Rodziny ptaków

Franklin's frajer Opis i fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Franklin's Gull to mała mewa z czarnym kapturem, która żyje w małych i bardzo dużych koloniach we wnętrzach zbiorników wodnych w Ameryce Północnej. Franklin's Gull to delikatny ptak morski, który żyje na tysiącach mokradeł w Ameryce Północnej. Zimuje wzdłuż długich wybrzeży krajów zamieszkałych przez foki, takich jak Chile i Peru.

Ze względu na lekki, pływający lot i różowe kwiaty specjaliści od wczesnych ptaków nazywali go Rosie lub Prairie Dove, chociaż przez większość jego prerii nazywano ją po prostu mewą.

Kolonia składająca się z 10 000 lub więcej kolonii to tętniące życiem miejsce do gniazdowania nad wodą na bagnach lub bydlęcych bagnach, dalekie od działania.

Bent (Bent 1921) pisze, że „kolonia rozrodcza mewy Franklina jest jedną z najbardziej spektakularnych”, a Job (Job 1910) skomentował, że jest to „jeden z najpiękniejszych widoków, na jakie stać szerokie prerie”.

Opis Mewy Franklina

W zależności od rozległych terenów podmokłych prerii, na których rozmnażają się mewy Franklina i całe kolonie mogą zmieniać się z roku na rok w zależności od poziomu wody.

Kiedyś zagrożony utratą siedlisk z powodu projektów odwadniania na dużą skalę i lat istnienia Dust Bowl, gatunek ten odzyskał liczebność wraz z utworzeniem dużych terenów podmokłych w oczekiwaniu na dużą chronioną krajową przyrodę. Zmiana kolonii trwa nadal, na co wpływają susze i podnoszący się poziom wody.

W okresie migracji i lęgów jest to dobrze znany ptak z dużymi stadami, które jedzą krewetki, jastrzębie, larwy, nasiona i czasami szczury, podążając za pługiem lub broną talerzową.

W jeziorach i na terenach podmokłych żeruje również na owadach latających oraz w powietrzu, rozprzestrzeniając owady z wody lub roślin na powierzchni roślin.

Po ekstensywnej hodowli poprodukcyjnej w regionach prerii, migrowała do Meksyku z zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej.

Franklin's Gull (Leucophaeus pipixcan) to krótki (12,6-14,2 cala, 32-36 cm) żółci.

Nazwa rodzaju Leucophaeus pochodzi od starożytnych greckich leucos, „white” i phyos, „dusky”. Konkretne pipikskany to nazwy nahuatl dla różnych pocisków.

Jest hodowany w centralnej prowincji Kanady i sąsiednich stanach Ameryki Północnej. Zimuje u ptaków mieszkalnych, w Argentynie, na Karaibach, w Chile i Peru.

Ciało dorosłego lata jest białe, a grzbiet i skrzydła są ciemniejsze niż wszystkie inne kwiaty tej samej wielkości, z wyjątkiem policzków większego uśmiechu.

Skrzydła mają czarne końcówki z przylegającymi białymi paskami. Rachunki i nogi są czerwone. Czarny kaptur dorosłej osoby rozpłodowej ginie najczęściej zimą.

Młode ptaki są podobne do dorosłych, ale mają mniej rozwinięte kaptury i brak im białego paska. Dojrzałość zajmuje im trzy lata.

Chociaż ptak jest niezwykły na wybrzeżu Ameryki Północnej, jest rzadki w północno-zachodniej Europie, Afryce Południowej i Zachodniej, Australii i Japonii, z jednym rekordem z Ilaat Izraela 25 maja (Smith 21) i jednym z Cypru w Larnace w lipcu 2006.

Rok 2017 był również celem w południowej Rumunii i Europie Południowo-Wschodniej na początku 2017 roku.

Zachowanie

Większość z nich jest wszechobecna jak zioła i gryzą wraz z małą zdobyczą. Wiosną, na rzece, takiej jak Bow River, duże grupy będą pływać wzdłuż strumienia, całując wyłaniający się właz owadów. Zachowania obejmują przechodzenie przez pewien odcinek i wielokrotne powracanie do tej samej sekcji.

Reprodukcja

Franklin's Gull rozmnaża się w kolonii w pobliżu jeziora preriowego, które wiąże ziemię lub czasami unosi się na wodzie. Dwa lub trzy jaja wykluwają się przez około trzy tygodnie.

Nomenklatura

Franklin's Gull została nazwana na cześć Sir Johna Franklina, badacza Arktyki, prowadzącego ekspedycję w 1823 roku, podczas której zabrano pierwsze okazy mewy Franklina.

Obejrzyj wideo: Franklin i przyjaciele - Wspólnik Franklina (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send