Rodziny ptaków

Least Sandpiper - przegląd

Pin
Send
Share
Send
Send


Na obszarach lęgowych i na obszarach śródlądowych najmniej brodziec zjada głównie larwy much i inne owady. Na wybrzeżu jedzą małe skorupiaki, ślimaki i inne zwierzęta morskie.

Najmniej brodziec

Mają brązowe części górne i białe pod spodem. Ich dzioby są czarne, a nogi żółtawozielone (czasami można to przywiązać do błota). Nastolatki mają ostre upierzenie, które jest silniejsze niż starsze. W locie przynajmniej brodźce mają podłużną czarną linię z rozbieżnym białym paskiem.

Sanderlingi to małe, grube brodźce z grubymi dziobami mniej więcej tej samej długości co głowa. Te i inne brodźce z rodzaju Calidris są często nazywane „peeps”; Sanderlings to średniej wielkości członek tej grupy.

Migrują osoby ze wszystkich populacji Ameryki Północnej, niektóre są samotne, inne to małe grupy. Gatunek wędruje na rozległe fronty w całych Stanach Zjednoczonych, preferując rodzime siedliska słodkowodne, ale niewiele z nich można znaleźć na wybrzeżach nadmorskich atrakcji, a nawet w dżetach morskich.

Jego lot składa się z szybkich, płytkich uderzeń skrzydeł połączonych z krótkimi poślizgami. Zwykłe brodźce często latają w pobliżu gleby lub powierzchni wody. Bodzik to dojrzały ptak. Nocą podróżuje na zimowe tereny małego stadka.

Piaskowce to małe i średnie ptaki, ale mają stosunkowo długie nogi. Najmniej brodziec to karmnik naziemny, który żeruje na skorupiakach, owadach, robakach i innych organizmach przybrzeżnych. Kpili z nich krótko, badali ich krótkim rachunkiem i doszli do siebie.

Około dwie trzecie gatunków w Ameryce Północnej podróżuje ze swoich arktycznych miejsc lęgowych na zimę w Ameryce Środkowej i Południowej, a następnie powraca na łuk następnej wiosny. Wiele gatunków pokonuje ponad 15 000 mil tego rocznego obwodu.

Poplamiony brodziec jest średniej wielkości ptakiem przybrzeżnym i ma dziób na głowie nieco mniejszy niż tułów i stuka w niego, aby uzyskać długowieczność.

Najmniejszy brodziec (Calidris minutilla) to najmniejszy hałaśliwy ptak. Nazwa klanu to starożytne greckie kalidiris lub scalidris, termin używany przez Arystotelesa dla niektórych szarawych ptaków wodnych. Specyficzne dla „bardzo małych” jest średniowieczna łacina Myrtle.

Opis

Gatunek ten ma zielone nogi i mały, cienki, ciemny dziób. Starsze osoby dorosłe mają ciemnobrązowe krzywe na dole i białe na dole, z jasną linią na oczach i ciemną koroną. Zimą przynajmniej brodźce są szare. Nastolatki są na górze w jaskrawych kolorach i wspaniale zaprojektowane z paskami białego płaszcza.

Odróżnienie tego ptaka od innych podobnie małych strzałkowatych może być trudne; Są one zbiorczo określane jako „peeps” lub „stint”. W szczególności, przynajmniej azjatycka część brodzika, bardzo podobna do długodystansowego stinta, jest bardziej zwarta, ma krótszą szyję, krótsze palce, nieco jaśniejszy kolor i różni się od tego gatunku silnym skrzydłowym.

Powielanie i migracja

Ich siedliskiem lęgowym jest kontynent północnoamerykański w tundrze lub torfowiskach. Gniazdują na ziemi w pobliżu wody. Samica składa cztery jaja w płytkim skrawku wyłożonym trawą i ławicą. Zachęcamy oboje rodziców; Kochi opuszcza żonę przed wykluciem się jaj, a czasem przed wykluciem się jaj. Młode ptaki żywią się samodzielnie i są w stanie latać w ciągu dwóch tygodni od urodzenia.

Migrują między zwierzętami w Ameryce Południowej, Meksyku, Ameryce Środkowej, na Karaibach i w północnej Ameryce Południowej. Są postrzegane jako bardzo rzadkie fragmenty w Europie Zachodniej.

Spełnienie

Ptaki te żywią się płaskowyżami błotnymi, odbierają pokarm z widzenia, czasami badają. Żywią się głównie małymi skorupiakami, owadami i ślimakami.

Obejrzyj wideo: Least Sandpiper (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send