Rodziny ptaków

Co sprawia, że ​​kondor andyjski (Vultur gryphus) jest wspaniały?

Pin
Send
Share
Send
Send


Jak sama nazwa wskazuje, Andean Condor, nazwa naukowa Vultur gryphus mieszka w większości miejsc w Andach na wybrzeżu Pacyfiku w zachodniej części Ameryki Południowej. Można go znaleźć wszędzie, od Kolumbii i północno-zachodniej Wenezueli po Ziemię Ognistą na południu.

Ten masywny padlinożerca można zobaczyć w całych Andach lub w południowej części pasma, na wysokich grzbietach górskich i szczytach wzdłuż wybrzeża. Często zachodzi na otwarte obszary trawiaste, gdy szuka pożywienia.

Co oni robią

Kondory andyjskie, o największej rozpiętości skrzydeł spośród wszystkich raperów, rosną i robią to bez wysiłku, pozwalając im latać przez długi czas bez nadmiernego zużycia energii. Czasami potrzebują skrzydeł; Przez resztę czasu unoszą się w powietrzu.

Kiedy zobaczysz latające mieszkanie, zwróć uwagę, że końce jego skrzydeł są skierowane. Pomaga zwiększyć opór powietrza lub opór powietrza. Osoby projektujące samoloty stosowały tę samą funkcję w niektórych skrzydłach samolotów.

Dorosłe kondory andyjskie są mimowolne z dużymi czarnymi ciałami, białymi pniami szyi i głowami bez piór. Nastolatki są szaro-brązowe i nie mają białej szorstkiej szyi. Ze wszystkich szopów z Nowego Świata, Andean Condor jest jedyną osobą przenoszoną drogą płciową, co oznacza, że ​​istnieje widoczna różnica w rozmiarze i cechach fizycznych między mężczyznami i kobietami.

Mężczyźni są starsi od żon i mają zakryte głowę, czego brakuje dziewczynom. Z taką pokrywką rodzą się męskie kondory, a każdy z nich jest wyjątkowy. Biolodzy robią zdjęcia męskim kondorom i uczą się rozpoznawać osobniki na podstawie rodzaju ofiar na ustach i twarzy. Oczy mężczyzn są żółte, a oczy kobiet czerwone.

W nocy Andyjskie Kondory śpią razem. Występują w stosunkowo dużych ilościach w niedostępnych klifach i skalistych wychodniach. Obszary te są podwyższone, aby chronić ziemię przed drapieżnikami.

Jeśli kiedykolwiek miałeś szczęście zobaczyć kondora andyjskiego, możesz zauważyć, że często rozkładają one skrzydła, aby dopasować je do skrzydeł, a wiele ich ptaków, nawet podobnych do ludzkich ścięgien, cieszy się ciepłym słońcem na plecach.

Kondory rozkładają skrzydła, aby dotrzeć do piór jak najwięcej światła słonecznego. Pozostają na słońcu, aby zachować ciepło i zachować zdrowe stada.

Podobnie jak kondor kalifornijski, kondor andyjski od czasu do czasu uderza w stopy! Naukowcy uważają, że kondory kalifornijskie robią to, aby zachować chłód w ciepłe dni. W Andach temperatury są znacznie niższe, więc naukowcy uważają, że niektóre właściwości kwasu moczowego pomagają utrzymać stopy w czystości, dzięki czemu mogą być sterylne.

Dlaczego potrzebują naszej pomocy

Kondor andyjski znacznie spada, zwłaszcza w północnej części jego zasięgu. Są zagrożone wyginięciem w Kolumbii, Wenezueli i Ekwadorze oraz narażone na wiele innych obszarów Ameryki Południowej. Podobnie jak wiele gatunków raperów, ptaki te są zastrzelone i zatrute lub giną z powodu zmienionych krajobrazów i braku odpowiedniego pożywienia.

W jednym przypadku kondor andyjski został znaleziony w koloniach ptaków morskich w Peru, ale tam wdał się w spór z robotnicami nosorożców. Zadaniem pracownika nosorożca jest zbieranie jeżowców do wykorzystania jako nawóz.

Pracownicy guana chcieli powstrzymać kondory przed karmieniem ptaka gniazdującego w gnieździe, aby te młode ptaki mogły urosnąć i wytworzyć więcej guana do swojej kolekcji. Z tego powodu Andyjski Condor zginął w niektórych przybrzeżnych rejonach regionu.

W niektórych krajach ludzie trzymają kondory za swoje zachowanie. Często kondor andyjski umiera bardzo powoli. W rytuale kondor jest przywiązany za bijącym bykiem. W drugim ptak jest przywiązany do ramy i uderza w górę, aż umrze. Wiele osób w tych krajach protestuje przeciwko tym działaniom i próbuje je powstrzymać.

Co oni jedza

Kondor andyjski, podobnie jak inne wilki, jest głównie zjedzoną padliną, co oznacza, że ​​zjadają już martwe zwierzęta. Jednak niektórzy ludzie żyjący w siedliskach kondorów twierdzą, że te duże ptaki czasami akceptują nowonarodzone zwierzęta, takie jak krowy i kozy.

Kondory andyjskie, używając ostrego wzroku do polowania na pożywienie, latają daleko i szeroko w poszukiwaniu zdobyczy. Przyciągają ich również duże zgromadzenia innych gwałcicieli lub przestępców seksualnych, ponieważ zwykle oznacza to zorganizowanie bankietu gdzieś w pobliżu.

Kondory andyjskie zwykle żywią się dużą padliną, taką jak jelenie, krowy, owce i tym podobne, chociaż gdy je znajdą, zjadają mniejsze zwierzęta.

Zwykle wiele kondorów składa się w jedną całość. Kiedy ciała rosną, karmione są głównie miękkimi częściami ciała i wnętrznościami, co zasadniczo oznacza, że ​​ze względu na ich duży rozmiar, Anian Condors jest trupem dominującym nad wszystkimi innymi ptasimi padlinożercami.

Jako ekipa sprzątająca, ludzie jedzący kondora i inną padlinę często zjadają martwe i rozkładające się zwierzęta, które są szkodliwe dla ludzi i środowiska. Pomagają w zachowaniu bezpieczeństwa i czystości środowiska!

Kondory też lubią być czyste. W rzeczywistości ważne jest, aby wszystkie ptaki miały schludne i uporządkowane pióra, ale nigdy nie widziałeś ptaka ze szczotką do włosów, prawda? Zamiast tego używają swoich stad do czyszczenia lub przycinania swoich stad.

Jak wszystkie sępy, kondor ma bardzo mało piór na głowie. Kiedy jedzą, czasami udają się w głąb jamy zepsutej, śmierdzącej tuszy. Jeśli cząsteczki tego mięsa wnikną głęboko w pióra, mogą wyhodować bakterie lub zarazki. Zakładana główka pomaga utrzymać ścięgna w czystości.

Gniazdo, jaja i młode

W okresie zalotów mężczyźni ciężko pracują, aby uwieść żonę. Wędruje wokół rozpościerając skrzydła, wydając wszelkiego rodzaju niezwykłe i interesujące dźwięki.

W odpowiednim momencie samica składa błyszczące, białe jajko. Kondory andyjskie nie budują własnego gniazda. Zamiast tego składają jaja w naturalnym zagłębieniu ze stosów kamieni lub na podłożu w jaskini na szczycie klifu.

Rozwój zarodka w jaju wymaga długiego czasu. Żona musi wykluć się około dwóch miesięcy - jej jaja muszą wykluć się o kilka dni dłużej niż opryszczka żółciowa. Jaja po wykluciu rosną szybciej. Rodzice muszą ciężko pracować, aby przynieść wystarczającą ilość jedzenia, aby zmieniło się w zdrowego ptaka. Kondory nie mogą nosić pożywienia na nogach, jak większość ptaków myśliwskich. Zamiast tego dorośli przechowują żywność dla swoich dzieci w swoich uprawach, specjalną saszetkę w gardle, w której znajduje się żywność przed podróżą do żołądka w celu jej strawienia. Kiedy dorosły przybywa do domu, to jedzenie jest regularnie rzucane lub rzucane, co młoda koza szczęśliwie zjada.

Kury pozostają w gnieździe przez 6-10 miesięcy, aż będą gotowe do gniazda. Przez kilka miesięcy jej rodzice będą uczyć się, jak samodzielnie znaleźć pożywienie i przetrwać. Jako nastolatek lub młody Condor jest brązowy. Kondory osiągają dorosłość w wieku 6 lat. Dorosła para zwykle produkuje tylko jedną laskę rocznie. Ten powolny współczynnik płodności utrudnia regenerację gatunków.

Fakty na temat Andyjskiego Condora

1. Największy na świecie drapieżnik

Kondor andyjski, który ma skrzydła do 3 metrów (10 stóp), jest uważany za największego latającego ptaka na świecie. Dorosłe osoby dorosłe mogą osiągnąć pełne 15 kg (33 funty) i mieć oszałamiającą wysokość 1,2 m. To olśniewające stworzenie jest największym drapieżnikiem na świecie.

2. Nie najlepsza ulotka

Nawet przy imponującej rozpiętości skrzydeł kondory andyjskie czasami mają trudności z chodzeniem w locie ze względu na dużą wagę.

Dzieje się tak, ponieważ ptak ten preferuje strefy powietrzne, w których może swobodnie poruszać się w prądach powietrza. Z pomocą Mandy Nature Andean Condors mogą przekroczyć 5500 metrów!

3. Mają bardzo charakterystyczny wygląd

Kondory andyjskie mają bardzo miękko wyglądające, aksamitnie czarne pióra, które pokrywają ich ciało i mają charakterystyczne białe pióra lotnicze, które sięgają do palca w powietrzu.

Obie płcie mają kultowe głowice, ale mężczyźni są znacznie więksi niż żony, bladożółci i mają imponującą białą szorstkość u nasady szyi. Z drugiej strony kobiety nie mają szarpnięć i mają czerwone oczy.

4. Zatrzymaj się w zaskakującym miejscu

Wbrew swojej nazwie kondory andyjskie żyją nie tylko w regionie Andów w Ameryce Południowej. Ptaki te występują na obszarach przybrzeżnych, w bryzie morskiej, a nawet na niektórych pustyniach, gdzie wykorzystują termiczne prądy wiatrowe.

Argentyna i południowe Chile mają największą liczbę kondorów andyjskich, ale ich liczba spada w Kolumbii, Ekwadorze i Wenezueli, a obserwacje ptaków w tym regionie stają się coraz rzadsze.

5. Istnieją niezwykłe techniki rodzicielstwa

Kondory andyjskie produkują tylko jedno jajo co dwa lata, a okres inkubacji wynosi 54-58 dni. Co więcej, większość kondorów andyjskich nie tworzy bezpiecznego, ochronnego gniazda dla swoich jaj, po prostu umieszcza je na pustym klifie.

Z tego powodu oboje rodzice muszą zachęcać i wychowywać pisklę razem, dając im jak najwięcej troski i uwagi. Kondory niemowlęce zwykle opuszczają swoich drugorocznych rodziców i osiągnięcie pełnego wieku zajmuje 6-8 lat.

6. Stwórz wspaniałą ekipę sprzątającą

Ponieważ kondor andyjski jest sępem, można się domyślić, że większość jego diety będzie stanowić Carrion (martwe, rozkładające się mięso). Z tego powodu ptaki te pełnią bardzo ważną funkcję środowiskową, rodzaj naturalnej ekipy sprzątającej.

Kondor andyjski uwielbia większe zwierzęta, dlatego wzdłuż wybrzeża wypoleruje śmierdzące foki, ryby lub zwłoki wielorybów wyrzucone wzdłuż wybrzeża.

7. Żyj dłużej niż myślisz

Żywotność Andean Condor wynosi 50 lat. Wiadomo jednak, że niektórzy żyją w niewoli do 75 lat, ale sam ten wiek przewyższył ich kuzyna z Nowego Świata, kondora kalifornijskiego, którego oczekiwana długość życia wynosi 60 i pół roku.

8. W obliczu wyginięcia

Kondor andyjski musiał mieć kłopoty ze stopniowym zanikaniem północnej części swojego siedliska. Ten wspaniały ptak został umieszczony na Czerwonej Liście gatunków zagrożonych IUCN w 1973 roku i jest zagrożony całkowitym wyginięciem w najbliższej przyszłości.

Główną przyczyną tej śmierci jest ofiara mężczyzny, który błędnie uważa, że ​​ścięgno zagraża ich inwentarzowi. Inne czynniki obejmują wyczerpywanie się siedlisk i zatrucie pestycydami w całym łańcuchu pokarmowym. Jednak próba odbudowy wielu ogrodów zoologicznych nie jest skazana i rozczarowująca, Andean Condor wreszcie zaczął powracać.

Obejrzyj wideo: let (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send