Rodziny ptaków

Turkusowa papuga - Neophema pulchella Parrotlet

Pin
Send
Share
Send
Send


Turkusowa papuga lub Neophema pulchella to popularny gatunek małych papug we wschodniej Australii. Łatwość pielęgnacji, serdeczny nastrój i atrakcyjny wygląd sprawiają, że turkusowe papugi są doskonałym wyborem do pielęgnacji, zwłaszcza jeśli jesteś starsza.

Mężczyźni mają większą szansę nauczyć się rozmawiać z papugami, ale należy pamiętać, że wiele papug nigdy nie nauczy się mówić, niezależnie od płci. Samce są generalnie bardziej agresywne, zwłaszcza na Oceanie Spokojnym. Samce i samice mają również różne wzory kolorów.

Są wspaniałymi zwierzętami domowymi i szybko staną się członkami rodziny. Bardzo inteligentne zwierzęta, często można ich nauczyć technik i mówić. Średnia długość życia papug wynosi od 15 do 20 lat. Papugi trzymane jako pojedyncze ptaki są najlepszymi zwierzętami domowymi.

Turkusowa papuga

Turkusowa papuga wnuczka (Nofimar palchela) to rodzaj gatunku papugi od południowo-wschodniego Queensland do Nowej Południowej Walii w północno-wschodniej Wiktorii, północno-wschodniej Australii we wschodniej Australii. Został opisany przez George'a Shawa w 1792 roku, miał około 20 centymetrów (8 cali) wzrostu i małą lekką papugę o wadze 40 gramów (1-22 uncji), wykazującą nieczystość seksualną. Samiec jest przeważnie zielony z bardziej żółtawym umaszczeniem i jasnoniebieską twarzą. Jego skrzydła są głównie niebieskie z czerwonymi ramionami. Samica jest zwykle matowa i blada, z bladozielonymi piersiami i żółtymi brzuchami i nie ma czerwonoskrzydłych łat.

Eukaliptusy i Calitris znajdują się na porośniętych roślinami łąkach i otwartych lasach, turkusowe papugi żywią się głównie trawą i nasionami, a czasami kwiatami, owocami i owadami łuskowymi. Gnieździ się w szczelinie drzewa gumowego. Większość jego siedlisk została zmieniona, a potencjalne miejsca lęgowe zostały utracone. Zasadniczo uzależniające, turkusowe papugi mogą być pozyskiwane lokalnie. Wygląda na to, że populacja podniosła się po katastrofie na początku XX wieku. Turkusowa papuga jest łapana od XIX wieku i ma kilka wariantów kolorystycznych.

Opis

Barwiona z rozpiętością skrzydeł od 20 do 22 centymetrów (8-8,4 cala) długości 32 cm (12-12,2 cala), turkusowa papuga waży około 40 gramów (11-2 uncji), mały i lekko zbudowany kadłub). Obie płci mają głównie zieloną górną część i żółtą część pod spodem.

Samiec ma jasnoniebieską twarz, która jest ciemniejsza w koronie i nieco jaśniejsza na policzkach, policzkach i okrywie. Szyja i górne części są zielone jak trawa, a ogon zielonkawo-zielony z żółtymi obwódkami. Kiedy ramiona są złożone z czerwoną opaską, skrzydła wydają się jaśniejsze, niebieskie z ciemniejszą krawędzią natarcia. Podszewki są jasnożółte, na piersiach i szyi lekko zielone.

Niektórzy mężczyźni mają pomarańczowe plamy na brzuchach, które mogą sięgać do piersi. Po rozciągnięciu skrzydła są ciemnoniebieskie z czerwonymi na górnej powierzchni górnej powierzchni i ciemniejsze z ciemnoniebieskimi wiodącymi nakładkami na dole. Wierzchołek fasoli jest regionalnie czarny i może być szary u podstawy lub nie, podczas gdy dolny palec jest kremowy z szarą obwódką w jamie ustnej. Siri i pierścień oczodołu są szare, a tęczówka brązowo-brązowa na nogach i stopach.

Zwykle matowa i blada, jest wiele identycznych i bladoniebieskich twarzy z mocno kontrastującą kremową skórą wokół oczu kobiety. Brakuje czerwonego paska na ramionach, a niebieskie znaczenia na ramionach są ciemniejsze i mniej wyraźne. Gardło i klatka piersiowa są bladozielone, a brzuch żółty. Górna żuchwa jest rejestrowana jako gracz z ciemniejszymi końcówkami, brązowoszary i czarny podczas zagnieżdżania. Najniższa żuchwa jest prawie biała do bladoszarej. Podczas lotu pod liściem pojawia się szeroki biały pasek kobiety

Nastoletnie ptaki obu płci mają mniej niebieskiego koloru na pyskach, kolor nie rozciąga się na oczy. Górne części przypominają te u dorosłych samic. Obie płcie mają białe paski na skrzydłach, które z czasem zanikają u samców. Niedojrzałe samce mają czerwoną plamę na skrzydłach i mogą mieć pomarańczową plamę na brzuchu.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Turkusowe papugi znajdują się u podnóża Wielkiego Pasma Podziału i okolic. Północna granica pasma rozciąga się 26 ° na południowy wschód od Queensland, na zachód w sąsiedztwie St. George, w sąsiedztwie Cullula, Blackbutt i Chinchilla. Przed 1945 rokiem został zarejestrowany na dalekiej północy, jak rzeki Sutton i Mackay.

W Nowej Południowej Walii występuje w szerokim paśmie w centralnej i wschodniej części stanu, jego zachodnią granicę opisują More, Cambon, Hilston, Narandera i Deniliquin. Na dalekim zachodzie stanu istnieją niesprawdzone poglądy. W Victorii występuje w okolicach Wangaratta, a także w dzielnicach East Gippsland i Mallcutter. Zwiedzanie Australii Południowej jest najprawdopodobniej postrzegane jako czerwona papuga szkarłatna, co daje dziewczętom podobny wygląd zmieszania i błędnej identyfikacji.

Zachowanie

Trawa w trawie Nasiona traw stanowią ważny element diety

Rodzice walczą w parach lub w małych grupach z rodzicami i kilkorgiem dzieci, chociaż poza sezonem lęgowym mogą gromadzić się w dużych stadach liczących 75 młodych ptaków. Gdy sezon lęgowy dobiega końca, bliźniaki są oddzielone od tych wstrząsów. Papugi turkusowe są wspólnie spalane jesienią i zimą.

W nocy są zginani na krzewach lub drzewach pomostowych na wysokości od 1 do 8 metrów (3-25 stóp) nad ziemią. W ciągu dnia ścigają drzewa w pobliżu miejsc ich żerowania. Turkusowe kojce dla papug były mało zbadane; Podczas karmienia lub lotu ptaki wydają wysoki, miękki dźwięk kontaktowy, podczas gdy sygnał alarmowy został opisany jako wysoki sygnał dźwiękowy. Turkusowe papugi również rozmawiały, siadając przy wieczornej pieczeni.

Hodowla

Turkusowa Papuga Monochromatyczna. Samiec siedzi wyprostowany na pniu drzewa i rozciąga skrzydła, aby pokazać swoje czerwono-niebieskie znaczenia podczas przechwytywania żony. Po utworzeniu pary obie płcie szukają miejsc gniazdowania, które ostatecznie wybiera samica. Odnotowano hodowlę z Parku Narodowego Girrwen na północnej granicy Nowej Południowej Walii i Queensland z Wangaratta i Wiktorią w Wiktorii.

Ptaki wschodnie były czasami używane do umieszczania pionowych lub prawie pionowych płatków żywych i martwych drzew, zwykle jako miejsca lęgowe. Turkusowa papuga konkuruje z rozellą wschodnią (Platysarchus aximius), papugą czerwoną (Sifotus hematonotus) i trichoperem brązowym (Climacteris picnamus) i może być przez nie pokonana o odpowiednie miejsca lęgowe.

Deska często znajduje się w otwartym lesie, a deska zwykle znajduje się co najmniej 1 metr (3 stopy) nad ziemią. Stwierdzono, że w północnej Wiktorii szczelina ma 10 wymiarów 6 cm (4 na 3 cale) i około 50 cm (20 cali) długości dla głębokości otworu. Średnia głębokość w innym miejscu wynosi około 76 cm (30 cali).

W upalne miesiące przy składaniu jaj od sierpnia do stycznia. Lęg jest suszony na drewnianym łóżku lub liściastym podłożu i zawiera okrągłe lub owalne błyszczące białe jaja, w rozmiarze od dwóch do pięciu (lub co najmniej do ośmiu), każde zwykle o długości 21 mm i szerokości 18 mm (0,8 na 0,7 cala). Kępy mają później więcej jaj niż miecze i żyją bardziej w gnieździe niż na dnie. Jaja są składane w odstępie dwóch do trzech dni. Inkubacja trwa od 18 do 21 dni.

Samice wykluwają się z jaj i młodych lęgów i karmią je przez kilka pierwszych dni, zanim samce zaczną pomagać. Wychodził raz dziennie i raz rano i raz po południu w celu jedzenia i picia. Oboje rodzice brali udział w karmieniu dzieci dietą składającą się głównie z owoców. Skrzynie są spontaniczne i zabawne; Dzieje się tak, ponieważ rodzą się bezradne i niewidome i mieszkają w domu dla domu.

Pod spodem srebrno-białe owalne, z różowawą skórą i ciemnoniebiesko-szarą skórą wokół oczu. Po siedmiu dniach otworzą oczy, a szóstego dnia zostaną powoli pokryte piórami szpilek ze skrzydeł. Są pokryte piórami do 21 dni i pozostają w dzikiej faunie przez około 23 dni i do 30 lat w niewoli (opuszczają dom).

W północno-wschodniej Wiktorii, gdzie około 5% udanych żółtek jaj prowadzi małe dzieci do udanej ucieczki, średni wskaźnik przeżycia wynosi 27777 młodych ludzi. Monitory koronkowe (Varanus varius) i lisy rude (Vulpes vulpes) są domowymi myśliwymi. Pisklęta mogą umrzeć z powodu przegrzania w bardzo upalne dni lub po ulewnym deszczu.

Karmienie

Turkusowe papugi są głównie przeznaczone do karmienia nasion z ziemi, [24] do wycinki w pobliżu drzew w otwartym lesie, na obszarach leśnych i na bardziej otwartych obszarach, takich jak pastwiska. Czasami żeruje na poboczu drogi i rzadko wchodzi na trawnik. Obserwacje chelatora Wiktorii, który roi się w parach lub w małych mieczykach po trzydzieści lub nawet pięćdziesiąt osobników, wskazują na zmiany w postaci piór, turkusowej papugi zimą, a wiosną i latem - 3 bramki. Żerowanie odbywa się od świtu do zmierzchu, od świtu do głębokiego popołudnia. Ptaki lubią jeść w zacienionych miejscach, gdzie lepiej zakamuflują się w trawie.

Obejrzyj wideo: Basic parrot training. Parrotlet edition (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send