Rodziny ptaków

Typowe fakty dotyczące Murre lub Guillemot (Uria aalge)

Pin
Send
Share
Send
Send


The Common Murre lub Common Guillemot (Uria aalge) to duży alka. Nazywa się Thin Bill Building w Ameryce Północnej. Występuje w cyrkulacji w nisko arktycznych i borealnych wodach północnego Atlantyku i północnego Pacyfiku. Większość czasu spędza na oceanie, lądując na skalistych brzegach gór lub na wyspach.

Zwykły murre lub zwykły nurzynek ma szybki bezpośredni lot, ale nie jest bardzo szybki. Zanurzają się głębiej w głębszych jednostkach wodnych, zwykle na 30-60 metrów (98-197 stóp). Zarejestrowano głębokość do 180 metrów (590 stóp).

Ludobójstwo pospolitych zabójców w koloniach o dużym zagęszczeniu. Gniazdujące stawy mogą mieć fizyczny kontakt z sąsiadami. Nie budują gniazda; Ich pojedyncze jaja są zamknięte w pustej skale na klifie. Jaja wylęgają się po 30 dniach inkubacji.

Murre zwyczajny lub nurzawka rodzi się na dnie i może kontrolować swoją temperaturę ciała po 10 dniach. Około 20 dni po nalocie gniazdo zaczyna się budować i podróżuje do morza, nie mogąc latać, ale przez chwilę szybuje ze swoimi dziadkami płci męskiej. Dzieci potrafią nurkować w wodzie. Samica pozostawała na miejscu gniazda przez około 14 dni po zniknięciu kury.

Zarówno samce, jak i samice są amputowane po prawidłowym rozmnażaniu się śluzu i unoszą się w powietrzu przez 1-2 miesiące. Na południu wracają na miejsce lęgowe gdzieś zimą. Mieszkańcy północy spędzają zimę dalej od swoich kolonii.

Opis

Murre zwyczajny lub nurzawka ma 38-46 cm (15-18 cali) długości i 61-73 cm (24-29 cali) szerokości. Pole męskie i żeńskie oraz zakres wagi sięgają 1044 g (2,302 funta) na północ od 945 g (2,083 funta) na południu. Zgłoszono zakres 775-1250 gramów (1,709-2,756 funta).

W upierzeniu hodowlanym wyznaczone podgatunki mają czarno-białe części pod spodem na głowie, plecach i skrzydłach. Ma cienki, ciemny, spiczasty dziób i mały, okrągły, ciemny ogon.

Po przed-podstawowym pierzeniu twarz za oczami zmienia kolor na intensywnie biały. Podgatunek ptaków US a. Albionis jest ciemnobrązowy niż czarny, najwyraźniej w koloniach południowej Brytanii. Nogi są szare, a rachunki są ciemnoszare. Czasami widać dorosłych z żółtoszarymi nogami. 27 maja sfotografowano satyrycznego dorosłego z jasnożółtym dziobem.

Upierzenie pierwszego ptaka zimowego jest podobne do upierzenia podstawowego osobników dorosłych. Jednak pierwsze pierzenie przed przemianą następuje później w ciągu roku. Dojrzewanie przed pierzeniem dorosłych może rozpocząć się w grudniu-lutym (nawet w Stanach Zjednoczonych w listopadzie). Pióra mogą się utrzymać.

Niektóre osobniki na północnym Atlantyku, znane jako „druhny nurzykowe”, mają wokół oka biały pierścień, który ponownie rozciąga się jako biała linia.

To nie jest odrębny podgatunek, ale bylina, która staje się bardziej powszechna po północnej stronie rasy ptaka, prawdopodobnie przemieszczając postać z północno-grubodziobym skrętem, który ma biały dziób, ale nie ma drżącej zmiany.

Biel jest wysoce odwracalna, szczególnie u późniejszych gatunków i zapewnia łatwy sposób rozpoznania spisków w gęsto upakowanych koloniach lęgowych pojedynczego ptaka.

Skrzynie mają czarne pióra na dole i białe na dole. Do 12 dnia życia pióra konturowe w niektórych przypadkach dobrze się rozwijają, z wyjątkiem głowy. W 15. dniu na karku i policzkach pojawia się ciemny pasek na twarzy.

Lot

Zwykły murre lub nurzawka leci z szybkim skrzydełkiem, a jego prędkość lotu wynosi 5 km / h (50 mph). Ptaki są często widziane w linii tuż nad powierzchnią morza. Jednak duże obciążenie skrzydeł wynoszące 2 g / cm2 oznacza, że ​​gatunek ten nie jest zbyt lepki i trudny do startu. Typowe morderstwa pozostają nielotne przez 45-60 dni podczas ich pierwotnego topienia się piór.

Nurkowanie

Murre zwyczajny lub zwykły nurz to nurkowanie pościgowe, które pozwala skrzydłom rozmnażać się, ze skrzydłami do pływania i pływania pod wodą. Nurkowanie trwa zwykle mniej niż minutę, ale ptak jest regularnie zanurzany w dnie na odległość 30 metrów (98 stóp).

Odnotowano nurkowania na głębokości do 180 metrów (590 stóp), a ptaki mogą pozostawać pod wodą przez kilka minut.

Niektóre ptaki są stałymi mieszkańcami; ptaki północne migrują na południe na otwarte wody w pobliżu południowej Anglii, południowej Kalifornii, Japonii, Korei i zachodniej części Morza Śródziemnego. Trendem jest odpoczywanie na wodzie zimą, co może mieć konsekwencje dla jej metabolizmu.

Spoczynkowy metabolizm kociaka czarnogłowego (który ma ten zimowy zwyczaj) jest o 40% wyższy niż wody w powietrzu.

Populacja jest duża, prawdopodobnie 0,3 miliona par lęgowych lub 3 miliony ludzi. Był stabilny, jednak w 2016 r. Na północno-wschodnim Pacyfiku odnotowano dużą liczbę martwych ptaków. Ptaki wydają się być głodne i głodne; Nie znaleziono etiologii. Ogólnie rzecz biorąc, potencjalne zagrożenia obejmują nadmierną liczbę ofiar (legalne w Nowej Fundlandii), zanieczyszczenia i wycieki ropy.

Ekologia i zachowanie

Wychowanie

Zwykły morderca może kontynuować od lęgowiska do wypasu; Jednak często obserwuje się 100 kilometrów (62 mil) i większe odległości, gdy ptaki podróżują tylko na niewielką odległość, gdy w pobliżu dostępna jest wystarczająca ilość pożywienia.

Murre pospolita to małe ryby pastewne o długości 200 mm (7,9 cala) lub krótsze, takie jak dorsz polarny, gromadnik, soczewka piaskowa, kiełki, sandały, dorsz atlantycki i śledź atlantycki. Gromadniki i soczewki piaskowe są ulubionym pożywieniem, ale zawsze główna ofiara polega w dużym stopniu na dostępnej ilości.

Zjada również mięczaki, robaki morskie, kałamarnice i obunogi, takie jak kryptaki. Zużywa średnio 20-232 gramów (0,71-1,13 uncji) pożywienia dziennie. Często można go zobaczyć na jego dziobie niosącym rybę, podczas gdy ogon wisi.

Ryby wężowe są sporadycznie spożywane, ale mają niską wartość odżywczą. Ilość tych ryb wzrasta w normalnej diecie Moore'a. Iglicznia wężowa wzrosła w północno-wschodnim Atlantyku i Morzu Północnym od XXI w., A liczba sandałów spadła.

Komunikacja

Ma kilka połączeń z wspólnym cichym mruczeniem

Reprodukcja

Kolonia

Gniazda moore'a w gęsto upakowanych koloniach (zwanych „lumeri”) zajmują w szczycie sezonu jedną parę metrów kwadratowych i dwadzieścia par. Zwykli zabójcy nie robią gniazd i jaj, ani nie składają jaj na pustej skalnej pustyni pod skałą.

Najpierw rozmnażają się w wieku od czterech do dziewięciu lat, ale większość osobników rekrutuje hodowców w wieku sześciu lub siedmiu lat, chociaż ptaki mogą się rozprzestrzeniać, jeśli przestrzeń jest ograniczona (mogą opuścić kolonię lęgową na stałe).

Roczne przeżycie ptaków w wieku 6-15 lat wynosi 0,895, a średnia długość życia to około 20 lat. Sukces lęgowy wzrasta wraz z wiekiem 9-10 do 0,7 kóz na wiek, ale spada u najstarszych ptaków, prawdopodobnie wskazując na podatność lęgową.

Wyższe zagęszczenie oznacza, że ​​ptaki mają bliski kontakt z sąsiednimi hodowcami. Nienawiść Murre jest silna i często przejawia ostry pokaz brzytwy. Alloprene występuje powszechnie zarówno u partnera, jak iu sąsiadów. Alloprene pomaga redukować pasożyty i może pełnić ważne funkcje społeczne.

Częstość występowania alloprenu u sąsiada dobrze koreluje z obecnym sukcesem reprodukcyjnym. Allopressing może działać jako środek łagodzący stres; Niski poziom alloprenu prowadzi do zwiększonego poziomu konfliktu i zmniejsza sukces rasy.

Jaja i inkubacje

Normalne pawie jaja są duże (około 11% wagi samicy) i są spiczaste na jednym końcu. Oto kilka hipotez wyjaśniających ich rozmiar gruszkowaty:

Jeśli się nudzą, toczą się w kółko zamiast spaść z urwiska.

Kształt umożliwia efektywne przenoszenie ciepła podczas inkubacji.

Jako kompromis między większym rozmiarem jaj a mniejszym przekrojem. Noże o dużej skali umożliwiają szybki rozwój. Mniejszy obszar przekroju pozwala dorosłemu ptakowi mieć mniejszy przekrój, a tym samym zminimalizować napięcie podczas pływania.

Ze względu na rozmiar gruszkowaty, większa część jajnika oddziałuje z klifem, zmniejszając wpływ uderzenia otaczających ptaków.

W gęstych rodzinach występuje wiele stolców, jednak większość odbytnicy znajduje się na końcu zakażonego jaja, więc brzegi tępego jaja są bardziej wyraźne w miejscach, gdzie rosną kurczaki.

Jaja składane są od maja do lipca dla populacji Atlantyku oraz od marca do lipca na Pacyfiku. Na dwa tygodnie przed paradą kobieta spędza mniej czasu na brzegu. Leżąc, przyjął postawę „podobną do Feniksa”: jego ciało opierało się prosto na pionowym drucie; Skrzydła są w połowie wysunięte. Jajko najpierw podnosi punkt widzenia i zwykle zajmuje to 5-10 minut.

Jajka pomagają rodzicom je zidentyfikować, zmieniając kolor i wzór. Każdy wzór jaja jest wyjątkowy. Kolory obejmują białe, zielone, niebieskie lub brązowe plamy lub czarne lub liliowe plamy.

Po zniesieniu samica obejrzy jajo przed rozpoczęciem pierwszej zmiany inkubacji. Oboje rodzice wysiadują jaja w odstępie 1-38 godzin między jajami przez 20 do 5 dni.

Jaja mogą zostać utracone w wyniku drapieżnictwa lub niewłaściwego zachowania. Koguty i mewy to oportunistyczni złodzieje jaj. Jaja wykluwają się również podczas walk. W przypadku utraty pierwszego jaja samica może dać drugie jajko. To jajko jest zwykle lżejsze, lżejsze niż pierwsze.

Drugie jajko składa się szybciej niż pierwsze. Jednak ten szybki wzrost wiąże się z kosztami, pierwsze pchły mają duże rezerwy tłuszczu i mogą wytrzymać chwilowy niedobór pożywienia.

Dreszcze rosną

Murre zajmuje pozycję pośrednią między przedtlenkową tratwą z rodzaju Cynthlioboraphus a półistniejącymi krokwiami maskonura atlantyckiego. Rodzą się w wieku poniżej 10 lat i są w stanie kontrolować własną temperaturę. Przynajmniej jeden rodzic jest obecny zawsze, z wyjątkiem braku jedzenia, a oboje rodzice uczęszczają na 10-30% czasu. Oboje rodzice mają alternatywne opcje wysiadywania psów lub podjadania.

Murre opuszcza gniazdo po 16-30 dniach (średnio 20-22 dni) i zejdzie do morza, trzepocząc na huśtawkach, ponieważ nadal nie mogą się poruszać. Kozy osiągają wysokość do 457 metrów (1499 stóp) nad wodą.

Po opuszczeniu gniazda przez dziecko samiec jest obecny przez około dwa miesiące. Murre był w stanie latać około dwa tygodnie po ucieczce. W tym czasie mężczyźni karmią i opiekują się pisklęciem morskim. Pisklę pływa przez około 1000 kilometrów (620 mil), migrując na południe. Kurczaki wciąż przebywają w miejscu gniazda 36 dni po urodzeniu dziecka (średnio 16 dni).

Obejrzyj wideo: Pigeon Guillemots (Może 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send