Rodziny ptaków

Crested Auklet (Aethia cristatella) Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Na świecie jest wiele pięknych ptaków. Crested auklet (Aethia cristatella) to piękny mały ptak morski należący do rodziny Alcidae, rozciągający się na Północny Pacyfik i Morze Beringa. Gatunki giną w głębokich wodach, jedząc kryl i różne zwierzęta morskie. Jest domem dla gęstych kolonii liczących 10 milionów ludzi na Morzu Beringa i Morzu Ochockim. Często jest hodowany w kolonii mieszańców, z bardzo krótkim zalążkiem, małym kongenerem.

Rasa znana jest ze swoich ozdób seksualnych, które można znaleźć zarówno u mężczyzn, jak iu kobiet. Należą do nich pigmentowane upierzenie z grzebieniem na czole, owoce cytrusowe o uderzającym aromacie i intensywny dźwięk rogów, z których wszystkie wydają się ewoluować w wyniku doboru płciowego.

Całkowita populacja to około miliona, prawie połowa Ameryki Północnej. Jest to ogólnie uważane za niepokojące, chociaż populacje Alaski są narażone na dodatkowe zagrożenia, zgodnie z przewidywaniami, oraz wycieki ropy.

Opis

Grzywacz auklet (Aethia cristatella) ma 18-25 cm długości, może pasować do skrzydeł 34-50 cm (13-20 cali) i waży 195-330 g (6,9-11,6 uncji). Od oczu po uszy. Istnieją czerwono-pomarańczowe i żółte dzioby, żółta tęczówka biała tęczówka i biała śliwka uszna.

Ich ciało, skrzydła i ogon są przeważnie ciemnoszare, nogi i stopy są szare, a pazury czarne. Istnieją bardzo podobieństwa między mężczyznami i kobietami, chociaż istnieją mniejsze i mniej zakrzywione rachunki między żonami, a także niektóre mniejsze grzebienie.

Grzywacz auklet (Aethia cristatella) znany jest z grzebieni na czole, wykonanych z czarnych, wyrzeźbionych do przodu piór. Te grzebienie czoła są bardzo zmienne i mogą mieć od dwóch do dwudziestu wąskich zakrzywionych piór z przodu.

Auklet Crested zawiera 12 piór grzebieniowych o zmiennej długości od 8,1 do 58,5 mm. Auklety mają jasnopomarańczowy dziób z przewiewnymi piórami i skręconymi płytkami pomocniczymi. Podobnie jak w przypadku czoła, cechy te różnią się znacznie w populacji sówek.

Grzywacz auklet (Aethia cristatella) jest rozpoznawany przede wszystkim na podstawie dwóch cech charakterystycznych dla sezonu lęgowego. Pierwszy to jego grzebień, grupa upiorów na czubku głowy nad oczami, drugi to zapach towarzyski, który wytwarza jajeczka w okresie lęgowym, opisywany jako pachnący jak mandarynki.

Ten zapach pochodzi z maleńkich, dowcipnych piór znajdujących się na niewielkim skrawku skóry między małymi ostrzami. W zimowym upierzeniu ich dzioby są mniejsze i matowożółte, brakuje im dodatkowych płytek, a ich grzebień i pióropusz uszny są wyczerpane.

Nastolatki są jak dorośli zimą, ale bez piór usznych i pióropuszowych. Ich rachunki są krótsze i mają jasnobrązowy kolor. Młodzież potrzebuje 33 dni, aby osiągnąć dorosły rozmiar.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Auklety czubate występują na całym Północnym Pacyfiku i Morzu Beringa. Są one szczególnie rozpowszechnione w niepłodnych miesiącach zimowych na Wyspach Aleuckich, Kurylskich i rosyjskiej wyspie Sachalin. Późną wiosną i latem podróżują na wyspy Morza Ochockiego i Morza Beringa oraz do miejsc lęgowych wzdłuż wybrzeża.

Ich siedlisko składa się z opali, pól głazowych, strumieni lawy i szczytów morskich. Często występują u innych gatunków aukletów, takich jak minimalne sówki. Na co dzień sowy grzebieniowe krążą 500 metrów nad poziomem morza i kolonie lęgowe. Cykl ten stał się przyczyną zamętu i zagrożeń ze strony drapieżników.

Zachowanie i ekologia

Proste jedzenie

Auklet czubaty wypasany jest głównie w głębokich wodach, ale czasami na obszarach przybrzeżnych, ale zawsze w dużych stadach. Niewiele wiadomo o dietach zimowych, ale sugeruje się, że żywią się różnymi morskimi sygnałami elektronicznymi. Auklety czubate to planktożercy.

Ich dieta składa się głównie z kryla, ale znane jest również z jedzenia widłonogów, terpodów (takich jak Limacina), amfipodów i larw. Chętne sowy pozwalają swemu pokarmowi opaść na powierzchnię wody, aby go złapać. Takie zachowanie opisano jako zanurzony „samolot”.

Płodność i opieka rodzicielska

Sezon lęgowy Crested auklet rozpoczyna się w połowie maja i kończy w połowie sierpnia. Miejsca ich gniazdowania znajdują się w skalistych rowkach wybrzeża północnego Pacyfiku. Rozmnażają się w gęstych koloniach po milion ptaków. Z tego powodu miejsca lęgowe znajdują się blisko gniazda, z około 0,3 mw gnieździe.

Niemniej jednak istnieją wyższe obszary przekroju, a osoby dorosłe wykazują wysoką niezawodność w ciągu roku. Ponieważ krycie odbywa się na morzu, a mężczyźni nie mają organów kontrolnych, samce muszą obracać się wokół swoich żon, aby osiągnąć sukces. Wybory małżonków są wzajemne, ale żony mają ostateczny wybór partnera w hodowli.

Auklet czubaty spotyka się w okresie lęgowym, przed powstaniem bliźniaków oraz w bardzo towarzyskich latach rozrodczych po urodzeniu bliźniaków, auklety czubate są wyłączne, gdyż stanowią jedynie 10% dodatkowej populacji par.

Partnerzy nadal samodzielnie reklamują się z innymi ptakami, gdy ich nie zachęcają. Mogą istnieć linki do niektórych z tych zachowań reklamowych.

Chociaż niektóre z tych zachowań reklamowych mogą wiązać się z dodatkowym parowaniem, zaleca się, aby kontynuacja tego zachowania pozwoliła ptakom na znalezienie par w następnym sezonie lęgowym. W następnym sezonie lęgowym tylko 45,5% ptaków ma tego samego partnera.

Obie płcie dużo inwestują w opiekę rodzicielską; Rodzice mają równy udział w wylęganiu pojedynczych jaj i wychowywaniu kurczaków. Ponieważ obie płcie są retoryczne, chętne sowy zostały zintegrowane z teorią patriarchalnego inwestowania Roberta Traversa, która przewiduje, że w przypadku opieki dwubiegunowej nastąpi wzajemny wybór.

Dobór płciowy

Auklety czubate są wyjątkowe pod względem wykorzystywania sygnałów optycznych, wokalnych i wilczych sygnałów fabrycznych w zbiegu. Ich zachowania komunikacyjne są bardziej złożone i różnorodne niż blisko spokrewnione gatunki. Istnieją trzy ogólne metody ewolucyjne zaproponowane w celu zbadania szerokiego spektrum czubatka auklet i określenia źródła sygnałów kojarzenia się w ogóle przez mężczyzn.

Ozdoby wizualne

Dominacja kategorii pod względem zadeklarowanej powierzchni wystawienniczej jest związana z długością czubata auklet zarówno u samców, jak i samic. Istnienie tych atrakcyjnych cech monomorficznych wskazuje na intensywny dobór płciowy dla obu płci.

Dorośli otrzymujący większe grzebienie obu płci wykazują wyższy poziom zainteresowania seksualnego i płci przeciwnej niż mniejsze auklety czubate. Większe auklety czubate są bardziej skłonne do wcześniejszego partnerstwa i tworzenia więzi.

Biorąc pod uwagę wskaźniki rozwodów i zgonów, ponad połowa każdego roku znajduje nowego partnera. Długość samicy czubata auklet jest głównym czynnikiem wpływającym na zmianę samca na przestrzeni lat.

Chociaż istnieją różnice w wyświetlaniu w całej populacji, ozdoby ze śliwki Crested auklet są zgodne z ekspresją u osoby na przestrzeni czasu.

Głos jest retoryczny

Istnieje kilka rodzajów głosów pojedynczych i złożonych na auklets Crested. Fakturowanie jest zdefiniowane jako „Para zalotów z wzajemnym chichotem pokazem wokalnym”. Jest to ważna część udanego parowania i staje się harmonijna, gdy partnerzy płci męskiej i żeńskiej są dobrze poznani.

Wołania na trąbki to najczęstsze wezwania. Wezwanie przedstawia złożoną, ale stereotypową sekwencję wokalną, która jest powiązana z określonym pokazem wizualnym. W przypadku osób rozmowy telefoniczne różnią się czasem trwania i częstotliwością. Głosy powstają głównie u mężczyzn, ale także u dziewcząt. Wezwanie jest szczególnie silne wśród wdów.

Dekoracje to ozdoby

Auklety czubate mają wyraźny cytrusowy smak upierzenia. Jeśli groźba, klakson lub wystawa rachunków potrząśnie karkiem osoby i piórami na górze, zapach zostaje ujawniony. Opublikowana chmura węchowa promuje wyświetlanie szorstkiego węchu.

Wąchanie dachu pojawia się, gdy ptaki całkowicie zakopują swój półotwarty dziób w upierzeniu drugiego. Ta prezentacja pojawia się przy braku wyraźnej agresji i jest ważna dla tworzenia par. W przypadku obu płci silny zapach przyciąga więcej ludzi, co później objawia się szorstkim pociągnięciem.

Emisja zapachu wzrasta w okresie lęgowym, co podkreśla jego związek z zalotami i doborem partnera. Aromat może również działać jako antagonista pasożytów zewnętrznych. Ten smak występuje również u ubijanych sów.

Stan ochrony

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody czubate auklety budzą mniejsze obawy. Światowa populacja przekracza 1,2 miliona ludzi, podczas gdy Ameryka Północna liczy 2,5 miliona ptaków.

Trudno jest jednak dokonać dokładnej oceny liczebności ptaków, ponieważ zmienne i niewielkie obciążenie powierzchni kolonii i otaczających ją mórz stanowi niewielki odsetek populacji.

Większy niepokój budzi ludność Alaski. Wysoką ofiarę donosiły szczury uciekające ze statków rybackich w porcie. Głównymi drapieżnikami sów są mewy, lisy polarne i wrona zwyczajna.

Zgłoszono również, że znajdowały się w brzuchu halibuta złowionego na Wyspie Świętego Wawrzyńca. Wycieki oleju i kolizje ze źródłami światła stanowią dodatkowe zagrożenie. Na Alasce istnieje kilka rodzajów źródeł utrzymania.

Obejrzyj wideo: Aleutian Islands. Pure Paradise. (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send