Rodziny ptaków

Rhinoceros Auklet (Cerorhinca monocerata) Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Nosorożec auklet jest średniej wielkości alcidem lęgowym i zimującym na zachodnim wybrzeżu Ameryki Północnej. Nosorożec auklet (Cerorhinca monocerata) to ptak morski i bliski krewny maskonurów. Jest to jedyny istniejący gatunek z rodzaju Cerrohinaka. Biorąc pod uwagę jego bliski związek z maskonurami, zasugerowano nosorożca, zwyczajową nazwę nosorożca. W tym artykule omówimy siedlisko nosorożca auklet, zachowanie, dietę, schemat migracji, stan ochrony i gniazdowanie.

Rozprzestrzenia się na całym północnym Pacyfiku, żerując na małych rybach i gniazdując w koloniach. Jego nazwa pochodzi od przypominającego róg przedłużenia tułowia (anatomiczne określenie tego rozszerzenia to Rhampotheca). Róg ten występuje tylko w rozmnażaniu dorosłych osobników i co roku rzuca się jak martwe ciało na dziób maskonurów.

Auklet Rhinoceros (znany również jako nosorożec auretus, maskonur rogaty lub maskonur jednorożca) to alka średniej wielkości z dużym, mocnym, pomarańczowo-brązowym dziobem (wystający z niego „róg”). Upierzenie jest ciemne u góry i blednie u dołu; Dorosłe rasy (zarówno samce, jak i samice) mają prawo do białych piór na oczach i za dziobami. Samce są nieco większe niż samice (około 10% masy).

Dystrybucja

Sowa nosorożca to centrum północnego Pacyfiku, które rozradza się od Kalifornii (Wyspy Normandzkie) po Wyspy Aleuckie na północnej Alasce, japońskie Hokkaido i Honshi, a także Półwysep Koreański i Wyspy Sachalin w Azji. Wykazuje niewielkie przesunięcie zimą, zarówno za granicą, jak i na wodach przybrzeżnych.

Hodowla

Gniazda starych kłączy wykopuje się w ziemi lub w naturalnych jaskiniach na głębokość od 1 do 5 m. Woli miejsca lęgowe niż lekkie skłonności, aby pomóc w złej sytuacji, ponieważ jest słabym lotnikiem. Jajo jest wysiadywane przez 45 dni przez oboje rodziców. Następnie pisklę półprospołeczne karmiono pełnym dziobem (metodą maskonura) przez 50 dni każdej nocy; Uważa się, że to nocne zachowanie jest odpowiedzią na drapieżnictwo i kleptopasożytnictwo odbytu.

Auklety nosorożców są jednorodne i chociaż migrują w tym samym regionie poza sezonem lęgowym, samice migrują oddzielnie. Jednak po powrocie do kolonii w okresie pierwokupu zintegrowali swoją aktywność żerową.

Wychowanie

Na morzu Rhinoceros auklet żywią się rybami, niektóre krylem i kałamarnicą. Żerują na wybrzeżu w okresie lęgowym na wodach środkowych. Aby złapać zdobycz, opadają do 57 $ (187 stóp), na długość 148 sekund.

Obejrzyj wideo: Rhinoceros Auklet (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send