Rodziny ptaków

Profil ptaków głuptaka zwyczajnego (Maurice busanus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Głuptak północny, nazwa naukowa, Maurice busanus to ptak morski, największy gatunek Głuptaka, Sulidae. Pochodzi z wybrzeża Oceanu Atlantyckiego, rozmnażając się w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej. Zwana także gęś solan, Głuptak północny występuje w Kanadzie, Grenlandii, Islandii i północno-wschodniej Europie, zimując w Zatoce Meksykańskiej, Maroku i Morzu Śródziemnym.

Dorosły głuptak ma długie, długie, wąskie prawe, u podstawy, biało płynące ciało. Ma 170-180 cm (67-71 cali) długości i 87-100 cm (34-39 cali) długości.

Głowa i kark mają płowy odcień, który jest bardziej widoczny w okresie lęgowym, a skrzydła to ciemnobrązowo-czarne pióra. Długi, spiczasty dziób jest niebiesko-szary, z czarną cielistą skórą wokół twarzy i oczu.

Nastolatki są przeważnie szaro-brązowe, stopniowo stają się białe w ciągu pięciu lat, a dojrzewanie zajmuje im.

Kolonie lęgowe po obu stronach północnego Atlantyku w Szkocji, z których największe to Bass Rock (pary bliźniacze jako 0), St Kilda (601,2 par jako 27) i Ailsa Craig ze Szkocji (5,7 par), Gresholm i Bonaventure w Walia Wyspa (60 000 par na 20) położona jest na wybrzeżu Quebecu.

Jego granice lęgowe rozciągają się na północ i wschód, na Półwyspie Kolskim w Rosji w 8 i Wyspie Niedźwiedzia na najbardziej wysuniętej na południe wyspie Svalbard w 20.

Kolonie są głównie zlokalizowane wzdłuż klifów na przybrzeżnej wyspie, z których ptaki mogą łatwiej dostać się w powietrze. Głuptak północny zarządza migracją al tu i poluje na ryby, które stanowią jego dietę, przez zanurzenie w pełnym morzu.

Głuptak był poszukiwany w niektórych częściach jego zasięgu i nadal jest praktykowany na Hebrydach Zewnętrznych i Wyspach Owczych w Szkocji.

Stoi w obliczu wielu zagrożeń, zarówno naturalnych, jak i spowodowanych przez człowieka, a wraz ze wzrostem jego populacji Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uważa go za gatunek mniej niepokojący. Jako oczywisty i pospolity ptak jest wymieniany w kilku starożytnych mitach i legendach.

Opis

Dorosły głuptak ma skrzydła 170-180 cm (67-71 cali), długość 87-100 cm (34-39 cali) i waży 2,5-1. kg (5,7-3 funtów), co czyni go największym głuptakiem i największym gatunkiem morskim pochodzącym z zachodniej Palearktyki.

Obie płci są na ogół tej samej wielkości i wyglądu. Upierzenie jest ciemnobrązowe do czarnego z końcami czarnych skrzydeł.

Główne pióra lotek, główna okrywa i ziemniak są ciemne. Na głowie i szyi pojawia się płowożółty kolor puszki, który staje się bardziej widoczny w okresie lęgowym.

Kobiety mają ciemniejszy kolor niż mężczyźni. Tęczówka oka od jasnoniebieskiej do jasnoszarej otoczona jest cienkim czarnym pierścieniem nagiej skóry.

Ostrze jest długie, mocne i stożkowate, z lekkim puchem i ostrą krawędzią tnącą. U dorosłych trzon jest niebiesko-szary i ciemnoszary lub z czarnymi krawędziami. Wokół oczu znajduje się czarne nacięcie o obowiązkowej długości, które wtapia się w skórę.

Czarny pas nagiej skóry oddziela blade pióra na czole i szyi od dzioba, co nadaje Gannet znak jej charakterystycznej twarzy. Czworonożne nogi są połączone membraną, która może mieć kolor od ciemnoszarego do ciemnobrązowego.

Kolorowe linie ciągną się wraz z palcami do stóp. Zwykle są zielonkawo-żółte u samców i niebieskie u samic i prawdopodobnie odgrywają rolę w kryciu.

Młody ptak ma dorosłe upierzenie z przodu ciała.

Pisklęta są od ciemnoszarego do łupkowoszarego, a górne części i skrzydła są drobno rozproszone białym kolorem. U dołu rampy widoczne są białe obszary w kształcie litery V z obszarowymi skrzydłami i ciemnobrązowo-czarnymi odpadami, częściowo zakończonymi białymi.

Bill i Iris są ciemnobrązowe. Mogą ważyć ponad 4 kg (8,8 funta), opuszczając gniazdo w wieku około 10 tygodni.

W drugim roku wygląd ptaków zmienia się w zależności od kilku etapów: mogą mieć dorosłe upierzenie z przodu i nadal brązowe z tyłu. Zanim osiągnął dojrzałość pięć lat później, głuptaki stopniowo stawały się bardziej białe w późniejszych sezonach.

Głuptaki północne są nieco większe i grubsze niż peleryna lub głuptak australijski - skrzydła głuptaka północnego mają więcej białych i biało-biały ogon, inne gatunki mają czarne końcówki piór ogonowych.

Osoby na zachodnim wybrzeżu Afryki mogą być mylone z cyckami w masce Wangera, chociaż koniec jest ogólnie mniejszy, głowa nie ma kilku wzmocnień i ma czarny ogon.

Z daleka lub przy słabej widoczności albatrosy można pomylić z głuptakami północnymi, zwłaszcza z niedojrzałymi piórami, których skrzydła są bardziej czarne.

Przystosowanie do nurkowania

Głuptak północny ma opływowe ciała przystosowane do nurkowania z dużą prędkością, ze sztywnymi mięśniami karku i gąbczastą płytką kostną u podstawy dzioba. Nasarica znajduje się wewnątrz rachunku i można ją zamknąć, aby uniemożliwić dostęp do wody.

Oczy są chronione przez potężne wyimaginowane błony. W dolnej części ciała i po bokach znajduje się podskórna poduszka powietrzna. Inne worki powietrzne znajdują się między mostkiem a mięśniami piersiowymi oraz między żebrami a mięśniami międzyżebrowymi.

Te worki są przyczepione do płuc i kiedy ptak oddycha powietrzem, powietrze może wrócić do płuc poprzez skurcz mięśni.

Pióra są wodoodporne, co pozwala ptakom spędzać dłuższy czas w wodzie. Ogromny drenaż wytwarzany przez dobrowolny gruczoł pokrywa płetwy, a ptaki używają głowy lub głowy, aby rozprowadzić ją po całym ciele.

Osoby mają podskórny poziom tłuszczu, pióra poniżej są grubsze i mają ściśle zachodzące na siebie pióra, które pomagają im wytrzymać niskie temperatury.

Zmniejszenie przepływu krwi poprzez potrząsanie nogami poza sezonem lęgowym pomaga ptakom utrzymać temperaturę ciała podczas pływania.

Połączenie

Głuptak północny jest ptakiem wyniosłym i samogłoskowym, zwłaszcza w kolonii. Jego ogólne wezwanie to sztywna Arara-Arara lub Urarah-Urarah, która jest emitowana, gdy przybywa lub rzuca wyzwanie drugiej kolonii kolonii.

Podczas łowienia lub zbierania materiału do gniazdowania wezwanie jest skracane do rah, a czas zamknięcia wynosi ooo-ah. Wołania o seks są takie same.

Według Nelsona, genitalia północne rozpoznają swoich partnerów rozrodczych, dachy i krzyk ptaków na skrzydłach. Osoby spoza tego pola są traktowane z dalszą agresją.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Zasięg płodności North Gannett występuje na wybrzeżu dotkniętym Prądem Zatokowym, na wybrzeżu Północnego Atlantyku, w Zatoce Świętego Wawrzyńca i na wyspach u wschodniego wybrzeża Kanady. Zwykle gniazdują w dużych koloniach z widokiem na morze lub na małych skalistych wyspach.

Woda musi być wystarczająco chłodna, aby makrela atlantycka i śledź były głównym źródłem pożywienia dla Głuptaka Północnego. Regiony te rozciągają się również poza szelf kontynentalny.

Kolonie głuptaków północnych znajdują się bardzo na północy w zimowych i burzowych regionach, a Nelson sugeruje, że mogą one przetrwać w tych regionach z wielu powodów, w tym z kombinacji masy ciała i silnego ruchu, który pozwala im złapać najsilniejsze.

Umięśnione ryby i możliwość łapania zdobyczy z dala od klatki. Ich rezerwy tłuszczu działają jako ciężarki i archiwa podczas dłuższych okresów bez jedzenia podczas nurkowania.

Granice obszarów lęgowych głuptaków północnych zależą od obecności wód wolnych od lodu w morzu w okresie lęgowym.

Tak więc, podczas gdy Grenlandia i Svalbard zapewniają odpowiednie miejsca lęgowe, lata w regionie Arktyki są tak niskie, że woźny z północy składają jaja i wychowują lęg, który potrzebuje od 26 do 30 tygodni.

Granica występowania głuptaków południowych zależy w dużej mierze od obecności wystarczającej zdobyczy. Istnieją kopalne dowody na rozmnażanie się głuptaka północnego w plejstocenie na Krecie.

Kolonie rozrodcze

Od kilkuset lat odnotowano, że kilka kolonii lęgowych głuptaka północnego znajduje się w tym samym miejscu. Kiedy latające klify są widoczne z niewielkiej odległości, biały jest widoczny ze względu na liczbę gniazdujących na nich ptaków.

Istnieją pisemne wzmianki o kolonii na wyspie Londi od 1220 roku. W 1818 roku było już tylko 70০ gniazd, a ostatecznie kolonia zniknęła w 5. Ponad dwie trzecie światowej populacji mieszka u wybrzeży Wysp Brytyjskich

Podróżować

Po okresie lęgowym genitalia dorosłych dorosłych rozprzestrzeniły się na dużym obszarze, chociaż nie przebyły więcej niż 800 do 1600 km (500 do 1000 mil) od kolonii lęgowej. Nie wiadomo, czy wszystkie ptaki z jednej kolonii migrują do tej samej strefy zimowej.

Wiele osób dorosłych przepływa przez Cieśninę Gibraltarską w zachodniej części Morza Śródziemnego i lata nad lądem tak często, jak to możliwe. Inne ptaki podążają wzdłuż wybrzeża Atlantyku w Afryce, by dotrzeć do Zatoki Gwinejskiej.

Najbardziej wysunięte na północ głuptaki, które latają z kolonii Kanady, lecą znacznie dalej na południe niż dorosłe osobniki do Zatoki Meksykańskiej. Niedojrzali dozorcy migrują na południe na duże odległości i są rejestrowani aż na południe, aż do Ekwadoru.

W drugim roku życia niektóre ptaki wracają do rodzinnych kolonii, gdzie pojawiają się później niż dorosłe ptaki. Następnie wyemigrowali na południe po sezonie lęgowym, ale podczas drugiej migracji przebyli niewielką odległość.

Alderney's Gannet były śledzone od ponad 20 lat, aby lepiej zrozumieć ich ruchy.

Jeden z nich podróżował ze swojej kolonii do Alderney na wody Skandynawii, pokonując około 2700 km (1680 mil) w obie strony.

Gatunek został odnotowany jako Morze Czarne w wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej na południu i zachodzie, a także na Bermudach, Kubie, Cyprze, Egipcie, Kazachstanie, Jan Mayen i kilku krajach Europy Środkowej i Wschodniej.

26 lutego zarejestrowano rekord z Kerry w północno-wschodniej Brazylii - pierwszy zarejestrowany na półkuli południowej.

Zachowanie

Skrzydła Głuptaka Północnego są długie i wąskie oraz umieszczone z przodu korpusu, dzięki czemu samolot efektywnie wykorzystuje prądy powietrza podczas lotu.

Nawet przy spokojnej pogodzie mogą osiągnąć prędkość od 55 do 65 km / h (34 i 40 mph), chociaż ich mięśnie latające są stosunkowo małe: latające mięśnie u innych ptaków stanowią około 20% całkowitej masy, podczas gdy mięśnie latające w North Gannett to co najmniej 13%.

Pomimo swojej prędkości nie są w stanie operować innymi skałami morskimi podczas lotu. Głuptaki północne należy rozgrzać przed lotem, aby mogły z trudem chodzić, a to oznacza, że ​​mają problemy z wydostaniem się powietrza z samolotu.

Zwracają się do wiatru i siłą opuszczają skrzydła i opuszczają je z wody. Przy słabym wietrze i przy wysokich falach czasami nie mogą się poruszać i być może znajdują się na plaży.

Głuptak stoi na ziemi za pomocą kanciastych skrzydeł, wachlarzy i podniesionych nóg do kontrolowania ich ruchu, ponieważ uszkodzone lub złamane skrzydła nie są często odnotowywane jako przyczyna śmierci dorosłych w kolonii.

Wychowanie

Głuptak zwyczajny na przekąski w ciągu dnia, zwykle zanurzony z dużą prędkością w morzu তারা Szukają zarówno pożywienia w pobliżu miejsc gniazdowania, jak i poza morzem. Ptak, który karmi dziecko, został znaleziony 320 km (200 mil) od domu.

Stwierdzono, że 2% ptaków gniazdowało w kolonii tygrysa skalnego w Dugger Bank, 25 do 120 km (9 i 9 i 20 mil) w poszukiwaniu ryb.

Mogli latać więcej niż to podczas żerowania, być może podwajając się w odległości; Zwykle latają mniej niż 150 kilometrów (93 mil).

Niektóre badania wykazały, że czas trwania i kierunek samolotów podczas karmienia jest podobny dla obu płci, chociaż istnieją znaczne różnice między samcami i samicami w zachowaniach związanych z wyszukiwaniem.

Samice głuptaków północnych są nie tylko bardziej pożądane od mężczyzn w wyborze strefy poszukiwań: nurkują dłużej i głębiej oraz spędzają więcej czasu na powierzchni niż mężczyźni.

Głuptak będzie podążał za łodziami rybackimi lub waleniami, aby znaleźć porzucone lub zranione ryby. Pasą się z wysokości 70 metrów (230 stóp) bez wyraźnego wyboru i zwykle toną 11-60 metrów (36-197 stóp).

Zanurzają swoje ciała prosto i mocno, skrzydła są blisko ciała, ale z powrotem do rogów, sięgając poza ogon, zanim rozpryskują wodę jak strzała.

Kontrolują prawą stronę skrzydeł, używają skrzydeł i ogona oraz składają skrzydła przy ciele tuż przed uderzeniem. Ptaki mogą uderzyć w wodę z prędkością do 100 km / h (62 mil).

To pozwala im na penetrację do 11 metrów (36 stóp) pod powierzchnią i będą pływać średnio 19,7 metrów (60 stóp), czasem głębiej niż 25 metrów (80 stóp). Podskórne worki powietrzne ptaków mogą odgrywać rolę w kontrolowaniu wytrysku.

Głuptak zwykle wpycha swoją ofiarę głębiej do wody i łapie ją, gdy powraca na powierzchnię. Jeśli nurkowanie się powiedzie, połykają zanurzoną wodę przed wynurzeniem i nie latają z rybą na dziobie.

Duże ryby połyka się głową do przodu, małe ryby połyka się obok siebie lub ogonem. Ryba jest przechowywana w rozgałęzionej torbie na szyi i nie można jej ciągnąć podczas ruchu samolotu.

Ich biały kolor pomaga innym woźnym zidentyfikować jednego w swoim rodzaju i dzięki temu zachowaniu podczas nurkowania mogą zmniejszyć wygląd osłonki ryby; To z kolei ułatwia zespołowe żerowanie, co ułatwia złapanie zdobyczy.

Kolor sprawia, że ​​Głuptak jest mniej widoczny na dnie ryby. Północni dozorcy również żerują na ryby, pływając głowami w dnie głowy.

Żerują głównie na 2,5-30 mm (1-12 cali) długości ławicy blisko powierzchni powierzchni. Praktycznie każda mała ryba (około 3-5% ich pożywienia) lub inne małe gatunki pelagiczne (głównie kalmary) zostaną wybrane. Zjada się sardynki, sardele, plamiaka, stopiony dorsz atlantycki i inne gatunki tworzące ławice.

Hodowla

Najstarsze ptaki po raz pierwszy powróciły do ​​kolonii lęgowej Głuptaka Północnego. Ptaki, które nie są w wieku rozrodczym, przylatują kilka tygodni później.

Zwykle, gdy ptaki po raz pierwszy wracają do kolonii w wieku dwóch lat (nie w taki sposób, w jaki zostały rozproszone), zwykle nie zmieniają się na inną, gdy dana osoba urodzi się w kolonii. Zagnieżdżanie rozpoczyna się w marcu lub kwietniu.

Niedojrzały ptak żyje na skraju kolonii. Mogą nawet budować gniazda, ale nie rozmnażają się, dopóki nie osiągną wieku czterech lub pięciu lat. Niektóre ptaki w tym wieku zajmują puste gniazdo, które będzie je agresywnie chronić, jeśli będą siedzieć przez dwa lub trzy dni.

Jeśli właściciel pozornie pustego gniazda zostanie znaleziony, niedojrzały ptak odejdzie bez walki, gdy właściciel przyjedzie, aby je zająć.

Preferowane miejsca lęgowe znajdują się na szczycie lub szczycie przybrzeżnych gór. Jeśli te nie są dostępne, głuptaki północne będą gniazdować w grupach wysp lub płaskich powierzchni.

Ponieważ podróżowanie z takich miejsc jest im trudniejsze, często generują agresywną reakcję z powodu zasiedlenia obszaru zajmowanego przez okoliczne gniazdo; Oznacza to, że poziom ciśnienia jest wyższy w tego typu kolonii niż na bardziej stromych powierzchniach.

Niemniej jednak gniazda są zawsze budowane blisko siebie, w przeciwnym razie idealne miejsca lęgowe nie będą używane, jeśli są nieco oddalone od kolonii. Średnio na metr kwadratowy przypada 2,3 mieszkania (1,9 na metr kwadratowy).

Obie płcie surowo chronią obszar otaczający ich gniazdo. Tam, gdzie pozwala na to przestrzeń, odległość między gniazdami jest dwukrotnie większa od zasięgu człowieka.

Gniazda powstają ze zbiorników morskich, roślin, gruzu z ziemi i morza. Mężczyźni zwykle zbierają materiały. Kompaktowe miseczki gniazda mają zwykle 30-60 cm (12-24 cali) wysokości.

Obszar zajmowany przez gniazdo rośnie przez cały sezon lęgowy, ponieważ stawy lęgowe wysuwają się z gniazda, rok po roku, gniazda mogą osiągać 2 m (7 stóp) wysokości.

Głuptaki północne dają jajo, które średnio waży 104,5 grama (3,7 uncji), co jest lekkością dla tak dużego ptaka morskiego. Jajko ma około 5 mm (2,5 cala) długości, około 5 mm (1,7 cala) długości, a skorupa jest początkowo bladoniebieska i przezroczysta, po czym blaknie do błyszczącej białej powierzchni.

Tam, gdzie w jednym gnieździe znajdują się dwa jaja, jest to albo dwie samice składające jajo w tym samym gnieździe, albo jedno jajko skradzione z innego gniazda.

Jeśli zginie pierwszy, głuptaki północne otrzymają zastępcze jajko. Inkubacja trwa od 42 do 46 dni, w tym czasie wylęg jaja otaczają ciepłe, błoniaste nogi ptaka.

Tuż przed rozpoczęciem wykluwania się pisklęcia ptak składa jaja z jaj, aby jajko nie ugięło się pod ciężarem dorosłego zaraz po otwarciu. Jest to częsta przyczyna pierwszej śmierci reprodukcyjnej szczurów ptasich.

Proces łamania jajnika może zająć do 36 godzin. Nogi incognito służą do przykrycia szyn, które rzadko zostawiają sami rodzice. Szczury, które pozostają niezmienione, są często atakowane i zabijane przez innych woźnych z północy.

Nowe spalone pelety są pozbawione piór i są ciemnoniebieskie lub czarne. W drugim tygodniu życia pokryte są białym spodem, które przez następne pięć tygodni zastępuje ciemnobrązowe pióra o białym kolorze.

Niemowlęta karmione są duchowo na wpół strawionymi rybami, które otwierają usta swoich dzieci, aby przynieść pożywienie z tylnej części gardła.

Stara tratwa przyjmuje całe ryby. W przeciwieństwie do innych gatunków szczurów, szczury głuptaki nie błąkają się po gnieździe ani nie spieszą, by zapytać skrzydła: zmniejsza to ryzyko wypadnięcia z gniazda.

Dorosłe osobniki karmią swoje potomstwo przez około 13 tygodni do czasu karmienia. Młodym ptakom obiecuje się w ciągu 88 do 97 dni, że same zaczną latać z otworu i latać - proces, którego wcześniej nie można było ćwiczyć.

Jeśli opuszczą gniazdo przy złej pogodzie, mogą odnieść poważne obrażenia, ponieważ mogą latać na skały.

Młode ptaki są atakowane przez ptaki, jeśli nie są duże. Po opuszczeniu gniazda pozostają w pobliżu morza, aby nauczyć się łowić ryby i latać, nie mogąc dotrzeć do linii zejścia z powodu słabej zdolności latania.

Drapieżniki i pasożyty

Głuptak Północy jest mało przewidywalny. Jedynymi znanymi zwykłymi naturalnymi drapieżnikami u dorosłych są żółci i mewa biała.

Do drapieżników z jajami i gniazdami zalicza się mewę czarnogórską i mewa srebrzystą, wronę pospolitą, erymana i lisa rudego. Ataki morskie są trywialne, chociaż duże rekiny i foki rzadko mogą porywać głuptaka w kierunku morza.

Kleptoparasitism by squua, szczególnie w miejscu rozrodu wielkich squua. Dostarczając jedzenie napastnikowi, Scuia ściga swoją ofiarę, dopóki nie skropi zawartości swojego żołądka.

Skrzydło może złapać skrzydła wyprawy, wpaść do morza lub złapać ogon, aby zanurzyć ofiarę w wodzie. Głuptak zostaje wypuszczony tylko wtedy, gdy zreorganizuje swój połów.

Do egzotycznych pasożytów zalicza się wszy piórkowe, chociaż jest ich stosunkowo niewiele i żaden nie występuje w głowie. Podobnie jak larwy i nurkowie, może się również zdarzyć, że mniejsze pióra zapewniają pasożytowi niewystarczającą osłonę.

U jednego z gatunków zamieszkujących Michaelchus niedojrzałe wszy znajdują się na błonach wyściełających komórki powietrzne pod ekranem. Roztocza Icodus zawierają szeroką gamę mocznika.

U tuńczyka Corynosoma kolczaste robaki można spotkać tylko w głuptakach i blisko spokrewnionych rodzinach morskich, takich jak kormorany.

Tetrobotrias tasiemca gromadzi toksyczne metale ciężkie w większej gęstości niż własne tkanki ganta, średnio 12 razy więcej niż mięśnie piersiowe Ganneta i 7-10 razy więcej niż ołowiu w nerkach i wątrobie ptaków.

Ponieważ poziomy tych toksycznych metali są wykrywalne u pasożyta w porównaniu z żywicielem, tasiemca może być używany jako główny wskaźnik zanieczyszczenia morza.

Stan ochrony

Gniazduj w skałach. Wydaje się, że populacja tego gatunku rośnie.

Badanie z 2004 roku wykazało 45 kolonii lęgowych głuptaków i około 361 000 domów. Populacja rośnie oczywiście od 3% do 5% rocznie, chociaż wzrost ten koncentruje się tylko w kilku koloniach.

Chociaż populacja Głuptaka Północnego jest obecnie stabilna, ich liczebność spadła natychmiast z powodu utraty siedlisk, usuwania jaj i zabijania dorosłych na mięso i pióra.

W 1939 r. Istniały 22 kolonie i około 83 000 mieszkań, co oznacza, że ​​od tego czasu liczba mieszkańców wzrosła czterokrotnie.

Obejrzyj wideo: BasstölpelMorus bassanusGłuptak zwyczajny Helgoland (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send