Rodziny ptaków

Glaucous-winged Gull (Larus glaucescens) Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Glaucous-winged Gull, nazwa naukowa Larus glaucescens to biały, białogłowy duży ptak morski z rodzaju pochodzi od łaciny Larus.

W starożytnej Grecji glukenzyny, które są specyficzne dla „glukozy” z glukozy, pochodzą z nowej łaciny. Angielski „glukus” odnosi się do lazurowej zieleni lub szarości.

Zakres i żywotność

Glaucous-winged Gull jest rzadko spotykany daleko od morza. Żyje na wybrzeżu Waszyngtonu u zachodniego wybrzeża Alaski.

Mewa jaskrawoskrzydła rozmnaża się również latem na północno-zachodnim wybrzeżu Alaski i na rosyjskim Dalekim Wschodzie.

Zimą można je znaleźć w Kalifornii, Oregonie, Baja California, Baja California Sur i na wybrzeżu Sonory.

Glaucous-winged Gull często syntetyzuje się z zachodnim policzkiem, co powoduje problemy z wykrywaniem, szczególnie w obszarze dźwięku nagrania.

Ten gatunek mewy zwyczajnej regularnie rozmnaża się z mewami srebrzystymi z Alaski. Obie kombinacje hybrydowe są analogiczne do policzków Thayera.

Szacuje się, że mewy skrzydlate żyją około 15 lat, ale niektóre są chroniczne; Na przykład ptak w Kolumbii Brytyjskiej żył ponad 21 lat.

W amerykańskim stanie Waszyngton żył co najmniej 22 lata, 9 miesięcy w przypadku ptaka z Kolumbii Brytyjskiej, chociaż rekord długowieczności to ponad 37 lat. Więcej.

Glaucous-winged Gull jest bardzo wyjątkowo mało znany w zachodnim regionie Palearktyki, Maroku, na Wyspach Kanaryjskich, a ostatnio zarejestrowany w Irlandii w lutym i 26 marca 2016 r.

Został również nagrany w Wielkiej Brytanii w latach 2006/217 i 23/30. Rekord był 20/26 w Cleveland's Salthalm Pool i przyciągnął setki Twittera.

Opis

Ta śmieszka skrzydlata jest bardzo duża z dużym ptaszkiem, policzkiem śledziowym, z powierzchnią podobną do mewy zachodniej, która prawdopodobnie jest z nią spokrewniona genetycznie.

Mewa skrzydlata ma 50-68 cm (20-227 cali) długości i 120-150 cm (47-59 cali) rozpiętości, przy masie fizycznej 730-11690 gramów (1,61-3,73 funta). Waży średnio 1010 gramów (2,23 funta).

W standardowych pomiarach sznurek skrzydłowy mewy jaskrawej ma 39,2 do 48 cm (15,4 do 18,9 cala), dziób 4,6 do 6,4 cm (1,8 do 2,5 cala), a stęp 5,8 do 7,8 cm (2,3). Do 3,1 cala) jest.

Mewa o jaskrawych skrzydłach ma białą głowę, szyję, piersi i brzuch, biały ogon i perłowoszare skrzydła i plecy.

Brzegi skrzydeł są biało zakończone. Jego nogi są różowe, a policzki koloru żółtego z czerwoną subterminalną plamką (miejsce w pobliżu końca kęsa, które otacza klatki piersiowe, co zachęca do regularnego karmienia).

Czoło Glaucous-winged Gull jest nieco płaskie. Zimą głowa i drzemka pojawiają się w ciemności, a epicentrum staje się ciemne.

Młoda mewa o jaskrawoskrzydłych skrzydłach jest czarna lub brązowa z czarnymi plamami i potrzebuje czterech lat, aby dotrzeć w ślady dorosłych.

Zwykłe duże mewy w północno-zachodnim Pacyfiku, mewy jaskrawoskrzydłe często krzyżują się z innymi mewami i często wykazują pośrednie właściwości upierzenia.

W okresie nielęgowym dorosłe mewy jaskrawoskrzydłe mają mocną szaro-niebieską osłonę (grzbiet i skrzydła), biały ogon i białą brązową głowę.

Dziób mewy srokatej jest za duży. Skrzydła są szare lub szaro-czarne, nie tak głębokie jak wiele gatunków kwiatów.

Podszewka jest biała z paskiem w kolorze niebiesko-szarym. Nogi są różowe, a policzki żółte z czerwonymi plamami.

Oczy Glaucous-winged Gull są ciemnobrązowe lub rzadko żółte. W okresie lęgowym głowa jest czysto biała, a powieka różowa w pierścieniu.

Podobnie jak inne duże policzki Waszyngtona, Glaucous-winged Gull jest `` czteroletnim kwiatem '', który może zająć cztery lata, zanim dorosły osiągnie upierzenie.

Nastolatek jest brązowy z ciemnymi oczami i falami. To stado dostosowuje się i przyjmuje cechy dorosłej mewy jaskrawoskrzydłej rok po roku.

Wykrywanie tych usterek może być mylące, dlatego zaawansowane przewodniki terenowe i wsparcie doświadczonych obserwatorów są niezwykle przydatne przy opisach hybrydowych i wykrywaniu usterek.

Siedlisko

Mewy o jaskrawych skrzydłach są powszechnie spotykane w zatoce, w świątyniach oraz na plażach i skalistych wybrzeżach.

Często są pozostawione w słodkowodnych jeziorach, polach uprawnych, miastach i śmieciach na obszarach przybrzeżnych. Czasami są bardzo dobrze widoczne na obszarach przybrzeżnych, jeśli chodzi o ląd, ale są mniej widoczne we wnętrzu.

Siedlisko lęgowe mewy srokatej jest przeważnie niskie, na płaskich wyspach, z warstwami piaszczystymi, skalistymi lub żwirowymi.

Dachy budynków miejskich wzdłuż Paget Sound były również wykorzystywane jako miejsca lęgowe.

W Puget Sound gniazda są zwykle zlokalizowane w siedliskach zmienionych przez człowieka, podczas gdy gniazda przybrzeżne znajdują się zwykle w środowisku naturalnym.

Zachowanie

Mewy z różnymi typami jaskrawych skrzydeł pasą się podczas spaceru, lotu lub pływania.

Podobnie jak inne duże kule, pozostawiali skorupiaki na skałach i innych twardych powierzchniach od samej góry, aby je otworzyć.

Glaucous-winged Gull kradnie pożywienie od innych ptaków morskich i poluje na małe ptaki, zwłaszcza w pobliżu.

Niezwykle żądni przygód, podchodzą do stołów piknikowych i innych stref zajętych przez ludzi, szukając łupów i materiałów informacyjnych.

Dieta

Wszystkożerne, mewy o jaskrawych skrzydłach, mogą jeść prawie wszystko, ale najczęściej wstrzykiwane są ryby i inne zwierzęta morskie, małe ptaki, jaja, małe ssaki, szczątki rozrzucone na terenach podmokłych i wysypiskach, zbiornikach ściekowych, pojemnikach na śmieci i parkingach wiele. zawierać.

Ptaków

Glaucous-winged mewy rozmnażają się wyłącznie na wybrzeżu Waszyngtonu (i rzadziej spotykane we wschodnim Waszyngtonie), które zwykle przeżywają wiele sezonów lęgowych.

Gniazdo mewy srokatej znajduje się zwykle w kolonii, a ptaki po raz pierwszy rozmnażają się w wieku czterech lat. Gniazdo jest zwykle na ziemi.

Miejsce zostało oczyszczone, wzniesiono pierścień roślin i pobliskie szczątki.

Czasami zaczyna się więcej niż jedno gniazdo, ale tylko jedno jest kompletne i używane. Oboje rodzice wykluwają 2-3 jaja przez około cztery tygodnie.

Nowonarodzona Mewa Srokatoskrzydła jest przykryta pod spodem i opuszcza gniazdo dwa dni później, chociaż pozostaje blisko gniazda.

Oboje rodzice karmią dziecko, które najpierw zaczyna latać w wieku 5-7 tygodni i opuszcza rodzinę około 2 tygodnie później.

Błyszczące skrzydła, młodzieńcze

Latem Glaucous-winged Gull przywiązuje się do prawego policzka, a każda para produkuje dwa lub trzy pisklęta, które bawią się przez sześć tygodni.

Glaucous-winged Gull dostarcza pożywienie na wybrzeżu, martwe lub podatne na martwe zwierzęta, ryby, ostrygi i resztki.

Na obszarach miejskich Mewa Sykusta jest dobrze znana ze swojej tendencji do przyjmowania pożywienia od ludzi i otwierania niebezpiecznych worków na śmieci w poszukiwaniu pożywienia dla gatunków. Jego krzyki to „niski poziom” kak-kak-kak lub „wow” lub więcej dźwięków o wysokim poziomie.

Status imigranta

W Waszyngtonie mewy skrzydlate są obecne przez cały rok, chociaż po okresie lęgowym młode ptaki rozprzestrzeniają się dalej niż starsze.

Niektóre rasy Kolumbii Brytyjskiej i Alaski rozprzestrzeniają się zimą na południe wzdłuż wybrzeża.

Stan zachowania

Krzew ze skrzydłami glukozowymi jest najliczniejszą i najbardziej rozpowszechnioną mewą w Waszyngtonie. Jest to złożona część blisko spokrewnionych gatunków mew, które łatwo się krzyżują.

Mewy zachodnie, mewy szkarłatne, mewy paskowane i śledziowe zostały hybrydyzowane z mewą srokatą, co utrudnia określenie populacji poszczególnych gatunków.

W Waszyngtonie Glaucous-winged Gulls często syntetyzują się z zachodnimi mewami i obie mają czystą formę, a także hybrydę w obliczaniu populacji stanu. W 1989 r. Populację oszacowano na około 37 000 ptaków.

Populacja wokół miasta stale rosła w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci. Wiele z tego wzrostu przypisuje się dostępności śmieci i odpadów rybnych.

Ten wzrost populacji mewy jaskrawoskrzydłej może stłumić wiele innych populacji ptaków morskich, na które żerują mewy skrzydlate glukozowe.

Ta kwestia wymaga dalszych badań i może wymagać zarządzania tą mewą w przyszłości.

Obejrzyj wideo: Glaucous winged gull Larus glaucescens 灰翅鸥 6 13 19 South Terminal (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send