Rodziny ptaków

Perkoz zausznik - Profil | Fakty | Migracja

Pin
Send
Share
Send
Send


Perkoz zausznik, nazwa naukowa Podiceps nigricollis, rozpoznawany w Ameryce Północnej, ponieważ perkoz uszaty należy do rodziny ptaków wodnych. W tym artykule opowiem o zwiedzaniu perkoza zausznego, zimowym upierzeniu, zimie, zdjęciach, upierzeniu młodocianych, letnim itp.

Profil perkoza zausznego

Został opisany w 1831 roku przez Christiana Ludwiga Brehma. Obecnie istnieją trzy akceptowane podgatunki wraz z podgatunkiem nominowanym.

Jego upierzenie rozpłodowe zawiera charakterystyczne upierzenie w kolorze ochry, które rozciąga się za okiem i nad osłonami uszu.

Pozostałe z wyższych składników, razem ze szczytem, ​​szyją i piersią, są koloru czarnego do czarnobrązowego.

Boki są płowo-szorstkie do kasztanowo-kasztanowego, a żołądek jest biały.

W swoim nielęgowym upierzeniu, ptak ten ma szaroczarne, wyższe komponenty wraz z najwyższym szczytem i pionowym paskiem na tylnej części szyi.

Boki są dodatkowo szaro-czarne. Pozostała część ciała jest koloru białego lub białawego. Nieletni ma ekstra brązowe w ciemniejszych obszarach.

Podgatunek californicus można odróżnić od nominata po zwykle dłuższym dziobie poprzedniego.

Przeciwne podgatunki, P. n. gurneyi, można było rozróżnić na podstawie szarej głowy i wyższych składowych oraz mniejszego wymiaru. P. n. Gurneyi może być również poinformowany o braku nielęgowego upierzenia.

Gatunek ten występuje w niektórych częściach Afryki, Eurazji i obu Ameryk.

Plądrowanie

Perkoz zausznik stosuje szereg strategii żerowania. Błędy, które stanowią zdecydowaną większość planu redukcji wagi tego ptaka, są łapane zarówno na dnie wody, jak i podczas lotu. Często ćwiczy zbieranie liści.

Ten perkoz nurkuje, aby złapać skorupiaki, mięczaki, kijanki oraz małe żaby i ryby.

Podczas linienia w słonych jeziorach ptactwo to żywi się całkowicie krewetkami solankowymi. Perkoz zausznik tworzy pływające gniazdo kielichowe na otwartym jeziorze.

Kielich gniazda jest zadaszony dyskiem. To gniazdo jest rozmieszczone w koloniach i samodzielnie. Przez cały sezon lęgowy, który różni się w zależności od lokalizacji, gatunek ten składa jedno (zazwyczaj dwa) lęgi składające się z trzech do 4 jaj.

Różnorodność jaj jest zwykle większa w wyniku współistniejącego pasożytnictwa lęgów.

Po 21-dniowej przerwie inkubacji z jaj wylęgają się, po czym gniazdo zostaje opuszczone. Po około 10 dniach tata i mama pocięli pisklęta między sobą.

Po tym, pisklęta okazują się być bezinteresowne po około 10 dniach i wychodzą na młode po około trzech tygodniach.

Migracja perkoz zausznika

Choć zwykle unika latania, perkoz zausznik podróżuje w trakcie migracji aż 6000 kilometrów (3700 mil).

Co więcej, staje się nielotny przez 2 miesiące po zakończeniu migracji, aby uzyskać przestrzeń, w której mógłby faktycznie bezpiecznie wylinić.

W trakcie tego wylinki perkoz może podwoić wagę. Migracje mające na celu dotarcie do tych obszarów są szkodliwe, zwykle z setkami zgonów perkozów.

Niezależnie od tego, Światowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) sklasyfikowała go jako gatunek najmniej niepokojący.

Prawdopodobnie jest to największa liczba perkozów na tej planecie.

Istnieją potencjalne zagrożenia, przypominające wycieki ropy, jednak nie są one bardziej prawdopodobne, aby stanowić poważne zagrożenie dla ogółu mieszkańców.

Perkoz zauszny Opis

Perkoz czarnoszyi zwykle mierzy od 28 do 34 centymetrów (11 i 13 cali) i waży od 265 do 450 gramów (9,3 do 15,9 uncji).

Podgatunek nominowany w upierzeniu hodowlanym ma szczyt, szyję, pierś i wyższe komponenty w kolorze od czarnego do czarnobrązowego, z wyjątkiem wachlarza piór w kolorze ochry, rozciągającego się za uwagą na osłonach oczu i bokach karku.

To oko jest na ogół karmazynowe, ze smukłym i bladożółtym pierścieniem na wewnętrznych elementach uwagi oraz pomarańczowo-żółtym do różowawo-czerwonym pierścieniem orbitalnym.

Alternatywnie, chudy, zadarty dziób jest czarny i zwraca na siebie uwagę czarną linią rozpoczynającą się w otworze.

Zwykle można było odkryć, że dziób jest głównie zabarwiony na brązowo.

Górne skrzydło jest koloru czarnego do szaro brązowego i ma białą łatę ukształtowaną przez części wtórne i część wewnętrznych prawyborów.

Boki są ubarwione od brunatno-szorstkiego do kasztanowo-kasztanowego i czasami mają czarniawe plamki.

Podszewka i brzuch są białe, z wyjątkiem poprzedniego to ciemne warstwy trzeciorzędowe i głównie bladoszaro-brązowe zewnętrzne prawybory.

Nogi są ciemno zielono-szare. Płeć są spokrewnione.

W upierzeniu nielęgowym, nominat ma szaro-czarne wyższe komponenty, czapkę, kark i tylną szyję, przy czym kolor górnej części tego ostatniego jest zawarty w pionowym pasku.

Ciemnawy kolor kapelusza sięga pod uwagę i można go było dostrzec, subtelnie, na osłonach uszu. Za osłonami uszu na obwodzie szyi znajdują się białe owale.

Pozostała część szyi jest koloru szarego do brązowo-szarego i ma różną ilość bieli.

Pierś jest biała, a żołądek białawy. Boki są zabarwione mieszaniną czarno-szarego z białymi plamkami.

Kolor dzioba, gdy nie jest lęgowy, różni się od koloru upierzenia rozpłodowego, przy czym poprzednie jest znacznie bardziej szare.

Młody perkoz zausznik jest taki sam, jak nielęgowy dorosły.

Niemniej jednak istnieją pewne różnice, a także prawda, że ​​ciemne obszary są zwykle wyjątkowo brązowawe u osobników młodocianych, z dużo mniejszą ilością czerni.

Wiedza jest czasami bladoszara, z białawymi śladami za uwagą.

Na obwodzie szczytu i wyższej szyi pojawia się kożuszek lub płowy odcień.

Pisklę jest puszyste i ma czarno-szarą głowę z białymi lub jasnoszarymi paskami i cętkami.

Gardło i szyja są w dużej mierze blade. Wyższe składniki są przeważnie ciemnoszare, a żołądek jest biały.

Podgatunek californicus zwykle ma wydłużony dziób w porównaniu z nominatem i ma brązowo-szare wewnętrzne prawybory w trakcie sezonu lęgowego.

Gdy nie rozmnaża się, nominat ma rozproszone i blade rośliny znacznie rzadziej niż Podiceps nigricollis californicus.

Przeciwne podgatunki, P. n. gurneyi, jest najmniejszym z trzech podgatunków, wraz z szarszą głową i wyższymi składnikami.

Dorosły osobnik tego podgatunku ma dodatkowo rudobrązowy odcień na mniejszych osłonach skrzydeł. Ponadto brakuje mu nielęgowego upierzenia, a kępki na stronie głowy są jaśniejsze.

Wokalizacje

Podczas rozmnażania perkoz zausznik oferuje ciche „ooeek”, które wznosi się w wysokości z i tak już nadmiernej wysokości.

Ta nazwa może być również używana jako nazwa terytorialna, wraz z niskim i szybkim trylem, który sam może być również używany podczas zalotów.

Jeszcze jedno imię to krótkie „puuii” lub „dowcip”. Ten perkoz milczy, gdy nie ma sezonu lęgowego, żeruje lub odpoczywa.

Perkoz zauszny Rozmieszczenie i siedlisko

Gatunek ten rozmnaża się na roślinnych obszarach jezior słodkowodnych w całej Europie, Azji, Afryce, północnej Ameryce Południowej oraz południowo-zachodniej i zachodniej części Stanów Zjednoczonych.

Po rozmnażaniu ptak ten migruje do słonych jezior w celu wylinki. Następnie, po zakończeniu linienia i gotowości przez kilka miesięcy, migruje na zimę w miejscach takich jak południowo-zachodnia Palearktyka i wschodnie części Afryki i Azji.

Zimuje dodatkowo w południowej Afryce, jeszcze jednym miejscu, w którym się rozmnaża.

W obu Amerykach zimuje aż na południe aż do Gwatemali, chociaż zimujący mieszkańcy mogą ograniczać się głównie do wysp w Zatoce Kalifornijskiej, na Morzu Salton i Baja California.

Gdy nie rozmnaża się, jego siedliskiem są przede wszystkim słone jeziora i przybrzeżne ujścia rzek.

Zachowanie perkoz zausznika

Ten perkoz jest bardzo stadny, normalnie tworzy masywne kolonie podczas rozmnażania i ogromne stada, gdy nie.

Hodowla perkoz zauszników

Gatunek ten buduje swoje pływające gniazdo w zwykle płytkiej wodzie otwartych jezior. Samo gniazdo jest zakotwiczone w jeziorze przez roślinność.

Jest zbudowany przez każdego mężczyznę i kobietę i wykonany z materii roślinnej. Większość z nich jest zanurzona, a spód płytkiej filiżanki zwykle stanowi scenę z wodą. Nad filiżanką znajduje się płaski dysk.

Każdy perkoz gniazduje w koloniach i samodzielnie. Kiedy nie gniazduje samodzielnie, zazwyczaj gniazduje w koloniach mieszanych, składających się z śmieszek, gęsi i wielu różnych ptaków wodnych.

Powierzchnia między gniazdami w tych koloniach wynosi zwykle od 1 do 2 metrów (3,3 do 6,6 stopy).

To, czy gniazduje w koloniach, czy nie, ma wpływ na wielkość gniazda.

Kiedy ptactwo nie będzie w kolonii, gniazdo ma średnią średnicę 28 centymetrów (11 cali), chociaż może się ona zmieniać, a gniazda zaczynają się od około 20 centymetrów (ośmiu cali) do ponad 30 centymetrów (12 cali).

To jest w porównaniu z gniazdami w koloniach, które mają średnią średnicę około 25,5 cm (10 cali).

Zaleca się, aby rzadko kiedy niektóre pary tego perkoza pilnowały kilku gniazd w koloniach.

Tworzenie się par w obrębie perkoza zausznego zwykle rozpoczyna się podczas przerw w wędrówce do lęgowisk, choć często ma to miejsce wcześniej niż w przypadku par zimujących.

Ta formacja pary trwa nadal po przybyciu tego perkoza na swoje lęgowiska. Zaloty mają miejsce, gdy dotrze do jeziora lęgowego.

Pokazy odbywają się w obrębie jeziora. Nie ma żadnego terytorium zajmującego się zalotami; ludzie korzystali z całej przestrzeni jeziora.

Promując się na partnera, perkoz zausznik posługuje się różnymi perkozami z wypukłą sylwetką i wyprostowaną szyją.

Perkoz czarnoszyi zamyka dziób, aby wykonać imię, poo-eee-chk, a ostateczna uwaga jest ledwo słyszalna. Zaloty zazwyczaj najpierw kończą się gniazdowaniem.
Na półkuli północnej ptak ten gniazduje od kwietnia do sierpnia. We wschodniej Afryce sezon lęgowy trwa co najmniej od stycznia do lutego, podczas gdy w Afryce południowej sezon lęgowy trwa od października do kwietnia.

Perkoz zausznik jest monogamiczny społecznie. Wewnątrzgatunkowe lub wewnątrzgatunkowe pasożytnictwo lęgów, miejsce, w którym samica składa jaja w gnieździe innego własnego gatunku, jest częste, przy czym prawie 40% gniazd jest pasożytowanych na pospolitych.

Jeśli chodzi o terytorium, perkoz ten będzie bronił wyłącznie swojej witryny gniazdowej.

Ten perkoz składa lęg, a zazwyczaj dwa lęgi, składające się z trzech do czterech kredowych, zielonkawych lub niebieskawych jaj.

Gniazda perkoza czarnoszyiego, które zostały zarażone pasożytem, ​​mogą mieć jednak dwa dodatkowe jaja na wspólnych, chociaż ich ilość składana przez żywiciela jest prawie identyczna, niezależnie od tego, czy został zarażony pasożytem, ​​czy nie.

Jaja perkoza zausznego, choć początkowo nieskazitelne, ulegają zabarwieniu przez materię roślinną, z której zbudowane jest gniazdo.

Jaja mają wymiary 45 na 30 milimetrów (1 cm na 1,2 cala) i są inkubowane przez każdego tatę i mamę przez około 21 dni.

Termin składania jaj jest w znacznym stopniu zsynchronizowany, przy czym ptaki w małych koloniach mają termin nieśności wydłużony tylko o kilka dni, w porównaniu z koloniami masywnymi, w którym termin nieśności jest dłuższy niż 10 dni.
Po wykluciu się piskląt ptaki opuszczą gniazdo. Chociaż młodsze potrafią pływać i nurkować przez ten czas, rzadko to robią, jako substytut pozostawania na plecach taty i mamy przez 4 dni po wykluciu.

To zachowanie jest obecne u wszystkich perkozów i jest bardziej prawdopodobne, że rozwinęło się w wyniku obniżenia cen podróży, zwłaszcza tych ponownie do gniazda, aby wysiadywać pisklęta i dostarczać im posiłków.

Po około 10 dniach tata i mama pocięli pisklęta, a każdy tata lub mama opiekowali się około połową potomstwa.

Po tym pocięciu pisklęta są pozbawione uprzedzeń w ciągu około 10 dni i wychowują się w ciągu około trzech tygodni.
W przypadku niepokoju podczas inkubacji ptactwo to normalnie (nieco poniżej 50% czasu) częściowo przykrywa jaja materiałami gniazdowymi, gdy zakłócenie nie będzie nagłe, jednak ptak z niepełnym lęgiem zwykle nie próbuje otulić jaj.

Gdy zakłócenie jest nagłe, alternatywnie perkoz zausznik zwyczajny (nieco poniżej 50% czasu) nie zakrywa swoich jaj.

Dla porównania, różne gatunki perkozów, opuszczając gniazdo, osłaniają jaja.

Drapieżnictwo zwykle nie jest pierwszym wyjaśnieniem utraty jaj, a większość niepowodzeń lęgowych ma miejsce po wykluciu się piskląt. Poważnym wytłumaczeniem tego jest przerażenie młodszych.

Karmienie perkoz zauszników

Perkoz zauszny żeruje głównie poprzez nurkowanie z wody, a nurkowania trwają zwykle krócej niż 30 sekund.

Te nurkowania są zwykle krótsze w czasie, gdy są na dodatkowej płytkiej wodzie. [26] Pomiędzy nurkowaniami ten perkoz odpoczywa średnio przez 15 sekund.

Żerując na krewetkach solankowych w jeziorach hipersalinowych, prawdopodobnie wykorzystuje swój masywny język do uszkodzenia jamy ustnej.

Przypuszcza się, że następnie miażdży ofiarę w przeciwieństwie do jej podniebienia, aby zabrać dodatkową wodę.

Ponadto żeruje zbierając liście, wyrywając przedmioty z dna wody, zanurzając głowę podczas pływania i zazwyczaj chwytając latające owady.
Ten perkoz zjada głównie robaki, każdego dorosłego i larwalnego poziomu, oprócz skorupiaków, mięczaków, kijanek, małych żab i ryb.

Jednak podczas linienia w jeziorach o nadmiernym zasoleniu drób ten żywi się całkowicie krewetkami solankowymi.

Dostosowanie zachowania perkozów zauszników w odpowiedzi na zaopatrzenie w krewetki solankowe; nasze zbiorniki wodne z dodatkowymi krewetkami mają dodatkowe perkozy, a perkozy spędzają dodatkowy czas na żerowaniu, gdy spada ilość krewetek i temperatura wody.
Młodsze są karmione jeden po drugim przez tatę i mamę, jedno niosące młodszego, a drugie karmi je.

Młodsi jedzą posiłki, chwytając je dziobami od taty i mamy lub chwytając posiłki upuszczone do wody.

Kiedy młodsze ptactwo nie może pochwycić posiłków, dorosłe osobniki zanurzają dziób w wodzie i potrząsają dziobem, aby przerwać posiłki.

Perkoz zauszny Pierzenie i migracja

Po zakończeniu lęgów perkoz zauszny zwykle uczestniczy w wędrówce pierzenia do słonych jezior.

Szczególnie preferuje jeziora, w których występuje ogromna liczba ofiar bezkręgowców, więc mogłaby faktycznie tuczić się w okresie pierzenia i wcześniej niż podczas zimowej migracji.

Jednak niektóre ptaki linieją na lęgowiskach, jednak większość nie pierzy się aż do szczytu migracji.

Ta migracja jest szkodliwa, ponieważ burze śnieżne zabijają całe mnóstwo i zazwyczaj setki ptaków podczas wycieczek do miejsc przypominających jezioro Mono.
Po zakończeniu wędrówki pierzenia ptak ten pierze swoje lotki w okresie od sierpnia do września, co uniemożliwia mu latanie.

To pierzenie poprzedzone jest wzrostem wagi. Podczas pierzenia dochodzi do zaniku mięśni piersi.

Po zakończeniu pierzenia perkoz ten nadal osiąga wagę, zwykle większą niż dwukrotne zwiększenie jego wyjątkowej wagi.

Ten dodatkowy tłuszcz jest używany do zasilania perkoza zausznego podczas jednodniowej jesiennej migracji na zimowiska.

Tłuszcze koncentrują się głównie w żołądku, na drugim miejscu w klatce piersiowej, a najmniej w klatce piersiowej.

Ptaki te zwykle rozpoczynają migrację wcześniej, kiedy krewetki są wyjątkowo obfite i kiedy w jeziorze linienia temperatura jest wyższa niż zwykle.

Zwykle pozostawia w przezroczystej porze nocnej z niższą temperaturą niż zwykła podłoga.

Perkoz zausznik Prędkość

Ten perkoz jest jednym z najbardziej nieefektywnych lotników wśród ptaków. Zazwyczaj unika latania pod jakimkolwiek względem cenowym i rezerwuje loty dalekobieżne wyłącznie dla migracji.

Jest to mieszane z prawdą, że ten ptak jest nielotny przez 2 miesiące w roku przez całe pierzenie.

Niemniej jednak podczas migracji pokonuje aż 6000 kilometrów (3700 mil), aby osiągnąć bogate obszary żerowania, które mogą być eksploatowane przez kilka różnych gatunków.

W locie ten perkoz ma postać loon: prosta szyja, zwisające nogi i typowe bicie skrzydeł.
Podczas nurkowania ptak ten ponownie wyciąga głowę, po czym wygina go w łuk do wody, dostosowując się do ciała i lekko podskakując.

Nogi zaczynają się przenosić dopiero po zanurzeniu.

Podczas pływania po dnie wody budowa ciała tego perkoza jest stosunkowo nadmierna, chociaż nie widać żadnej części dolnej.

Szyja jest trzymana prosto w górę w rozluźniony sposób, z dziobem skierowanym do przodu i równolegle do wody. Każdy palec u nogi wykonuje mocne naprzemienne ruchy.

Perkoz zausznik stojący

Od 2016 r. Perkoz zausznik jest oceniany jako najmniej problematyczny przez Światową Unię Ochrony Przyrody (IUCN).

Rozwój mieszkańców jest niepewny, ponieważ niektóre populacje maleją, podczas gdy inne są stabilne, niepewne lub rosną.

Uzasadnieniem dla obecnej klasyfikacji tego gatunku są jego bardzo masowi mieszkańcy (szacowani na około 3,9-4,2 miliona ludzi) zmieszani z dużym szacowanym zasięgiem występowania (około 155 milionów km2 (60 milionów 2)). Ten perkoz może być w zasadzie najliczniejszym perkozem na tej planecie.
Nieznane biotoksyny, patogeny i osłabienie wodoodporności piór mogą skutkować hipotermią i ptasią cholerą. Ponieważ ten perkoz zwykle zimuje na wybrzeżu, jest również słaby, aby zanieczyszczać powietrze.

Choroba na masową skalę, przypominająca ptasią cholerę, może zagrozić gatunkowi.

Te i różne komponenty, przypominające niepokoje człowieka, wraz z kolizjami ze szczepami przenoszącymi energię, przyczyniają się do zmniejszania się populacji na niektórych obszarach.

Gatunek ten był zagrożony w Ameryce Północnej przez handel młynarstwem, co ułatwiło poszukiwania ptaków i zbieraczy jaj.

Chociaż to prawda, na perkoz tego poluje się w prowincji Gilan w Iranie, dla każdej funkcji przemysłowej i rekreacyjnej.

Nie ma jednak dowodów na to, że zagrożenia te mogą zakończyć się dużym zagrożeniem dla ogółu mieszkańców.

Obejrzyj wideo: Perkoz rdzawoszyi Podiceps grisegena (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send