Rodziny ptaków

Profil ptaka pustułki (Falco sparverius)

Pin
Send
Share
Send
Send


Pustułka zwyczajna, nazwa naukowa, Falco sparverius jest ptakiem drapieżnym z grupy pustułek z rodziny Falconidae. Jest również znany jako pustułka europejska, pustułka eurazjatycka lub pustułka staroświatowa. W Wielkiej Brytanii, gdzie nie widać żadnych innych gatunków okulistycznych, jastrząb pustułki jest powszechnie znany po prostu jako „The Nestle”.

Gatunek pustułki występuje w szerszym zakresie. Pustułka występuje szeroko w Europie, Azji i Afryce, a także sporadycznie na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej.

Pustułka skolonizowała kilka wysp oceanicznych, ale osobniki na terenach podmokłych są na ogół rzadkie; Na przykład w Guam i Saipan Marianas dwa gatunki odnotowano tylko dwukrotnie w całej Mikronezji.

Opis

Pustułka ma od głowy do ogona 32-39 cm (13-1515 cali), ze skrzydłami-pan2 cm (2-12 cali). Samice są znacznie większe, a dorosłe samce ważą 136-252 g (4,8-8,9 uncji), średnio około 155 g (5,5 uncji).

Średnia waga dorosłej samicy jastrzębia pustułki wynosi 154-314 gramów (5,4-11,1 uncji), czyli około 184 gramów (6,5 uncji). Są mniejsze niż większość innych ptaków drapieżnych, ale większe niż większość ptaków śpiewających.

Podobnie jak inne gatunki Falco, mają długie skrzydła i wyraźnie długi ogon.

Ich pióra są przeważnie jasno kasztanowe i mają czarne plamy na górze i cienkie ciemne naczynia na spodzie; Remiksy są również brudne. W przeciwieństwie do większości gwałcicieli wykazują mniej czarnych plam i pasków, a także przepony w kolorze płciowym z niebiesko-szarą czapką i męskim ogonem.

Ogon z czarnymi paskami samicy pustułki jest brązowy i po obu stronach ma czarną końcówkę z wąską białą obwódką. Wszyscy zwykli kastrele mają wyraźny czarny pasek wieńca podobny do ich najbliższych krewnych.

Siri, nogi i wąski pierścień wokół oka są jaskrawożółte; Toe, Bill i Iris są ciemni. Nastolatki wyglądają jak starsze kobiety, ale te niższe są bardziej przestronne; Żółte ich puste części są blade.

Pisklęta są pokryte białymi dolnymi piórami, zanim ich pierwsze pierwotne powiększenie zmieni się w płowoszarą drugą puchową sierść.

Zachowanie i ekologia

W zimowo-zimowych częściach swojego zasięgu, jastrząb pustułka zimą kieruje się na południe; W przeciwnym razie siedzi, jednak w miarę dojrzewania nastolatki mogą wędrować w poszukiwaniu lepszego miejsca do osiedlenia się.

Jest zwierzęciem odległym na nizinach i preferuje otwarte siedliska, takie jak pola, wrzosowiska, krzaki i bagna. Tak długo, jak istnieją alternatywne miejsca parcelacji i gniazdowania, takie jak kamień lub budynek, nie ma potrzeby występowania lasów.

Sprawdzi się na bezdrzewnych stepach, gdzie występuje duża liczba roślin zielnych i krzewów, które zwiększają liczbę zwierząt drapieżnych.

Pustułka łatwo przystosowuje się do zamieszkania przez ludzi, o ile dostępna jest wystarczająca ilość roślinności, a także występuje na terenach podmokłych, wrzosowiskach i suchych sawannach.

Pustułka występuje od morza do niższych gór, osiągając 4500 m npm w strefie tropikalnej swojego zasięgu, ale tylko około 1750 m (5740 stóp) w klimacie subtropikalnym u podnóża Himalajów.

IUCN na całym świecie nie uważa tych gatunków za zagrożenie. Na jego stada wpłynęło arbitralne stosowanie chloroorganicznego chloru i innych pestycydów w połowie XX wieku, ale będąc strategiem R zdolnym do szybkiego rozmnażania się w dobrych warunkach, był mniej dotknięty niż inne ptaki drapieżne.

Liczba ludności na świecie ulegała znacznym wahaniom na przestrzeni lat, ale ogólnie jest stabilna; Szacuje się, że jest to około 1-2 milionów par lub więcej, z czego około 20% występuje w Europie.

Niedawno nastąpił spadek w niektórych częściach Europy Zachodniej, takich jak Irlandia. Podgatunek Dakotia jest rzadki, ma mniej niż 5 dorosłych ptaków na 1, podczas gdy gatunki kanarków starożytnych podgatunków zachodnio-kanaryjskich są dziesięciokrotnie wyższe niż wiele ptaków.

Jedzenie i karmienie

Podczas polowania jastrząb pustułki charakterystycznie unosi się na wysokości około 10-20 metrów (33-66 stóp) nad ziemią, szukając ofiary na wysokość, korzystając z wyciągu na grzbiecie. Podobnie jak większość ptaków myśliwskich, zwykłe kastele pozwalają spojrzeć na mniejszą zdobycz z większej odległości. Po obejrzeniu ofiary ptak wykonuje krótki, stromy opad w kierunku celu.

Często można go zobaczyć na polowaniu wzdłuż dróg i autostrad. Gatunek ten będzie widoczny w pobliżu światła ultrafioletowego, co pozwoli ptakom wykryć ślady moczu wokół darni szczura, oświetlając słońce kolorami ultrafioletowymi, a ulubioną (ale mniej oczywistą) techniką łowiecką jest zaparkowanie obszaru nieco nad ziemią i zbadanie obszaru . Kiedy blizny ptaków staną się ofiarą, przeskoczą nad nimi.

Rzucają także kawałek łowiska w objęcia ziemi, atakując ofiarę, gdy tylko to się stanie.

Nornica zwyczajna (Microtus subterraneus), pospolita ofiara okulistyczna z czasów prehistorycznych

Pustułka jest zjadana prawie wyłącznie przez ssaki wielkości myszy. Norniki, świnie i prawdziwe szczury mogą karmić około trzech czwartych lub więcej biomasy, którą większość ludzi może dostarczyć na wyspach kontynentalnych (gdzie ssaków często brakuje), a małe ptaki (głównie wróblowe) mogą stanowić większość ich pożywienia.

Gdzie indziej ptaki spożywają tylko jedną ważną dietę co kilka tygodni każdego lata, podczas gdy inne kręgowce odpowiedniej wielkości, takie jak niedoświadczone orzeszki, jerzyki, żaby i kleszcze są zjadane tylko w rzadkich przypadkach.

Jednak kastrele częściej polują na kleszcze na południowych szerokościach geograficznych. Na północnych szerokościach geograficznych krzewy często wywołują łaskotanie w ich domach, w godzinach południowych i rosnących temperaturach otoczenia.

Nawiasem mówiąc, główną ofiarą mogą być stawonogi. Zasadniczo owady, takie jak pająki wielbłądów, a nawet owady, ale głównie chrząszcze, ortoptery i skrzydlate ukąszenia zjadają owady wielkości krajowej.

Reprodukcja

Jastrząb pustułki rozpoczyna lęgi wiosną (lub na początku pory suchej w tropikach), co oznacza, że ​​w Eurazji występuje okres od kwietnia do maja do tropików oraz od sierpnia do grudnia w Afryce Południowej.

Preferuje jamę Nestora, potok, drzewo lub dziurę budowlaną; W terenie zabudowanym zwykłe kastele często gniazdują w budynkach i ponownie wykorzystują stare gniazda krukowatych.

Podgatunek Dakotia ze Wschodnich Wysp Kanaryjskich, Dakotia, jest dziwny, ponieważ czasami gniazduje w suchych strumieniach pod wierzchołkami palm, są tam wyraźnie małe ptaki śpiewające.

Ogólnie rzecz biorąc, pustułka może gniazdować w bliskim sąsiedztwie i

Sprzęgło to zwykle 3-7 jaj; Całe jajko może dać więcej, ale zostanie usunięte, gdy zostanie podane. Trwa około 2 dni na złożenie jaj. Jaja są obficie udekorowane szarymi plamami, od wypłukanych do pełnopowierzchniowo-białych, przez białe do czarnych.

Inkubacja trwa od 4 tygodni do miesiąca, a wylęgają się tylko samice. Mężczyźni są odpowiedzialni za karmienie go pokarmem, który pozostaje taki sam nawet po spaleniu przez jakiś czas.

Następnie oboje rodzice są współodpowiedzialni za wysiadywanie i polowanie, aż do obiecania potomstwa 4-5 tygodni później.

Rodziny przebywają razem przez kilka tygodni, w tym czasie młodzież uczy się radzić sobie i polować. Młodzi ludzie dojrzewają płciowo w następnym sezonie rozrodczym.

W brytyjskim zbiorze danych średnio występuje około 3-5 szczurów, chociaż ma on znaczny wskaźnik całkowitej niewydolności lęgów.

W rzeczywistości niektóre pary, które zajmują się porodem, mają mniej niż 3 lub 4 porody w porównaniu z rodzeństwem, uważa się, że pierwsza para przeżyje i zwerbuje gniazdo, gdy pierwsza łechtaczka jest spowodowana wyższą kondycją ciała.

Cykle żerowania populacji, zwłaszcza tomy, mają znaczny wpływ na sukces reprodukcyjny. Większość kastreli umiera przed osiągnięciem wieku 2 lat; Do pierwszych urodzin śmiertelność może sięgać nawet 70%. Przynajmniej samice zwykle rozmnażają się w wieku jednego roku.

Jest prawdopodobne, że dojrzewanie niektórych samców zajmie jeszcze rok, gdy staną się gatunkami pokrewnymi. Biologiczna długość życia od starzenia się do śmierci może wynosić 16 lat lub więcej; Jeden z nich żył około 24 lat.

Obejrzyj wideo: American kestrel - Falco sparverius (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send