Rodziny ptaków

Perkoz mały - fakty | Profil | Zadzwoń | Pisklę

Pin
Send
Share
Send
Send


Perkoz, nazwa naukowa, Tachybaptus ruficollis, zwany również dabchick, jest członkiem rodziny perkozów ptaków wodnych. W tym artykule opowiem o pisklę perkozie, rozmowie, stopach, diecie, zdjęciach, faktach itp.

Nazwa rodzaju pochodzi od historycznego greckiego takhus „quick” i bapto „to sink under”. Konkretne ruficollis pochodzi od łacińskiego rufus „purple” i Trendy Latin -collis, „-necked”, które samo w sobie pochodzi od łacińskiego collum „neck”.

Statystyka perkozka

Długość: 25-29cm
Rozpiętość skrzydeł: 42 cm
Waga: 140g
Średnia żywotność: 10 lat
Stan ochrony
Wspólny. Sklasyfikowane w Wielkiej Brytanii jako zielone w ramach Birds of Conservation Concern 4: czerwona lista ptaków (2015).
Kiedy zobaczyć
Od stycznia do grudnia
Mając od 23 do 29 cm (9,1 do 11 czterech cali), jest najmniejszym europejskim członkiem rodziny. Występuje na ogół w otwartych naszych zbiornikach wodnych przez większość jego zróżnicowanych obszarów.

Opis perkoza

Perkozek to mały kajak wodny ze spiczastą fakturą. Dorosły jest nie do pomylenia latem, przeważnie ciemnawy u góry z bogatą, pofałdowaną szyją, policzkami i bokami oraz błyszczącymi żółtymi otworami. Rufous jest zmieniany przez nieczystego brązowoszarego u ptaków nielęgowych i młodych.
Młode ptaki mają żółtą fakturę z małą czarną końcówką oraz czarno-białe smugi na policzkach i bokach szyi, jak widać poniżej.

Ta żółta faktura ciemnieje z powodu wieku nieletniego, ostatecznie staje się czarna w okresie dojrzałości.
Zimą jego wymiary, płowe upierzenie, z ciemniejszym ponownie i czapką oraz „puszyste pudrowe” wykończenie z tyłu pozwalają na łatwą identyfikację tego gatunku.

Nazwa hodowlana perkozka, podawana pojedynczo lub w duecie, to powtarzane trylowane weet-weet-weet lub wee-wee-wee, które przypominają rżenie konia.

Dieta małego perkoza

Różne bezkręgowce (głównie larwy owadów), małe ryby i mięczaki. Głównie robaki, mięczaki, kijanki i małe ryby na głębokości do 1 m

Identyfikacja perkoza

Najmniejszy perkoz, perkozki mają naprawdę przysadzistą sylwetkę, krótką szyję, drobną prostą fakturę i brak ozdobnych piór na głowie nadających zaokrąglony kształt do góry.

Pływają prężnie z piórami zwykle wystrzępionymi z tyłu, co daje siłę uderzenia.

Podczas chowu wsobnego gardło i policzki są błyszczące jak kasztan, mięsista łata nabiera bladego koloru, a sylwetka zamienia się w bogaty ciemnobrązowy od góry i jaśniejszy od dołu.

Poza sezonem lęgowym ptaki są znacznie mniej obciążone, a szyja nabiera jasnobrązowego koloru, a budowa ciała zmienia się w nieciekawy brąz u góry i bledszy pod spodem.

Mały perkoz głos

Przesadne okrzyki z nadąsanymi ptakami, zwykle ustawiane przez głośny jękliwy tryl, który można było usłyszeć przez cały rok.

Rozmieszczenie perkozów

Ten chook rozmnaża się w małych koloniach w gęsto zarośniętych obszarach słodkowodnych jezior w całej Europie, dużej części Azji, aż po Nową Gwineę i większość Afryki.

Większość ptaków przenosi się zimą na bardziej otwarte lub przybrzeżne wody, jednak wędrowne są tylko w tych składnikach, w innym miejscu, w którym wody zamarzają.

Na zewnątrz w okresie lęgowym uderza w wyjątkowo otwarte wody, czasami nawet widoczne na wybrzeżu w małych zatoczkach.

Zachowanie małego perkoza

Perkozek jest znakomitym pływakiem i nurkiem, a pod wodą poluje na ryby i wodne bezkręgowce. Umiejętnie wykorzystuje roślinność jako kryjówkę.

Jak wszystkie perkozy, gnieździ się na brzegu wody, ponieważ ma bardzo daleko ustawione nogi i nie może prawidłowo spacerować. Często składa się od 4 do 7 jaj.

Kiedy dorosłe kury opuszczają gniazdo, zwykle dba o to, by jaja były pokryte chwastami.

Dzięki temu jest znacznie mniej podatny na wykrycie przez drapieżniki. Młodsze opuszczają gniazdo i mogą szybko pływać po wykluciu, a pisklęta są czasami przenoszone na grzbietach pływających dorosłych. W Indiach gatunek ten rozmnaża się w porze deszczowej.

Hodowla perkozów

Wiek pierwszej hodowli: 1 rok. Strony internetowe hodowlane są stosunkowo szeroko rozproszone, z niewiele większymi zagęszczeniami w północno-wschodniej części Irlandii.

Pary są niezwykle terytorialne, gniazdują całkowicie na pływających materiałach roślinnych ukrytych w gęstej roślinności na obrzeżach płytkich słodkowodnych rzek, strumieni, bagien i stawów.

Czasami są nieśmiałe i skradają się podczas rozmnażania. Niektóre pary zajmują terytoria lęgowe przez całe lata, podczas gdy na niektórych stronach internetowych ptaki w okresie zimowym rozpraszają się ze swoich śródlądowych witryn lęgowych.

Zimowanie

Perkozki przedłużają swoje siedlisko zimowania, włączając efemeryczne tereny podmokłe i czasami spotyka się je na osłoniętych wybrzeżach, ujściach rzek oraz przybrzeżnych jeziorach i lagunach już teraz od 12 miesięcy.

Obejrzyj wideo: PERKOZ DWUCZUBY cz. II (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send