Rodziny ptaków

Parakeet Auklet Fakty i identyfikacja

Pin
Send
Share
Send
Send


Auklet alaskański ma szeroki wachlarz wszystkich alaskańskich aukletów, ale nie ma takiej samej wielkości żywego inwentarza jak inne zwierzęta morskie lub kolonie lęgowe. Krótka kąpiel i nurkowanie z morskimi ptakami, Morze Bearings i lato na południowym wybrzeżu Alaski.

Zwykle działa w parach lub małych grupach. Auklet Parakeet to mały, intensywny ptak morski o wysokości od dziewięciu do dziesięciu cali. Ma ciemne czarne pióro na głowie i plecach, białą szyję i klatkę piersiową oraz białe ciało.

Auklet papużki (Athiya socitakula) to mały ptak morski na północnym Pacyfiku. Auklety nizinne miały być umieszczone w rodzaju Cycloarhynchus, ale ostatnie okazy i dowody genetyczne należy umieścić w rodzaju Athias, co czyni go ściśle spokrewnionym z sówkami grzebieniowymi i przynajmniej z zalążkami.

Zajmuje się borealnymi wodami Alaski, Kamczatki i Syberii. Rozmnaża się na stromych, opalowych i kamienistych polach przybrzeżnej wyspy, przemieszczając się zimą na południe.

Opis

Alka alka nizinna to krótki, pomarańczowy dziób z małą (23 cm) alką, która zachęca ptaka do wyrażania intrygującego wyrazu. Upierzenie ptaka jest ciemne na górze i białe na dole. Z pojedynczym białym pióropuszem wystającym z oczu. Istnieje niewielka różnica między upierzeniem hodowlanym a zimowym.

Alykety papużki są niezwykle głośnym gatunkiem występującym w rodzimym środowisku, wzywają go, gdy dotrą do gniazda, i duplikują je, gdy przybywa partner. Konsekwentnie nazywany jest ucho szorującym (jako oscylator kazeiny i jego skuteczność jest nieznana, ale może wiązać się z ochroną nory przed intruzami i wzmocnieniem więzi z partnerem).

Zachowanie i reprodukcja

W swoich koloniach lęgowych papuga auklet jest niezwykle towarzyska.

Pora żerowania obcego ósemkowego jest różna, a sezon lęgowy obejmuje większość małych skorupiaków planktonowych, takich jak euphausidy, widłonogi i obunogi. Ostatnie badania pokazują, że na niektórych obszarach jest również podatny na meduzę. Często żeruje w znacznych odległościach od kolonii, zatapiając się do 30 metrów, aby dotrzeć do zdobyczy.

Hodowla rozpoczyna się w kwietniu i maju w koloniach często dzielonych z innymi gatunkami alki. Ta para składa jajko, które starcza tylko na miesiąc, kurczak jest karmiony 4 razy przez około 35 dni. Pisklę ucieka w nocy, lecąc samotnie nad morze.

Stan i ochrona

Chociaż auklets papużek nie są uważane za zagrożenie, szacuje się, że na Północnym Pacyfiku żyje ponad milion ludzi. Uważa się, że nie zmniejszył się ostatnio, ale w przyszłości może być zagrożony przez drapieżniki i wycieki ropy.

Obejrzyj wideo: How to take Care of a Parakeet. Budgie Beginners Guide to Pet Birds (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send