Rodziny ptaków

Profil kormorana dwuczubego (Phalacrocorax auritus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Kormoran dwuczuby, nazwa naukowa Phalacrocorax auritus należy do rodziny ptaków morskich kormoranów. W tym artykule omówimy kormoran dwuczuby lub kormoran dwurzędowy, nazwę naukową, fakty, dietę, siedlisko, latanie, Wielką Brytanię, zasięg, rozmiar itp.

Profil kormorana dwuczubego (Phalacrocorax auritus)

Jego siedlisko znajduje się w pobliżu rzek i jezior, a także obszarów przybrzeżnych i jest szeroko rozpowszechnione w całej Ameryce Północnej, od Wysp Aleuckich na Alasce po Florydę i Meksyk.

Mierzący 70-90 cm (28-35 cali), Phalacrocorax auritus jest całkowicie czarnym ptactwem, który dobrze wskazuje na mały podwójny grzebień czarno-białych piór w sezonie lęgowym. Ma nagą plamę pomarańczowo-żółtych porów i skóry na twarzy. Rozpoznano 5 podgatunków.

Kormoran dwuczuby lub kormoran dwurzędowy zjada głównie ryby i poluje, pływając i nurkując. Jego pióra, podobnie jak wszystkie kormorany, nie będą wodoodporne i po spędzeniu czasu w wodzie powinny je wysuszyć.

Od momentu zagrożenia DDT liczebność tego ptactwa w ostatnim czasie znacznie wzrosła.

Opis

Kormoran dwuczuby lub kormoran dwurzędowy to krępy, stabilny wyglądający prehistorycznie, ciężko kościsty ptak wędkarski o matowo-czarnym kolorze z żółto-pomarańczowymi porami i skórą na pysku.

Pragnąc jak mieszanka lun i gęsi, jest spokrewniony z ptactwem fregatowym i miną i jest zwykle widziany blisko świeżej i słonej wody w całej Ameryce Północnej, być może najbardziej widoczny, gdy stoi w dokach, skalistych wyspach lub przy kanałach, susząc rozpostarte skrzydła. Te ptaki są ekspertami w nurkowaniu dla małych ryb.
Kormoran dwuczuby to duży ptak wodny o krępej budowie ciała, długiej szyi, średniej wielkości ogonie, palcach płetwiastych i średniej wielkości haczykowatym dziobie.

Ma rozmiar ciała 70-90 cm (28-35 cali) długości, a rozpiętość skrzydeł między 114-123 cm (45-48 cali). Kormorany dwuczubate ważą od 1,2 do 2,5 kg (2,6 do 5,5 funta). Kobiety i mężczyźni nie wykazują dymorfizmu płciowego.
Gatunek ten ma ciemne upierzenie z odsłoniętymi, nadbrzusznymi porami i skórą oraz gruczołowymi porami i skórą, która jest żółta lub pomarańczowa.

Dorosły w upierzeniu rozpłodowym będzie prawdopodobnie głównie czarny, z powtórką i okrywami ciemnoszarymi w kierunku środka.

Grzebienie godowe, z których znany jest ten gatunek, są białe, czarne lub stanowią mieszankę 2. Są one umieszczone tuż nad oczami, a odsłonięte pory i skóra na twarzy dorosłego hodowcy są pomarańczowe.

Dorosły osobnik nie rozmnażający się będzie pozbawiony grzebieni i będzie miał dodatkowe żółtawe pory i skórę na twarzy. Faktura dla osoby dorosłej jest w ciemnym kolorze.

Kormoran dwuczuby mógłby wyglądać bardzo podobnie do większego ładnego kormorana, którego występowanie jest wyjątkowo ograniczone w Ameryce Północnej, głównie w kanadyjskich prowincjach morskich; niemniej jednak można by je oddzielić dodatkowym żółtym kolorem na gardle i na fakturze.
Upierzenie młodych kormoranów dwuczubych jest bardzo ciemnoszare lub brązowawe. Podnóżki młodocianego są jaśniejsze niż ponownie, z bladym gardłem i piersią ciemniejącą w kierunku żołądka.

W miarę starzenia się ptactwa jego upierzenie staje się ciemniejsze. Faktura za nieletniego będzie prawdopodobnie głównie pomarańczowa lub żółtawa.

Dystrybucja i siedlisko

Kormorany dwuczubate występują szeroko w całej Ameryce Północnej, rozmnażając się regionalnie wzdłuż wszystkich wybrzeży, a ponadto na Florydzie, w sercu kontynentu, wzdłuż toru wodnego św. Wawrzyńca, jezior Nicei oraz w Meksyku, na Bahamach i Belize. i Kuba.

Kormorany często zimują wzdłuż wybrzeża Oceanu Spokojnego od Alaski po Meksyk oraz wzdłuż wybrzeży Atlantyku i Zatoki Perskiej od Belize do Północnej Karoliny, a także w głębi lądu na obszarach wolnych od lodu, wzdłuż jezior i ogromnych rzek.

Zasiedlają różnorodne siedliska morskie i wodne śródlądowe. Chcą wody do żerowania i przysiadów w pobliżu, porównywalnej do skał, mielizn, krzewów, pali, wraków statków, drutów czy doków, w miejscach, w których będą się relaksować i wysychać w ciągu dnia.

Zwyczaje kormorana dwuczubego

Kormoran dwuczuby pływa nisko w wodzie, zwykle widząc tylko szyję i głowę, i nurkuje z podłogi.

Wykorzystuje palce do napędu i jest gotowy do nurkowania na głębokość 1,5-7,5 m (cztery stopy 11 cali 24 stóp 7 cali) przez 30-70 sekund.

Po nurkowaniu przez długi czas stoi z rozpostartymi skrzydłami, aby umożliwić im wyschnięcie, ponieważ nie są całkowicie wodoodporne.

Gatunek ten lata nisko nad wodą, a jego faktura jest nieznacznie nachylona do góry, generalnie pozostawiając kolonię w postaci długich, jednopiłowych szczepów.

Zwyczaje i styl życia kormorana dwuczubego

Kormorany dwuczubate to ptaki dobowe. Są bardzo stadne i mogą być obecne w masywnych i małych zespołach na lęgowiskach, a zimą, zwykle żerując w ogromnych stadach. Rozmnażają się w koloniach i migrują do ogromnych zespołów.

Gatunek ten żeruje w ciągu dnia, nurkując w poszukiwaniu ryb przez 30-70 sekund, na głębokość nawet 1,5-7,5 m (cztery stopy 11 cali 24 stóp 7 cali). Po nurkowaniu ptaki stoją z rozpostartymi skrzydłami przez bardzo długi czas, aby wyschły, ponieważ nie są całkowicie wodoodporne.

Kormorany dwuczubate pływają nisko w wodzie, zwykle po prostu wystawiając głowę i szyję, i nurkują z dna wody.

Ich palce są używane do napędzania ich obok. Lecą nisko nad wodą, ich faktura jest lekko uniesiona do góry, zwykle wylatując z kolonii w przeciągającej się, pojedynczej linii.

Używają pokazów cielesnych i wezwań, aby ze sobą rozmawiać, wykorzystując ich ograniczony zakres wymagań pewnych warunków społecznych, jednak często milczą.

Program utraty wagi

Posiłki można było znaleźć w morzu, jeziorach słodkowodnych i rzekach. Podobnie jak wszystkie kormorany, ten dwuczuby nurkuje w poszukiwaniu zdobyczy.

Zjada głównie ryby, jednak na ogół zjada płazy i skorupiaki. Ryby łapie się nurkując pod wodą.

Mniejsze ryby można również zjeść, podczas gdy ptactwo nadal przebywa pod podłogą, jednak większa ofiara jest zwykle upuszczana na podłogę wcześniej niż jest zjadana.

Kormorany dwuczubate są dodatkowo uważane za szkodniki akwakultur ze względu na ich intensywne żerowanie na stawach rybnych, które mogą spowodować straty dla rolników rzędu tysięcy {dolarów}.

Kormorany wyrzucają granulki zawierające niestrawione składniki ich posiłków porównywalne z kośćmi. Te granulki mogą zostać rozcięte przez biologów, aby odkryć, co zjadały ptaki.

Nawyki godowe

Kormorany dwuczubate są monogamiczne. Oznacza to, że samce kojarzą się tylko z jedną samicą, a samice tylko z jednym samcem.

Kolonie, w których się rozmnażają, mogą liczyć nawet trzy tysiące par. Samce wybierają witrynę lęgową, a następnie promują kobiecą pozycję, aby przeprowadzić „pokaz machania skrzydłami”, aby zaznaczyć jaskrawe pory i skórę na szczycie i szyi.

Samiec może również współdziałać w wyszukanych tańcach godowych, razem z tańcem w wodzie, w której przedstawia kobiecość za pomocą materiałów gniazdowych.

Ptaki te natychmiast bronią niewielkiego obszaru wokół swojego gniazda, który jest mniejszy niż jeden metr na całej długości. Hodowla odbywa się z kormoranów dwuczubych, które są monogamiczne.

Oznacza to, że samce kojarzą się tylko z jedną samicą, a samice tylko z jednym samcem. Kolonie, w których się rozmnażają, mogą liczyć nawet trzy tysiące par.

Samce wybierają witrynę lęgową, a następnie promują kobiecą pozycję, aby przeprowadzić „pokaz machania skrzydłami”, aby zaznaczyć jaskrawe pory i skórę na szczycie i szyi.

Samiec może również współdziałać w wyszukanych tańcach godowych, razem z tańcem w wodzie, w której przedstawia kobiecość za pomocą materiałów gniazdowych.

Ptaki te natychmiast bronią niewielkiego obszaru wokół swojego gniazda, który jest mniejszy niż jeden metr na całej długości. Hodowla odbywa się od kwietnia do sierpnia, a szczyt trwa od maja do lipca.

Para pracuje wspólnie, aby przywrócić poprzednie gniazdo lub zbudować zupełnie nowe na dnie lub ogólnie na drzewie. Składa się od 1 do 7 bladoniebiesko-białych kredowych jaj (często 4).

Zarówno matka, jak i ojciec wysiadują jaja, które są w stanie wykluć się jedno po drugim w ciągu 25 do 28 dni. Pisklęta są przyjazne po wykluciu, a każda matka i ojciec się nimi opiekują. Zaczynają opuszczać gniazdo w wieku od trzech do czterech tygodni.

Będą latać od około 6 tygodni i mogą nurkować od 6 do 7 tygodni wcześniej. Pisklęta są w pełni bezstronne 10 tygodni wcześniej i rozmnażają się, gdy tylko mają 2 lata temu.

Para pracuje wspólnie, aby przywrócić poprzednie gniazdo lub zbudować zupełnie nowe na dnie lub ogólnie na drzewie. Składa się od 1 do 7 bladoniebiesko-białych kredowych jaj (często 4).

Zarówno matka, jak i ojciec wysiadują jaja, które są w stanie wykluć jedno po drugim w ciągu 25 do 28 dni. Pisklęta są przyjazne po wykluciu, a każda matka i ojciec się nimi opiekują.

Zaczynają opuszczać gniazdo w wieku od trzech do czterech tygodni. Będą latać od około 6 tygodni i mogą nurkować od 6 do 7 tygodni wcześniej.

Pisklęta są w pełni bezstronne 10 tygodni wcześniej i rozmnażają się, gdy tylko mają 2 lata temu.

Hodowla

Hodowla odbywa się ponadto na obszarach przybrzeżnych, w pobliżu śródlądowych rzek i jezior. Budują gniazda patyków w krzakach, na krawędziach klifów lub na dnie na odpowiednich wyspach.

Są to ptaki stadne, często obecne w koloniach, zwykle z różnymi ptakami wodnymi i mają głęboką, gardłową nazwę chrząknięcia.

Populacja

Zagrożenia mieszkańców

Ptaki te są podatne na zatrucia pestycydami i różne zanieczyszczenia, a także wycieki tłuszczu.

Zazwyczaj są zabijane lub ranne, gdy zostają złapane przez haczyki na ryby, włoki, sieci skrzelowe i pułapki na homary. Dodatkowo są bardzo podatne na zakłócenia podczas gniazdowania.

Dorosłe osobniki opuszczają swoje gniazdo bez opieki, gdy zostaną zaniepokojone, pozostawiając pisklęta i jaja otwarte na pożarcie przez mewy i dodatkowe drapieżniki, a także na ryzyko przegrzania w słońcu.

Wielkość populacji

Zgodnie z przydatnym źródłem informacji What Hen, cały pomiar kormorana dwuczubego przez mieszkańca wynosi od 1 100 000 do 2 200 000 ludzi.

Zgodnie z przydatnym zasobem All About Birds, na kontynencie mieszka ponad 740 000 ptaków lęgowych.

Ogólnie rzecz biorąc, obecnie kormorany dwuczubate są klasyfikowane jako najmniejsze troski (LC) na różowym liście IUCN, a ich liczba w tej chwili jest

Obejrzyj wideo: Kormorán velký Phalacrocorax carbo,Kormoran,Great cormorant (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send