Rodziny ptaków

Laysan Albatross - żywotność i mądrość

Pin
Send
Share
Send
Send


Albatros Laysan (Fobostria immutabilis) to duży ptak morski występujący na północnym Pacyfiku. Północno-zachodnie Wyspy Hawajskie stanowią 99,7% populacji. Ten mały (dla swojej rodziny) albatros podobny do mewy jest drugim najpospolitszym ptakiem morskim na Wyspach Hawajskich, z około dwoma i pół miliona ptaków, i obecnie rozszerza się (lub prawdopodobnie ponownie rozszerza) na nową wyspę. Albatros Laysan został po raz pierwszy opisany jako diomidia immitablis w 1893 roku przez Lionela Waltera Rothschilda, na podstawie próbki z wyspy Laysan.

Dlaczego albatros Laysan jest zagrożony wyginięciem?
Populacja albatrosa Laysan nadal rośnie ze względu na ochronę na wczesnych stanowiskach lęgowych północno-zachodnich Hawajów.… Pomimo rosnącej populacji nadal są one podatne na żyłki wędkarskie i wtrącenia z tworzyw sztucznych, co skutkuje śmiercią około 5 ptaków na 5 .

Co je albatros Laysan?
Albatros Laysan zjada kalmary, ale także skorupiaki, ikrę ryb i ryby. To jest podajnik powierzchniowy. Łapie zdobycz z dna powierzchni wody. Większość jedzenia oddaje w nocy.

Jak długo przeżywa albatros Laysan?
40 lat. Długowieczny gatunek albatrosa Laysan nie rozmnaża się do wieku 8-9 lat. Później większość potomstwa rodzi się co roku i może żyć ponad 40 lat. Hodowcy po raz pierwszy biorą udział w kompleksowym pokazie zalotów, aby nawiązać więź, która zostaje utrzymana na całe życie.

Gdzie albatrosy składają jaja?
Albatros Laysan w atolu Midway, na zachód od Hawajów. Samice składają jaja, a zimą wykluwają się.

Co to jest samica albatrosa?
Najstarszy na świecie albatros laysański, kobieta o imieniu Wisdom, zamieszkała w Narodowym Rezerwacie Przyrody Atolu Midway. Zdjęcie: USFWS - Region Pacyfiku. W marinie morskiej albatros jest uważany za pomyślny, a od prawie siedemdziesięciu lat ptak błogosławi wiele pokoleń na Pacyfiku.

Tom
Albatrosy laysan to bardzo duże ptaki morskie (chociaż należą do małych albatrosów). Mają bardzo długie, bardzo krótkie skrzydła. Szyja jest gruba, a głowa duża.

Nieco mniejszy, smuklejszy i węższy niż brązowy pelikan; Dużo większe niż zachodnie mewy

Opis

Średnia długość albatrosa Laysana wynosi 6 cm (12 cali) [6], a rozpiętość jego skrzydeł wynosi od 5 do 20 cm (- 3 cale). Samce, których waga waha się od 2,5 do 5,5 kg (5,7-5,7 funta), są większe niż samice, których waga waha się od 0,5 do 6,6 kg (1,2 - 0,3 funta). Ten albatros ma czarno-szarą górną część skrzydeł, płaszcz, plecy, górną część ud i ogon oraz białą głowę, dolny zad i części spodnia. Ma czarnego grzyba wokół oka, a wzór podszywania różni się w zależności od koloru poszczególnych rzęs. Wreszcie, rachunek z różową końcówką jest różowy. Nastolatki mają szary dziób i ciemną pompkę na górze. Ten gatunek nie ma upierzenia rozpłodowego.

Albatros Lassan jest zwykle łatwy do wykrycia. Inne stosunkowo powszechne albatrosy na północnym Pacyfiku, wszystkie czarne są łatwiejsze do odróżnienia od albatrosów na czarnych nogach. Od bardzo rzadkiego albatrosa o krótkich nogach można go odróżnić bardzo ciemnym grzbietem i niewielkimi rozmiarami. Upierzenie albatrosa Laysan porównano do mewy, z szarawo-szarą pokrywą i skrzydłami oraz białym dnem i podwójną głową.

Kolor

Albatrosy Laysan to pióra białogłowe, które są ciemnoszarobrązowe. W górę iw większości białe pod spodem (zaznaczone zmienną ciemnością) z przezroczystą bielą od spodu. Mają ciemną plamę wokół oczu. Podczas lotu zwróć uwagę na ciemny tył, białe czółenka i ciemny ogon.

Zachowanie

Lecą dynamicznie: nisko nad niskimi falami, a następnie z kołami na niebie, aby wykorzystać wiatr. Rzadko spłaszczają skrzydła. Często żerują w nocy, kalmary i inne małe ofiary z dziobami siedzącymi na wodzie.

Rezydencja

Albatrosy lejsańskie spędzają większość czasu na otwartym Pacyfiku, rozciągającym się od wód tropikalnych po południowe Morze Beringa. Gniazdują na otwartych, piaszczystych lub trawiastych wyspach, głównie w łańcuchu wysp Hawaii.

Na północnym Pacyfiku występuje wiele gatunków albatrosów Laysan, w tym 16 w miejscach lęgowych. Z wyjątkiem 3% populacji lęgowej, wszystkie znajdują się na północno-zachodnich Hawajach, zwłaszcza na wyspach Midway i Laysan. Małe populacje występują na wyspach Bonin w pobliżu Japonii, a ptaki zaczynają kolonizować wyspy oddalone od Meksyku, takie jak wyspa Guadalupe i inne obszary archipelagu Revillagiejo. Z dala od strefy lęgowej rozciągają się od Japonii do Morza Beringa i 15 ° N na południe.

Zachowanie

Albatros Laysan z kurczakiem w połowie
27 marca co najmniej 60-letnia kobieta podarowała swojemu pisklę o imieniu Mądrość

Albatros Lysan jest zwykle cichym ptakiem, ale czasami można usłyszeć długie „muczenie”, szarpnięcia podczas lądowania lub drażniące dźwięki.

Samica o imieniu Wisdom to albatros Laysan, najstarszy dziki ptak w Stanach Zjednoczonych lub na półkuli północnej. Wisdom został połączony przez badacza z US Geological Survey w 1956 roku, a 28 grudnia 2016 roku został zauważony podczas podnoszenia nowej tratwy na atolu Midway. Ponieważ albatrosy Laysan nie mogą rozmnażać się do 5 roku życia, oszacowano, że Mądrość ma co najmniej 66 lat.

Reprodukcja

Albatrosy albatrosy często kolonizują kolonie, małe wyspy i atole oraz budują różnorodne siedliska w zależności od sąsiedztwa, począwszy od zwykłej łyżki piasku, a skończywszy na roślinach. Mają długi cykl lęgowy i są rozmnażane co roku, chociaż niektóre ptaki pomijają lata, kiedy młode ptaki wracają do kolonii trzy lata po ucieczce, ale nie kojarzą się po raz pierwszy, dopóki nie osiągną siedmiu lub ośmiu lat. W ciągu tych czterech lub pięciu lat łączą się z partnerem, którego będą mieli na całe życie. Dwór jest szczególnie zaangażowany w wyszukany „taniec”, który wykonuje do 25 rytuałów.

Czasami ptaki tworzą homoseksualną parę dwóch żon. Zaobserwowano to w kolonii Oahu, hawajskiej wyspie, gdzie stosunek płci mężczyzn do mężczyzn wynosi od 2 do 3, a 31% wszystkich mężczyzn to kobiety. Samice sparowane mogą z powodzeniem rozmnażać się, gdy ich jaja są zapładniane przez samce. Próba zakończyła się sukcesem w działaniach ochronnych na Hawajach, gdzie naukowcy z powodzeniem usunęli sieci i płodne jaja z pary zapłodnionych jaj na polach lotniczych i innych niebezpiecznych gniazdach. Następnie żony pielęgnują stawy i podnoszą pióra.

Pojedyncze jajko może być również płowobiałe i poplamione. Oba ptaki wykluwają się; Mężczyzna robi to pierwszy. Inkubacja trwała około 65 dni i po kilku tygodniach wysiadywania, po czym oboje rodzice wyszli w morze, aby zapewnić rosnące kurczęta. Ładowanie kurczaka trwa około 160 dni. Tym razem inwestowanie w rodziców może wyjaśnić długi poporodowy problem; Oboje rodzice chcą mieć pewność, że druga osoba jest poważna. Pisklęta są bardzo bogate w „olej z brzucha” i są częściowo karmione przez kalmary trawienne i matkę-ojca.

Albatrosy laysan znane są jako albatrosy i hybrydy albatrosów czarnonogich. Podobnie jak wszystkie albatrosy, albatros Laysan jest znany jako ptak przez całe życie. Najbardziej znany żywy ptak znany jako Mądrość, starsza kobieta, miał co najmniej 27 lat. W 2014 r. Rozłożyła zdrowe pisklę, które uznawane jest za 8. miejsce. Najdłuższą żywotność dzikich ptaków morskich gwarantował samca hodowlanego, który był związany 53 lata temu. Uważa się, że inne albatrosy pasują lub nawet przewyższają te dane, ale istnieje niewiele potwierdzeń istnienia bardzo starych albatrosów.

Wychowanie

Albatros Laysan żywi się głównie głowonogami, ale zjada również ryby, skorupiaki i inne bezkręgowce.

Ochrona

IUCN klasyfikuje albatrosa Laysan jako wrażliwego z powodu dużego spadku liczebności populacji, ale populacja może być odwracalna. IUCN sklasyfikował teraz albatrosa Laysan jako zagrożenie. Chociaż albatros lajsański, pospolity gatunek, nie został jeszcze odzyskany z szeroko rozpowszechnionej ofiary na początku XX wieku, łowcy piór zabili dziesiątki tysięcy i usunęli je z wyspy Wake i atolu Johnston. Rzeź doprowadziła do prób ochrony gatunku (i innych), które ostatecznie doprowadziły do ​​ochrony północno-zachodnich Hawajów. Gatunek jest narażony na długotrwałe łowiska i pływające infekcje tworzywami sztucznymi z powodu wysokiego wskaźnika zanieczyszczenia plastikiem. Zdziczałe koty są również znane z polowania na gniazda i szczury na niektórych bardziej skolonizowanych wyspach. W niektórych miejscach mrówki wielkogłowe stanowią zagrożenie dla młodych szczurów albatrosów.

Albatros Laysan ma stowarzyszenie 38 800 000 km2 (15 000 000 mil kwadratowych), a zasięg lęgowy 3500 km2 (1400 2) ma szacunkowo 1 180 000 dojrzałych ptaków w 2006 r. Midway Atoll, wyspa Laisanne i francuskie ławice fregat stanowią ponad 90% populacji par hodowlanych - 551 940. Wyspa Bonin ma 23 pary i 400 par na morzu w Meksyku, a Isla Guadalupe ma 337 par. Na północno-zachodnich Hawajach liczba hodowców zmniejszyła się o 12% z 12 do 202. Jednak w ciągu ostatnich trzech lat nastąpiło ożywienie, które ustabilizowało się między 12 a 20 latami. Gatunek ten został wydobyty z Wake Atoll, Johnston Atoll i Minami Toryshima. Ludność Meksyku rośnie od początku.

Obejrzyj wideo: Dancing Laysan Albatross - Midway Atoll, December 2008 (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send