Rodziny ptaków

Fakty dotyczące wielkich albatrosów z dużą rozpiętością skrzydeł

Pin
Send
Share
Send
Send


Albatros wielki to ptak morski z rodzaju Diomedea z rodziny Albatros. Rodzaj Diomedea obejmował dawniej wszystkie albatrosy, z wyjątkiem albatrosów czarnych. Same albatrosy wielkie stanowią dwa gatunki kompleksów, albatrosy wędrowne i amsterdamskie oraz albatrosy królewskie. Większość autorytetów przyjęła podział sześciu lub siedmiu gatunków na wielkie

Opis

Albatrosy wędrowne i albatrosy południowe królewskie to największe i największe ptaki latające wśród albatrosów. Mają największe skrzydła ze wszystkich ptaków, od czubka do czubka, do 3,5 metra (11 stóp), chociaż średnia wynosi ponad 3 metry (9,8 stopy). Duże dorosłe samce tych dwóch gatunków mogą ważyć ponad 11 kg (24 funty), tak ciężkie jak wielki łabędź.

Rysy twarzy

Albatros wielki jest przeważnie biały u osób starszych, ptaki białe z wiekiem. Dwa albatrosy królewskie i większe, starsze samce albatrosów wędrownych są całkowicie białe, podczas gdy dorosłe samice i inne gatunki mają ciemne ślady ołówkiem na krawędziach piór. Zwykle małe rasy lub podgatunki i nastolatki mają ciemnobrązowy kolor. Niedawno odkryty albatros amsterdamski ma w wieku dorosłym ciemnobrązowy kolor młodego ptaka.

Siedlisko i zasięg

Wielki kontynent rozciąga się od Oceanu Atlantyckiego (Georgia Południowa i Tristan da Cunha) do Oceanu Indyjskiego i Nowej Zelandii po Wyspy Subantraktyczne, od Oceanu Atlantyckiego (Georgia Południowa i Tristan da Cunha), przez Ocean Południowy i do Oceanu Wielkiego Wyspy. Albatrosy królewskie gniazdują tylko na wyspach subantrycznych Nowej Zelandii, a na półwyspie Otago w Nowej Zelandii występuje niezwykła kolonia.

Albatros falisty, albatros śnieżny, albatros białoskrzydły lub rodzaj (Diomidia exculus) to duży ptak morski z rodziny Diomedeidae, z zasięgiem okołopolarnym w oceanie południowym. Był to ostatni opisany gatunek albatrosa i od dawna uważany jest za równy gatunek albatrosa Tristan i albatrosa antypodyjskiego.

Niektórzy autorzy nadal uważają je za wszystkie podgatunki tego samego gatunku. Na stole SSC znajduje się propozycja podziału tego gatunku, a BirdLife International już go podzielił. Wraz z albatrosem amsterdamskim tworzy kompleks rotujących gatunków albatrosów. Albatros, jeden z dwóch największych przedstawicieli rodzaju Diomeidia (albatrosis), przypomina wielkością południowego albatrosa królewskiego.

Jest to jeden z największych ptaków na świecie i ma najbardziej znane skrzydła ze wszystkich żyjących ptaków i jest jednym z najbardziej znanych i przebadanych gatunków ptaków na świecie. Jest to ptak znajdujący się w dużej odległości. Wiadomo, że niektóre osobniki wędrowne albatrosy pokonują ponad 125 000 kilometrów (000 000 mil) trzy razy w roku na Oceanie Południowym.

Opis

Albatros wielki jest przeważnie biały u osób starszych, ptaki białe z wiekiem. Dwa albatrosy królewskie i większe, starsze samce albatrosów wędrownych są całkowicie białe, podczas gdy dorosłe samice i inne gatunki mają ciemne ślady ołówkiem na krawędziach piór.

Zwykle małe rasy lub podgatunki i nastolatki mają ciemnobrązowy kolor. Niedawno odkryty albatros amsterdamski ma w wieku dorosłym ciemnobrązowy kolor młodego ptaka.

Wielkie fakty dotyczące albatrosów

Nazwa: albatros touring, albatros śnieżny, albatros białoskrzydły (akulencja Diomedea)

Długość: do 135 cm.

Waga: od 6 do 12 kg.

Lokalizacja: wszystkie oceany z wyjątkiem północnego Atlantyku.

Status rezerwacji: uszkodzony.

Pożywienie: głowonogi, małe ryby, skorupiaki.

Wygląd: szaro-czarne skrzydlate białe, rozłączony dziób

Wędrowny Albatros jest największym przedstawicielem swojego rodzaju (Diomedia) i jednym z największych ptaków na świecie.

Albatrosy wielkie to jeden z najbardziej znanych i najlepiej zbadanych gatunków ptaków.

Diomedeia odnosi się do Diomedesa, bohatera mitologii greckiej; Spośród wszystkich Achajów on i Ajax zręcznie ustępowali Achillesowi. W Puranie wszyscy jego towarzysze stali się ptakami. Exulans w języku łacińskim „wygnanie” lub „zabłądzenie”.

Wielkie albatrosy mają obecnie największe skrzydła ze wszystkich ptaków na świecie, sięgające do 3,5 metra długości.

Albatrosy to wielkie szybowce - potrafią unosić się na niebie przez kilka godzin bez skrzydeł. Latają tak wydajnie, że siedząc w domu zużywają mniej energii niż wiatr.

Albatros wielki ma specjalny gruczoł w przewodach nosowych, który wydziela doskonały roztwór soli. Zwalcza całą słoną wodę, którą pobierają, pomagając im utrzymać poziom soli w organizmie.

Im szersze są albatrosy, tym bardziej są białe.

Jak wirują albatrosy?

Obracające się albatrosy podczas polowania nurkują płytko. Będą próbować zjeść wszystko, co się napotka, a statki podążą za nimi, mając nadzieję, że pożyją do jego śmieci. Są tak ubogie w siebie, że nie są w stanie latać i po prostu unoszą się w wodzie.

Jak szybko latają albatrosy latające?

Albatrosy spacerujące mogą latać do 40 km na godzinę.

Jakie są rytuały godowe rotujących albatrosów?

Albatrosy rotujące dojrzewają płciowo do 11 roku życia.

Podczas przesłuchania samiec podróżującego albatrosa rozłoży skrzydła, macha głową dookoła głowy i stuka rachunkami o kobietę, wydając przy tym cichy dźwięk.

Para będzie się rozmnażać co 2 lata, kojarzyć się na całe życie. Sezon mieszania rozpoczyna się na początku listopada wraz z utworzeniem gniazd błotnych i traw na jednej z subantarktycznych wysp albatrosów.

Samica zniesie 1 jajko o długości około 10 cm, gdzieś w połowie grudnia i na początku stycznia. Inkubacja trwa około 11 tygodni, a rodzice na zmianę.

Po narodzinach pisklęcia dorośli przełączają się między polowaniem a kwaterą, aby zająć się tratwą. Rodzice ofiary wrócili, aby odzyskać olej żołądkowy do karmienia kurczaków. Ostatecznie oboje rodzice rozpoczną polowanie w tym samym czasie, odwiedzając krokwie w szerokich odstępach czasu.

Ile można znaleźć w Albatrosach?

Albatrosy falowane mogą żyć ponad 50 lat.

Ile jest dziś wędrownych albatrosów?

Obecnie na świecie żyje około 25.200 dorosłych wędrujących albatrosów.

Czy są jakieś naturalne drapieżniki zbłąkanych albatrosów?

Ponieważ są tak duże i spędzają prawie cały czas w samolocie, w pobliżu wędrownych albatrosów prawie nie ma naturalnych drapieżników.

Obejrzyj wideo: Kto ma najsilniejsze szczęki na świecie? (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send