Rodziny ptaków

Wróbel czarnoszyi - Piosenki | Zakres | Fakty | Nieletni

Pin
Send
Share
Send
Send


Wróbel czarnoszyi (Amphiphiza billinata) to mały amerykański ptak występujący w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Ze względu na pustynne siedlisko suchych pustynnych wzgórz i zarośli jest czasami nazywany pustynnym wróbelem. Nazwa ogólnie odnosi się do pustynnych źródeł Afryki i Azji.

Wróbel czarnoszyi to mały, szary wróbel z charakterystycznym czarnym gardłem, odważnym białym paskiem na oku i drugim na dole policzka. Starsi nie mają pasków. Poza końcami piór środkowego ogona, nastolatki z zarysowanym czarnym ogonem, które założyły to upierzenie w październiku, nie mają dorosłego czarnego gardła i są lekko rozciągnięte.

Wróbel czarnoszyi osiąga około 4,5-5,5 cala (11-14 cm) długości, a charakterystyczny jasnoszary kolor na górnej części jest podobny do u niedojrzałego ptaka, ale nie ma czarnej szyi. Jego wołanie jest wysokie i godzinne, a jego piosenka jest dość prosta, mechaniczny dzwonek. Żywi się głównie owadami i nasionami oraz podróżuje w małych grupach, chociaż większe grupy mogą gromadzić się wokół pustynnego źródła wody.

Jest starannie ukryty hasz - 5 cali (5 cm) nad ziemią na główkach łodyg traw i włókien drzew. Szac. Składane są trzy lub cztery białe lub jasnoniebieskie jaja.

Co je wróbel czarnoszyi?
Wróbel czarnoszyi to głównie fałszerze, krzewy i dziczyzna w pobliżu lub pod kaktusami, które zbierają pożywienie z liści i fig w krzakach. Żywią się głównie owadami w okresie lęgowym i nasionami poza sezonem lęgowym.

Czy na szyi wróbla jest czarna łata?
Otwarta, zarośnięta pustynia ma ostry wygląd wszystkich wróbli. Wróble czarnogardłe mają ciemnoszarą twarz z dwoma ciemnobiałymi paskami i zgrabną czarną trójkątną łatą.

Rezydencja

Wróble czarnoszyje korzystają z różnorodnych suchych, otwartych, trawiastych i zarośniętych siedlisk, w tym dzikich zarośli i krzewów kreozotowych. W Waszyngtonie preferują zubożone lub w inny sposób żwirowe gleby. Suche zarośla, pustynne zarośla, jaszczurki i myjnie.

Zachowanie

Ziemia zapewnia wstrząsy dla chmielu, nasion i owadów oraz organizuje krótkie loty między krzewami. Drzewa i krzewy często wydają ciche wezwania

Kolorowy wzór

Najbardziej rzuca się w oczy wzór twarzy: starannie pokolorowany szary z 2 mocnymi białymi paskami i czarną trójkątną naszywką na szyi. Górne partie są mieszanką szaro-brązowego, a dolne bladokremowe i białe. Biały poplamiony ogon w rogu jest ciemny. Młodzież wygląda jak dorośli, ale nie ma czarnej plamy na gardle i nieprzytomnych zmarszczek na górze i na dole.

Zachowanie

Zimą luźne stada żerują na otwartych polach. Chodzą lub biegają, często unosząc ogon do góry. Mężczyźni śpiewają z niższych krzaków.

Proste jedzenie

Przystosowane do suchych siedlisk, wróble czarnoszyje mogą przetrwać przez długi czas bez uzupełniania wody, uzyskując wilgoć z nasion i żywiących je szkodników. Jednak w najgorętszej części lata potrzebna jest dodatkowa woda. Zimą większość ich pożywienia stanowią nasiona. Owady stają się coraz ważniejsze w okresie lęgowym i pisklęcia. Jeśli są dostępne, częścią ich diety są również jagody i inne owoce, a także świeże zielone pędy.

Ptaków

Czas trwania sezonu lęgowego może zależeć od opadów deszczu i dostępnego pożywienia. Mężczyźni śpiewają, aby chronić miejsce lęgowe i przyciągać kobietę, i tworzą jednorodną parę. Gniazdo znajduje się w niskim krzewie, dobrze ukrytym i blisko lub blisko ziemi. Gniazdo to otwarta filiżanka trawy, wyłożona drobną trawą z małymi łodygami i innymi włóknami roślinnymi, pod drzewem i owłosiona. Samica składa 3-4 jaja przez 12-15 dni. Zarówno lęg samic, jak i rodzice karmią dziecko. Opuszczają gniazdo w ciągu 10-11 dni, a większość par hoduje dwa lęgi rocznie.

Status migracji

Wróble czarnoszyje są znane, a północna granica ich zasięgu rozrodczego może zmieniać się z roku na rok, a czasem sięgać dalej na północ. Zimują w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych i Meksyku.

Stan ochrony

W całym swoim zasięgu wróbel czarnoszyi zmniejszył się na takich obszarach wraz ze wzrostem rozwoju. Nie pasują dobrze do środowiska podmiejskiego, ale nadal są ekstensywne i występują powszechnie w odpowiednich siedliskach, na północnym krańcu ich zasięgu liczba zmienia się znacznie każdego roku, ale zawsze jest dość niska, czasami nie rozmnaża się kilka par . Jest to mało prawdopodobne, aby było to powszechne w Waszyngtonie. Zwiększona pokrywa traw w zbiorowiskach krzewiasto-stepowych w Waszyngtonie może uniemożliwić bardziej rozpowszechnioną reprodukcję wróbli czarnogardłowych.

Obejrzyj wideo: Napoić przyrodę. Wróble - etiuda (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send