Rodziny ptaków

Cassin's Auklet (Pichoramophus aluticus) Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Auklet Cassina (Pichoramophus aluticus) to mały żyrandolowy ptak morski, który rośnie szeroko na Północnym Pacyfiku. Znane jest z gniazda kasyna i obecności na znanych wyspach poza Kolumbią Brytyjską i Kalifornią. Jego nazwa pochodzi od Johna Cassina, biznesmena z Pensylwanii i przyrodnika.

Auklet Cassina to mały (25 cm, 200 g), nieokreślony ook. Jego pióra są zwykle ciemne u góry i blade poniżej, z małą białą plamką na oku. Jego dziób jest ciemny z jasnymi plamami, a nogi są niebieskie. Auklet Cassina, w porównaniu z wieloma innymi, nie ma dramatycznego upierzenia rozpłodowego, które pozostaje takie samo przez większą część roku. Na morzu zwykle charakteryzuje się lotem, który opisuje się jako latającą piłeczkę tenisową.

Od półwyspu Baja California po Alaski na Alasce i półwysep Ameryki Środkowej, jest domem dla przybrzeżnych wysp, z których główną fortecą populacyjną jest wyspa Triangle, z dala od Cape Scott na wyspie Vancouver, gdzie populacja szacowana jest na 55 000. Nie wiadomo dlaczego, ale zimą ptaki północne mogą przemieszczać się dalej na południe.

Auklet Cassina dzieli się na dwa podgatunki:

P. A. Aluticus - (Palas, 1811): Wyspy Aleuckie i południowa Alaska do północnej Baja California.
P. A. Australia - (Van Rossem, 1939): Południowa Baja California.

Wymarli krewniacy lub gatunki przodków, Pichoramophus tenuis L.H. Miller et Bowman, 8, jest znany jako późny pliocen w formacji San Diego w Kalifornii.

Zachowanie

Auklet Cassina buduje stare gniazda na małych wyspach i rok po roku znajduje się w najbardziej wysuniętej na południe kolonii swojego zasięgu. Wykorzystuje łatwe konstrukcje stworzone przez człowieka, kopiąc dziury w ziemi lub wykorzystując naturalne pęknięcia i szczeliny do gniazdowania.

Pary będą okazywać sobie silną lojalność i miejsce lęgowe przez wiele lat. Aby uchronić przed drapieżnikami, takimi jak mewa zachodnia czy sokół wędrowny, oboje rodzice rozłożyli jedno białe jajo, wymieniane w nocy (zwykle po 24 godzinach), wracając z kolonii przed świtem.

Jajo jest inkubowane przez 40 dni, dziecko karmione jest przez noc przez 35 dni. Oboje rodzice, którzy noszą specjalną cienką torebkę częściowo strawionego pożywienia (Euphausids i inne małe skorupiaki), są często określani w literaturze jako podjęzykowi. Torba.

Pchła sama ucieka do morza. Auklet Cassina jest niezwykły u ptaków morskich, ponieważ czasami umieszcza drugie sprzęgło po udanym pierwszym, tylko po to, aby zrobić to na plaży na półkuli północnej.

Najwięcej osobników w jednej grupie rozpoczęło hodowlę w wieku 3 lat (27%), aw ciągu 8 lat zrekrutowano> 95% z danej kohorty. Średni wiek rekrutacji to 6,6 lat. Minimalny roczny trend płodności wynosi 0,83, pozorne przeżycie miejscowe wynosi 0,76, przeżycie młodzieży (wiek 0–2) wynosi 0,15.

Auklety Cassina żerują w zatoce wzdłuż wybrzeża, często w czystych wodach wodnych, często w połączeniu z osadami, takimi jak doliny i powierzchnie pod kąpieliskami. Liczebność mórz może ulec znacznemu zmniejszeniu, ponieważ ptaki oddalają się od statku o ponad kilometr.

Ich rozmieszczenie wokół wyspy Triangle zostało ostatnio określone za pomocą telemetrii. Zanurza się ze skrzydłami, aby nurkować w poszukiwaniu ekspansji, polując na duży zooplankton, zwłaszcza kryl. Może spaść poniżej 30 metrów na powierzchnię, a według niektórych szacunków ma 80 metrów.

Ochrona

Auklet Cassina został wymieniony jako bliskie zagrożenie, a niektóre populacje (głównie populacja Wysp Farallon) stale spadają. Zagrożenia dla auklet Cassina obejmują masę mięśniową (zwłaszcza Alaskę), wycieki ropy i zmiany temperatury powierzchni morza.

Auklet Cassina jest chroniony na mocy Ustawy o umowach z ptakami wędrownymi z 1997 r. Roczne zmiany klimatu oceanicznego wpływają na wiele parametrów populacji, w tym jednoczesne przeżycie, trendy reprodukcyjne, sukces reprodukcyjny i rekrutację, co sprzyja szybkiemu spadkowi populacji z powodu zmiany klimatu.

Obejrzyj wideo: Rhino Auket Puffin hunting for fish underwater (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send