Rodziny ptaków

Sabine's Gull (Xema sabini) Fakty i opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Sabine's Gull, nazwa naukowa, Xema sabini, znana również jako opuncja lub gym, to krótka mewa. Mewy Sabine rozmnażają się na wybrzeżu iw kolonii tundry, składając dwa lub trzy oliwkowo-brązowe jaja pod ziemią otoczoną trawą. Poza sezonem lęgowym jest to bardzo plagiatowe.

Mewa Sabine zjada różnorodne pokarmy głównie pochodzenia zwierzęcego i zjada każdą odpowiednią małą zdobycz. Ukradł również jaja z kolonii lęgowej rybitwy popielatej.

Opis mewy Sabine

Mewa sabińska to mały żółć o długości od 27 do 33 cm (11-13 cali) i wadze od 135 do 225 g (4,8-7,9 uncji). Skrzydła są długie, cienkie, a czarniawy dziób ze spiczastym, żółtym końcem o rozpiętości od 81 do 87 cm (32-25 cali) ma około 2,5 cm (0,98 cala) długości.

Gatunek ten jest łatwy do wykrycia dzięki uderzającemu wzorowi skrzydeł. Dorosłe osobniki mają jasnoszare plecy i skrzydła, czarne pióra lotne i białe drugorzędne. Biały ogon jest kłujący. Kaptur samca w okresie lęgowym jest zaciemniony.

Młode ptaki mają podobny trójokularowy wzór skrzydeł, ale szarość zostaje zastąpiona brązową, a ogon ma czarną opaskę końcową. Nastolatki potrzebują dwóch lat, aby uzyskać pełne upierzenie osoby dorosłej.

W gardle Sabine występuje nieprawidłowy wzór słodowy dla granulek. Obiecujące ptaki trzymają młode upierzenie z dala od glonów i nie zaczynają wtapiać się w swoje pierwsze zimowe upierzenie, dopóki nie osiągną zimy.

Dorosłe mewy Sabine mają pełny wybuch wiosną przed migracją i jesienią po powrocie do strefy zimowej mają częściowy węzeł, w przeciwieństwie do zwykłego schematu policzków. Mają bardzo wysoki ton i miażdżące połączenia.

Klasyfikacja i ewolucja

Ogólnie uważa się, że mewa sabińska składa się z jednorodnych genów; Jest po prostu pozostawiony w larwach, gdy rośnie rodzaj. Czarne dzióbki i ząbkowane odpady poflotacyjne są prawie wyjątkowe wśród mew, ponieważ występują tylko u mew o żółtych nogach z Galapagos.

Na tej podstawie oba gatunki były często uważane za blisko siebie, co zostało odrzucone przez różne różnice behawioralne i ekologiczne.

Badania mitochondrialnego DNA potwierdziły, że nie mają one zbyt bliskiego pokrewieństwa, a najbliższy krewny policzka Sabina jest obecnie uważany za mewę Ivory, inny gatunek w Arktyce.

Uważa się, że te dwa gatunki zostały oddzielone od grupy większości gatunków około dwóch milionów lat temu.

Zróżnicowanie geograficzne jest niewielkie; Ptaki Alaski są nieco grubsze i prawdopodobnie większe. Większość autorytetów nie uznaje żadnych ras, ale niektóre rozpoznają cztery na podstawie rozmiaru i koloru płaszcza na tylnej stronie.

The Words of the Birds of the World wyróżnia cztery podgatunki. Wyznaczone podgatunki, x. Gatunek z Grenlandii z Sabini, kanadyjska Arktyka. XS Palaeretica uzyskała gatunki ze Spitsbergenu na Półwyspie Tyme w Rosji, a Ex. tschuktschorum został wyhodowany na półwyspie Chukotsky w Rosji i ekst. Wozneski znajduje się od Zatoki Anadyr po Alaskę.

Specyficzna anegdota i imię zwyczajowe jest hołdem dla irlandzkiego naukowca Sir Edwarda Sabina, który wysłał próbkę do swojego brata Josepha Sabina; Józef odniósł się do tego w 1818 roku jako Larus Sabini.

Oxford English Dictionary podaje wymowę sub-Ian, która jest wymową nazwiska zgodnie z historią rodziny Sabine. Jednak niektóre władze zezwalają na SAB-in. Imię James wydaje się być nonsensem imienia James.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Jest hodowany w Arktyce i występuje powszechnie w Ameryce Północnej i Eurazji. Jesienią migrował na południe; W chłodnych wodach Prądu Humboldta, Grenlandii i wschodnio-kanadyjskich ptaków zimą przekraczają Atlantyk w południowo-zachodniej Afryce w najzimniejszych wodach Prądu Humboldta na zachodnim południowoamerykańskim Pacyfiku w Prądzie Benguelskim.

Kalera po burzy można zobaczyć, to często w Ameryce Północnej, Europie, a nawet na Syberii zostały odnotowane wewnętrznie na tyle, że migracja do morza, jak również „migracja międzykontynentalna” mówiła do wyświetlenia.

Dieta i karmienie

Dieta policzkowa Sabine i strategia żywienia różnią się w zależności od pory roku i środowiska. W okresie lęgowym staje się ofiarą wielu ofiar słodkowodnych i lądowych w tundrze.

Należą do nich owady i prawdopodobnie pająki, owady wodne i larwy owadów, skorupiaki, ryby i małe ptaki i jaja.

Młode ptaki i jaja są korzystne i rzadko brane, ale mogą również obejmować czarne bramki, leżaki lapońskie, a nawet inne mewy sabinkowe i jaja Giza. Owady i larwy owadów obejmują chrząszcze lądowe i wodne, skoczogonki, żurawice, komary, pożywki i muchy kwiatowe.

Obejrzyj wideo: ALAN BLAIR SITS STILL FOR 2 HOURS! (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send