Rodziny ptaków

Większy scaup (Aythya marila) - Bluebill Facts

Pin
Send
Share
Send
Send


Greater Scaup, ze swoją naukową nazwą, Aythya marila, w Europie i Ameryce Północnej nazywa się czerpakiem. Jednak jest również nazywany „błękitnym dziobem” i jest średniej wielkości kaczką nurkującą, większą niż blisko spokrewnione scaups.

W miesiącach letnich może rozmnażać się na Alasce, w północnej Kanadzie, na Syberii i w północnej Europie, a zimą leci do wybrzeży Ameryki Południowej, Europy i Japonii.

Greater Scaup jest większy i ma bardziej zaokrąglone głowy niż żony; Mają jasnoniebieski dziób i żółte oczy. Ich głowy są ciemne, wspaniałe w zieleni.

Piersi są czarne, brzuch biały, a skrzydła mają biały pasek. Samice są przeważnie brązowe, podczas gdy skrzydła są białe, a ich twarze są bladoniebieskie i białe.

Większe Scaup gniazduje blisko wody, zwykle na północnej wyspie jeziora lub na pływających matach. Zaczęli hodowlę w wieku dwóch lat, ale już w pierwszym roku zaczęli produkować gniazda.

Drake posiada rozbudowany dwór, który odbywa się latem w miejscu rozrodu, a kończy się utworzeniem ekskluzywnej pary. Samica składa od sześciu do dziewięciu oliwkowo-żółtych jaj.

Jaja wylęgają się w ciągu 24 do 28 dni. Osoby z dnem są w stanie podążać za matką podczas posiłku natychmiast po wykluciu.

Greater Scaup zjada wodne mięczaki, rośliny i owady, które zdobywają, zanurzając je pod wodą. Tworzą dużą grupę zwaną „tratwą”, może być ich tysiące.

Ich głównym zagrożeniem jest rozwój człowieka, chociaż polują na nie sowy, skunksy, szopy, lisy, kojoty i ludzie.

Populacje Greater Scaup zmniejszają się od 1970 roku; jednakże są one nadal wymienione na Czerwonej Liście IUCN jako gatunek wzbudzający niewielkie obawy.

Opis

Większa łuska dorosłych ma 39-56 cm (15-22 cali) długości - 5-1 cm (20-4 cali skrzydeł) i masę 2-3,660 g (7 masy, 2,2 funta).

Ma niebieski dziób i żółte oczy i jest o 20% cięższy i 10% dłuższy niż blisko spokrewniona mała szufelka. Samiec ma ciemniejszy odcień zielonej głowy, czarną pierś, jasny tył, czarny ogon i białą pupę.

Kaczor lub samiec to Greater Scaup i jest bardziej okrągły niż samica ma odwłok Drake'a, a boki są jasno białe. Pióra na szyi, piersiach i ogonie są lśniąco czarne, podczas gdy dolne partie są pokryte pryszczycą szarością.

Górne skrzydło ma biały pasek, który zaczyna się jako wziernik i rozciąga się wraz z lotkami do skrzydeł. Nogi i stopy obu płci są szare. Dorosła samica ma brązowe włosy i białe skrzydła na głowie, które są podobne do samców, ale są nieco jaśniejsze.

U podstawy dzioba ma biały pasek i brązowe owalne łaty, które mają nieco jaśniejsze odcienie niebieskiego niż Drake, przypominając nastoletnie starsze dorosłe dziewczynki.

Upierzenie uchwytów drachmy Greater Scaup wygląda podobnie do upierzenia jego rodzaju, z wyjątkiem jasnych części upierzenia są brązowo-szare.

W polu może być trudno odróżnić więcej od mniejszej liczby zwiadowców. Większa głowa wydaje się być bardziej zaokrąglona, ​​a pasek na białych skrzydłach staje się szerszy.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Greater Scaup ma zasięg okołobiegunowy, który rozmnaża się zarówno w Starym Świecie (Palaearktyce), jak iw Ameryce Północnej (w pobliżu) w obrębie koła podbiegunowego. Miesiące letnie spędza na Alasce, Syberii i północnej Europie.

Występuje również w Azji i jest obecny przez cały rok na Wyspach Aleuckich. Letnie wyspy siedliskowe w podmokłej nizinnej tundrze i słodkowodnym jeziorze. Jesienią populacje Greater Scaup rozpoczynają migrację na południe na zimę.

Występują na wybrzeżu Pacyfiku i Atlantyku w Ameryce Północnej, na wybrzeżach północno-zachodniej Europy, w Morzu Kaspijskim, Morzu Czarnym, na wybrzeżu Japonii, w Morzu Żółtym i Morzu Wschodniochińskim w miesiącach zimowych w zatokach przybrzeżnych, ujściach rzek, a czasem jeziora śródlądowe, takie jak jeziora Europy Środkowej i Wielkich Jezior.

Hodowla

Lasy tundrowe i borealne hodują większe zakresy; Szacuje się, że 75% populacji Ameryki Północnej pochodzi z Alaski.

Zazwyczaj gniazdują na Wyspie Wielkich Jezior Północnych. Greater Scaup rozpoczyna rozmnażanie w wieku dwóch lat, chociaż zaczyna gniazdować w pierwszym wieku.

Greater Scaup of Drake ma miękką, szybką drabinę, której używają do łapania kur podczas ślubu, który odbywa się w drodze powrotnej na ich północne pola lęgowe od końca zimy do wiosny. Samica Greater Scaup ma jeden dźwięk, opisową wokalizację „arrr-arrr-arr-arrrrr”.

Zaloty są wynikiem złożonego i owocnego parowania. Gniazdo klauna w bliskiej odległości od siebie w dużych koloniach, zwykle w pobliżu wody, na wyspie lub wybrzeżu lub w pływającej roślinności. Jest płytka frustracja wywołana przez kobietę w domu i przywiązana do dołu.

Po złożeniu samicy kaczor opuszcza samicę i trafia do dużego, odizolowanego jeziora, w którym znajdują się inne żużle. To jezioro może znajdować się blisko lub daleko od lęgowiska. Z wybranych jezior korzysta corocznie ta sama kaczka.

Korzystne jezioro topniejące jest wystarczająco płytkie i ma wiele źródeł pożywienia i osłon. Samica składa sześć do dziewięciu oliwkowo-żółtych jaj, które wysiaduje przez 24-28 dni. Większy lęg może wskazywać na pasożytnictwo lęgów innych gatunków kaczek, a nawet innych gatunków.

Świeżo spalone muszle są przykryte pod spodem i wkrótce mogą chodzić, pływać i samodzielnie się odżywiać; Jednak nie są w stanie latać przez 40-45 dni po wykluciu. Słabe maluchy podążają za matkami, które chronią je przed drapieżnikami.

Wychowanie

Greater Scaup dip, aby pobrać jedzenie, które jedzą na powierzchni. Żywią się głównie mięczakami, roślinami wodnymi i owadami wodnymi.

W miesiącach letnich Greater Scaup zjada mniejsze skorupiaki wodne. Cztery inne wybuchy odnotowano w kwietniu w pobliżu Chicago, które połknęły hipnotyzującą żabę lampartową (około 5 cm długości), którą wyrzucili do słodkiej wody wzdłuż drogi.

W ekosystemie słodkowodnym Greater Scaup zje nasiona, liście, łodygi i korzenie, a także nasiona, rdestnice, piżmo i dziki seler.

Ze względu na błoniaste nogi i wagę Greater Scaup może tonąć do 6 metrów (20 stóp) i pozostawać zanurzony przez maksymalnie minutę, umożliwiając dotarcie do nieznanych źródeł pożywienia dla innych kaczek nurkujących.

Większe Scaups to zwierzęta dużych rozmiarów, które mogą pomieścić kilka tysięcy ptaków. Gdy stada są w płynącej wodzie, zwrócą się w stronę strumienia, a gdy kaczki unoszą się do tyłu, lecą na przód roju, aby utrzymać jakąś pozycję.

Zagrożenie

Powszechnymi drapieżnikami wielkiej miarki są sowy, skunksy, szopy, lisy, kojoty i ludzie. Większe łuski często łapią się w sieci rybackie, więc Greater Scaup może złapać ptasią grypę, więc przyszłe epidemie mogą zagrozić populacji Greater Scaup.

Zapisać

The Greater Scaup został oceniony przez redlistę IUCN jako gatunek budzący obawy. Podczas badania populacji powietrza, większe i mniejsze zakresy są liczone razem, ponieważ wyglądają prawie identycznie jak wiatr.

Oszacowano, że populacja kontynentalna jest o około 11% większa niż populacja. Populacje czerpaków stale maleją od lat 70.

Niektóre z głównych czynników przyczyniających się do tego spadku to wyczerpywanie się siedlisk, zanieczyszczenia, zmiany siedlisk reprodukcyjnych i wskaźniki przeżywalności kobiet w badaniu populacyjnym niższym 25 American Scoop, obejmującym 12,2 miliona czerpaków, ale największe globalne badanie populacji szacuje się, że wynosi od 1200000 do 1400000.

Dojrzała większa miarka. Istnieje program podziału na przedziały dla badań populacji w powietrzu, a także dla Greater Scaup. Na nich umieszcza się opaski metalowej nogi, dzięki czemu jeśli łowca kłusowników zginie lub zostanie złapany przez inną grupę bandaży, numer zespołu można zgłosić biologom i firmom zajmującym się dziką przyrodą. Te programy pasmowania dostarczają cennych danych na temat wzorców migracji, wskaźników pozyskiwania i współczynników przeżycia.

Większe wabiki czerpaków, mężczyźni po lewej i kobiety po prawej. Każdy ołów jest powiązany z wagą.

Na Islandii w Europie występują duże gatunki czerpaków, w tym północne wybrzeże Półwyspu Skandynawskiego, północne wybrzeże Morza Bałtyckiego, wysokie góry Skandynawii i bliskość Morza Arktycznego w Rosji.

Ptaki te spędzają zimę na południowych wyspach Wysp Brytyjskich, zachodniej Norwegii, Szwecji, wzdłuż wybrzeża od Bretanii do Polski, Danii, Alp, wschodniego Adriatyku, północnego i zachodniego Morza Czarnego oraz południowo-zachodniego Morza Kaspijskiego. .

W Ameryce Północnej duże lata występują w okresie letnim w Nowej Fundlandii i Labradorze, Zatoce Ungaba, Zatoce Hudsona, Jeziorze Winnipeg, północnym Jukonie, północnej Manitobie i północnym Saskatchewan.

Wybrzeża Ameryki Północnej obejmują północną Kolumbię Brytyjską na południu, Półwysep Baja oraz Nową Szkocję i Nowy Brunszwik na Florydzie na południu, a także Wielkie Jeziora i Zatokę Meksykańską.

Obejrzyj wideo: Water Birds in Winter with Identification (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send