna pospolita mewa kapturowa w Ameryce Północnej.

Dorosły ma szarą górną część i białą część pod spodem; Jego skrzydła są czarne u góry i blade poniżej.

Upierzenie wsobne, ma rozcięty czarny kaptur, który utracił podczas zmiany reprodukcyjnej. Jego krótki, cienki dziób jest czarny, a nogi pomarańczowoczerwone.

Podczas pierwszego lata mewy Bonapartego wygląd policzków Bonapartego jest podobny do tego z pierwszej zimy, ale ze względu na zużycie.

Mniej niż 5% policzków Bonapartego nabrało ciemnego kaptura pierwszego lata, a robiąc to, był lżejszy niż ich potomstwo.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Bonaparte's Gull znajduje się w borealnych dżunglach w południowej Alasce i większości zachodniej Kanady, w promieniu 320 km (200 mil) od wschodniego / południowego Quebecu do granicy Stanów Zjednoczonych i Kanady.

Pozwala to uniknąć gęstych drzewostanów iglastych, zamiast tego wybiera bardziej otwarte obszary, takie jak torfowiska, szopy, zbiorniki wodne, stawy lub granice handlowe wysp.

Bonaparte's Gull zwykle gniazduje na 60 metrach (200 stóp) otwartej wody. Zimuje wzdłuż północnoamerykańskiego wybrzeża i wielkich jezior.

Bonaparte's Gull jest rzadkością w Europie Zachodniej i na Azorach, gdzie zwykle łączy się ją z śmieszkami. W 2017 roku na Islandii zauważono parę hodowlaną.

Zachowanie

Bonaparte's Gull migruje i przenosi się do Wielkich Jezior, głównie na wschodnich lub zachodnich wodach przybrzeżnych. Są bardziej skoncentrowani na lataniu, bardziej na lądzie.

Wychowanie

Podobnie jak większość kwiatów, Bonaparte's Gull obejmuje różne diety, przedmioty łowieckie zmieniają się z roku na rok i z roku na rok.

W okresie lęgowym Bonaparte's Gull potrzebuje głównie owadów. Znany jest z gromadzenia dużej liczby ludzi, którzy korzystają z lotów długodystansowych, okrążania pojawiających się terenów podmokłych i pozwalania owadom na krótkie przeloty.

Bonaparte's Gull zbiera duże ilości łososia jajowego, aby jeść jajka, wznieść się nad wodę i w razie potrzeby wziąć jajka do zanurzania.

Podczas migracji i zimą owady są najpierw uzupełniane, a następnie zastępowane innymi pokarmami, w tym rybami, małymi skorupiakami, mięczakami, wilczycami, robakami morskimi i innymi bezkręgowcami.

Przynajmniej jeden niedojrzały ptak został odnotowany jako żerujący na mięsie orzecha włoskiego. Wiadomo, że mewy Bonapartego są zaangażowane w kleptopasożytnictwo, a Dunliny i sieweczki czarnobrzuchy kradną kraby z pastwisk.

Hodowla

Po wyjściu z domu Bonaparte's Gull podąża za rodzicami nad pobliską wodą.

Stada mewy Bonaparte zaczynają rozmnażać się w wieku dwóch lat; Są uważane za ekskluzywne. Sezon lęgowy rozpoczyna się w połowie czerwca.

Pary po zalotach wykonują głośne rozmowy pokazowe i rzucają się na siebie, wykonując loty pokazowe, a następnie schodzą do gałęzi.

Kucając i zwróceni ku sobie, szyja i pióra korony są uniesione, a skrzydła lekko uniesione, krzyczą na siebie szeroko otwartymi okrzykami z dziobem, a poniżej, gdy to robią.

To wyświetlanie może trwać kilka minut, zanim nagle się zakończy; Następnie mewa Bonapartego może przez chwilę siedzieć, zanim zostanie ponownie rozdzielona.

Żyją w odległości co najmniej 30-50 metrów (98-179 stóp) każdego roku w gnieździe z jednym dzieckiem lub pojedynczo lub w podwójnych, luźnych rodzinach.

W przeciwieństwie do innych policzków, mewy bonaparte zwykle gnieżdżą się na drzewach - prawie wyłącznie rozpoznawalnych z czarnym świerkiem, atlantyckim białym cedrem, miedzią i sosną.

Obie płcie mewy bonaparte pomagają w gniazdowaniu, które jest platformą z małych patyków, czasami połączonych z porostami, ławicą lub mokradłem, o średnicy około 25 cm (9,8 cala).

Większość gniazd jest utrzymywana na głębokości od 3 do 6 metrów (9,8-19,7 stóp) nad ziemią i 60 metrów (200 stóp) w wodach otwartych, chociaż stwierdzono, że są one mniejsze niż 1,5 metra (4 stopy 11 cali), 15 metrów (49 stóp) . , I do 180 metrów (590 stóp) od otwartej wody.

Rzadko są trzymane na ziemi. Dorosłe osobniki agresywnie ratują gniazda, a nawet odpędzają duże potencjalne drapieżniki, takie jak pioruny, zwykłe wrony i ludzie.

Istnieją pewne dowody na to, że działalność człowieka na ich obszarach lęgowych może zmniejszyć produktywność - wiadomo, że podróżują około kilometra (około półtorej mili) do tłumów ludzi - ale z drugiej strony niektóre są blisko zamieszkiwania przez ludzi.

Samica ma od 2 do 4 jaj, większość jaj ma 5 jaj. Jaja mewy Bonaparte są scabiopolityczne, nieco błyszczące i gładkie, o wymiarach 49 mm x 34 mm (1,9 cala 1,3 cala) i 28,5 g (1,01 uncji).

Mają kolor od bladego do średnio zielonego, oliwkowego lub płowożółtego i prawdopodobnie są naznaczone bliznami w plamach, plamkami lub brązowymi, szarymi, fioletowymi lub czarnymi.

Te ślady mogą być drobne i równomiernie rozłożone na całej powierzchni jaja lub grubsze i skoncentrowane w kierunku większego końca jaja.

Jaja mewy Bonaparte wysiadywane są przez dwoje rodziców przez 22-24 dni. Badania wykazały, że na populacje lęgowe może znacząco wpływać zła pogoda.

Na przykład w wieloletnich badaniach Churchilla w Manitobie ponad połowa jaj wylęgowych w obserwowanym gnieździe wypadła z gniazda podczas burzy; Tylko 42% jaj przeżywa wylęg.

Wylęgające się róże Bonaparte są półproksymalne, pokryte piórami pokrzywy z ich jaj, a oczy są już otwarte.

Poniżej mewy Bonaparte jest żółtawa płowa, boki i otłuszczenia na brzuchu i trochę różu na sutkach i górnych częściach oraz ciemnobrązowy kolor na głowie.

Dziób jest niebiesko-czarny z różową podstawą, a nogi i nogi różowo-płowe. Młode ptaki zwykle opuszczają gniazdo w ciągu 2-7 dni po żerowaniu przez dziecko, wyskakują i podążają za rodzicami do najbliższej otwartej wody.

Oboje rodzice kochają młodego mężczyznę. Nie wiadomo, jak długo młodzieniec staje się wrogiem g Mewy Bonapartego mogą przetrwać 18 lat.

Głosy

Głos z gardła Bonaparte's Gull jest echem i dźwięczny, wołania są różnie zapisywane jako wiwaty lub wiwaty.

Ochrona

Ze względu na niezwykle duży zasięg i rosnącą populację mewa Bonaparte została uznana przez Międzynarodową Unię Europejską za gatunek wymagający ochrony przyrody. W Ameryce Północnej Bonaparte's Gull jest chroniony prawem kontraktów imigrantów.

Ponieważ dzieje się tak tylko w Europie i Afryce, mewy Bonaparte nie są chronione porozumieniem dotyczącym ochrony afrykańsko-euroazjatyckich wędrownych ptaków wodnych.

Wiadomo, że na ten gatunek mew polują sokoły wędrowne.

Obejrzyj wideo: Bonapartes Gull chroicocephalus philadelphia (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send