Rodziny ptaków

Czy Albatros o Czarnych Brwiach i Campbell Albatros to to samo?

Pin
Send
Share
Send
Send


Albatros czarnobrewski to gatunek średniej wielkości albatrosa o średniej długości życia ponad 70 lat i rozpiętości skrzydeł od 200 do 240 cm (79-94 cali), a także o średniej wadze od 2,9 do 4,7 kg (6,4-10,4 funta) .

Wcześniej dwa podgatunki należały do ​​tej samej nazwy, oznaczonej jako TM Melanophrys, a inne rasy T.M. nieczuły. Z ostatnich badań genetycznych DNA wynika, że ​​są one obecnie uważane za odrębne gatunki, a mianowicie albatros czarnobrewny i albatros Campbell. Jednak nadal istnieją pewne nieporozumienia, sugerujące, że różnice genetyczne między dwoma podgatunkami nie są wystarczające, aby je rozdzielić.

Albatros Campbell jest wymieniony tutaj w podgatunkach, ale zostanie zbadany później jako kompletny gatunek.

Profil albatrosa czarnobrewego

Opis ptaka:
Biometria:
Długość: 83-93 cm
Rozpiętość skrzydeł: 240 cm
Waga: 3000-5000 g. Rasa „Impavida” jest trochę krótka.

Dorosły czarnobrązowy albatros ma czarny, brązowy grzbiet, górną część tułowia i ogon, gdzie głowa, szyja, płaszcz, zad, górne osłony ogona i części dolne są białe. Jednak przeplatanie pokazuje również szeroką czarną krawędź natarcia i wąską czarną krawędź spływu i czarną końcówkę skrzydeł.

Twarz na białej głowie jest biała z wyjątkiem czarnych brwi nad brązowymi oczami. Dziób jest różowo-pomarańczowym pustym końcem z różowożółtym odcieniem. Nogi i błoniaste nogi są bladoszaroniebieskie.

Obie płcie są równe. Są to ptaki długowieczne (50 lat i więcej).

Nastoletnie ciemne podszycie, szary kołnierzyk, ciemny dziób z czarnym czubkiem i koleżkie brwi

Wysypka jest pokryta szarością i bielą. Ma białe twarze i czarne rachunki.

Młode / niedojrzałe

Podsekundy i zakresy:

Wcześniej rozpoznano dwa podgatunki:

Tm Melanophrys (opisane i pokazane tutaj) znajdują się na wyspach Antypodów z Przylądka Horn, E, na Oceanie Południowym.

Działania wojenne tm mają miejsce na wyspie S. Campbell w Nowej Zelandii. Bursztyn jest jednym z bladożółto-białych barwników w drobinkach.

Siedlisko

Albatros Blackbird jest morski i nieco wyższy. Zwykle jest widoczny w pobliżu brzegu, ale jest również około 1000 km od brzegu do morza. Jednak gatunek ten częściej płynie w wodach przybrzeżnych niż inne albatrosy, a przy złej pogodzie wpływa do ujścia rzeki, fiordu i schronienia.

Niektóre obserwacje wskazują na żerowanie ptaków w słodkowodnym jeziorze w Ziemi Ognistej, oddalonym o około 35 km.

Lęguje się na niedostępnych wyspach, gniazdując w stromych trawach lub na skalnej półce w trawie z brosmy.

Połączenia i piosenki: Dźwięki Geno-Cantor

Czarny albatros oferuje chrząkanie gitar, krokodyle, studnie i ochrypłe rechotanie, ale podczas pokazu słychać inne dźwięki, takie jak głosy i krzyki. Wydają również dźwięk patyków z rachunkami.

Odnotowano pewne różnice w wokalizacji między dwoma podgatunkami.

Zachowanie albatrosa czarnobrewego

Albatros warzony na czarno pożywia się rybami i skorupiakami (głównie krylem gatunku Euphausia), kałamarnicami i pływającą padliną. Ofiara jest łapana przez chwytanie powierzchni, chociaż można również wykonać zanurzenie lub zanurzenie na powierzchni i nurkowanie powierzchniowe.

Może używać zanurzonych skrzydeł do poruszania się, gdy ofiara jest z tyłu. Potrafi zanurzyć się na głębokość 4-5 metrów w ciągu kilku sekund.

Sprowadza się do dnia i nocy, w zależności od rodzaju prasy. Jest często zjadany w dużych rojach, głównie kryl, a łodzie rybackie i walenie podążają za reliktami i szczątkami ryb.

Czarnobrązowy albatros wrze na półkach kontynentów i wysp oraz na wybrzeżach podgórskich. Ale także skrapla wodę morską. Często występują u zwierząt gospodarskich i innych ptaków morskich.

Do kolonii lęgowej wrócili we wrześniu. Gatunek ten zwykle rozmnaża się co roku i kojarzy się z obojgiem partnerów. Są ośrodkami monoteistycznymi i kolonialnymi.

Dwa ptaki stoją naprzeciw siebie, a kilka wspólnych pokazów odbywa się poprzez aktywne pocieranie rachunków, głównie o głowę, a także wykonywanie wzajemnych rozliczeń.

Fani pozują na niektórych wyświetlaczach. Są zaangażowani w taniec i wołanie.

Albatrosy czarnoskóre spędzają większość czasu w oceanie, z wyjątkiem okresu lęgowego. Odpoczywają w wodzie, gdy pogoda jest spokojna i często można je zobaczyć w grupach.

Po rozmnażaniu kolonie opuszczają zarówno osoby dorosłe, jak i młode. Pomimo wyszukanego pierścienia ruchy tego gatunku nie są dobrze poznane.

Istnieją różne strefy albatrosów czarnoskórych z różnych obszarów lęgowych, a nawet z różnych kolonii z tego samego regionu, w okresie inkubacji, na którym na różnych obszarach znajdują się pastwiska dla samców i samic. Jednak karmiąc kurczaki pasą się wokół kolonii.

Populacje południowego Atlantyku migrują na północ do okresu po rozmnażaniu. Ptaki południowo-gruzińskie przemieszczają się na wody południowej Afryki. Ruchy są zróżnicowane i trudne do naśladowania.

Rasa „Impavida” jest prawdopodobnie skoncentrowana na wodach południowej Australii, Morzu Tasmana i południowo-zachodnim Pacyfiku.

Czarnobrązowy albatros lata w silnym powietrzu ze sztywnymi skrzydłami. Start i lądowanie są zawsze trudne dla albatrosa czarnobrego i muszą biec nad wodą lub lądem. Jednak kolonie zakładano na stromych operacjach, umożliwiając ptakom wzbijanie się w powietrze. Podczas lądowania dolna część nóg z błoną, aby spowolnić lot, zanim dotknie ziemi lub wody.

Reprodukcja

Sezon lęgowy jest roczny i rozpoczyna się we wrześniu / październiku.

Albatros czarnoskóry tworzy duże gniazdo z korzeniami, trawą i błotem, ściętym stożkiem w zagłębieniu na szczycie. W kolonii gniazda znajdują się w odległości około jednego metra.

Rozmnażają się w trawiastej trawie na odległych wyspach, na stromych lub klifowych półkach.

Są regionalne podczas gniazda i skłaniają się ku innym ptakom, które są bardzo blisko gniazda.

Samica składa pojedyncze kremowobiałe jajo z solidnymi plamkami. Oboje rodzice palą się w ciągu 65-71 dni.

Cieńsza wysypka pali się w pierwszych tygodniach i rozprzestrzenia się około 120 dni po uwolnieniu. Obie dorosłe osobniki karmią i chronią go, dopóki się nie zmieni i nie usamodzielni.

Bezpieczeństwo / Zagrożenia / Sytuacja

Czarne chrząszcze są zagrożone przez statki rybackie zajmujące się połowami długimi linkami, takie jak albatros, liczne ptaki morskie. Wprowadzone gatunki, takie jak koty i szczury, niszczą kolonie i zabijają szczury.

Zanieczyszczenie olejowe i chemiczne, dodanie plastikowych ran również zagraża tym ptakom w oceanie i na lądzie. Potencjalnie duże znaczenie może mieć również rywalizacja o żywność z rybołówstwem.

W populacji około 594000 par lęgowych albatrosy rasy czarnej są klasyfikowane jako zagrożone, podczas gdy „Emavida” czerwona jest oceniana przez BirdLife International jako ryzykowna.

Obejrzyj wideo: Początek przygody z moto. Zakup Hyosung Aquila 125 (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send