Rodziny ptaków

Albatros krótkoogonowy (Phoebastria albatrus) Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Albatros krótkoogonowy nazwał również albatrosa Stellera swoją naukową nazwą Phoebastria albatrus jest rzadkim ptakiem morskim na północnym Pacyfiku.

Chociaż Północny Pacyfik jest spokrewniony z innymi albatrosami, albatros krótkoogonowy wykazuje również behawioralne i morfologiczne powiązania z albatrosami w południowych oceanach.

Albatros krótkoogonowy został opisany przez niemieckiego przyrodnika Petera Simona Palace na podstawie skór zebranych przez Georgie Wilhelm Stellar (od której pojawiła się jego inna potoczna nazwa).

Niegdyś pospolity albatros krótkoogonowy wyginął za sprawą piór handlowych, ale niedawno przywrócono mu ochronę.

Opis

Albatros krótkoogonowy jest albatrosem średniej wielkości, o rozpiętości skrzydeł od 215 do 230 cm (85-91 cali), długości od 84 do 94 cm (33-37 cali) i masie ciała, która może wynosić od 4,3 do 8,5 kg (9,5-18,7 funta).

Wśród standardowych wymiarów dziób ma 12,7-15,2 cm (5,0-6,0 cala) długości, ogon ma 14-15,2 cm (5,5-6,0 cali) długości, stęp około 10 cm (3,9 cala), a cięciwa skrzydła 51 cm ( 20 cali).

Jako osoba dorosła, pióra albatrosa krótkoogoniastego są białe z czarnymi latającymi piórami, trochę okrywą, a także czarny pręg na ogonie. Ma włos i korony zabarwione na żółto.

Jego dziób jest duży i różowy; Jednak starszy ptak uzyska niebieską końcówkę. Młodzież jest koloru brązowego i zmieni kolor na biały za około 10 do 20 lat, gdy się zmienią.

Można go odróżnić na podstawie opisu pozostałych dwóch gatunków w jego zasięgu, albatrosa, albatrosa Lassan oraz dużego rozmiaru albatrosa na czarnych nogach i jego różowego dzioba (z niebieską końcówką) oraz jego podziału.

W przeciwieństwie do nazwy, ogon albatrosa krótkogoniastego jest nie mniejszy niż Lassan lub czarne wiadro i jest w rzeczywistości dłuższy niż Wave Albertos, inny członek plemienia Foebestria.

Zakres i siedlisko

Albatrosy krótkoogoniaste gniazdują teraz na czterech wyspach, większość ptaków w Torishima, a prawie cała reszta w Minami-Kojima na wyspie Senkaku.

Pod koniec 2000 roku na Curie zaczęła gniazdować para samica-samica, ale do tej pory nie były one w stanie wyprodukować żadnych zdolnych do życia jaj.

Nalot miał miejsce w połowie stycznia 14 w Midway. Midway i Kure znajdują się na północno-zachodnich Hawajach. W 2002 roku w Muko-Jima na Wyspach Bonin w Japonii zaczęły się wykluwać jaja.

W okresie lęgowym samce i młode osobniki albatrosa krótkodziobego gromadzą się w Morzu Beringa na północnym Pacyfiku, a samice żerują na wybrzeżu Japonii i wschodniej Rosji.

Można je również znaleźć na wschód od Kalifornii. W rzeczywistości albatrosy krótkoogonowe zostały wymienione na wielu zagrożonych gatunkach w Stanach Zjednoczonych, w tym w Waszyngtonie.

Gatunek albatrosa krótkoogoniastego został oddany jako hodowca Kita-no-Shima, atolu Anayetak, Kobishi i wysp Bonin (Nishino Shima, Yomazima i (do niedawna Mukojima), który urodził się na Bermudach w plejstocenie.

Wychowanie

Albatros o krótkich włosach żywi się głównie kałamarnicą, ale statki pójdą za ich anulowaną ofertą.

Reprodukcja

Historycznie rzecz biorąc, ten albatros preferował gniazdowanie na dużej otwartej przestrzeni w pobliżu trawnika Miskanthaus sinensis.

Albatros krótkoogonowy rozmnaża się zwykle jako pierwszy w wieku 10 lat.

Albatros krótkoogonowy daje jajo brudnobiałe, głównie czerwono-brązowe na brzegach.

Zwykle mierzy 116 na 74 milimetry (4,6 cala 2,9 cala). Jajo jest inkubowane przez około 65 dni. Wykluwają się obie płcie.

IUCN klasyfikuje ten gatunek jako wrażliwy, z zasięgiem rozrodczym 34 800 000 km2 (13 400 000 2) i 9 km2 (3,5 2).

Albatros krótkoogonowy był niebezpiecznie bliski wyginięcia. W drugiej połowie XIX wieku polowano na nie na skalę przemysłową ze względu na swoje pióra, a według niektórych szacunków polowano na ponad 3 miliony ptaków.

9 września w Toryshimie przebywała tylko populacja, między 1233 a 9 rokiem rząd japoński ogłosił zakaz polowania na gatunki, po czym albatrosy przestały się rozmnażać na wyspie.

W tym czasie gatunek wyginął, a wraz z wybuchem II wojny światowej uznano, że badania są niemożliwe.

Amerykański badacz na wyspie oświadczył, że gatunek wyginął w 5 roku, ale szacuje się, że w morzu mieszkało około 5 osobników, prawdopodobnie młodych osobników (nie wszystkie gatunki albatrosów osiągały dojrzałość płciową długo i nie wracały do ​​swoich rodzimych od wielu lat).

Po powrocie ptaki były dokładniej chronione, a ptaki wróciły w pierwszych trzech, złożyły pierwsze jaja.

Podobnie jak inne gatunki albatrosów, gatunki albatrosów krótkogoniastych zostały również odkryte na różnych wabikach albatrosów na wyspie. Trzymanie się w grupie jest kuszące, aby się rozmnażać.

Obecnie największym zagrożeniem dla Tory-Shima są przedłużające się łowiska i erupcje wulkanów; Jednak albatros krótkoogonowy są również zagrożone indukowanymi drapieżnikami, zanieczyszczeniami środowiska, niestabilnością gleby i ekstremalnymi warunkami pogodowymi.

Obejrzyj wideo: Bonus: The Endangered Albatross. National Geographic (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send