Rodziny ptaków

Erythromelas Periporphyrus

Pin
Send
Share
Send
Send



Czerwony kardynał
Czerwony kardynał, mężczyzna.
Klasyfikacja naukowa
stopnie pośrednie
Domena:
Eukarionty
Królestwo:Zwierząt
Subkingdom:Eumetazoi
Brak rangi:Dwustronnie symetryczny
Brak rangi:Wtórny
Typ:Chordates
Podtyp:Kręgowce
Infratip:Jawstomes
Nadklasa:Czworonożny
Klasa:Ptaki
Podklasa:Prawdziwe ptaki
Infraclass:Nowo przybyli
Oderwanie:Wróblowaty
Podrząd:Ptak śpiewający
Infraorder:Passerida
Nadrodzina:Passeroidea
Rodzina:Kardynał
Rodzaj:Kardynałowie
Widok:Czerwony kardynał
Międzynarodowa nazwa naukowaCardinalis cardinalis

Czerwony kardynał

lub
kardynał dziewicy
(łac. Cardinalis cardinalis) to gatunek ptaków z rodziny kardynalskich (
Cardinalidae
). Siedem stanów Stanów Zjednoczonych zostało wybranych jako oficjalny symbol (Wirginia, Wirginia Zachodnia, Illinois, Indiana, Kentucky, Ohio i Karolina Północna). Czerwony ptak z kępką.

Wygląd


Kobieta kardynał czerwony
Czerwony kardynał to ptak średniej wielkości. Długość 20-23 cm Rozpiętość skrzydeł 25-31 cm Dorosły kardynał waży około 45 g. Samiec jest nieco większy od samicy. Samiec ma jasny karmazynowy kolor, z czarną „maską” na twarzy. U samicy dominują odcienie szarobrązowe, z czerwonawymi piórami na skrzydłach, klatce piersiowej i grzebieniu, z mniej wyrazistą „maską” niż u samca. Dziób mocny, stożkowaty. Młode osobniki mają podobny kolor do dorosłej samicy. Nogi są ciemnoróżowo-brązowe. Uczniowie są brązowi.

Styl życia i siedlisko

Kardynał ptak mieszka praktycznie w obu Amerykach. Na Bermudach pojawił się dopiero w XVIII wieku, kiedy sprowadzono tam kilkadziesiąt osobników i sztucznie hodowano. Obecnie kardynałowie w pełni zaaklimatyzowali się tam i samodzielnie rozmnażają.

Siedliskiem północnego kardynała są ogrody, parki, tereny leśne, krzaczaste zarośla. W środowisku miejskim jest również często spotykany ze względu na brak nadmiernej lęku w charakterze ptaka.

Zalecana literatura: Dystrybucja i ekologia

Ten towarzyski ptak o czerwonym ogonie z łatwością nawiązuje kontakt z ludźmi. Po wróbelku odziedziczyła nieustraszoność, zuchwałe zachowanie, złodzieje nawyki. Kardynałowi nie będzie trudno wlecieć do otwartego okna domu, zjeść wszystko, co tam uważa za jadalne, a także zabrać ze sobą jedzenie.

Dźwięki wydawane przez kardynała z Virginii są zróżnicowane. To bardzo gadatliwy ptak. Komunikując się cicho ze sobą, kardynałowie wydają ciche ćwierkające dźwięki. Opalizujące tryle samców przypominają słowiki. Cichy śpiew kobiet jest również melodyjny, ale nie tak różnorodny. Kiedy ptaki są przestraszone, ich ćwierkanie staje się głośnym, głośnym krzykiem.

Posłuchaj głosu czerwonego kardynała

Jedną z wyróżniających cech kardynałów jest wspaniała pamięć, którą zdobyli przez wiele stuleci ewolucji. Potrafią zapamiętać wszystkie swoje liczne zapasy nasion sosny, które są zbierane we wrześniu i chowają się w znanych tylko im miejscach, aby przez całą zimę jeść swoje ulubione jedzenie.

Tak więc we wrześniu kardynał może ukryć nawet 100 tysięcy nasion sosny w skalistym otoczeniu Wielkiego Kanionu, które zajmuje około stu kilometrów, gdzie lubi osiedlać się czerwonogoniasty ptak. Bez umiejętności zapamiętywania skrytek ptak nie będzie w stanie przetrwać długiej zimy. Nawet jeśli krajobraz zmienia się pod śniegiem, znajduje około 90% ukrytych nasion. Pozostałe 10% kiełkuje, odnawiając lasy.

Reprodukcja


Jaja kardynalne
Pary kardynała z Wirginii są formowane na całe życie i pozostają razem nawet poza sezonem lęgowym. Czerwony kardynał należy do ptaków terytorialnych, samiec nie wpuszcza innych kardynałów na zajmowane przez siebie terytorium i ostrzega ich głośnym śpiewem, że miejsce to jest zajęte. Gniazdo buduje samica. Ma kształt miski, dość gęsty, znajduje się na krzaku lub niskim drzewie. Jaja są zielonkawe lub niebieskawe z szarymi lub brązowymi plamami. Pełne sprzęgło zawiera od 3 do 4 jaj.Inkubacja trwa 12 - 13 dni. Wysiaduje tylko samica, a samiec karmi ją, a czasem zastępuje. Pisklęta bardzo szybko wylatują z gniazda, a samiec je karmi, a samica przechodzi do następnego lęgu. W ciągu roku wypuszcza się 2-3 lęgi.

Żywotność czerwonego kardynała w przyrodzie wynosi 10 - 15 lat, w niewoli - do 28 lat.


Młody kardynał

Kardynałowie

Wszyscy wiedzą, że słowo kardynał oznacza godność katolicką, ale okazuje się, że pod tym imieniem kryją się też ciekawe ptaki. Kardynałowie to rodzina ptaków z rzędu Passeriformes, licząca 42 gatunki, z których najbardziej znany jest kardynał czerwony (wirginijski). Wśród ptaków wróblowych najbliżej kardynałów są zięby i trznadel.

Mężczyzna czerwony lub dziewiczy kardynał (Cardinalis cardinalis).

Kardynałowie to ptaki średniej wielkości (wśród wróblowych), do 20 cm długości, o masie 40-45 g. Ich dziób jest krótki i mocny, co wskazuje na pokrewieństwo z ziębami. Skrzydła średniej długości, stępy cienkie, z mocnymi pazurami, ogon wydłużony. Upierzenie kardynałów ma jasne kolory - czerwony, niebieski, pomarańczowy.

Malowany Kardynał Bunting (Passerina ciris).

To właśnie szkarłatny kolor najsłynniejszego gatunku - kardynała z Wirginii - nadał imię całej rodzinie. Kardynałowie charakteryzują się dymorfizmem płciowym, czyli różnicą w wyglądzie samców i samic. Jasne ubarwienie jest przywilejem mężczyzn, podczas gdy kobiety są pomalowane na protekcjonalne zielonkawe i brązowe odcienie. Wiele gatunków ma na głowach mały grzebień, który uwydatnia podobieństwo kardynałów do jemiołuszki, chociaż ptaki te nie są z nimi spokrewnione.

Kobieta czerwonego kardynała.

Wszystkie rodzaje kardynałów żyją wyłącznie w Nowym Świecie, gdzie występują prawie na wszystkich szerokościach geograficznych - od Kanady i Gór Skalistych na północy po południe Ameryki Południowej. Żyją w lasach, krzewach, bagnach, nie omijają bliskości bytowania ludzi i można je spotkać w ogrodach.


Czerwony kardynał w wiosennym ogrodzie.

Kardynałowie są ptakami osiadłymi o wyraźnej terytorialności, nie tylko zajmują stałe miejsca, ale także aktywnie chronią je przed inwazją sąsiadów. Ptaki żyją w parach i przez całe życie pozostają wierne swojemu partnerowi. Kardynałowie to ptaki śpiewające. W lesie często wykonują swoją prostą piosenkę. Pieśni kardynałów pełnią trojaką funkcję: służą do wyznaczenia terytorium okupowanego, służą do porozumiewania się między ptakami z tej samej pary oraz sygnalizowania niebezpieczeństwa. We wszystkich przypadkach używane są różne zestawy dźwięków. Charakterystyczne jest, że zarówno samce, jak i samice śpiewają wśród kardynałów; wspólne pieśni nie są rzadkością w okresie godowym.

Samiec spiza zielona (Chlorophanes spiza) jest nietypowym gatunkiem kardynałów.

Kardynałowie żywią się wszelkiego rodzaju nasionami, jagodami, ziarnami zbóż. Jednocześnie owady - koniki polne, cykady, chrząszcze i ślimaki - stanowią znaczną część ich diety. Karmią swoje pisklęta głównie owadami, ponieważ potrzebują dużo białka do wzrostu. Kardynałowie chętnie podchodzą do ludzkich siedzib (zwłaszcza zimą) w poszukiwaniu pożywienia, odwiedzają farmy i pola podczas żniw, chętnie biorą pożywienie z wiszących karmników.

Samica kardynała czerwonego zjada nasiona słonecznika - ulubione pożywienie tych ptaków.

W okresie godowym samiec szczególnie intensywnie śpiewa, niekiedy przed kryciem karmi samicę. Następnie samica buduje złożone gniazdo z małych gałązek i źdźbeł trawy i składa 3-4 nakrapiane jaja.

Gniazdo kardynała z muru.

Samica sama buduje gniazdo i wysiaduje lęg, ale samiec czasami przynosi jej pożywienie i na krótko zastępuje go w gnieździe. Okres inkubacji trwa 12-13 dni. Po wykluciu się piskląt samiec aktywnie przyłącza się do karmienia potomstwa. Pisklęta wychodzą za 10-11 dni i przez jakiś czas są w pobliżu gniazda, prosząc rodziców o jedzenie. Kardynałowie często robią 3-4 lęgi w sezonie, a samiec może samodzielnie karmić lęg, podczas gdy samica wysiaduje następny lęg.

Kardynał karmi pisklęta.

Co ciekawe, kardynał z owsianki indygo czasami przywołuje zwłoki piskląt ze swoimi pisklętami, które wrzucają jajka do gniazd (jak kukułki).

Indigo Bunting Cardinal (Passerina cyanea).

W naturze na kardynałów polują jastrzębie, dzierzby, sowy, a ich gniazda mogą pustoszyć węże, wiewiórki, wiewiórki. Znaczna część piskląt umiera w pierwszym roku życia, ale dorosłe ptaki mogą żyć do 12 lat na wolności i do 25 lat w niewoli. Kardynałowie należą do tak zwanych gatunków ptaków tła, to znaczy są powszechne wszędzie. W związku z ekspansją terytoriów rolniczych zasoby paszowe kardynałów rosną i ptaki te nie są zagrożone wyginięciem. Ze względu na jaskrawe kolory i piękny śpiew kardynałowie są często trzymani jako ptaki śpiewające w pomieszczeniach. W niewoli dobrze się dogadują i zasługują na miłość ludzi. Najbardziej rozpoznawalny i popularny gatunek, czerwony kardynał, jest tak popularny, że stał się symbolem kilku stanów w Stanach Zjednoczonych. Co więcej, pomimo wszechobecności tych ptaków, ich chwytanie w naturze jest zabronione w Stanach Zjednoczonych, a kłusownicy są karani grzywną w wysokości 15 000 USD lub więzieniem na 6 miesięcy!

Posłuchaj piosenki kardynała z Czerwonej Wirginii.

Przeczytaj o zwierzętach wymienionych w tym artykule: jemiołuszkach, sowach, wiewiórkach, wężach.

Podgatunki

Istnieje wiele podgatunków:

  • Cardinalis cardinalis cardinalis Linnaeus, 1758
  • Cardinalis cardinalis affinis Nelson, 1899
  • Cardinalis cardinalis canicaudus Chapman, 1891
  • Cardinalis cardinalis carneus Lesson, 1842
  • Cardinalis cardinalis clintoni Banks, 1963
  • Cardinalis cardinalis coccineus Ridgway, 1873
  • Cardinalis cardinalis flammiger J. L. Peters, 1913
  • Cardinalis cardinalis floridanus Ridgway, 1896
  • Cardinalis cardinalis igneus S. F. Baird, 1860
  • Cardinalis cardinalis littoralis Nelson, 1897
  • Cardinalis cardinalis magnirostris Bangs, 1903
  • Cardinalis cardinalis mariae Nelson, 1898
  • Cardinalis cardinalis phillipsi Parkes, 1997
  • Cardinalis cardinalis saturatus Ridgway, 1885
  • Cardinalis cardinalis seftoni Huey, 1940
  • Cardinalis cardinalis sinaloensis Nelson, 1899
  • Cardinalis cardinalis superbus Ridgway, 1885
  • Cardinalis cardinalis Townsendi Van Rossem, 1932
  • Cardinalis cardinalis yucatanicus Ridgway, 1887

Na niektórych obszarach kontynentu pospolite są różne typy kardynałów. Więc Kardynał Wirginii - najsłynniejszy i najliczniejszy gatunek - występujący głównie w Kanadzie, USA, Gwatemali i Meksyku.

Zielony żyje na terytorium współczesnego Urugwaju i Argentyny. Wschodnia Ameryka Południowa to terytorium szarego kardynała. Ale przystojnego mężczyzny indygo można znaleźć tylko na północy kontynentu, gdzie oprócz niego powszechne są gatunki czerwone, fioletowe (papugi).

Szarość Eminencji

Szary kardynał inaczej nazywany czerwonoczubym. Nie tylko grzebień przedstawicieli tego gatunku jest czerwony, ale także maska ​​wokół dzioba, oczu, a także plama od gardła do klatki piersiowej w postaci płynącej plamy.

Grzbiet ptaka, jego skrzydła i górna część ogona są czarno-szare, brzuch i pierś białawe. Kardynałowie różnej płci są praktycznie nie do odróżnienia. Ale jeśli para siedzi obok siebie, samicę można odróżnić mniej intensywnym kolorem głowy, nie tak zakrzywionym jak u mężczyzny, bardziej wdzięcznym dziobem i niezdolnością do reprodukcji tryli.

Szarość Eminencji woli osiedlać się w krzewach wzdłuż brzegów rzeki. Para buduje charakterystyczne gniazda w kształcie misek, umieszczając je na górnych gałęziach gęsto rosnących krzewów. Dieta kardynałów czerwonoczubych składa się z owadów, nasion drzew i traw.

Lęg czterech niebieskawych jaj jest inkubowany przez kobietę przez dwa tygodnie. Wyklute pisklęta są karmione zarówno przez tatę, jak i mamę. Siedemnastodniowe maluchy opuszczają gniazdo, po czym rodzice opiekują się nimi i karmią je jeszcze przez około 3 tygodnie.

Zalecamy przeczytanie: Rekiny: opis w jakich morzach żyją, co jedzą, gatunek

Kardynał papugi

W rodzinie kardynałów kardynał papuga (fioletowy) jest najmniejszym gatunkiem, który został po raz pierwszy opisany przez siostrzeńca Napoleona, ornitologa Charlesa Luciena Bonaparte. Obszar, na którym osiedla się ten ptak, ogranicza się do Wenezueli i Kolumbii.

Łącznie 20 tys. Km² siedlisk to strefy podzwrotnikowe i tropikalne, w których panuje klimat suchy. Jednocześnie fioletowy kardynał nie lubi mieszkać w gęstych lasach, preferując krzewy i rzadki las. Ptak tego gatunku ma rozpiętość skrzydeł tylko 22 cm, długość ciała do 19 cm i wagę do 30 g.

Fioletowy kardynał w stanie podniecenia rozpuszcza herb jak papuga. Dziób również przypomina tego ptaka - stąd nazwa gatunku. Samiec wyróżnia fioletowe upierzenie z charakterystyczną czarną maską. Samice są szaro-brązowe z rzadkimi fioletowymi plamami na udach i grzebieniu.

Ich brzuch i klatka piersiowa są koloru żółtawo-pomarańczowego, a blada maska ​​kończy się z tyłu głowy. W przeciwieństwie do czerwonych kardynałów dziób papugi jest czarno-szary. Ten sam kolor na łapach.

Aktywność ptaków rośnie rano i wieczorem. Para, wybierając miejsce na osiedlenie się, bezinteresownie chroni je przed najazdami towarzyszy i innych konkurentów. Przedstawiciele gatunku papug różnią się od innych kardynałów preferowaniem pokarmów roślinnych.

Jedzą również owady, ale bardzo niewiele. Zasadniczo dieta składa się z nasion, zbóż, niektórych owoców, jagód i owoców kaktusa. Kardynał papugi, dojrzewając do 12 miesięcy, wybiera parę, której pozostaje wierny przez całe życie.

Zielony kardynał

Siedlisko zielonego kardynała to umiarkowane szerokości geograficzne kontynentu południowoamerykańskiego, tj. południowe terytoria Argentyny. Samiec jest bardziej intensywnie zielony niż jego partner. Maska zielonego kardynała to dwa szerokie żółte paski pod kępką i dziobem.

Pary świetnie czują się w niewoli, łatwo się rozmnażają i nie boją się niskich temperatur. Lęg składa się z 3-4 jasnoszarych nakrapianych jaj. Nowo wyklute pisklę ma ciemnobrązowy kolor z brązowym puchem. Ale w 17 dniu życia, gdy przychodzi czas na opuszczenie gniazda, kolor pióra staje się podobny do bladozielonego matki.

Kardynał owsiany indygo

To kolejny gatunek należący do rodziny kardynalnej. Północnoamerykański ptak śpiewający ma zaledwie 15 cm długości od dzioba do końca ogona Samiec uzyskuje jasnoniebieskie upierzenie w okresie godowym. Jednocześnie ich skrzydła i ogon są ciemne z niebieską obwódką, a nad dziobem znajduje się czarny pasek przypominający uzdę.

Zalecana literatura: Maltański pies pasterski. Opis, cechy, pielęgnacja, utrzymanie i cena rasy. Artykuł zawiera szczegółowe informacje o maltańskim psie domowym, jego cechach i charakterze

Wraz z nadejściem zimy kolor samców staje się jaśniejszy, brzuch i wewnętrzna strona ogona stają się białawe. Samice mają brązowe pióra z paskami na piersi i żółtawo-brązowymi pociągnięciami na skrzydłach.

Kardynałkowate gniazdo owsiane ma również kształt miski, wykonanej z cienkich gałązek, trawy, piór i sierści zwierzęcej. Kolor lęgu 3-4 jaj jest jasnoniebieski.

Siedlisko zależy od pory roku: latem - to południowo-wschodnia część Kanady i wschodnia część Stanów Zjednoczonych, a zimą - Indie Zachodnie i Ameryka Środkowa.

Kardynał ptak od dawna jest bohaterem wielu amerykańskich legend. Jej obrazy i figurki zdobią domy w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Wraz ze Świętym Mikołajem, bałwanami i jeleniem, jaskrawo-czerwony ptak w kulturze amerykańskiej uosabia symbol Bożego Narodzenia.

Młody czerwony kardynał je nasiona na gałęzi

  • RF
  • Rozszerzone licencje?
  • IT&C.
  • Abstrakcja
  • Biznes
  • Graficzne projektowanie stron internetowych
  • Ilustracje
  • Sztuka / architektura
  • Ludzie
  • Przedmiotów
  • Natura
  • Przemysł
  • Podróżować
  • Redakcyjny
  • Technologia
  • wakacje
  • Strona główna
  • zdjęcia seryjne
  • Ptaki
  • Erythromelas Periporphyrus
  • O naszych zdjęciach
  • zasady
  • Łączność
  • FAQ
  • Stronie internetowej
  • Dane osobiste.
  • Wyłączne prawa
  • O nas
  • Centrum multimedialne
  • Kariera
  • Produkty
  • Sprzedawaj swoje obrazy
  • Forum
  • Portale społecznościowe
  • Ściągnij
  • API / program polecający
  • Konkurencja
  • Konto firmowe
  • Mapa
  • Darmowe zdjęcia
  • Nasi fotografowie
  • Narzędzia fotograficzne
  • język angielski
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Italiano
  • Português
  • Nederlands
  • Rosyjski
  • ελληνικά
  • 汉语
  • Polski
  • Svenskt

Prawa autorskie © 2000-2021 Dreamstime. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Pin
Send
Share
Send
Send