Rodziny ptaków

Hiacynt ara Fakty i opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Hiacynt ara (Anodorhynchus hyacinthus) lub hiacynt ara to papuga pochodząca ze Środkowej i Wschodniej Ameryki Południowej. Dzięki długości (od czubka głowy do czubka długiego czubka) około 100 centymetrów (1,5 stopy) jest wyższa niż jakikolwiek inny gatunek papugi. Jest to największa ara i największy gatunek papugi latającej, chociaż bezzałogowe kakapo w Nowej Zelandii może unieść ją do 3,5 kg.

Chociaż jest łatwo rozpoznawalny, można go pomylić z makrami małego Leara. Utrata siedlisk i zwierząt w handlu zwierzętami spowodowały ogromne straty w ich populacjach, dlatego gatunek ten jest klasyfikowany jako chroniony przez Czerwoną Listę Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i jest chroniony poprzez umieszczenie w wykazie Międzynarodowy handel zagrożonymi gatunkami i roślinami (CITES). Powiązana konwencja.

Opis

Największa na świecie papuga pod względem długości, od podstawy ogona Hiacynta Makau do czubka głowy, ma 100 centymetrów (3,3 stopy) długości i waży 1,2-1,7 kg (2-3 funty). Każde skrzydło ma wysokość 388-425 mm (15,3-16,7 cala). Ogon jest długi i spiczasty. Jego pióra są całkowicie niebieskie, na wierzchu jasne. Jednak pióra na szyi mogą czasami być nieco szare. Pierścień wokół oka Toka i tuż pod ogonkiem ma silny, intensywny żółty kolor

Jedzenie i karmienie

Większość składników diety Hiacynt Makau pochodzi z orzechów brazylijskich, takich jak palma Acuri i Bochiva [mają one bardzo dużą sprawność w jedzeniu twardych orzechów i ziaren nasion. Ich mocne gryzienie jest w stanie złamać nawet orzech kokosowy, duże strąki orzechów brazylijskich i orzechy makadamia.

Ptaki szczycą się kośćmi w suchym, gładkim języku, dzięki czemu są skutecznym narzędziem do sięgania do owoców. Orzechy są tak mocne, że papugi nie mogą ich zjeść, dopóki nie przejdą przewodu pokarmowego. Zjada inne warzywa. Hiacyntowe ary zwykle jedzą owoce, orzechy, nektaryny i różne rodzaje nasion. Poszukują też pożywienia w wielu różnych miejscach.

W pantanalu wodne ary żywią się prawie wyłącznie żołędziami Acrochomyia aculeata i sokoła Atalia. To zachowanie zostało napisane przez angielskiego przyrodnika Henry'ego Waltera Batesa w książce The Naturalist on River Amazons w 6363, w której napisał

Leci parami i je się w mocnych orzechach kilku daktyli, ale przede wszystkim w śluzie (Acrochromia laciospatha). Te orzechy, które są równie trudne do złamania ciężkim młotkiem, są miażdżone na miazgę potężnym nożem tego Maca.

Charles Darwin skomentował opis tego gatunku przez nietoperze i nazwał go „wielkim ptakiem” z „ogromnym dziobem”, który może jeść orzechy palmowe.

Korzystanie ze sprzętu

Użycie ograniczonego wyposażenia zaobserwowano zarówno u dzikich, jak i żyjących w niewoli ary hiacyntów. Doniesienia o używaniu sprzętu u dzikich papug pochodzą z 1863 roku. Przykłady użycia narzędzi, które zaobserwowano, obejmują przeważnie liść do żucia lub kawałek drewna. Ary często zawierają te składniki podczas karmienia stałych orzechów.

Użycie przez nich orzechów, które zjada hiacyntowa ara, może utrzymać je w pozycji podczas zatrzymywania (zapobiegając cofaniu się). Nie wiadomo, czy nauczył się zachowań społecznych, czy cech wrodzonych, ale obserwacje trzymanych w niewoli ary ujawniły, że ręcznie podniesione ary również wykazywały to zachowanie. Z porównań wynika, że ​​stara makia była w stanie skuteczniej otwierać nasiona.

Reprodukcja

W zależności od siedliska dziupli lub pyska, gniazdo można budować od lipca do grudnia. W regionie Pantanal 90% gniazd jest zbudowanych z drzew Manduvi (Sterculia epitala). Klimat hiacyntowy ara zależy od tokena, by zapewnić sobie utrzymanie. Tankan Manduvi w znacznym stopniu przyczynia się do powstania nasion drzewa Manduvi, które kiełkują i rozmnażają się.

Jednak tercan jest odpowiedzialny za rozproszenie 83% nasion Sterculia epitella, podczas gdy jest spożywany w 53% jaj. Odpowiednie luki wielkości występują tylko u roślin w wieku 60 lat i starszych, a konkurencja jest śmiertelna x wielkość lęgu jednego lub dwóch jaj, chociaż tylko jeden osad przeżywa po pierwszych kilku dniach pierwszego jaja, zwykle z powodu pęknięcia jaja, i do karmy dla małych wózków. Nie może konkurować z pierworodnym.

Jednym z możliwych wyjaśnień tego zachowania jest hipoteza ubezpieczeniowa, która głosi, że ary zwykle nie zbierają jaj lub że pierwsze dziecko, które nie przeżyło, wyda więcej jaj, niż może normalnie otrzymać rekompensatę. Okres inkubacji trwa około miesiąca, a samiec zbliża się do swojego partnera, kiedy wykluje jaja. Pęcherze zagnieżdżają się lub rozjaśniają, uwalniają dzieci w wieku około 7 lat i zależą od rodziców do szóstego miesiąca życia. Odwracają się i zaczynają rozmnażać się w wieku siedmiu lat.

Główne cechy

Ara hiacyntowa jest największym łańcuchem swatechain. Mają bardzo podobny charakter i nazywane są „łagodnymi olbrzymami”, mogą być cichsze niż inne makaki. Lekarz weterynarii prowadzący musi być świadomy specyficznych potrzeb żywieniowych i wrażliwości farmakologicznej, mając do czynienia z nimi. Gatunek ten może być neurotyczny / fobiczny, prawdopodobnie z przyczyn genetycznych lub z chowu w niewoli.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Region Pantanal w Brazylii i region Serado we wschodniej części Brazylii (Maranh প o, Pias, Bahia, Tocantins, Go সs, Mateo) przetrwały w byłej Boliwii i przylegającej wschodniej Boliwii i północno-wschodnim Paragwaju, Hiacynt Macao Basilos, dziś: Grosso do Sul i Minas Gerais) oraz rzekę Tocantinas na stosunkowo otwartych obszarach, rzekę Ingu i rzekę tapajasa maraja związaną z wyspą.

W innych regionach mogą występować małe, pofragmentowane populacje. Preferuje mokradła palmowe, lasy i inne semopane, siedliska leśne. Generalnie unika gęstych, wilgotnych lasów, a na obszarach nadających się do zamieszkania takich siedlisk jest zwykle ograniczona do krawędzi lub obszarów stosunkowo odsłoniętych (np. Wzdłuż głównej rzeki). W różnych rejonach ich występowania papugi te występują na łące sawanny, w suchych, ciernistych lasach zwanych ketingata oraz w drzewostanach palmowych, zwłaszcza palm pieprzowych (Mauritia flexuosa).

Hiacyntowe ary uciekły lub zostały celowo pozostawione w Stanach Zjednoczonych na Florydzie, ale nie ma dowodów na to, że populacja rozmnaża się i może przetrwać tylko dzięki ciągłemu wypuszczaniu lub ucieczce.

Ochrona i zagrożenie

Hiacyntowe ary są gatunkiem zagrożonym wyginięciem ze względu na zanikanie ptaków w klatkach i zanikanie siedlisk. W tym dziesięcioleciu około 10 000 ptaków zostało schwytanych na wolności, a co najmniej 50% zostało przeznaczone na rynek brazylijski. Na całym obszarze ary siedliska są tracone lub zmieniane w wyniku hodowli zwierząt oraz rozwoju rolnictwa mechanicznego i projektów hydroenergetycznych.

Coroczne pożary traw oferowane rolnikom mogą zniszczyć lęgowe rośliny, a tereny zamieszkiwane wcześniej przez tę hiacyntową arę są teraz nieodpowiednie ze względu na rolnictwo i plantacje. Lokalnie polowano na nią w poszukiwaniu pożywienia, a Indianie Kayapo z Gorotair w południowo-środkowej Brazylii używali jej piór do wyrobu nakryć głowy i innych ozdób. Pomimo ogólnego spadku liczebności, nadal występuje lokalnie w brazylijskim Pantanalu, gdzie wielu właścicieli farm obecnie uprawia kukurydzę na swoich gruntach.

Brazylia i Boliwia są chronione przez hiacyntowe prawo makroekonomiczne, a eksport komercyjny jest zabroniony przez umieszczenie w załączniku I CITES. Istnieją długoterminowe inicjatywy badawcze i konserwatorskie; W ramach projektu hiacyntowej ara w brazylijskim stanie Mato Grosso de Sul przeprowadzono znaczące badania nad pojedynczymi ptakami i stworzono kilka sztucznych gniazd, aby zrekompensować niewielką liczbę stanowisk dostępnych w regionie.

Biobracil jest zaangażowany w ochronę ogrodu zoologicznego w Minnesocie i ary hiacyntowej World Wildlife Fund.

Powód niebezpieczeństwa

Ogólnie rzecz biorąc, papugi są najbardziej zagrożonymi ptakami na świecie ze względu na peptydy rodzinne. Ta rodzina obejmuje najbardziej zagrożone gatunki ze wszystkich rodzin ptaków, szczególnie w neutropikach, naturalnym siedlisku hiacyntowej ary, gdzie 46 z 145 gatunków jest poważnie zagrożonych globalnym wyginięciem. Gatunek ten kwalifikuje się jako „niechroniony” na Czerwonej Liście IUCN, ponieważ liczebność populacji gwałtownie spada, przy utrzymującym się zagrożeniu nielegalnym uwięzieniem w celu handlu klatkami i utraty siedlisk.

Jest to efekt palących się i nielegalnych sieci Oprócz wyjątkowego hałasu gatunku, nieustraszonego, ciekawskiego, siedzącego i przewidywalnego z natury, tylko jeden lub dwa gatunki palm są cechą zasięgu izacji, co czyni je szczególnie podatnymi na złapanie , strzelaniny i niszczenie siedlisk. Jest zrobione Dorośli nie mają naturalnych drapieżników

Czy możesz posiadać hydrauliczną arę?
Mogą robić dobre zwierzęta w odpowiednich okolicznościach, mogą być szorstkie i rosnąć wyżej. Hiacynt potrzebuje dużej, solidnej obudowy oraz mnóstwa zabawek i gałęzi do wspinania się i żucia, ponieważ są one zagrożone wzrostem nasion.

Ile kosztuje ara hiacyntowa?
Birdson oferuje również różnorodne oferty od 850 do 15 000 $. Istnieją również inne opcje, które nie kosztują hiacyntowej ary, ale możesz przejść do wyżej wymienionej strony internetowej, aby wyszukać. Jeśli chcesz mieć inne możliwości, osobiści hodowcy sprzedają Hiacynt Maco za 500 do 15 000 USD za pośrednictwem hoobly.com.

Ile jest arów hiacyntowych na świecie?
„Szacujemy, że 6,6 ary hiacyntowej, z których około pięć tysięcy żyje w pantanalu”. Oddycham głęboko. Jednak dawno temu największa papuga świata, Hyachind Macao, była w wielkim niebezpieczeństwie.

Czy ara hiacyntowa wyginie?
Dotknięty (spada populacja)

Ukąszenia hiacyntu ara?
Ukąszenie hiacyntowej ary wkrótce ucierpi, a kiedy zagojenie się zagoi, obszar na chwilę stanie się miękki. Jeśli ara ugryzie twój palec, może uszkodzić skórę i spowodować krzepnięcie krwi, ale nie są one tak mocne jak palec. Szycie po ugryzieniu przez arę jest niezwykle możliwe, ale nie będziesz potrzebować więcej gipsu.

Czy ara hiacyntowa jest czarna?
Pióra hiacyntów nie są w rzeczywistości niebieskie! Niebieskie pióra są wyjątkowe, ponieważ nie są wytwarzane bezpośrednio przez pigment. Zamiast tego widzimy, że niebieskie kolory pochodzą z interakcji między światłem, mikrostrukturą pióra, przestrzenią powietrzną i leżącymi poniżej barwnikami melaninowymi (melaniny są od ciemnobrązowego do czarnego).

Dlaczego ara hiacyntowa jest ważna?
Ara hiacyntowa odgrywa ważną rolę w żywieniu nasion i orzechów w ich środowisku. Może kiełkować nasiona i pozwolić roślinom rosnąć w całym ich zasięgu, a także stanowi podstawę dla pozostałej części łańcucha pokarmowego.

Ze względu na hiacyntową arę barwiącą kobaltowo-niebieską barwę i ogromne rozmiary, każdy może zatrzymać się i zwrócić uwagę. Hiacyntowa ara, znana również jako hiacyntowa ara lub niebieska ara, jest największym ptakiem z rodziny arów i największym gatunkiem papugi latającej. Sprzedaż dziko złowionych ary heksacyntowych jest nielegalna.

Chociaż urodzone w niewoli, handel arą hiacyntową jest legalny, ptaki są notorycznie trudne. Największy gatunek ary, jasnoniebieski hiacynt dorasta do 40 cali (1 metr) długości. Hybrydowe ary żyją dziś w trzech oddzielnych lokalizacjach.

Obejrzyj wideo: Episode 196 - Hurray for Hyacinths (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send