Rodziny ptaków

Fakty dotyczące albatrosa zafalowanego

Pin
Send
Share
Send
Send


Falujący albatros (Phoebostria erorota), znany również jako albatros Galapagos, jest jedynym członkiem rodzinyDiomedeidae w regionie tropikalnym. Kiedy pasą się, podążają prostą ścieżką jednego miejsca u wybrzeży Peru, około 1000 kilometrów (620 mil) na wschód. Poza sezonem lęgowym ptaki te występują głównie w Ekwadorze i na wybrzeżu peruwiańskim.

Faliste drapieżniki albatrosy
Albatrosy zafalowane to niezwykle lojalne wobec siebie ptaki, dzięki czemu gdy mężczyzna znajdzie partnera, trzymają się razem i podnoszą pręty, aż jeden z nich umrze. Podstawowymi źródłami pożywienia albatrosów falowanych są ryby, kalmary i skorupiaki.

Dlaczego fala niebezpieczna dla albatrosa?
Niewielki zasięg lęgowy gatunku i niedawny spadek liczebności sprawiły, że gatunek ten uzyskał medal o krytycznym zagrożeniu wyginięciem od Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i uczynił go priorytetem dla ABC. Rybołówstwo stało się głównym zagrożeniem dla tych i innych ptaków morskich, takich jak albatros lajsański.

Opis

Są to albatrosy średniej wielkości, o długości। do 90 cm (31 do 35 cali) w prawo z 220-2250 cm (7,2) 8,2 stopy). Mają masę od 2,7 do 1,0 kg (0,05 do 1,0 funta), są cięższe niż przeciętnie mężczyźni, kobiety. Charakteryzują się żółtokremową szyją i głową, które są przeważnie brązowe. Oddziel z ciałem.

Bardziej charakterystyczny jest bardzo długi, jasnożółty dziób, który w porównaniu z krótką głową i długą smukłą szyją wygląda na stosunkowo duży. Mają górną część kasztanowca i dolną część na klatce piersiowej, z wyjątkiem sutków, które są lekko przywiązane do liny. Mają brązowe górne skrzydła, grzbiet i ogon z biało-brązowymi piersiami i spodem.

Ich pachy są brązowe. Wreszcie mają niebieskie nogi. Pisklęta mają brązowawe pióra, podobnie jak dorośli, z wyjątkiem tego, że białe są bardziej białe niż dorastające głowy. Żywotność tego gatunku może sięgać od 40 do 45 lat.

Zasięg

Pierwotnie wielorybiony albatros na wyspie Espaola na wyspach Gal াপ pagos; Jednak na wyspie Genovessa i Isla de la Plata zaobserwowano osoby niebędące hodowcami i prawdopodobnie niewielką liczbę od 10 do 20 hodowców. W okresie poza sezonem lęgowym będą migrować na wschód i południowy wschód na szelf kontynentalny wybrzeża Peru i Ekwadoru. Czasami można je zobaczyć w Kolumbii.

ZachowanieWychowanie

Podstawowymi źródłami pożywienia zwietrzałych albatrosów są ryby, kalmary i skorupiaki, a także małe ptaki. Ale zostały również zaprezentowane dla innych źródeł pożywienia, w tym innych diet kontrolowanych przez ptaki. Podczas wrzenia albatros falisty znajduje w morzu miejsce, gdzie ofiara będzie blisko tej powierzchni; To najskuteczniejszy sposób na zdobycie pokarmu dla albatrosów. Kozy albatrosów zafalowanych pasą się od 10 do 100 kilometrów (6,2-62,1 mil) od miejsca ich żerowania.

Kiedy możesz pomachać albatrosem Galapagos?
Ogólnie rzecz biorąc, albatrosy zafalowane można zobaczyć tylko na Galapagos od maja do listopada, ponieważ resztę roku spędzają na morzu.

Hodowla

Gniazda są zbudowane z kamienia i rzadkich roślin lub gęstych zarośli w regionie Lavar. Zaloty falującego albatrosa to bardzo ciche i spektakularne miejsce. Należą do nich: Szybkie rachunki krążące i sześcianowe, podniesiony rachunek za porządkowanie bałaganu i wydawanie huku. Jaja są składane od kwietnia do czerwca i pozostają przez dwa miesiące. Kiedy jaja się wykluwają, młode przebywają razem w małych żłobkach, podczas gdy rodzice udają się na żer nad morze. Kiedy rodzice wrócą, mogą nakarmić kurczaki 2 kg (4,4 funta) oleju. Młode osiągają dorosłość w grudniu i opuszczają kolonię do stycznia. Partnerzy pozostają przyjaciółmi, dopóki jeden z partnerów nie umrze.

Lot

Albatros falisty to spektakularny lot, być może najbardziej znany. Mogą latać godzinami bez przeciągania i robią to na dynamicznej wysokości. Prędkość powietrza w pobliżu powierzchni morza jest znacznie mniejsza niż około 15 metrów (50 stóp). Splot albatrosa ślizga się z prędkością wiatru i wykorzystuje to na swoją korzyść.

Gdy falujący albatros szybuje wyżej, traci większość prędkości względem ziemi, ponieważ ślizga się przy silnym wietrze. Jednak jego prędkość wiatru nie zwalnia, umożliwiając ciągły przepływ. Jednak albatrosy falowe mają trudności z lądowaniem ze względu na dużą prędkość przeciągnięcia i wyzwanie, jakim jest pokonanie ich ogromnych skrzydeł.

Aby było to jeszcze łatwiejsze, czasami spadają one z niektórych szczytów w głębi lądu, a nie wzdłuż wybrzeża.

Obejrzyj wideo: Kilka ciekawostek o okręcie ORP Orzeł! (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send