Rodziny ptaków

Profil ptaków Northern Fulmar (Fulmarus glacialis)

Pin
Send
Share
Send
Send


Northern Fulmar, nazwa naukowa Fulmarus glacialis, lub tylko Fulmar lub czasami nazywany arktycznym fulmarem to duża liczba ptaków morskich pierwotnie występujących w regionach subarktycznych Północnego Atlantyku i Północnego Pacyfiku. Na półkuli południowej uzyskano wyraźny widok, na południu Nowej Zelandii widziano jednego ptaka.

Północny Fulmar występuje w jednym z dwóch kolorów: jasnej, białej głowy i tułowia oraz szarych skrzydeł i ogona i ciemnego, który wygląda podobnie do tego samego szarego odbytu, ale fulmar jest w rzeczywistości członkiem rodziny Procellariidae, który obejmuje petrel burzyk wodny.

Fulmar północny i jego gatunki siostrzane, południowy lub Fulmarus glacialis, są istniejącymi przedstawicielami rodzaju Fulmarus.

Północny Fulmar ma szczególne cechy. Po pierwsze, mają kanały nosowe przymocowane do górnej kory zwane narikorcami.

Jednak kwiaty nosa albatrosów znajdują się z boku dzioba, w przeciwieństwie do całego zamówienia z pełnym rzędem, który ma nozdrza na górnym dziobie. Rachunki Proceduraliforms różnią się również tym, że są podzielone na siedem do dziewięciu rogowych tablic.

Jedna z tych płytek tworzy zakrytą część górnego dzioba, zwaną błędem szczękowym. Wytwarzają olej żołądkowy złożony z estrów woskowych i trójglicerydów, który jest przechowywany w prowentriculus.

Może być rozpylany z ust w bardzo młodym wieku jako obrona przed drapieżnikami i jako potężne źródło pożywienia dla szczurów i dorosłych podczas ich długich lotów.

Leczy upierzenie ptasich drapieżników i może doprowadzić do ich śmierci. Wreszcie mają gruczoł solny, który znajduje się nad przewodami nosowymi, co pomaga odróżnić ich ciała ze względu na dużą ilość wody morskiej, na którą cierpią. Ten gruczoł uwalnia wysoki roztwór soli z nosa.

Opis

Północny fulmar ma skrzydła od 102 do 112 cm (40-44 cali) i długości 46 cm (18 cali). Masa ciała może wynosić od 450 do 1000 gramów (16 do 35 uncji).

Gatunek ten jest bladożółty, gęsty, szaro-biały z dziobem i niebieskimi nogami; Jest jednak zarówno jasny, jak i ciemny lub „niebieski”.

W Oceanie Spokojnym występuje również forma pośrednia. Istnieją pewne dopasowania wszystkich kształtów, takie jak ciemniejsze kształty tuż nad ciemną krawędzią, a wierzchołki wszystkich tych skrzydeł mają bladą wewnętrzną pierwotną. Pacyficzny Atlantyk ma ogon grubszy niż rozmiar.

Podobnie jak inne patrole, ich zdolność poruszania się Północnego Fulmaru jest również ograniczona, ale są one silniejszymi lotnikami, ze skrzydłami bardziej sztywnymi niż kości policzkowe, z kośćmi policzkowymi widocznymi na szyi byka i krótkim, przysadzistym dziobem. Są to długotrwałe, oczekiwana długość życia wynosząca 31 lat nie jest rzadkością.

Zachowanie

Te folusze będą karmione krewetkami, rybami, kalmarami, planktonem, meduzami i padliną. Jedząc ryby, nurkują na kilka stóp w celu odzyskania zdobyczy.

Hodowla

Northern Fulmar zaczyna rozmnażać się między sześcioma a dwunastoma latami. Tworzy monopolistyczne i długoterminowe obligacje parowe. Rok po roku powraca do tego samego miejsca lęgowego.

Sezon lęgowy rozpoczyna się w maju; jednak kobiety mają gruczoły, które przechowują plemniki i pozwalają tygodniami przechodzić między jajami. Ich gniazdo wyłożone jest złomem, miękkim materiałem na brzegu rośliny na trawie lub na ziemi.

Ptaki budują gniazda w dużych koloniach, ostatnio zaczęły gniazdować na dachach i budynkach. W procesie gniazdowania uczestniczą obie płcie.

Pojedyncze białe jajo, mm৪ mm x 9 mm (2,5 cala 2,5 cala) obu płci, jest przenoszone przez obie płcie przez 50 do 54 dni. Kurczęta USG są wysiadywane przez 2 tygodnie i całkowicie niszczone po 70 do 75 dniach.

Ponownie zaangażowane są obie płcie. W tym czasie rodzice prowadzą nocny tryb życia i nie będą aktywni nawet w dobrze oświetloną noc.

Zapisać

Szacuje się, że w północnym Fulmar mieszka 15 000 000 do 30 000 000 dojrzałych osobników, które zajmują 28 400 000 km 2 (11 000 000 mil kwadratowych), a ich populacja w Ameryce Północnej rośnie, więc jest on wymieniany w IUCN przynajmniej jako koncert.

Zasięg tego gatunku znacznie się zwiększył w ostatnim stuleciu ze względu na dostępność połowów z floty handlowej, ale mniej żywności i zmiany klimatu z tych źródeł mogą skutkować porozumieniem. Wzrost liczby ludności był szczególnie znaczący na Wyspach Brytyjskich.

Obejrzyj wideo: Fulmar - The Flying Dustbin - UPDATE (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send