Rodziny ptaków

Profil ptaka wydrzyka wielkiego (Stercorarius)

Pin
Send
Share
Send
Send


Wielki wydrzyk, nazwa naukowa, Wydrzyk Stercorarius jest ptakiem morskim z rodziny wydrzykowatych Stercorariidae. Wydrzyk wielki to duży ptak, który bardzo łatwo może przyciągnąć uwagę widza.

Mówi się, że angielska nazwa i nazwa gatunku „Skua” pochodzi od faraona Skuvura lub Skagvura i jest to jedyny znany ptak pochodzący z Firo, który wszedł do regularnego użytku gdzie indziej.

W Wielkiej Brytanii wydrzyk wielki jest czasami nazywany Bonsi, szetlandzką nazwą źródła Knox, imię Genosa to Stercorreus Latin i oznacza „krowę”; Pokarm rozproszony przez inne ptaki był kiedyś uważany za ekskrementy, gdy po nim następowały kabaczki.

Opis

Wydrzyk wielki ma 50-58 cm długości i rozpiętość skrzydeł 125-140 cm (49-55 cali). Jedno z badań wykazało, że 12 mężczyzn ważyło średnio 1,27 kg (2,8 funta), a 125 kobiet średnio 1,41 kg (3,1 funta).

Dorosłe osobniki są uderzająco szaro-brązowe z czarną peleryną, podczas gdy nastolatki mają ciepły brąz i są niewymiarowe na dole.

Mają krótki, tępy ogon i mocny samolot. Wielkie wezwanie wydrzyka to szorstkie ha-ha-ha-ha; Słychać było również odgłosy stukania i trzaski.

Ten wydrzyk wielki jest stosunkowo łatwy do odróżnienia od innych skrzatów północnoatlantyckich (pasożytniczy Jager, Pomerine Jaeger i Długonogi Jaeger).

Kształt śledziowych policzków tego ptaka, ogromnych beczkowatych piersi i białych skrzydeł są wyraźne nawet z daleka. Czasami mówi się, że sprawia wrażenie zwykłego szumu. Identyfikacja tego skosu jest krytyczna tylko wtedy, gdy konieczne jest odróżnienie go od pokrewnego skosu półkuli południowej.

Pomimo swojej nazwy, Wielki wydrzyk jest przeciętnie mniejszy niż pozostałe 3 duże półkule południowe.Wydry wielkoformatowe, chociaż nie są wystarczające, aby rozróżnić je na podstawie wielkości pola Niektóre władze nadal uważają ten wydrzyk południowy za spisek z kilkoma południowymi dyniami i grupą .

Jako takie są czasami izolowane w rodzaju Catharcta, chociaż ta klasyfikacja jest nadal obecna Rant nie jest przestrzegana.

Wydrzyk wielki, jako kolejna para zbliżająca się do gniazda (Szetlandy).

Hodowla

Wielkie odmiany wydrzyków na Islandii, Norwegii, Wyspach Owczych i Wyspach Szkockich, niektóre osobniki rozmnażają się w kontynentalnej części Szkocji i północno-zachodniej Irlandii.

Rozmnażają się na przybrzeżnych wrzosowiskach i skalistych wyspach, zwykle składając dwa zabarwione oliwkowo-brązowe jaja w porośniętych trawą gniazdach. Podobnie jak inne oddziały, po dotarciu do domu przelecą nad głową człowieka lub innego intruza.

Chociaż może nie spowodować poważnych szkód, to narodowe doświadczenie z ptakami tej wielkości jest przerażające. Są gatunkiem wędrownym, regularnie przybywającym zimą do Oceanu Atlantyckiego i wód Ameryki Północnej. Podróż do krajów śródziemnomorskich (np. Do Turcji).

Dieta

Jedzą głównie ryby, ptaki, jaja, padlinę, podroby, szczury, króliki, a czasami jagody.

Często łowią ryby, chwytając mewy, rybitwy, a nawet głuptaki północne ze swoich połowów. Będą atakować i zabijać innych marines bezpośrednio do wielkości mew.

Podobnie jak inne gatunki wydrzyków, kontynuuje ten cud przez cały rok, wykazując mniej sprytu i okrucieństwa niż mniejsze pochylenie, gdy nęka swoje ofiary.

Powszechną taktyką jest latanie genitaliami w powietrzu i trzymanie ich skrzydłami tak, aby utknęły w martwym punkcie i wpadły do ​​morza, gdzie wielki wydrzyk atakuje fizycznie, dopóki nie zrezygnuje ze swoich połowów ze względu na rozmiar ataku, agresywną naturę i śmiertelna obrona swojego gniazda.

Wielki wydrzyk nie musi bać się innych drapieżników. Chociaż nowożeńcy mogą być ofiarami szczurów, kotów lub lisów arktycznych, zdrowym dorosłym zagrażają jedynie aggoole o złocistych nogach, aggoole o białych nogach i rzadko przez szopy.

Konto drapieżne

Wielki wydrzyk atakuje piratów morskich, celowo nękając duże ptaki, takie jak głuptaki, aby ukraść darmowe jedzenie. Z łatwością zabija i zjada małe ptaki, takie jak maskonury.

Wydrzyk wielki jest bardzo płochliwy - każdy, kto zbliży się do gniazda, będzie wielokrotnie bombardowany przez wściekłego dorosłego. W takim przypadku stają się nienormalni.

Kildare Squire podczas badania nad ostatnim spadkiem populacji benzyny burzowej Leech. W części Korzystanie z noktowizora mieszkańcy zaobserwowali nocne dynie na petrelach, co jest znaczącą strategią dla ptaków morskich.

Obejrzyj wideo: PTAKI ŁĄK I WÓD (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send