Rodziny ptaków

Perkoz dwuczuby - Fakty | Profil | Zadzwoń | Jajka | Rozmiar

Pin
Send
Share
Send
Send


Perkoz dwuczuby, nazwa naukowa Podiceps cristatus należy do rodziny perkozów ptaków wodnych słynącej z wyszukanych pokazów godowych. To tożsamość naukowa pochodzi z łaciny:

rodzaj określa, że ​​Podiceps pochodzi od podicis, „vent” i pes, „foot” i jest odniesieniem do ułożenia nóg perkoza w kierunku tylnej części ciała; gatunek identyfikuje, cristatus, oznacza „czubaty”.

W tym artykule przedstawię przegląd piskląt perkoza dwuczubego, tańca, rozmowy, nieletnich, długości życia, zalotów, jaj, rozmiarów, zdjęć itp.

Fakty o perkozie dwuczubym

Perkoz dwuczuby jest uroczo eleganckim ptakiem wodnym z ozdobnymi pióropuszami na głowie, co doprowadziło do polowania na jego pióra, co praktycznie doprowadziło do jego eksterminacji z Wielkiej Brytanii. Nurkują, aby pożywić się i uciekać, woląc to latać.

Na lądzie są niezdarni, ponieważ ich stopy są ponownie ułożone na ich ciałach.

Mają wyszukany pokaz zalotów, podczas którego wynurzają się z wody i potrząsają głowami. Bardzo młodsze perkozy zwykle potykają się na plecach rodziców.

Perkoz dwuczuby Opis

Perkoz dwuczuby jest najważniejszym członkiem rodziny perkozów odkrytych w poprzednim świecie, a niektóre większe gatunki żyją w obu Amerykach.

Mierzą 46-51 cm (18-20 cali) długości, rozpiętość skrzydeł 59-73 cm (23-29 cali) i ważą 0,9 do 1,5 kg (2 zera do trzech, trzech funtów).

Jest wspaniałym pływakiem i nurkiem, poluje pod wodą.

Dorośli są nie do pomylenia latem dzięki dekoracjom głowy i szyi. Zimą bielszy od większości perkozy, z bielą nad uwagą i różową fakturą.
Młodsi wyróżniają się, bo na głowach mają czarno-białe paski. Tracą te ślady, gdy dorosną.

Zakres geograficzny perkoz dwuczuby

Perkoz dwuczuby to mieszkańcy Europy Zachodniej, Wielkiej Brytanii i Irlandii, części południowej i japońskiej Afryki, Australii i Nowej Zelandii. Populacje lęgowe są odkrywane z japońskiej Europy przez południową Rosję i Mongolię.

Po migracji zimujące populacje perkoza dwuczubego można odkryć na wodach przybrzeżnych Europy, południowej Afryki i Australii, a także w naszych zbiornikach wodnych w całej południowej Azji. Szacunkowa liczba mieszkańców świata to 920 000 do 1 400 000.
Perkoz dwuczuby rozmnaża się na terenach porośniętych roślinnością słodkowodnych jezior. Podgatunek P. c. cristatus jest odkrywany w całej Europie i na wschodzie w całej Palearktyce.

Występuje w łagodniejszym zachodzie, jednak migruje z chłodniejszych obszarów. Zimuje na słodkowodnych jeziorach i zbiornikach wodnych lub na wybrzeżu.

Afrykański podgatunek P. c. infuscatus i podgatunek Australasian P. c. australis prowadzi głównie siedzący tryb życia.

Perkoz dwuczuby Opis

Perkoz dwuczuby to najważniejsze perkozy w Europie. Upierzenie po drugiej stronie i po bokach jest nakrapiane na brązowo.

Tył szyi jest ciemnobrązowy, a wejście na szyję i spód - białe. Mają długie szyje i czerwono-pomarańczowe pióra z czarnymi końcówkami wokół głowy.

Te pióropusze są obecne wyłącznie w okresie lęgowym, zaczynają rozwijać się zimą i całkowicie rozwijają się wiosną.

Dodatkowo posiadają wyprostowane czarne grzebienie na koronie szczytu, które obecnie są kuliste.

Mają szybkie ogony i nogi ustawione daleko, do przyjaznego dla środowiska pływania i nurkowania. Mężczyźni i kobiety wyglądają na spokrewnionych, a młode ptaki mają czarne paski na policzkach.

Siedlisko perkoz dwuczuby

Perkoz dwuczuby może występować w wielu siedliskach wodnych, razem z jeziorami, syntetycznymi zbiornikami wodnymi, wolno płynącymi rzekami, bagnami, zatokami i lagunami.

Siedliska lęgowe perkoz dwuczuby obejmują płytkie otwarte nasze ciała świeżej lub słonawej wody.

Na brzegach iw wodzie powinna nawet znajdować się roślinność, aby zapewnić odpowiednie miejsca na gniazda.

Zimą ludzie z niektórych populacji migrują do naszych zbiorników wodnych, które znajdują się w łagodnym klimacie.

Perkoz dwuczuby Komunikacja i pojęcie

Perkoz dwuczuby mówi przede wszystkim za pomocą sygnałów wizualnych i akustycznych. Wykrywają zdobycz w wodzie, wykorzystując widoczne wskazówki.

Pary godowe rozmawiają, wywołując rozmowy, porównywalne z ich nawykami promującymi. Dodatkowo przeprowadzają rozbudowane pokazy zalotów, na które składają się przede wszystkim widoczne wskazówki.

Oprócz komunikacji między parami perkoz dwuczuby są samotnikami.

Nie ma nic szczególnego na temat węchu perkoza dwuczubego, jednak różne gatunki perkozów mają stosunkowo masywne opuszki węchowe, co oznacza, że ​​mogą używać węchu do celów porównywalnych do odkrywania zdobyczy.

Jest też dowód na to, że perkoz dwuczuby ma swój styl. Jeden perkoz dwuczuby odrzucił rybę, u której później odkryto, że ma infekcję naskórka.

Nagranie wideo potwierdziło, że perkoz trzymał rybę w wejściu do dzioba, zanim ją odrzucił, w przeciwieństwie do środka dzioba, w którym perkozy utrzymują zdrową rybę.

Później odkryto, że wejście do części dzioba używanej do odrzucenia zawiera stylowe pąki, co oznacza, że ​​styl był mechanizmem odrzucania.

Dodatkowo, jako gatunek wędrowny, perkoz dwuczuby może używać sygnałów magnetycznych do mapowania swoich tras.

Zachowanie perkoz dwuczuby

Perkoz dwuczuby ma wyszukany pokaz godowy. Jak wszystkie perkozy, gnieździ się na brzegu wody, ponieważ ma stosunkowo daleko osadzone nogi, przez co nie jest w stanie przyjemnie spacerować.

Zwykle składa się dwa jaja, a puszyste, pręgowane młodsze perkozy są czasami ponownie noszone na osobnikach dorosłych.

W gronie dwóch lub dodatkowych piskląt perkozy samice i samce ustanowią swoich „faworytów”, którymi będą się opiekować i których będą uczyć.
Nietypowe jest to, że młodsze perkozy potrafią pływać i nurkować praktycznie podczas wyklucia się.

Dorośli uczą tej wiedzy swoje młodsze, niosąc je ponownie i nurkując, pozostawiając pisklęta dryfujące po podłodze; następnie wynurzają się kilka stóp dalej, aby pisklęta mogły ponownie na nie podpłynąć.
Perkoz dwuczuby żywi się głównie rybami, ale dodatkowo małe skorupiaki żerują na małych żabach i traszkach.
Gatunek ten był praktycznie wyginięty w Wielkiej Brytanii w XIX wieku ze względu na jego pióropusze na głowie, które były używane do ozdabiania kapeluszy i bielizny dziewczęcej.

Królewskie Towarzystwo Bezpieczeństwa Ptaków zostało powołane do pomocy w osłonie tego gatunku, co po raz kolejny jest standardowym widokiem.
Perkoz dwuczuby i jego zachowanie były tematem jednej z wielu przełomowych publikacji z zakresu etologii ptaków:

Artykuł Juliana Huxleya z 1914 r. Na temat Zaloty - nawyki perkoz dwuczuby (Podiceps cristatus).

Perkoz dwuczuby Zwyczaje żywieniowe

Program odchudzania perkozów dwuczubych składa się głównie z ogromnych ryb, ale oprócz tego pluskwy, skorupiaki, mięczaki, dorosłe i larwalne płazy oraz larwy bezkręgowców.

Ich ulubione potrawy uosabiają płocie (Rutilus rutilus), okonia (Perca fluviatilis) i zapach (Osmerus eperlanus).

Perkoz dwuczuby łapie zdobycz nurkując pod dnem wody.

Najwięcej żerują o świcie i zmroku, prawdopodobnie w wyniku tego, gdy ich ofiara znajduje się najbliżej podłogi. To sprawia, że ​​ryba jest łatwiejsza do wizualnego wykrycia, a także zmniejsza odległość nurkowania.

Rozmnażanie perkoz dwuczuby

Gdy tylko populacje pojawią się na lęgowiskach, zaloty pokazują początek i rodzaj więzi par. Obligacje w parach są często sezonowe, chociaż niektóre pary zimowały wspólnie.

Perkoz dwuczuby ma wyszukany pokaz zalotów. Rozpoczyna się tym, że kobieta i mężczyzna mają do czynienia ze sobą, z szyjami uniesionymi prosto, odsłaniając białka ich szyi.

Ich uszy są pionowe, grzebień wzniesiony, a ogon zadarty.

Każdy z nich kręci głowami na boki, na przemian szybko i wolno.

Pomiędzy potrząsaniem pojawia się nawyk przypominający czyszczenie, po którym następuje dodatkowe potrząsanie przy unoszeniu skrzydeł.

Ogólnie rzecz biorąc, ten pokaz obejmuje pokaz skrzydeł zewnętrznych, przez który wierzchołki skrzydeł są wprowadzane do przodu i wznoszony jest herb.

Zwyczaj nurkowania jest zwykle zintegrowany z pokazem, a czasami jedna kura dostarcza wodnego chwastów na przeciwnego.

Innymi godnymi uwagi nawykami zalotów są nawyki promujące, które zostały zauważone wyłącznie przez kobiety.

Składa się z głośnego, metalicznego dźwięku, który został przyjęty przez cichszy dźwięk przypominający mruczenie.

Wydają ten dźwięk z wydłużoną szyją, pogrubioną dolną szyją i spłaszczonym grzebieniem. Nie przenoszą zbyt wiele podczas tworzenia tego imienia.

Celem tych nawyków jest zarówno wylosowanie partnera, jak i zmiana istniejącej więzi parowej.

Po stworzeniu więzi par, pary wspólnie wyszukują strony internetowe gniazd i przystępują do zalotów.

Nawyki kopulacyjne perkoza dwuczubego, takie jak wspinanie się na siebie nawzajem, mogą być również realizowane znacznie wcześniej niż składanie jaj, a zatem nie skutkują zapłodnieniem.

Wiele gniazd można dodatkowo zbudować, prawdopodobnie jako rodzaj nawyków zalotów, wcześniej niż ostateczne służy do składania jaj.

Kiedy to gniazdo zostaje wybrane, zachowania godowe ustają i następuje prawdziwa kopulacja prowadząca do zapłodnienia.

Perkoz dwuczuby rozmnaża się, gdy tylko ludzie przybywają na terytoria lęgowe. Pary mogą tworzyć się już w styczniu.

Gdy tylko znajdą się na terenie lęgowym, są hodowcami oportunistycznymi i rozpoczynają swoje wysiłki hodowlane, gdy tylko sytuacja jest do zaakceptowania.

Istotną kwestią determinującą rozpoczęcie lęgów jest ilość siedliska wyściółkowego możliwego do budowy gniazd chronionych.

Różne składniki, porównywalne z klimatem, stopniem uwodnienia i posiłkami dodatkowo decydują o rozpoczęciu hodowli.

Na przykład, jeśli obszary wodne są większe, dodatkowa okoliczna roślinność wzrośnie i zostanie zalana.

Daje to dodatkową osłonę dla chronionych gniazd. Wyższe temperatury i obfite posiłki mogą spowodować wcześniejsze rozpoczęcie hodowli.

Gniazda są wytwarzane z chwastów wodnych, trzciny, zarośli i liści wodorostów. Te zasoby są wplecione w obecne uprawy wodne.

Gniazda są zawieszone w wodzie, co chroni sprzęgło przed drapieżnikami lądowymi. Są wbudowane kilka godzin i są zbudowane w równym stopniu przez mężczyznę i kobietę.

„Prawdziwe gniazdo”, miejsce składania jaj, wyrasta z wody i różni się od dwóch otaczających platform, z których jedna może służyć do kopulacji, a druga - do odpoczynku podczas inkubacji i wysiadywania.

Gniazda muszą być dostępne z wody, ponieważ perkozy są specjalistami od wody i nie mogą podróżować po całym lądzie.

Wymiar gniazda jest zmienny; na przykład w Bałtyku buduje się większe gniazda niż w pobliżu jezior.

Lęgi wahają się od 1 do 9 jaj, jednak często od trzech do czterech jaj. Inkubacja trwa od 27 do 29 dni, a każdy samiec i samica inkubują jednakowo.

Inkubacja rozpoczyna się po złożeniu jaja pierwotnego, co sprawia, że ​​ulepszanie zarodka i wylęganie się asynchroniczne.

Powoduje to hierarchię rodzeństwa, gdy tylko wyklują się pisklęta. Gniazdo jest opuszczane, gdy tylko wykluje się ostatnie pisklę, a jaja przeważnie przeżywalne są opuszczane.

Rozmiary lęgów to często od 1 do 4 piskląt. Ta ilość różni się od rozmiaru sprzęgła ze względu na konkurencję z rodzeństwa, niezdrowy klimat lub porzucenie jaj.

Często występuje tylko jeden lęg, chociaż niektóre pary podwójnego lęgu i aż 5 gniazd mogą również zostać podjęte, jeśli gniazda się nie powiodą. Młodszy pisklak miał 71 do 79 dni.
Każdy z rodziców wysiaduje jaja i lęg i opiekuje się młodszymi. Gdy tylko pisklęta opuszczą gniazdo, tata i mama na zmianę niosą swoje młodsze do wody nawet na trzy tygodnie.

Mimo to tata i mama pilnują piskląt w czwartym tygodniu. Po tym, jak pisklęta stają się większe, lęg dzieli się, a samica i samiec wybierają pisklęta, które wyłącznie karmią i pielęgnują.

Tego rodzaju dwie podgrupy gospodarstw domowych, które nie są zrzeszone i któregoś dnia są wobec siebie wrogie.

W całej podgrupie może znajdować się jedno pisklę faworyzowane przez opiekuna, które zazwyczaj będzie karmione dodatkowo. Pisklęta trzymają się z tatą i mamą przez 11 do 16 tygodni.

Perkoz dwuczuby Żywotność / długowieczność

Nie ma żadnej wiedzy na temat typowej długości życia lub długowieczności perkoza dwuczubego.

Najstarsza zidentyfikowana kura miała co najmniej 11 lat, 10 miesięcy i 5 dni. Jako osoba dorosła została umieszczona w Wielkiej Brytanii i ponownie zlokalizowana wkrótce po śmierci.

Role ekosystemu

Perkoz dwuczuby to drapieżniki dla masywnych ryb, porównywalne do karaluchów (Rutilus rutilus) i okoni (Perca fluviatilis), małe ryby, porównywalne do pachnących (Osmerus eperlanus), pluskwy, skorupiaki, mięczaki, dorosłe i larwalne płazy oraz larwy bezkręgowców.

Znaczenie finansowe

W Nowej Zelandii polowano na perkoz dwuczuby na posiłki. Ich upierzenie na piersi i pióropusze głowy były dodatkowo używane do ozdabiania ubrań w wiktoriańskich okazjach w Wielkiej Brytanii.

Niemniej jednak ogromnie zagroziło to gatunkowi, a grupa dziewcząt stworzyła w 1889 roku „Fur, Fin i Feather Folks”, którzy sprzeciwiali się zabijaniu ptaków dla ubrań.

Ochrona perkoz dwuczuby

W Nowej Zelandii tradycyjnie polowano na perkoza dwuczuby, a na upierzenie w Wielkiej Brytanii.

Nie zagraża im patrzenie, ale może im również grozić wpływ człowieka wraz z modyfikacją jezior, ulepszeniem miasta, wystrzelonymi rywalami, rzuconymi drapieżnikami, sieciami rybackimi, wyciekami ropy i ptasią grypą.

Niemniej jednak obecnie mają najmniejszą troskę w zakresie ochrony w oparciu o IUCN.

Obejrzyj wideo: Dancing Grebes (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send