Rodziny ptaków

Adaptacje maskonurów - jak przeżywają?

Pin
Send
Share
Send
Send


Po wykryciu zagrożeń maskonur startuje i leci prosto w bezpieczne miejsce na ocean lub wycofuje się do swoich nor, ale złapany, broni się energicznie dziobem i ostrymi pazurami. Dodatkowo kradną ryby maskonurom wracającym, aby nakarmić swoje młodsze.

Adaptacje maskonurów

Ten artykuł zawiera przegląd adaptacji maskonurów.

Maskonury to jedne z nielicznych ptaków, które mają możliwość noszenia wielu małych rybek na raz. Ich chrapliwe języki i kolczaste podniebienia pozwalają im złapać od 10 do 12 ryb podczas jednej wyprawy.
Maskonury są specjalnie przystosowane do życia na otwartym morzu. Wodoodporne pióra pozwalają im utrzymać ciepło, gdy unoszą się na dnie oceanu lub pływają pod wodą. Nurkując na głębokość do 60 m (200 stóp), pływają machając skrzydłami, jakby lecąc nad wodą i używają palców do sterowania.
Dorosłe maskonury jedzą głównie małe ryby, podobne do dobijakowatych, śledzia, morszczuka i gromadnika. Dieta maskonurów waha się od kolonii do kolonii ze względu na liczbę ryb na wyspach lęgowych. Przez całą zimę maskonury mogą również jeść skorupiaki, jednak ich ulubionym posiłkiem są ryby.
Dziób maskonura może pomieścić sporo ryb ze względu na budowę szczęki i ząbkowania na wewnętrznej stronie pyska.
W celu wyszukania posiłków maskonury nurkują w oceanie i chwytają rybę w szczęki, zanim odlecą. Próbując znaleźć posiłek, maskonury muszą wybrać jedną wielką rybę lub kilka mniejszych ryb.

Większe ryby będą kłopotliwe w noszeniu, ponieważ maskonury chwytają rybę za skrzela, pozostawiając rybę zwisającą z jednej strony pyska, co utrudnia latanie.

W zamian maskonury wykonują sporo majtek, płytkich nurkowań, aby złowić olbrzymią liczbę małych ryb. W wyniku każdej podróży wymagającej witalności bardzo ważne jest maksymalne wykorzystanie różnorodności ryb, które maskonur może za każdym razem nieść.
Szczęki maskonura pozwalają mu jednocześnie trzymać kilka małych ryb. Podczas gdy szczęki wielu różnych ptaków są zawiasowe na jednym poziomie, dziób maskonura ma wszechstronny zawias, który pozwala mu zarządzać dyplomem, do którego otwiera się jego pysk.

Ponadto, wyższe i opadające szczęki maskonura są połączone wraz z wygodnym i elastycznym kawałkiem mięsa zwanym „rozetą”, który pozwala maskonurowi otwierać usta nawet szerzej niż zwykły kurczak.

Wnętrze górnej szczęki może być również teksturowane z sekwencją „kolców”, zwanych zębami, które ponownie wyrównują się w kierunku gardła.

Maskonur może utrzymywać swoją ofiarę w opozycji do ząbków za pomocą mocnego języka i może próbować znaleźć dodatkową ofiarę, przytrzymując wcześniejszy zaczep w miejscu.

Maskonury niosą jednocześnie około 10 ryb, ale dodatkowo zaobserwowano, że niosą jednocześnie aż 60 ryb.

Wymiar: Wielkość tych ptaków wynosi od 28 do 30 cm (11 do 12 cali) od końcówki faktury do ogona. Przy rozpiętości skrzydeł rozmiar wynosi od 47 do 63 cm (19 do 25 cali). Jeśli chodzi o dymorfizm płciowy, samce są niewiele większe od samic.

Szczyt: kiedy są na lądzie, stojak na około 20 cm (osiem cali).

Waga: ważą około 500 g (okrągłe 17,5 uncji).

Kolory upierzenia / piór: Upierzenie ma znacznie przypominający pingwina odcień. Korona, czoło, kark, skrzydła i pióra ogona są błyszczące jak smoła. Na szyi i gardle duży czarny kołnierz.
Głowa: Po obu stronach blatu znajduje się bladoszara i szeroka przestrzeń w kształcie rombu, zwężająca się do pewnego stopnia i łącząca się za szyją.
Oczy: Szczyt jest uformowany w taki sposób, że tworzy dwie fałdy od uwagi do każdej łaty.
Wypłaty / Dzioby: Dzioby przypominają papugi, jednak są dużo krótsze i zwężające się, oraz w odcieniu ciemnopomarańczowym.
Łapy: Stopy są pomarańczowe i błoniaste jak kaczki.
Dzięki wodoodpornym piórom ptaki te są specjalnie przystosowane do życia na otwartym morzu. Dodatkowo pomaga im utrzymać ciepło podczas pływania lub pływania w wodach oceanu.

Ten kurczak ma swobodę uzupełniania posiłków poprzez spożywanie słonej wody morskiej.

Budowa ciała jest zwarta, wraz z solidnymi skrzydłami i błoniastymi palcami, które pomagają im szybko przenieść się pod wodę.

Płatki maskonura atlantyckiego są ząbkowane, dzięki czemu pewnie chwytają ryby.

W szczęce znajduje się dodatkowa kość, która dodatkowo zapobiega wypadaniu ryb na szczytówce.

Grzbiety dziobowe dodatkowo pomagają im w łowieniu ryb z zachowaniem otwartego pyska, bez gubienia ich w trakcie żerowania.

Dorosły maskonur atlantycki waży aż 496 g (17,5 uncji).

Maskonury rogate mają aż 620 gramów (21,8 uncji) wagi.

Maskonury czubate lub czubate mają masę ciała 780 gramów (27,5 uncji).

Maskonury mają duży dziób lub fakturę, która dostosowuje się do cienia przez cały rok.

W okresie lęgowym wiosną zmienia się w jaskrawo ubarwione.

Dziób i łapy maskonura zwykle pasują kolorystycznie.

Kiedy mija sezon koralików, zrzucają kolorową zewnętrzną część swoich dziobów.

Ich mała i matowa prawdziwa faktura będzie widoczna zimą.

Wodoodporne upierzenie

Maskonury mają wodoodporne pokrycie z upierzenia, które zapewnia im izolację pod wodą i bezpiecznie utrzymuje temperaturę ciała.

Czarno-biały odcień ich upierzenia zapewnia im kamuflaż. W morzu drapieżniki powietrzne nie widzą ich w przeciwieństwie do ciemnych, podczas gdy wydają się odbiciem światła słonecznego dla podwodnych drapieżników.

Krótkie skrzydła i płetwiaste stopy

Maskonury mają specjalnie dopasowane krótkie skrzydła i błoniaste palce, dzięki którym będą pływać przy szczególnym podejściu do lotu.

Dodatkowo będą uderzać swoimi krótkimi skrzydłami od 300 do 400 instancji na minutę i mogą latać z prędkością nawet 64 km / h.

Olbrzymi i ząbkowany dziób

Maskonury mają gigantyczny i ząbkowany dziób. Wyższe i niższe elementy ich dzioba mają szczególną zdolność zawiasową do spełnienia pod różnymi kątami.

Pozwala im na noszenie więcej niż 10 małych rybek na raz.

Twardy język i podniebienie

Maskonury mają twarde zakończenie języka i kolczaste górne podniebienie dzioba.
Pozwala im mocno chwycić tak wiele śliskich ryb za jednym razem.

Zróżnicowanie behawioralne maskonurów

Maskonury są samotnikami na morzu. Po powrocie na ląd w pierwszym sezonie lęgowym, co roku trafiają na tę samą stronę internetową nory.

Nie wiadomo, w jaki sposób ponownie przechodzą do swojej witryny internetowej. Być może użyliby zapachu, dźwięków, widocznych czynników odniesienia, dyscypliny magnetycznej Ziemi, a najprawdopodobniej nawet celebrytów.

Nie tworzą gniazd jak różne ptaki. Kopią głębokie nory i są energicznymi inżynierami. Zasadniczo każdy z partnerów bierze udział w kopaniu nory.

Maskonury nawiązują długotrwałe relacje i przez kilka lat mają identycznego partnera. Zauważono, że niektóre samice maskonurów pozostają razem nawet przez 20 lat. Po ponownym przybyciu do kolonii para zwykle łączy się ponownie w swojej norze hodowlanej.

Maskonury mówią wokalem i przechadzką. Aby wskazać na dominację, maskonur powoli idzie wyprostowaną posturą z puszystymi piórami na piersi i pochylonym ogonem, jednocześnie szarpiąc głową.

Podobnie jak pingwiny, pary maskonurów dodatkowo inkubują swoje jaja, przewijając je. Kiedy pisklę wykluje się, każdy z rodziców na zmianę karmi pisklę kilka razy w ciągu dnia.

Ogon: Ogon jest krótki, z tępym końcem.

Maskonury atlantyckie pływają, trzepocząc skrzydłami, co wydaje się podobne do latania, podczas gdy używają palców u nóg do kierowania do przodu.

Kiedy nie pływają, relaksują się na falach. Mają rzadki układ krążenia w palcach, który służy im do radzenia sobie z niskimi temperaturami.

W sezonie zimowym ptaki spędzają większość czasu na żerowaniu w morzu, a nawet oddalały się o wiele mil od lądu, po czym wracały na swoje własne klify w trakcie późniejszej lokalnej zmiany pogody (w okresie miesiące letnie) do hodowli.

To sprawia, że ​​badacze mają kłopoty z informowaniem o swojej sytuacji. Po powrocie ptaki te zwykle robiły „komiczne” pokazy, razem z rytualnym przechadzaniem się po wejściu do nor, stukaniem faktury i wieloma innymi rzeczami.

Ptaki te używają zarówno poprzednich, jak i opuszczonych nor (jak nory królików), lub tworzą nowe, które zbudowały na trzech palcach w skalistych klifach i są robione zarówno między skałami, jak iw glebie.

Zazwyczaj wybrana para co roku wraca do identycznej nory. Zawarte w norze ptaki opiekuńcze budują swoje gniazda z wodorostów, traw i piór. Kobiecość składa jedno jajko. Zarówno tata, jak i mama wykonywali klapki inkubując jajko przez około 40 dni.

Ponieważ pisklę wykluwa się, matka i ojciec odwracają się, przynosząc ryby z oceanu, aby karmić je kilka razy dziennie.

Maskonury atlantyckie są w stanie nosić jednocześnie wiele ryb, około 10, między dziobami.

Pisklę pozostaje uwięzione w norze, dopóki nie osiągnie elastyczności do latania. Po około 45 dniach młode pisklę opuszcza gniazdo i spędza na morzu prawie 3-5 lat, badając lokalizacje poszukiwania posiłków i metody decydowania o partnerstwie.

Nie tylko na lądzie, nawet gdy znajdują się w wodach, upewniają się, że gromadzą się w gigantycznych zespołach tworzących „tratwy”, aby pozostać chronionym przed różnymi drapieżnikami.

Chociaż ptaki te są dość zwinne w powietrzu, ich doświadczenie jest największe, gdy znajdują się w wodzie.

Są wspaniałymi pływakami i normalnie żerują na około 50-60 palcach podłogi.

Niemniej jednak dodatkowo zanurkują na około 200 palców u nóg, wstrzymując oddech nawet na 2 minuty. Chociaż mediana nurkowania zwykle trwa około 20 sekund.

Mam nadzieję, że ten blog o adaptacjach maskonurów był przydatny i dobry dla ciebie.

Obejrzyj wideo: Saltee Islands - w świecie Maskonurów. Irlandia (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send