Rodziny ptaków

Perkoz rdzawoszyi - Profil | Fakty | Żywotność | Jajka

Pin
Send
Share
Send
Send


Perkoz rdzawoszyi, nazwa naukowa Podiceps grisegena jest wędrownym kotem wodnym odkrytym w umiarkowanych obszarach półkuli północnej. W tym artykule zamierzam omówić długość życia perkoza rdzawoszyja, dźwięk, upierzenie zimowe, zimę, obrazy, dziecko, fakty, zasięg, osobniki młodociane itp.

Profil perkoz rdzawoszyi

Zimujące siedlisko perkoza rdzawoszyiego zasadniczo ogranicza się do spokojnych wód po prostu za falami wokół wybrzeży oceanu, chociaż niektóre ptaki mogą zimować na gigantycznych jeziorach.

Perki wybierają płytkie zbiorniki współczesnej wody, będące odpowiednikiem jezior, bagien czy stawów hodowlanych, jako strony lęgowe.

Perkoz rdzawoszyi to nieokreślony ciemnoszary kotek zimą.

Przez cały sezon lęgowy uzyskuje charakterystyczne czerwone upierzenie na szyi, czarną czapkę i kontrastującą jasnoszarą twarz, z której wywodzi się jego tożsamość.

Dodatkowo ma wyszukany pokaz zalotów i szeroką gamę głośnych rozmów godowych.

Po sparowaniu buduje gniazdo z upraw wodnych na szczycie pływającej roślinności w płytkim jeziorze lub w toalecie.
Podobnie jak wszystkie perkozy, czerwonoszyi jest sprawnym pływakiem, bardzo szybkim nurkiem i reaguje na zagrożenie nurkując nieznacznie niż latając.

Palce są ponownie umieszczone daleko na tułowiu, blisko ogona, co sprawia, że ​​na lądzie uciskają się niezgrabnie.

Nurkuje w poszukiwaniu ryb lub zbiera owady z roślinności; dodatkowo połyka swoje własne pióra, prawdopodobnie w celu ochrony układu pokarmowego.

Stan ochrony jego dwóch podgatunków-P. sol. grisegena występuje w Europie i zachodniej Azji, a większa P. g. holboelii (dawniej perkoz Holbœll), w Ameryce Północnej i wschodniej Syberii - jest oceniany jako najmniejszy niepokój, a liczba mieszkańców na całym świecie jest stabilna lub rośnie.

Perkoz rdzawoszyi Opis

Perkoz rdzawoszyi jest średniej wielkości perkozem, mniejszym niż miły perkoz dwuczuby z Eurazji oraz perkoz zachodni i perkoz Clarka z Ameryki Północnej.

Dorosły osobnik nominowanego podgatunku europejskiego ma 40-50 cm (16-20 cali) długości i 77-85 cm (30-33 cali) rozpiętości skrzydeł i waży 692-925 g (24,4-32,6 uncji).

Upierzenie wsobne, ma czarną czapkę, która rozciąga się pod uwagą, bardzo bladoszare policzki i gardło, rdzawoczerwoną szyję, ciemnoszarą ponownie i boki oraz białą spód.

Oczy są ciemnobrązowe, a długi, spiczasty dziób jest czarny z żółtą podstawą.
Zimowe upierzenie perkozów rdzawoszyich jest ciemniejsze niż u innych perkozów; jego ciemnoszara czapka jest znacznie mniej zarysowana i zlewa się z szarą twarzą, a blady półksiężyc, który zakrzywia się z tyłu twarzy, kontrastuje z pozostałą częścią góry.

Wejście na szyję jest białawe lub lekko szare, tylna szyja jest ciemnoszara, a żółty dziób jest znacznie mniej widoczny niż latem.

Chociaż perkoz rdzawoszyi jest nieomylny w upierzeniu hodowlanym, zimą jest znacznie mniej charakterystyczny i będzie mylony z porównywalnymi gatunkami.

Jest większy niż perkoz słowiański (rogaty), ze stosunkowo większym dziobem i szarym, nieco niższym niż biały pysk.

W pomiarach jest bliższy perkozowi ładnemu grzebieniastemu, jednak gatunek ten ma dłuższą szyję, ma dodatkowo kontrastującą próbkę głowy i cały czas widać biel ponad uwagą.
Płeć są porównywalne w wyglądzie, chociaż średnie męskie są cięższe niż żeńskie. Pisklęta mają pręgowaną głowę i piersi, a starsze młode mają pręgowaną twarz, rozlaną czarniawą czapkę, bladoczerwoną szyję i intensywnie żółty na dziobie.
Podgatunek P. g. holboelii jest większa niż rasa nominowana, mierzy 43-56 cm (17-22 cali), ma rozpiętość skrzydeł 61-88 cm (24-35 cali) i waży 750-1,600 g (26-56 uncji).

Upierzenie jest identyczne jak u rasy nominowanej, chociaż dziób dorosłego jest wyjątkowo intensywnie żółty.

Różnica w pomiarach między płciami jest większa niż w przypadku tego podgatunku niż w przypadku P. g. grisegena.

Perkoz rdzawoszyi leci z długą, wydłużoną szyją i olbrzymimi palcami wleczonymi za sylwetką, co nadaje mu rozciągnięty wygląd.

Stosunkowo małe skrzydła są szare z białymi dodatkami i biją bardzo szybko.

Jego mała przestrzeń na skrzydłach oznacza, że ​​perkoz nie jest w stanie wystartować z lądu i pragnie długiego biegu po wodzie, aby osiągnąć prędkość wymaganą do startu.

Podobnie jak wszystkie perkozy, rudoszyja jest zawodowym pływakiem; używa swoich palców do napędzania pod wodą i steruje obracając nogami, ponieważ jego ogon jest po prostu za krótki jak na ten cel.
Jest to bez wątpienia jedno z najgłośniejszych perkozów w sezonie lęgowym, jednak podobnie jak członkowie jego rodziny, przez resztę roku pozostaje milczące.

Ma głośną, zawodzącą lub wyjącą nazwę programu uooooh, nadawaną przez jednego chooka lub parę w duecie, w nocy lub w ciągu dnia, a czasem z ukrycia.

Długie sekwencje nawet 60 kolejnych nut można również wygłosić podczas śpiewania spotkań między rywalizującymi ptakami terytorialnymi.

Dodatkowo podawana jest fantastyczna liczba kwakania, gdakania, syczenia, grzechotania i mruczenia, z dużą różnorodnością osób.

Perkoz rdzawoszyi Kolor

Ptaki nielęgowe są przeważnie ciemnoszare u góry, jaśniejsze pod spodem, z bladymi policzkami i bokami szyi.

Dorosłe osobniki hodowlane mają rdzawoczerwoną pierś i przedni dekiel, z rozsądną czarną czapką i ostro zarysowanym białym policzkiem. Niedojrzałe są jak osobniki dorosłe nie rozmnażające się, jednak próbka głowy jest znacznie mniej wyraźna.

Dystrybucja i siedlisko

Dorosły hodowlany podgatunku nominowanego

Hodowla odbywa się w płytkich jeziorach słodkowodnych, zatokach większych jezior, mokradłach i innych śródlądowych zbiornikach wodnych, zwykle o powierzchni mniejszej niż 3 ha (7,4 akrów) i głębokości mniejszej niż 2 m (6,6 stopy).

Perkoz zausznik preferuje wody na terenach zalesionych lub, dodatkowo na północy, w krzewiastej tundrze i preferuje strony internetowe ze znaczną wschodzącą roślinnością, odpowiednikiem szuwarów.

Najlepszym siedliskiem lęgowym są stawy rybne, które mają pod dostatkiem posiłków, a także zgromadzić przeciwstawne potrzeby.

Podgatunki amerykańskie są znacznie mniej związane z nadmiernym zagęszczeniem roślin wodnych i zazwyczaj rozmnażają się na dość otwartych jeziorach.

Wszystkie populacje są wędrowne i zimują głównie na morzu, często w ujściach rzek i zatokach, jednak zazwyczaj na morzu, gdzie ryby nurkują, docierają do płytkich brzegów lub wysp.

Popularnym siedliskiem przejścia i zimowania jest woda o głębokości poniżej 15 m (49 stóp) z piaszczystym lub żwirowym tyłkiem, rozrzuconymi skałami i płatami wodorostów.

Przez całą zimę ptaki zwykle żerują samotnie i ledwo mieszają się ze stadami, jednak podczas migracji w preferowanych miejscach postoju może dojść do koncentracji ponad 2000 osób.

Migracja często odbywa się w porze nocnej, jednak może mieć miejsce w ciągu dnia, szczególnie nad wodą.

Jest to szczególnie zauważalne jesienią na Wielkich Jeziorach, kiedy aż 18 000 ptaków może przekroczyć poziom siei na jeziorze Superior; uważani są za kanadyjskich hodowców udających się na zimę nad Ocean Atlantycki. Ta wschodnia trasa jest dłuższa niż droga do Pacyfiku, jednak omija Góry Skaliste.
Różnice w hodowli perkoza rdzawoszyiego pokrywają się z hodowlą perkoza słowiańskiego, chociaż ten drugi gatunek jest zwykle wypierany ze stron internetowych odpowiednich dla każdego z nich.

Perkoz rdzawoszyi preferuje lokalną pogodę w strefie umiarkowanej i jest znacznie mniej opłacalny w pobliżu wybrzeży oraz w strefach subarktycznych i umiarkowanych.

Często jest to kundel nizinny, rozmnażający się poniżej 100 m (330 stóp), choć w Turcji gnieździ się na wysokości nawet 1800 m (5900 stóp).
Podgatunek nominowany rodzi się z południowej Szwecji i Danii przez Europę Środkową i Wschodnią na wschód po zachodnią Syberię, a zimuje głównie na Morzu Północnym i Bałtyckim, z mniejszą liczebnością w Adriatyku, Morzu Czarnym, Morzu Kaspijskim, Śródziemnym i na jeziorach śródlądowych.

P. g. holboelii rozmnaża się w Ameryce Północnej na Alasce, w zachodniej i środkowej Kanadzie oraz na północy Stanów Zjednoczonych, na wschód do Minnesoty; w Azji gniazduje we wschodniej Syberii od Kamczatki na południe po Hokkaido i na zachód po Mongolię.

Ptaki azjatyckie zimują na morzu od Japonii po Morze Wschodniochińskie, a amerykańscy hodowcy zimują na Pacyfiku, głównie od południowej Alaski do Kolumbii Brytyjskiej (z mniejszą liczbą na południe do Kalifornii), a także na Atlantyku od Nowej Fundlandii i Labradoru po Florydę. Niektóre ptaki pozostają na Wielkich Jeziorach, jeśli są wystarczająco wolne od lodu.

Gatunek ten występuje jako rzadki wędrowiec zimowy w Afganistanie, Pakistanie i częściach północnych i zachodnich Indii.

Zachowanie: hodowla i przetrwanie

Perkozy rdzawoszyje często gnieżdżą się w oddalonych parach z odległością większą niż 50 m (160 stóp) między sąsiednimi gniazdami, chociaż gniazdowanie półkolonialne może wiązać się z niewłaściwymi witrynami internetowymi, gdzie aż 20 par broni terytorium liniowego.

Hodowla półkolonialna jest wyjątkowo podatna na występowanie w najlepszych miejscach, co odpowiada gigantycznym pływającym matom roślinności bez połączenia z linią brzegową.

Takie strony internetowe, chronione przed większością drapieżników i wystarczająco duże, aby zapewnić trochę bezpieczeństwa przed wiatrem i falami, mają perkozy gniazdujące znacznie bliżej niż hodowcy nadbrzeżni, aż do 10 m (33 stóp).

Pary gniazdujące w tych koloniach wytwarzają większe lęgi, które wylęgają się wcześniej w ciągu sezonu i prowadzą do większych lęgów.

Terytorium jest bronione licznymi pokazami groźby, razem z rozpostartymi skrzydłami, garbieniem i pchaniem dziobami; pary rozmnażające się w rodzinach są wyjątkowo agresywne, znacznie mniej podatne na opuszczanie gniazda bez opieki i wykazują większą skłonność do manewrowania poza zasięgiem wzroku kolonii, gdy nie wysiadują.

Hodowla jest często nierozłączna z mewami lub różnymi kolonijnymi ptakami wodnymi.
Monogamiczne odmiany par w kwietniu lub Could podczas migracji lub na wodzie lęgowej i rozpoczyna się niezwykle głośny rytuał zalotów.

Efektywność hodowlana w kwiatach obejmuje potrząsanie głową, pokaz „kotów” z opuszczoną głową, równoległe szuwary w pozycji wyprostowanej i wzajemne pokazy niedoświadczonych chwastów, a kulminacją jest taniec „pingwina”, podczas którego członkowie pary zwiększają całą sylwetkę w pozycji pionowej, piersi do piersi.
Podobnie jak wszystkie perkozy, perkoz rdzawoszyi gniazduje blisko wody, do której mógłby uciec, z tego powodu, że położenie nóg daleko na ciele uniemożliwia szybki ruch na lądzie.

Zwykle hoduje dodatkowe trzciny w środku niż inne perkozy.

Gniazdo to pływająca platforma materii roślinnej zakotwiczona w zanurzonej lub wynurzającej się roślinności, w wodzie o głębokości 0,5-0,75 m (20-30 cali), a większość gniazd znajduje się pod linią wody.

Składanie jaj odbywa się głównie od połowy kwietnia do Could w Europie, a znacznie później, od połowy Could do czerwca, w Ameryce Północnej. Matka i ojciec mogą opuszczać gniazdo na ważne okresy w nocy, prawdopodobnie w celu uniknięcia nocnych drapieżników.

Nie jest jasne, czy służy to samoobronie, czy też ochronie jaj poprzez odwrócenie uwagi od gniazda; Wydaje się, że sprzęgło nie wytrzymuje tego chwilowego porzucenia, niezależnie od motywu.

Perkoz rdzawoszyi składa 4 lub 5 (od jednego do 9) nudnych białych lub bladoniebieskich jaj, które często mają 3 cm szerokości, 5,1 cm wielkości i wadze około 30,5 cm. g (1,08 uncji), z czego 10% to muszla.

Matka i ojciec na zmianę wysiadują jaja przez 21-33 dni, aż wyklują się przedspołeczne pisklęta omszone; natychmiast wspinają się ponownie na strażnika, miejsce, w którym spędzają większość czasu, dopóki nie są przestarzałe 10-17 dni.

Młodsze mogą być również karmione przez matkę i ojca nawet przez 54 dni po pisklęciu i mogą latać w wieku 50-70 dni.

Matka i ojciec nie interweniują w karmieniu swoich piskląt, które mimo to są noszone.

Później dłużej opiekują się młodymi pisklętami i są agresywne w stosunku do starszego potomstwa.

To wyrównuje przeżywalność wszystkich piskląt i zachęca do ich niezależności.

Lęg można również rozbić, aby każdy opiekun karmił tylko kilka piskląt. W ten sposób zapotrzebowanie na karmę rozkłada się równo między matką i ojcem.
Po rozmnażaniu dorosłe osobniki topią pióra skrzydeł i szybko tracą latanie; migracja rozpoczyna się, gdy tylko lotki odrosną.

Perkoz rdzawoszyi jest często lęgiem pojedynczym, chociaż drugie lęgi i ponowne zagnieżdżenie po niewłaściwym umieszczeniu lęgu mogą przedłużyć lęg na lipiec lub sierpień.

Jajka mogą być również niszczone, a pisklęta zabijane przez różne drapieżniki, łącznie z szopem w Ameryce Północnej i wroną padliną w Europie. Szczupak może zabrać pływające pisklęta.

Zwykle na każdego dorosłego przypada 0,65 młodszego ptaka do czwartego miesiąca życia, chociaż współczynnik śmiertelności dorosłych nie jest znany.

Perkozy rdzawoszyje próbują unikać drapieżnych ptaków nurkując; podczas karmienia nurkowania zwykle trwające krócej niż 30 sekund, chociaż nurkowania ucieczkowe są wyjątkowo wydłużone.

Karmienie perkozów rdzawoszyich

Pisklęta są karmione przez matkę i ojca przez kilka tygodni.

Na lęgowiskach perkoz rdzawoszyi żeruje głównie na bezkręgowcach wraz z dorosłymi i larwami robakami wodnymi, będącymi odpowiednikiem chrząszczy wodnych i larw ważek, raków i mięczaków.

Ryby (odpowiednik zapachu) mogą być również potrzebne regionalnie lub sezonowo, szczególnie w przypadku podgatunków amerykańskich, a skorupiaki mogą stanowić nawet 20% programu utraty wagi perkoza.

Ptaki lęgowe na wybrzeżu zazwyczaj latają w poszukiwaniu pożywienia do jezior śródlądowych lub obszarów morskich.
Ofiarę wodną pozyskuje się przez nurkowanie lub pływanie po dnie z zanurzoną górną częścią, a robale lądowe i ich larwy są usuwane z roślinności.

Linia pochylona w dół od uwagi do czubka otwartej żuchwy może być również używana do obserwacji ofiary przed nurkowaniem lub podczas pływania pod wodą.

Perkoz najprawdopodobniej otwiera dziób i pojawia się wzdłuż linii oczu w kierunku celu.

Europejscy hodowcy, którzy muszą konkurować o ryby z perkozem grubodziobym, zjadają większą część bezkręgowców niż amerykańskie podgatunki dłuższe, chociaż każda rasa je głównie ryby zimą.

Ptaki z nominalnego podgatunku z najbardziej wysuniętych na północ populacji lęgowych w Finlandii i Rosji, poza odmianą perkoza dwuczubego, mają wydłużony i wyjątkowo smukły dziób niż te dodatkowe południowe, co odzwierciedla większy odsetek ryb objętych programem odchudzania, miejsce ich ważnego konkurent jest nieobecny.

Jeśli brakuje posiłków, matka i ojciec mogą porzucić niewyklute jaja lub umożliwić najmniejszym pisklętom głodzenie się, chociaż ta ostatnia technika wydaje się nie być szczególnie przyjazna dla środowiska w obronie starszych piskląt.
Podobnie jak inne perkozy, perkoz rudoszyje zjada gigantyczne porcje swoich osobistych piór, które pozostają w brzuchu kury.

Pióra nie powinny być połykane wyłącznie przez dorosłe osobniki, głównie w trakcie samooczyszczania, jednak czasami są one karmione młodszymi, zazwyczaj w ciągu dnia wyklucia.

Te pióra szybko rozkładają się do postaci przypominającej filc, amorficznej masy.

Działanie piór w jamie brzusznej nie jest znane, chociaż zaleca się, aby pomagały chronić zwężenie przewodu pokarmowego przed kośćmi i różnymi uciążliwymi, niestrawnymi substancjami.

Na stojąco

Perkoz rdzawoszyi ma szeroki zasięg, szacowany na 1-10 milionów kilometrów kwadratowych (0,4-3,8 miliona mil kwadratowych), a globalna liczba mieszkańców wynosi 150 000-370 000, z P. g. holboellii około dwa razy więcej ze względu na rasę nominowaną.

Rozwój mieszkańca nie został skwantyfikowany, jednak uważa się, że nie spełnia on progów kryterium spadku liczby mieszkańców (spadek o ponad 30% w ciągu dziesięciu lat lub trzech pokoleń) z Czerwonej Listy IUCN.

Z tych powodów gatunek jest oceniany jako najmniejszy niepokój.
Perkoz rdzawoszyi jest bez wątpienia jednym z gatunków, do których odnosi się Zasada ochrony afrykańsko-euroazjatyckich wędrownych ptaków wodnych (AEWA).

Wydarzenia do Osady muszą mieć interakcję z różnymi metodami ochrony, które są opisane w szczegółowym planie ruchu.

Plan ma uwzględniać kluczowe punkty odpowiadające ochronie gatunków i siedlisk, administrowaniu działaniami człowieka, analizom, szkoleniom i wdrażaniu.

Perkoz rdzawoszyi Fakty

Perkoz rdzawoszyi zimuje głównie w klimacie północnym, jednak ptaki wędrowne dotarły do ​​Bermudów i Hawajów.

W 1989 roku obserwatorzy ptaków zorganizowali badanie migracji jesiennej na poziomie Whitefish w stanie Michigan na jeziorze Superior.

Byli zszokowani, gdy odkryli, że duża migracja perkozy rdzawoszyich przenoszona jest tam w ciągu dnia.

Większość naukowców zakładała, że ​​gatunek ten migruje w nocy, podobnie jak wiele różnych gatunków perkozów.

Obserwatorium Kurczaków na poziomie siei udokumentowało ponad 21 000 perkozów rdzawoszyich w ciągu jednego sezonu na ich jeziorze.

Podobnie jak inne perkoz, perkoz rdzawoszyi zjada gigantyczne porcje swoich osobistych piór. W brzuchu znajdują się dwie różne partie (kulki) piór, a ich działanie jest nieznane.

Jedna spekulacja oznacza, że ​​pióra pomagają chronić przewód pokarmowy przed kośćmi i różnymi uciążliwymi, niestrawnymi materiałami.

Perkoz rdzawoszyi dodatkowo karmi swoje pióra młodszemu.

Perkoz rdzawoszyi migruje nad lądem wyłącznie w porze nocnej. Zwykle w ciągu dnia migruje nad wodą lub wzdłuż wybrzeży, w gigantycznych stadach.

Najstarszy zarejestrowany perkoz rdzawoszyi był przestarzały o co najmniej 11 lat, kiedy był obecny w Minnesocie, w identycznym stanie, w jakim został opatrzony.

Obejrzyj wideo: Ptaki w mieście: Niewidzialny zabójca (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send