Rodziny ptaków

Kaczka grzywiasta to gatunek kaczego ptactwa wodnego

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimą ptaki obu płci mają białą głowę i szyję z ciemnymi plamami na policzkach, podczas gdy samica ma białe boki ciała. Kaczka długoogoniasta jest w swoim rozmieszczeniu okrągłym ptakiem. Zamieszkuje strefę tundry w Europie, Azji, Ameryce Północnej, a także na Islandii i Grenlandii. Gnieździ się głównie na brzegach jezior, a zimą i często podczas linienia przebywa w morzu. W większości przypadków kaczki długoogoniaste są wędrownymi i tylko miejscami pozostają na zimę w niezamarzających częściach mórz północnych. Główne zimowiska koncentrują się w przybrzeżnych częściach niezamarzających mórz Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Wiosną, w okresie od maja do czerwca, do tundry przybywają kaczki o długich ogonach, kiedy na lądzie nie ma śniegu, a rzeki i jeziora otwierają się. Jedynie w niektórych miejscach, głównie na wyspach północnych, pojawiają się one czasem na długo przed otwarciem zbiorników słodkowodnych i przez dłuższy czas pozostają na morzu. W miejscach lęgowych deklarowane są w parach i małych stadach i wkrótce zaczynają budować gniazda. Tydzień po przybyciu można znaleźć gniazda z jajami. W rozrodzie biorą udział kaczki w wieku około dwóch lat. Gniazdo buduje się na ziemi, w suchym miejscu, zwykle w pobliżu jezior, strumieni, a nawet zbiorników wypełnionych wodą. Najczęściej jest pokryty krzakiem brzozy polarnej lub niskiej wierzby, a czasami umieszczany jest w otwartym miejscu wśród turzyc.Gniazdo ma postać dość głębokiego, małego dołu z ubogą wyściółką z pyłu roślinnego lub nawet bez niego. Podobnie jak w przypadku innych kaczek, pod koniec składania jaj w gnieździe pojawia się znaczna ilość ciemnego puchu. Wymiary gniazda: średnica gniazda 19 cm, średnica tacy 13 cm, głębokość tacy 8 cm Pełne sprzęgło składa się zwykle z 6 - 7, często 8 jaj z gładką oliwkowo-brązową skorupą. Wielkość jaj: 48-60 x 35-40 mm. Samica wysiaduje przez 23-24 dni. Jej odruch inkubacyjny jest tak silnie rozwinięty, że czasami można go złapać rękami. Pisklęta wykluwają się w drugiej połowie lipca - na początku sierpnia. Przez pierwsze kilka dni przebywają z matką w gnieździe, a dopiero potem wychodzą nad wodę. Początkowo słabo pływają i nurkują i trzymają się w gęstym stadzie w pobliżu samicy, wzywając je swoim głosem. Lęgi długo utrzymują się na płytkich jeziorach, głównie na tych z nich, które wzdłuż brzegów porastają turzyca. Często obserwuje się, że obce pisklęta dołączają do lęgu i łączy się kilka lęgów. Chociaż pisklęta są małe, licznie giną w wyniku ataku wydrzyków i dużych mew. Często ci wrogowie kaczek o długich ogonach niszczą jej gniazda i jedzą jajka. Pełen rozwój piskląt trwa około pięciu tygodni. Przed wejściem na skrzydło przemieszczają się z płytkich jezior do dużych zbiorników wodnych lub do morza, gdzie zostają na przyszłość. Wkrótce po tym, jak samice zaczynają wysiadywać, samce gromadzą się w stadach i przenoszą na miejsca linienia. Topią się zarówno w płytkich wodach morskich u wybrzeży skalistych, jak iw małych płytkich jeziorach tundrowych.W tych miejscach gromadzą się w dużych, a czasem nawet ogromnych stadach. Z powodu jednoczesnej utraty piór lotniczych na długi czas tracą zdolność latania. Agregacje linujących samców obserwowane są w drugiej połowie lipca - pierwszej połowie sierpnia. Samice zaczynają linić później, po wejściu młodych osobników na skrzydło. W przeciwieństwie do samców linieją w miejscach lęgowych, najczęściej w rzekach, skupiając się w małych stadach. Kaczki długoogoniaste wypływają jesienią we wrześniu - październiku, kiedy zbiorniki wodne zaczynają zamarzać. Kaczka długoogoniasta to kaczka żywiąca się zwierzętami. Podstawą jego odżywiania w okresie lęgowym są wodne skorupiaki, owady i ich larwy. Ponadto zjada skorupiaki i małe ryby, zwłaszcza podczas migracji. Pokarmy roślinne znajdujące się w żołądkach należy traktować jako przypadkowe zanieczyszczenie. Pisklęta żywią się głównie skorupiakami oraz w niewielkim stopniu pokarmami roślinnymi. Wartość handlowa kaczek długoogoniastych w strefie tundry jest znacząca, pod względem liczby odłowionych ptaków zajmuje pierwsze miejsce wśród innych gatunków kaczek. Polują tu głównie wczesną wiosną, gdyż od momentu wypłynięcia nad morze ich mięso nabiera nieprzyjemnego zapachu tłuszczu.

Kaczka grzywiasta

Kaczka grzywiasta to gatunek ptactwa wodnego z rodziny kaczek.

Kaczki grzywiaste są jedynym przedstawicielem istniejącego dziś rodzaju Chenonetta.

Mieszkają w Australii. Preferują lekko bagnisty teren. Gniazda powstają w dziuplach drzew. Sprzęgło zawiera 8 - 12 jajek.

Pin
Send
Share
Send
Send