Rodziny ptaków

Dunlin Bird - jakim typem ptaków jest Dunlin?

Pin
Send
Share
Send
Send


Dunlin to obfity gatunek ptaków, który gniazduje w arktycznych regionach świata. Dunlin (Calidris alpina), znany również jako brodziec czerwonogrzbiety, jest jednym z najbardziej powszechnych i kreatywnych ptaków w grupie Sandpiper. Dunlin jest członkiem rodziny scolopacidae (rząd Charadrioformes). Ma około 20 centymetrów (8 cali) długości i dziób zagięty u dołu nogi. W tym artykule szczegółowo omówimy Dunlin Bird i jego gniazda, zachowanie i fakty.

Dunlin Bird

Ptak Dunlin (Calidris alpina), znany również jako brodziec czerwonogrzbiety, jest jednym z najczęstszych i najbardziej kreatywnych ptaków w grupie Sandpiper. Dunlin jest członkiem rodziny scolopacidae (rząd Charadrioformes).

Ptak Dunlin to mały wędrowny ptak brodzący, który wykazuje dużą zmienność pod względem wielkości ciała i dziobów oraz rozmieszczenia i łatwo go pomylić z wieloma innymi ptakami. Ptak Dunlin jest małym, wielkości szterlinga, z małym, nieco niżej zakrzywionym, dziobem z letnim upierzeniem w górnej części brązowej, z zamkniętą piersią i czarnym brzuchem.

Dunlin (Calidris alpina) to mały brodzik, który czasami rozpada się wraz z innymi „wędrowcami” Irolii. Angielska nazwa jest dialektyczną formą „Dunlings”, po raz pierwszy odnotowaną w latach 1515-22. Wywodzi się od właściwego, „matowy brąz”, z przyrostkiem oznaczającym osobę lub rzecz o określonej jakości. Nazwa klanu to starożytne greckie kalidiris lub scalidris, termin używany przez Arystotelesa dla niektórych szarawych ptaków wodnych. Specyficzna alpina pochodzi z języka łacińskiego i oznacza „wysokie góry”, w tym przypadku odnoszące się do Alp.

Jest hodowcą cirkowopolarnym w okolicy aorty lub podkorowej. Ptaki lęgowe w Europie Północnej i Azji migrują zimą na duże odległości w RPA, Azji Południowo-Wschodniej i na Bliskim Wschodzie. Ptaki, które rozmnażają się na Alasce i kanadyjskiej Arktyce, migrują na wybrzeże Pacyfiku i Atlantyku w Ameryce Północnej na bardzo krótkie odległości, chociaż zimują nad północną Alaską w Azji. Na południowym wybrzeżu Iberii występuje wiele zim w Dunlin.

Opis

Dorosły Dunlin ma charakterystyczny czarny brzuch w upierzeniu rozpłodowym, którego nie ma żaden inny wodnik tej samej wielkości. Zimowy ptak Dunlin jest zasadniczo szary i biały u dołu. Nastolatki są brązowe na górze z dwoma białymi literami „V” z tyłu. Zwykle mają czarne znaki na bokach lub brzuchu i pokazują mocne białe skrzydło samolotu.

Nogi i dziób z lekko palcami są czarne. Poszczególne podgatunki różnią się głównie stopniem upierzenia reprodukcyjnego i ubarwieniem rufusa długości dzioba. Długość rachunku różni się w zależności od płci, żony mają więcej rachunków niż mężczyźni.

Zagnieżdżanie

Na lądzie obsadzonym roślinnością lęgową znajduje się płytki złom, na którym zwykle składają cztery jaja i wysiadują je samce i samice rodziców. Dachy są przedwczesne, ale można je znaleźć na wczesnym etapie rozwoju. Zaczęli latać w wieku około trzech tygodni. Większość opieki nad lęgiem sprawuje samiec, ponieważ lęg samicy opuszcza i często opuszcza strefę rozrodczą.

Wezwanie to typowe „peep” sandpiper i męcząca ścieżka popisowych piosenek.

Dunlin jest jednym z gatunków objętych porozumieniem dotyczącym ochrony afrykańsko-euroazjatyckich wędrownych ptaków wodnych (AW).

Znaleziono specyficzne hybrydy między tym gatunkiem a zmiażdżonym na biało brodzikiem oraz fioletowym papierem ściernym z atlantyckiego wybrzeża Ameryki Północnej i Europy.

Zachowanie

Zimą ptak Dunlin jest wyjątkowo bujny, czasami robi duże huśtawki na przybrzeżnych błotnistych terenach lub piaszczystych plażach. Duża liczba sąsiednich lotów jest widoczna podczas międzylądowań podczas migracji lub podczas ich zimowego pobytu.

Ten ptak jest jednym z najczęstszych strażników w swoich lęgowych i zimowych obszarach i ma tendencję do porównywania się z innymi gatunkami. Przy długości 17-25 cm (6,7-8,3 cala) i rozpiętości skrzydeł 32-36 cm (13 cali 14 cali) przypomina raczej normalnego funta szterlinga, ale bardziej przypomina gęsty banknot ze staterem.

Dunlin zostaje przeniesiony na przybrzeżne równiny błotne z plażami, które lubi prezentowaną akcję karmienia „maszyną do szycia”, systematycznie zbierając drobne artykuły spożywcze. Owady stanowią główną część diety Dunlinów w gnieździe; Zjada mięczaki, robaki i skorupiaki na obszarach przybrzeżnych.

Dunlin jest wojownikiem emigrantów, choć wracają do swoich miejsc urodzenia z mieszkańcami Szwecji i południowego Dunlinu Finlandii (Calidris alpina Schinzie) lub wykazują bardzo silną filopatię w pobliżu. Fragmentacja siedlisk zmniejszyła dostępność tych płatów siedlisk ptaków, zmniejszając rozmiar płatów i zwiększając ich izolację. To połączenie między łatami jest zmniejszone, gdy ruchy Dunlin są zmniejszone, co czyni je bardziej podatnymi na opadanie w tych miejscach. Przyszłe zarządzanie ochroną południowego Dunlin powinno obejmować zwiększanie połączeń między płatami siedlisk.

Hodowca ma szaro-brązowy kaptur i brązowy kaptur. Dunlin był kiedyś nazywany brodzikiem czerwono-grzbietowym, z błyskami, jasnymi rdzawymi grzbietami i czarnymi łatami na brzuchu pod koniec jego hodowli. Obecnie nazwa pochodzi od jej nieodrodzonego upierzenia, które ma kolor jasnoszarobrązowy lub „wydmowy”. Dunlin to obfity gatunek, który gniazduje wokół ptaków arktycznych na całym świecie.

Na lęgowisku najważniejszym źródłem pożywienia są owady i larwy owadów. W siedliskach przybrzeżnych Dunlin zjada także robaki morskie, małe skorupiaki, mięczaki i inne zwierzęta wodne. Czasami jedzą nasiona i liście.

Wzdłuż wybrzeża znajdują się małe małe brodźce. Jego upierzenie hodowlane ma zakrzywione w dół dzioby i wyraźną czarną łatę na brzuchu.

Mam nadzieję, że ten artykuł o ptaku Dunlin był dla Ciebie interesujący!

Obejrzyj wideo: Raniuszek gniazdo,Rzegocin. Long-tailed tit bird, ptaków,cit avis, longum caudatus (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send