Rodziny ptaków

Storm Petrel - fakty, opis i profil

Pin
Send
Share
Send
Send


Mimo niewielkich rozmiarów i pozornie słabego samolotu, burzowiec czuje się jak w domu na trasie morskiej, lecąc nad falami. Przemierza również duże odległości od Antarktydy do krańców Arktyki. Chociaż gniazduje tylko w południowych oceanach, Wilson's Storm-Petrel jest często najpospolitszym ptakiem morskim na wybrzeżu Atlantyku w Stanach Zjednoczonych.

Fakty dotyczące burzyka

Imię: Storm Petrel. Uwaga - „Storm Petrel” to ciekawe określenie odnoszące się do dwóch podrodzin ptaków, w których występują różne gatunki.

Długość: 13 do 26 cm w zależności od gatunku.

Waga: w zależności od gatunku.

Lokalizacja: Oceany na całym świecie.

Stan ochrony: w zależności od gatunku.

Dieta: skorupiaki, małe ryby, mięczaki.

Wygląd: Oceania - kwadratowy ogon, długa czaszka, długie nogi, krótkie skrzydła skrzydeł Większość gatunków z tej rodziny ma ciemne grzbiety i głowy z białymi częściami pod spodem. Hydrobatini - Cierniowaty lub kilowy ogon, długie skrzydła, krótkie nogi. Ciemniejsza rampa większości członków Hydrobatini jest ciemna. Jednak burzowy petrel z kolczastymi nogami jest szary dookoła i ma biały ślad na twarzy i na dole Hornby Storm Petrel.

W jaki sposób burza karmi benzynę?

Burzowce zwyczajnie unoszą się z dna powierzchni, aby podnieść małe skorupiaki i ryby. Są również w stanie wykonywać płytkie nurkowania, ale ta opcja jest rzadko wybierana.

Często można je zobaczyć w pobliżu drapieżników wód gruntowych, takich jak wieloryby lub foki, które wypędzają zdobycz na powierzchnię, aby ułatwić ich złapanie.

Czy Storm Petrels jest społeczny?

Burzyki burzowe tworzą w okresie lęgowym kolonie, których może być miliony, a nawet miliony.

Jakie są koncepcje narodzin Storm Petrel?

Kolonie burzy burzowych powracają rok po roku do tego samego gniazda, z gniazdami zbudowanymi na kamiennych krzewach lub szczelinach. Z wyjątkiem jednego gatunku burzaka, który jest identyfikowany przez drapieżniki i zmniejsza ich szanse na powrót do jaj, miejsca lęgowe stają się nocne (z wyjątkiem trzęsącego piór Storm Petrel).

Dorośli są ekskluzywni i powrócą do siebie w następnym sezonie. Jedno jajko składa. Rodzice oboje zajmą się jajami podczas 3-dniowej serii inkubacji na dwudniowej zmianie, a następnie będą pielęgnować kolejne 70 i pół dnia.

Jak długo przetrwa Storm Petrel?

Petrelle burzowe mogą żyć około 30 lat.

Czy są jakieś naturalne drapieżniki burzy burzowych?

W zależności od lokalizacji jaj burzyków burzowych i gniazd młodych na drapieżne koty i szczury polują szkielety i ssaki wywołane przez mewy.

Storm Petrels to przykład ptaka, który wykazuje silne poczucie filopatii. Pochodzi od greckiego słowa oznaczającego „kochanie domu”. Odnosi się do tendencji ptaków do późniejszego powrotu do tych samych miejsc lęgowych

Stan zachowania

Całkowita populacja musi wynosić kilka milionów. Pomimo obfitości gatunek ten (podobnie jak wiele innych ptaków morskich) będzie narażony na zanieczyszczenie, przełowienie lub inne depresje na Oceanie Antarktycznym.

Zakwaterowanie otwarte morze. Od wód tropikalnych i subtropikalnych po ocean, od wód tropikalnych i subtropikalnych po krawędź lodu. Ameryka Północna może skupić się głównie na szelfie kontynentalnym, na zatokach i tam, gdzie wzdłuż brzegów Prądu Zatokowego widoczny jest strumień ciepłej i chłodnej wody. Sezon lęgowy rzadko odbywa się blisko ziemi.

Pomimo niewielkich rozmiarów i pozornie słabego samolotu, ptak ten czuje się jak w domu na trasie morskiej, podczas fal przelatujących nad falami. Przemierza również duże odległości od Antarktydy do krańców Arktyki. Chociaż gniazduje tylko w południowych oceanach, Wilson's Storm-Petrel jest często najpospolitszym ptakiem morskim na wybrzeżu Atlantyku w Stanach Zjednoczonych.

Zachowanie żywieniowe

Zużywa pokarm z powierzchni wody. Pasza jest przeważnie dotykana w wodzie, dotykana w wodzie i układana w stosy na powierzchni z rachunkami, wrzucana do wody, a następnie wznawiana w locie, czasami podnosząc przedmioty podczas pływania.

Jajko

Jeden. Inkubacja z białymi, zwykle czerwonawo-brązowymi kropkami na szerszym końcu jest u obu płci, zwykle 40-50 dni, czasami 38-59. Młode: oboje rodzice karmią. Czas trwania (46-97 dni) od gniazda do gniazda różni się znacznie, prawdopodobnie w zależności od tempa karmienia. Dzieci opuszczają dom i idą nad morze po oddzieleniu dzieci od rodziców.

Nieletni

Oboje rodzice karmią. Czas trwania (46-97 dni) od gniazda do gniazda różni się znacznie, prawdopodobnie w zależności od tempa karmienia. Dzieci opuszczają dom i udają się w morze po oddzieleniu dzieci od rodziców.
Proste jedzenie

Małe skorupiaki, ryby. Żywi się głównie skorupiakami (zwłaszcza krewetkami błotnymi i amfipodami) oraz małymi rybami, małymi kałamarnicami, robakami morskimi i innymi mikroorganizmami. Naturalne oleje tną i grzebią padlinę, a statek zbiera podroby.

Ptaków

Wyhodowany na wyspach i rogach wokół Terytorium Antarktycznego i południowej Ameryki Południowej. Zagnieżdżanie odbywa się zwykle od listopada do maja.

Mężczyźni mogą dotrzeć do miejsca lęgowego jako pierwsi, a niezamężni mężczyźni mogą usiąść przy wejściu do gniazda i wezwać do strzeżenia miejsca i przyciągnięcia samicy.

Gniazdo: Miejsce jest w słomie lub w skale, w skale lub w starym miejscu. W komorze gniazdowej znajdują się zazwyczaj pióra i ławice, czasem puste.

Podróżować

Od marca do maja porusza się na północ, głównie wzdłuż Oceanu Atlantyckiego i Indii, przecinając wiele brzegów. Północne lato jest powszechne poza wschodnią Ameryką Północną.

Większość niezłych liczb znaleziono ostatnio na wybrzeżu Kalifornii, ale niewiele wiadomo o stanie północnego Pacyfiku.

Podróżować

Od marca do maja porusza się na północ, głównie wzdłuż Oceanu Atlantyckiego i Indii, przecinając wiele brzegów. Północne lato jest powszechne poza wschodnią Ameryką Północną.

Większość niezłych liczb znaleziono ostatnio na wybrzeżu Kalifornii, ale niewiele wiadomo o stanie północnego Pacyfiku.

Obejrzyj wideo: World of Seabirds: Praia Islet, Azores (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send