Rodziny ptaków

Profil ptaków edredona (Somateria mollissima)

Pin
Send
Share
Send
Send


Edredon, nazwa naukowa, Somateria mollissima, znana również jako kaczka św. Cuthberta lub kaczka Cuddy, to naturalna rasa ptaków, z dużą kaczką morską o długości 50-71 cm (20-28 cali). Edredon występuje na północnym wybrzeżu Europy, Ameryce Północnej i wschodniej Syberii.

Rozmnaża się w Arktyce i niektórych północnych regionach o umiarkowanym klimacie, ale zimą jest nieco odległy, w regionach południowych, kiedy może powodować ogromne wahania nad wodami przybrzeżnymi. Może latać z prędkością 113 km / h (70 mph).

Dom Eddiego jest zbudowany blisko morza i wyłożony Eiderdownem, wyciągniętym z piersi kobiety. Ta miękka i ciepła podszewka była przycinana przez długi czas, aby wypełnić poduszki i płetwy, ale w ostatnich latach została w dużej mierze zastąpiona przez domowe koncerty i syntetyczne alternatywy.

Chociaż poduszki lub ptaki z pierza są obecnie rzadkością, zbiór pierzastych puchów jest kontynuowany i jest zrównoważony, ponieważ można to zrobić po opuszczeniu gniazda przez dzieci kaczątka, nie wyrządzając żadnych szkód ptakom.

Naukowa nazwa kaczki wywodzi się od starożytnego greckiego „ciała” sōma i „wełny” erionu oraz łacińskiego molysimus „bardzo miękki”, wszystkie odnoszące się do piór znajdujących się pod spodem.

Opis

Powszechna rasa jałowa jest największą z obu gatunków i największą kaczką występującą w Europie, rozprzestrzeniając się poza Amerykę Północną tylko po to, by rozprzestrzenić się na kaczki piżmowe, które docierają do Ameryki Północnej tylko w stanie dzikim w Południowym Teksasie i Południowej Florydzie.

Mierzy od 50 do 71 centymetrów (20 do 28 cali), waży 0,81 do 3,04 kg (1,8 do 6,7 funta) i rozciąga się na 80-110 cm (31-43 cali) w poprzek skrzydeł. 22 samce na północnym Atlantyku.

Średnia waga wynosiła 2,22 kg (1,8 funta), a średnia waga 12 kobiet wynosiła 8,2 kg (6,2 funta). Charakteryzuje się dużym rozmiarem i dużym dziobem w kształcie klina. Samiec jest mimowolny z czarno-białym upierzeniem i zieloną drzemką.

Samica jest ptakiem brązowym, ale można ją łatwo odróżnić od wszystkich innych kaczek, z wyjątkiem innych gatunków ziół, w zależności od wielkości i wielkości głowy. Wystawowe wezwanie Drake'a to dziwny, prawie ludzki gatunek „ah-oo”, często łatwo dostępny, gdy wymawia się go jako kurze koń.

Obrazy postaci z Europy, Ameryki Północnej i Wschodniej oraz Azji / Ameryki Północnej i Zachodniej można odróżnić po niewielkich różnicach w upierzeniu i kolorze dzioba. Niektóre władze umieszczają podgatunek v-nigra jako oddzielny gatunek.

Podczas gdy gatunki te nurkują w poszukiwaniu skorupiaków i mięczaków, ostrygi są ulubionym pokarmem. Eder połknie całe ostrygi; Muszle są następnie miażdżone i wydalane w żołądku. Jedząc kraba, Eder usunie mu wszystkie paznokcie i nogi, a następnie zjada ten sam typ ciała.

Występuje obficie, z populacją około 1,5–2 mln ptaków zarówno w Ameryce Północnej, jak iw Europie, oraz dużą, ale nieznaną liczbą we wschodniej Syberii (HBW).

Na Wyspach Fern w Northumberland w Anglii istnieje szczególna kolonia mieszkańców. Ptaki te były przedmiotem pierwszej ustawy o ochronie ptaków, która została ustanowiona w 67 676 roku przez św. Cuthberta.

Każdego roku wciąż gniazduje około 1000 par. Św. Cuthbert jest patronką Northumberland, więc naturalne jest, że godło kontuaru powinno być wybrane jako ptak; Ptaki na tym obszarze są nadal często nazywane kaczkami kuddis, przy czym „kuddy” jest znaną formą „cuthbert”

W Zatoce Hudsona w Kanadzie w latach 90. XX wieku lokalna społeczność zaobserwowała ważne wymieranie edredonów z powodu gwałtownych zmian przepływu lodu.

Canadian Wildlife Service spędził kilka lat na zbieraniu aktualnych informacji na temat ich populacji, a wstępne wyniki wydają się wskazywać na powrót populacji.

Eider to dwudziestopięcioosobowy film dokumentalny People of a Feather, który bada historyczne relacje między społecznością Sanikiluac a Eiderami, a także różne aspekty ich ekologii.

Edredon to gatunek, do którego ma zastosowanie umowa o ochronie afrykańsko-euroazjatyckich wędrownych ptaków wodnych (AUA).

Ers Darra jest hodowcą kolonialnym. Żyją na przybrzeżnych wyspach kolonii, liczących od 10 000 do 10 000–15 000 osób. Czczące kobiety często wykazują wysoki stopień naturalnej filopatii, gdzie rozmnażają się na tej samej wyspie, na której były rozproszone.

Może stworzyć wysoki stopień relacji między osobami mieszkającymi na tej samej wyspie, a także rozwinąć strukturę społeczną kobiet opartą na pokrewieństwie.

Ta korelacja prawdopodobnie odegrała rolę w ewolucji dziedzicznych zachowań reprodukcyjnych edredona.

Przykłady takich zachowań obejmują składanie jaj i kucanie w gnieździe spokrewnionych osobników, gdzie samica edredona jest grupowana i dzielona z drobiem.

Obejrzyj wideo: Como escoger correctamente un edredón, cobertor o sabanas (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send