Rodziny ptaków

Nieśmiały Albatros (Thalassarche cauta) Opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Nieśmiały albatros lub nieśmiała nazwa naukowa mollymawk Thalassarche cauta to średniej wielkości albatros, który gniazduje na trzech australijskich wyspach i występuje na południowym Oceanie Indyjskim.

Niektóre autorytety nazywają ten gatunek albatrosem pokrytym bielą.

Nieśmiały albatros Opis

Nieśmiały albatros ma średnio 90 do 99 cm (35-39 cali), skrzydła 220 do 256 cm (871101 cali) i waży 4,1 kg (9,0 funtów).

Rasy siostrzane tej samej wielkości, albatros Salvin, a także ten gatunek, są uważane za największe wśród mięczaków lub małych albatrosów.

Jest to czarno-biało-łupkowoszary ptak z czarnymi śladami kciuka znajdującymi się na górnej krawędzi spodu nieśmiałego albatrosa.

Dorosły, nieśmiały albatros ma białe czoło i koronę ozdobioną ciemną brwią i bladoszarą twarzą pod spodem.

Jego osłona, ogon i górna część są szaro-czarne, a reszta biała. Jego dziób jest wyraźnie żółty i szaro-żółty z żółtą końcówką.

Zachowanie

Nieśmiały albatros często podąża za łodziami rybackimi na duże odległości w poszukiwaniu pożywienia.

Wychowanie

Jest to kombinacja chwytania powierzchni i karmienia przez niektóre nurkowania eksploracyjne - odnotowano nurkowanie na głębokości do 5 metrów (16 stóp). Ryby, głowonogi, skorupiaki i osłonice są pożywką dla tego nieśmiałego gatunku albatrosów.

Reprodukcja

Rozmnaża się na skalistych wyspach i tworzy okrągłe, zamknięte gniazda z gleby, trawy i korzeni. Składają jajko w drugiej połowie września.

Zasięg

Jest rodzimym hodowcą Australii i rozmnaża się w trzech koloniach wyspiarskich; Wyspa Albatros, Pedra Branca i Mewstone.

W okresie lęgowym dorosłe osobniki koncentrują się wokół Australii Południowej i Tasmanii. Wiadomo, że nastoletnie nieśmiałe albatrosy latają aż do Republiki Południowej Afryki.

W przeciwnym razie ptaki nielęgowe występują w całym Oceanie Południowym, ale trudno jest określić specyfikę ze względu na ich podobieństwo do innych gatunków.

Czasami występuje u wybrzeży Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych.

Zapisać

IUCN sklasyfikował ten gatunek jako zagrożenie o zasięgu 23 900 000 km2 (9 200 000 mil kwadratowych).

Według szacunków w 2007 r. Na wyspie Albatros było 25 500 gatunków ptaków z 5 100 parami, na Pedra Branca 270 par, aw Mewstone 7 380 lęgowych.

Historycznie były one wykorzystywane do produkcji piór, z których tylko 1 para została na wyspie Albatros.

Dziś długotrwałe połowy nadal dotykają ten gatunek, ale ich liczebność utrzymuje się pomimo tego zagrożenia.

Mieli epidemia ptasiej ospy na wyspie Albatros, która nieznacznie wpłynęła na ich liczbę.

Wreszcie australijska Janet, Maurice Starter, jest głównym zagrożeniem dla ich przetrwania.

Obejrzyj wideo: Laysan Albatross: Their Style and Story with Hob Osterlund (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send