Rodziny ptaków

Rybitwa popielata (Sterna paradisaea) Fakty dotyczące ptaków

Pin
Send
Share
Send
Send


Rybitwa popielata, nazwa naukowa Sterna paradisaea to rybitwa z rodziny Laridae. Ptak ten należy do regionów arktycznych i subarktycznych obejmujących Europę, Azję i Amerykę Północną, gdzie gatunek ten rozmnaża się silnie, co roku ukazuje dwa lata każdego roku, gdy rybitwa popielata podróżuje z północnego lęgowiska na południowe letnie wybrzeże Antarktyki.

I wraca około sześć miesięcy później. Ostatnie badania wykazały, że roczna okrężna długość rybitwy popielatej gniazdującej na Islandii i Grenlandii wynosi około 5 km (5,7 mil), a w Holandii około 5 km (5 000,7 mil). To najdłuższe znane migracje w świecie zwierząt.

Gdy rybitwa popielata lata, szybuje w powietrzu. Gniazdo buduje raz na rok do trzech lat (w zależności od cyklu zbiegu); Gdy gniazdo jest gotowe, leci w niebo, aby przenieść się dalej na południe.

Rybitwy popielate to ptaki średniej wielkości. Mają 25-5 cm (4-5 cali) długości i 1-5 cm (2-5 cali) skrzydeł. Są przeważnie w kolorze szaro-białym, z czerwono-pomarańczowym nożem i nogami, białym czołem, czarnym karkiem i koroną (długie białe) oraz białymi policzkami.

Szara osłona ma 305 mm, łopatki są brązowe, z niektórymi białymi górnymi skrzydłami są szare z białą krawędzią natarcia, a kołnierz jest całkowicie biały, jakby stopiony. Głęboko rozwidlony ogon jest biały z szarymi zewnętrznymi pajęczynami.

Rybitwy popielate to ptaki długowieczne, wiele z nich osiąga wiek od piętnastu do trzydziestu lat. Jedzą głównie ryby i małe morskie sygnały elektroniczne.

Gatunek jest obfity, a jego liczba szacuje się na milion ludzi. Trend dotyczący liczby osobników gatunku jako całości nie jest znany; w przeszłości liczba tych ptaków zmniejszyła się na południowym krańcu.

Dystrybucja i transfer

Rybitwa popielata ma stale krążącą dystrybucję reprodukcyjną; Nie ma rozpoznanych podgatunków.

Podczas północnego lata występuje na obszarach przybrzeżnych podczas mroźnych zim Ameryki Północnej i Eurazji. Podczas południowego lata może dotrzeć do północnego krańca lodu Antarktydy i wypatrywać morza.

Rybitwa popielata słynie z relokacji; Powraca na Antarktydę i co roku ponownie ze swoich pól lęgowych w Arktyce, najkrótsza odległość między tymi regionami wynosi 19 000 kilometrów (12 000 mil).

Długa podróż zapewnia, że ​​ten ptak będzie widział dwa lata w roku i więcej światła dziennego niż jakiekolwiek inne stworzenie na planecie.

Przykładem niezwykłej zdolności tego ptaka do lotu na duże odległości był niewidzialny pies w Northumberland, Fern Islands w Wielkiej Brytanii, północnym latem 12 grudnia, docierając do Melbourne w Australii 12 października, zaledwie trzy miesiące po ucieczce (14000 km) - ponad 14 000 km (22 000 km).

Badanie 25 wykorzystujących urządzenia do śledzenia ptaków wykazało, że powyższe przykłady nie są rzadkie dla tego gatunku. Rzeczywiście, zaobserwowano, że poprzednie badania poważnie zaniżały roczną odległość pokonywaną przez rybitwę popielatą.

Jedenaście ptaków urodzonych na Grenlandii lub Islandii ma średnio 707,7 km (1100 mil), a maksymalnie 6,6 km (7,7 mil). Różnica w stosunku do poprzednich szacunków wynika z tego, że ptaki podążają wyraźnym kursem bez podążania tą samą ścieżką, co wcześniej przewidywano.

Ptaki podążają dość nasyconą ścieżką, aby wykorzystać przeważające wiatry.

Przeciętna rybitwa popielata żyje około trzydziestu lat i, jak wynika z powyższych badań, w ciągu swojego życia pokona około 2,5 miliona kilometrów (1,5 miliona mil), czyli ponad 3 razy tyle co podróż w obie strony z Ziemi na Księżyc.

W 2013 roku śledzenie pół tuzina hodowli rybitw popielatych w Holandii pokazuje średnią roczną migrację ok. 90 000 km (56 000 mil).

W drodze na południe ptaki te podążały mniej więcej za wybrzeżami Europy i Afryki. Okrążając południowy kraniec Afryki, skręcili na wschód, niektórzy skręcając prawie na południe, by dotrzeć do Ziemi Wilkesa w północno-wschodniej Antarktydzie, zanim dotarli do Australii.

Ptak przeleciał kilkaset kilometrów do południowego wybrzeża Australii, zanim poleciał na południe na Antarktydę, jeden przeleciał przez Australię i Tasmanię wzdłuż całego południowego wybrzeża Australii.

Przybywając w rejon Melbourne, skręca na południe i płynie statkiem w Wilkes Land na północno-wschodniej Antarktydzie, przecinając południowo-zachodni kraniec południowej wyspy Nowej Zelandii.

Po powrocie do Holandii ptak ten udał się do C. Na 1,3 km (5 000 000 mil) najdłuższa migracja żadnego zwierzęcia nie została jeszcze zarejestrowana.

Obejrzyj wideo: Ptaki - The Best of (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send