Rodziny ptaków

Jastrząb krótki (Buteo brachyurus) | Buzzard Facts

Pin
Send
Share
Send
Send


Jastrząb krótkoogoniasty, nazwa naukowa Buteo brachyurus to amerykański ptak drapieżny. Ten ogromny ptak należy do rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Ta sama rodzina dotyczy innych ptaków drapieżnych, takich jak orły i sępy Starego Świata.

Jednak jastrząb krótkogoniasty nie jest prawdziwym jastrzębiem, mimo że należy do rodzaju Buteo.

Ten ptak jest również nazywany „myszołowem” poza Ameryką Północną.

Kolejny wspaniały gatunek jastrzębia białogardego (B. albigula) ma bliskie pokrewieństwo z gatunkami B. brachyurus.

Zasięg

W Ameryce Południowej hodowany jest jastrząb krótkonogi od Brazylii i północnej Argentyny przez Amerykę Północną po Amerykę Środkową w górach na pograniczu Meksyku i Arizony oraz prosa krótonogiego na południowej Florydzie w południowych Stanach Zjednoczonych.

Ten gatunek jastrzębia krótkoogoniastego występuje najczęściej poniżej 4500 stóp (1400 m) n.p.m., a najbardziej poniżej 2500 stóp (760 m).

Został on zastąpiony przez Andy w południowej Kolumbii i białogardłe (B. albigula) w południowo-środkowej Argentynie i Chile.

Jastrząb krótkoogonowy występuje między Corumbillar Central i Corumbillar Occidental of Columbia, oraz b. Albigula jest widoczna na południe od tych miejsc.

Jak dotąd większość jastrzębi krótkogoniastych na Florydzie przenosi się zimą na południowy kraniec stanu z kluczami, z wyjątkiem tego, że w pewnym sensie nadaje się do zamieszkania, ale tylko wtedy, gdy wrzód przechodzi przez gęsto zaludnione obszary.

Gatunki jastrzębia krótkoogoniastego można spotkać na leśnych sawannach, przyległych wodnistych lasach, cyprysowych mokradłach, mokradłach namorzynowych lub na podwyższonych lasach sosnowo-dębowych.

W tropikach najczęściej występuje na pogórzu nizinnym.

Wiele z tego, co wiadomo o historii naturalnej jastrzębia, zostało zbadanych w populacji Florydy i prawdopodobnie nie dotyczy to ptaków położonych na południe od tego gatunku. Ogólnie rzecz biorąc, ten gatunek jest często kojarzony z drewnem w pobliżu wody.

Wychowanie

Na Florydzie jastrząb z krótkim ogonem karmi głównie małe ptaki. Polują na latające ptaki, często na granicy lasów i terenów otwartych.

Jednym z częstych ruchów jest „kiting” - ptak zatrzymuje się na postoju, jego skrzydła są unieruchomione.

Często atakuje ofiarę niemal pionowym drżeniem, czasami zatrzymuje się, a następnie kontynuuje w dół w sposób „drabinkowy”.

Typowe polowanie na jastrzębia krótkoogoniastego waha się od wodniczki Nowego Świata (perulidae) do bobwhite (kaliny).

Na Florydzie Icterids - a mianowicie czerwonoskrzydły kos (Aglius finicius), jerk pospolity (Koscius quicula), jerk z łodzią nogą (Koscius major) i wschodni chodzik chmurowy (głównie wykonany ze Sternella magna).

W jednym przypadku 95% selekcji pojedynczej zdobyczy tygrysa zostało znalezionych przez kosy ptasie. W jednym z badań 30-godzinna obserwacja wykazała, że ​​12 ze 107 prób (czyli około 11%) zakończyło się sukcesem.

Istnieją oddzielne rekordy dla Shined Hawks (Acupiter striatus) i American Castrals (Falco spervarius).

Wśród populacji tropikalnych jastrząb krótkoogonkowy odnotowuje występowanie żab zwyczajnych (zwłaszcza rzekotnych) różnych gatunków, jaszczurek, owadów na dużą skalę, takich jak gady i szarańcza.

To polowanie narodowe, które służy jako doskonały zamiennik posiłku dla populacji Florydy, najwyraźniej zapewnia znacznie większą część diety populacji tropikalnej.

We wszystkich częściach obszaru, jastrząb krótkoogonowy czasami karmi swoje ssaki małymi ssakami, takimi jak szczury, szczury i nietoperze.

Jastrząb krótkoogoniasty nie wydaje się jednak stanowić ważnej zdobyczy i zostaje okradziony tylko wtedy, gdy nadarzy się okazja.

Jastrząb krótkoogoniasty jest głównie drapieżnikiem lotniczym, najczęściej polującym na drzewa lub na lądzie. Rzadko kiedy nadal rejestrują polowania z okoni.

Ptaków

Duże gniazda na ściółkę wykonuje się na drzewie o wysokości od 2,5 do 30 metrów (8,2 do 98,4 stóp). Na Florydzie cyprys kaczkowy (Taxodium dichichum) jest popularnym drzewem gniazdującym glony krótonogie.

Gniazdo jastrzębia krótkoogonowego jest ciężkie, ma 60-70 cm szerokości i 30 cm głębokości. To 3-5 jajek na lęgi białych, zwykle ciemnych plam i plam.

Sezon lęgowy jastrzębia krótkoogonowego będzie prawdopodobnie podobny w obszarach tropikalnych od stycznia do czerwca na Florydzie.

Inkubacja następuje w ciągu 34 dni bez nieznanych szczegółów dotyczących ich nowego czasu trwania. Na Florydzie amerykańskie kraby są znane z jedzenia jaj tego gatunku

Stan: schorzenie

Zasięg jastrzębia krótkoogonowego jest niezwykły i endemiczny na większości obszarów. Jest to dość trudne do wykrycia, jeśli nie w samolocie z grubszą czaszą lub po prostu chowa się, gdy widać głowę (zwykle większość butikowych błyskawic, które zwykle preferują wystające grzędy).

Uważa się, że jest on regularnie ignorowany w terenie, ponieważ nie zaobserwowano żadnych dużych badań populacji jastrzębia krótkoogonowego.

Jednak ze względu na szeroki zasięg nie jest uważany za zagrożenie przez IUCN. W ich zasięgu często występują widoki tego gatunku.

Obejrzyj wideo: Common Buzzard - conditionalfitness flying (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send