Rodziny ptaków

Laughing Gull (Leucophaeus atricilla) Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Śmiejąca się mewa, śmiejąca się mewa lub Leucophaeus atricilla to średniej wielkości krzew w Ameryce Północnej i Południowej. Rozmnaża się w dużych koloniach na większości wybrzeży Ameryki Północnej, Karaibów i Atlantyku.

Czarne plaże latem są powszechne na plażach i innych obszarach przybrzeżnych; Występuje od wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych po Meksyk i Amerykę Północno-Południową.

Zimą wycofują się z północnych części swojego zasięgu i zmierzają do bieli z szarą mgłą. Ciemnoszary niż inne kwiaty o podobnej wielkości.

Dzioby śmiejącej się mewy są ciemnoczerwone latem i czarne zimą. Trzymaj się obszarów przybrzeżnych, rzadko znajduj obszary śródlądowe.

Od obecnego rozmieszczenia leukofii po Związku Ptaków Amerykańskich, policzki śmiechu od dawna należą do rodzaju Laras.

Nazwa

Nazwa rodzaju Leucophius pochodzi od starożytnych greckich leucos, „white” i phyos, „dusky”. Specyficzny ater Atricilla Latin, od „czarnego” i kila, „ogon”. Wydaje się, że Linneusz pomylił notatkę Attricapilla (czarnowłosa), która byłaby bardziej odpowiednia dla tego czarnogłowego ptaka o białej nodze.

Zasięg

Roześmiana mewa gniazduje na atlantyckim wybrzeżu Ameryki Północnej, Karaibów i północnej Ameryki Południowej.

Północne populacje migrują zimą dalej na południe, a gatunek ten jest rzadkim dodatkiem do Europy Zachodniej.

Angielska nazwa śmiechu wywodzi się od gwałtownego okrzyku K-ah, który brzmi jak wysoki śmiech „Ha… Ha… Ha…”

Mewy rozmnażają się, śmiejąc się ze stawów na przybrzeżnych terenach podmokłych i dużych kolonii. Na ziemi buduje się duże gniazdo roześmianej mewy zrobione z trawy. Trzy lub cztery zielone jajka trwają około trzech tygodni

Opis

Ten śmiejący się gatunek mewy jest łatwy do wykrycia. Ma 36-41 cm (14-16 cali) długości, a skrzydła 98-110 cm (39-43 cali).

Ciało dorosłej mewy roześmianej latem jest ciemnoszare na grzbiecie i białe bez skrzydeł i zaskórników.

Skrzydła śmiejącej się mewy są znacznie ciemniejsze niż wszystkie inne podobne kwiaty, z wyjątkiem mniejszych policzków Franklina i mają czarne końcówki bez białego półksiężyca pokazanego przez Franklina. Chanchu jest wysokie i czerwone. Czarny kaptur śmiejącej się mewy ginie głównie zimą.

Na piaszczystych lub skalistych wybrzeżach i słonych wyspach wzdłuż wybrzeży Atlantyku i Zatoki w Ameryce Północnej, a także w Zatoce Kalifornijskiej i na niektórych wyspach karaibskich oraz na tych małych, pokruszonych na czarno belach siana lub na skalistych wybrzeżach i bagienne wyspy na meksykańskim wybrzeżu Pacyfiku.

Jego lekki, wietrzny lot i śpiewne, uśmiechnięte wołania to znajomy widok i dźwięk na tych brzegach.

Rasa dobrze przystosowała się do obecności człowieka, zebrała się wokół grupy piknikowej na poczęstunek, a za nią płynęły łodzie rybackie lub czekała na kaczki na rybaków. Dla wielu ludzi wzdłuż Atlantyku i

Gulf Coast, śmieszne wołania i delikatne szarpanie tego uroczego policzka są zwiastunami wiosny. W połowie kwietnia para dotknęła piaszczystych plaż lub słonych bagien, ich ciemnoszare kominki były jedwabiste i miękkie, ich żywe czarne głowy lśniły w słońcu, ich ciemne oczy pokryte były cienkimi białookimi półksiężycami i były przesadzone. Zaciekawieni twarzą w twarz wykonują własny taniec zalotów.

Ta mewa jest podatna na zakłócenia życia ludzkiego i zdobycz podczas całego cyklu rozrodczego.

Unika ssaków drapieżnych poprzez ustanowienie stałych populacji ssaków w kontakcie z popytami zimowymi.

Wybór miejsca dla kolonii i gniazd jest dostatecznie niski i niski, aby uniknąć drapieżnictwa i konkurencji z gniazdami, a także konsensus między gniazdowaniem na wyższych wyspach wystarczającym do uniknięcia zalewania wodą.

Skaczące mewy ze wschodniego wybrzeża migrowały na południe do południowego Atlantyku, a wybrzeże Zatoki Perskiej do Ameryki Południowej po długim okresie dostaw w górę i w dół rzeki.

Hodowcy z wybrzeża Pacyfiku rozprzestrzenili się na północ przez Morze Salton w północnej Kalifornii, a zimą migrowali na południe z południowego Meksyku do Peru.

Roześmiana mewa szuka siedlisk na swoich lęgowiskach, takich jak schronienia, aligatory i łowy na wybrzeżach. Zimą wiele z nich żyje na południu Ameryki, karmiąc ryby, skorupiaki, robaki, padlinę i śmieci.

Pochodząca z wielu kolonii przybrzeżnych pod koniec XIX i na początku XX wieku oraz z handlu przybrzeżnego mewa roześmiana rozszerzyła swój zasięg i liczebność na początku XX wieku tylko po to, by później zostać zniszczona w konkurencji przez ekspansję większych mew na południe.

Obecnie śmieszka rośnie w większości swojego zasięgu i jest najliczniejszym gatunkiem lęgowym od wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych, od Maine po Florydę.

Liczba śmiejących się mew może się szybko zmieniać. Tam i gdzie indziej śmiejąca się mewa przystosowała się do żerowania na parterze i lotniskach otaczających lotnisko, w terenie.

W rezultacie gatunek ten był eksploatowany w pobliżu głównych lotnisk, takich jak John F. Kennedy w Nowym Jorku. A hodowla zagrożonych wysepek śmieszek mew w Zatoce Maine znajduje się w bliskim sąsiedztwie kolonii (w których znajdują się jaja i dorosłe osobniki).

Humorystyczne kwiaty osiągają dorosłość po trzech latach. Niedojrzałe ptaki są zawsze grubsze niż inne mewy tej samej wielkości, z wyjątkiem Franklina. Śmiejąca się mewa pierwszego roku jest bardziej szara na dole i ma szczuplejszą głowę niż pierwszoroczni Franklin, a drugiego roku można odróżnić po układzie i budowie skrzydeł.

Obejrzyj wideo: Laughing Gull leucophaeus atricilla (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send