Rodziny ptaków

Cockade Woodpecker / Leuconotopicus borealis

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińska:Dendrocopos leucotos
Oderwanie:Dzięcioły
Rodzina:Dzięcioły

Wygląd i zachowanie... Największy z naszych dzięciołów (długość ciała 24–26 cm, rozpiętość skrzydeł 45–49 cm, waga 100–130 g) z wydłużoną szyją i dziobem.

Opis... U ptaków z podgatunku nominatywnego D. l. leucotos górna część grzbietu i centralne pióra ogona są czarne. Dolna część pleców jest biała. Skrzydła w czarno-białe paski. Ciemne smugi po bokach brzucha. Podogon jest różowy. Czarny pas wąsów wystający z nasady dzioba nie łączy się z czarnym upierzeniem szyi i grzbietu. Korona samca jest całkowicie czerwona, samica jest czarna. Nie ma sezonowych wahań upierzenia. U młodych ptaków na czubku głowy występuje czerwona plama, nie tak duża i jaśniejsza niż u dorosłego samca (u młodych samic może być ledwo zauważalna). W regionie Wołgi, a czasem na zachodzie, występują bardzo lekkie osobniki z oznakami podgatunku D. l. uralensis... U takich ptaków biały obszar na grzbiecie jest znacznie szerszy, czarne smugi po bokach ciała są ledwo zauważalne lub nieobecne, a białe plamki na skrzydłach są znacznie szersze.

Na Kaukazie gatunek jest reprezentowany przez formę D. l. lilfordi, ostro wyróżniająca się ciemnym kolorem ogólnym. U osobników tego podgatunku rozjaśniona część grzbietu jest poprzecinana szerokimi czarnymi paskami poprzecznymi, podłużne pasy po bokach są znacznie szersze, jasne plamy na skrzydłach są o połowę mniejsze, na skrajnych piórach ogona dominuje czerń, tył brzucha i podogon są szkarłatno-czerwone. Różni się od dzięcioła grubego, oprócz wielkości, białą lędźwią otoczoną czarno-białą opaską na skrzydłach, ciemnymi smugami po bokach, brakiem skoczka między „wąsami” a „wąsami”. szyja. Różni się od przeciętnego dzięcioła plamistego większym rozmiarem i białym kuprem. Jest ponad dwukrotnie większy od dzięcioła krzykliwego.

Głosować... Rolka werbla, która pełni rolę piosenki, jest głośniejsza i dłuższa niż dzięcioła wielkolistnego, przyspieszając pod koniec. Opublikowane zarówno przez mężczyzn, jak i kobiety. Płacz kontaktu ”kuk»Głośniejszy, wyraźnie niższy i bardziej soczysty niż dzięcioł duży.

Dystrybucja, status... Pasmo to rozciąga się szerokim pasem od Skandynawii i Europy Środkowej na zachodzie po południowe wybrzeże Morza Ochockiego i Japonię na wschodzie. W europejskiej Rosji jest bardzo rozpowszechniony. Odrębna populacja zamieszkuje Kaukaz Północny i Ciscaucasia (D. l. lilfordi). Rzadki gatunek, powszechny w niektórych częściach swojego zasięgu. Prowadzi siedzący tryb życia.

Styl życia... Zamieszkuje lasy liściaste lub mieszane z dużą liczbą zamierających lub martwych drzew. Do budowy dziupli preferuje suszone lub grube drzewa liściaste porażone przez grzyby: brzozę, olchę, wierzbę. Każdego roku buduje nowe zagłębienie. Oboje rodzice biorą udział w budowaniu gniazd, inkubacji jaj i karmieniu piskląt. Pisklęta wykluwają się nagie i ślepe.

Głównym pokarmem przez cały rok są larwy chrząszczy, które ptaki odrywają spod kory drzew lub z grubości drewna, żłobiąc w nim nisze lub szerokie przejścia. Jednocześnie z daleka słychać głuche, nagłe pukanie. W poszukiwaniu pożywienia często odrywają korę z martwych drzew liściastych, odsłaniając je w całości lub w części. Latem mogą zamienić się na mrówki lub gąsienice. Jesienią i zimą jedzą również paszę roślinną: orzechy leszczyny, żołędzie, jagody jarzębiny, nasiona drzew iglastych (po otwarciu szyszek) i inne. Raz w roku rodzi potomstwo. Obszar lęgowy może osiągnąć kilka kilometrów kwadratowych.

Dzięcioł białogrzbiety (Dendrocopos leucotos)

Krzyżodziób: opis

Krzyżodzioby reprezentują małe ptaki śpiewające, które należą do rzędu wróblowych i rodziny zięb. Przodkowie krzyżodziób zamieszkiwali naszą planetę około 10 milionów lat temu, więc tego małego ptaka można bezpiecznie uznać za starożytnego.Ptaki te wolą osiedlać się w lasach z przewagą świerku i sosny oraz z większym udziałem drzew iglastych. Im większa liczba tych ptaków.

Ten ptak jest tak wyjątkowy, że nazywany jest ptakiem Chrystusa, dodając do niego historie i legendy z przeszłości. Według jednej z legend, gdy Chrystus został ukrzyżowany, krzyżodziób próbował go uratować od udręki i bólu, próbując wyrwać gwoździe. W wyniku takich starań krzyżodziób wygiął dziób, ale nie udało mu się wyrwać gwoździ z ciała Chrystusa. Oprócz tego, że jego dziób był zgięty, ptak został ranny, a na jego piersi pojawiła się plama krwi.

Pan zdał sobie sprawę z wysiłków tego małego ptaka i nagrodził go wyjątkowymi cechami. Takie dane obejmują:

  • Dziób w kształcie krzyża.
  • Pojawienie się potomstwa w okresie świąt Bożego Narodzenia.
  • Nieskazitelność ptasiego pyłu.

Wszystkie te właściwości są uważane za niezwykłe, ale są ściśle związane z życiem ptaka i jego wyglądem, a także dietą. Ptak jest mały, ale jego wielkość przekracza wielkość wróbla, dochodząc do 20 cm, krzyżodzioby mają bardzo krępy i mocny korpus, natomiast ogon jest krótki i jakby podzielony na dwie części.

Głowa jest stosunkowo duża, a niezwykły kształt dzioba od razu przyciąga wzrok, który zachodzi na krzyż. Kończyny są dość mocne i wytrwałe, więc często można zobaczyć, jak krzyżodzioby wiszą do góry nogami na gałęziach. Samce różnią się od samic bardziej zróżnicowanym, jasnym i atrakcyjnym kolorem.

Wygląd i funkcje

Dorośli przybierają na wadze w ciągu pięćdziesięciu gramów, podczas gdy ciało wygląda na bardziej zaokrąglone ze względu na specyfikę budowy ciała.

Kolory upierzenia ptaka wykonujemy w następujących odcieniach:

  • W kolorze pomarańczowym.
  • W kolorze zielonkawym.
  • W kolorze białym.
  • W kolorze szarawo-żółtym.
  • W czerwonawo-szkarłatnym kolorze.

Samce wyróżnia bardziej ekstrawaganckie ubarwienie, w którym dominują widoczne z dużej odległości odcienie czerwieni, karmazynu, bieli i szarości. Samice mają skromniejszy kolor upierzenia, z przewagą odcieni szarości i żółci, przez co są bardziej niewidoczne w koronach drzew.

Eksperci identyfikują 5 odmian krzyżodziób, z których 3 żyją na naszych terytoriach. Są to krzyżodziób białoskrzydły, krzyżodziób świerkowy i krzyżodziób sosnowy. Gatunki te różnią się szeregiem cech, które są związane z warunkami siedliskowymi.

Skrzydełka świerkowe osiągają maksymalną długość 20 cm. Samce są ubarwione czerwono-szkarłatnie, a brzuch jest szaro-biały. Samice nie mają jasnych kolorów upierzenia, dlatego w ich kolorze występują głównie odcienie szaro-zielono-żółtawe. Dziób tej odmiany krzyżodziób jest nieco cieńszy, a zakładka nie jest tak wyraźna. Głowa jest stosunkowo duża. Masa ciała dorosłych waha się od 40 do 50 gramów, a może trochę więcej.

Krzyżodziże sosnowe nie różnią się zbytnio wyglądem od krzyżodziób świerkowych, chociaż ich rozmiar jest o kilka centymetrów mniejszy, a dziób jest masywniejszy, z tępym końcem. Dorośli przybierają na wadze nie więcej niż pięćdziesiąt gramów.

Krzyżodzioby białoskrzydłe wyróżnia niezwykła kolorystyka ich skrzydeł, związana z obecnością białego wzoru w postaci pasków i plam, które są wyraźnie widoczne na czarnym tle. Samica ma kolor żółtawo-szary, a samce są pomarańczowe, karmazynowe i rude. Dorośli dorastają do 15 cm długości lub nieco więcej przy masie około 45 gramów.

Krzyżodzioby szkockie są endemiczne, dlatego występują wyłącznie w Wielkiej Brytanii. Krzyżodzioby szkockie osiągają długość około 18 cm przy średniej wadze około 50 gramów.

Siedlisko

Z reguły krzyżodzioby występują w lasach zdominowanych przez drzewa iglaste, natomiast nie występują w zaroślach cedrowych. Ptaki te nieustannie poszukują pożywienia, dlatego prowadzą koczowniczy tryb życia, dlatego nie mają stałego siedliska i niezwykle trudno jest je śledzić.Skrzyżowce, na których występuje największy plon drzew iglastych. Po znalezieniu kumulacji krzyżodziób w określonym miejscu, po pewnym czasie mogą ich nie znaleźć, ponieważ opuścili te terytoria w poszukiwaniu wygodniejszych.

Od imienia ptaka możesz określić, w których lasach wolą gniazdować. Łodygi świerków preferują plantacje świerków, ale można je również spotkać w lasach mieszanych. Ten gatunek ptaków żyje w Europie, na kontynencie afrykańskim, na Filipinach, w Azji Środkowej, Ameryce Północnej i Środkowej.

Krzyżodzioby sosnowe preferują lasy oparte na gatunkach sosny do życia. Ich siedlisko rozciąga się na terytorium Skandynawii, a także w północno-wschodniej Europie. Należy zaznaczyć, że populacje tego gatunku są zauważalnie mniejsze niż krzyżodziób świerkowych.

Białoskrzydłe krzyżodzioby wybrały rozległość rosyjskiej tajgi, kontynentu północnoamerykańskiego, a także Skandynawii. Preferuje lasy z przewagą modrzewia.

Krzyżodzioby szkockie występują wyłącznie w Wielkiej Brytanii, ponieważ są endemiczne.

Ponieważ krzyżodzioby nieustannie poruszają się w poszukiwaniu pożywienia, można je również znaleźć:

  • W bezmiarze tundry.
  • Na stepach.
  • W pasmach górskich.

Ciekawy moment! Kiedy naukowcy obrączkowali ptaki, udało im się je znaleźć 3 i pół tysiąca kilometrów od miejsc, w których miało miejsce obrączkowanie.

Co je

Ze względu na specyfikę budowy dzioba krzyżodzioby z łatwością odchylają twarde łuski szyszek, docierając do nasion. Wytrwałe łapy tego wyjątkowego ptaka pozwalają mu pozostać na gałęziach w dowolnej pozycji, dziobiąc stożki od góry do dołu.

Należy od razu zauważyć, że dieta tych ptaków nie jest bardzo zróżnicowana, ponieważ owoce drzew iglastych stanowią podstawę diety. Są chwile, kiedy krzyżodzioby zawierają w swoim menu nasiona słonecznika, a także nasiona różnych roślin zielnych. Krzyżodziże rzadko żywią się owadami i jedzą głównie mszyce.

Ważny punkt! Okres letni dla tych ptaków charakteryzuje się tym, że ich dieta jest zauważalnie wyczerpana. W takich warunkach ptaki muszą podjadać nasiona dzikich traw. W okresach szczególnie głodnych krzyżodzioby są zdolne do napadania na pola uprawne.

Jedząc nasiona z pąków, krzyżodzioby nie próbują wyciągać wszystkich nasion, zwłaszcza jeśli są trzymane wystarczająco mocno. Dlatego dziobią około jednej trzeciej części, a reszta trafia do różnych gryzoni, jeśli stożek znajduje się na ziemi. Oprócz owoców, krzyżodzioby żywią się pąkami świerka i sosny, a także żywicą i korą tych drzew. Czasami krzyżodzioby mogą jadać na nasionach klonu, jesionu, jodły i modrzewia. Podczas trzymania krzyżodziób w niewoli karmi się je jarzębiną, płatkami owsianymi, mącznikami, prosem, konopiami, orzechami i słonecznikami.

Zachowanie i styl życia

Jak już wspomniano, krzyżodzioby wolą prowadzić koczowniczy tryb życia, dlatego nieustannie przemieszczają się w poszukiwaniu terytoriów bogatych w żywność. Zasadniczo wędrują w małych grupach, liczących po kilkadziesiąt osobników. Nie są to ptaki wędrowne ani osiadłe. Swoją aktywność wykazują za dnia, wolą być w gęstej koronie, rzadko opadającej na ziemię. Skrzyżowane kości doskonale latają po falowej trajektorii, a będąc w koronach drzew, wykazują godną pozazdroszczenia mobilność i zręczność.

Ważne jest, aby wiedzieć! Krzyżodzioby białoskrzydłe dobrze czują się nawet w warunkach mrozu dochodzącego do -50 stopni. Nawet przy takich mrozach słychać śpiew tego ptaka.

Pomimo tego, że krzyżodzioby reprezentują ptaki śpiewające, śpiewają tylko wtedy, gdy lecą z miejsca na miejsce.Kiedy ptak znajduje się w gęstych gałęziach, jego śpiew jest mało prawdopodobny, ale podczas lotów ptaki nieustannie komunikują się ze sobą. Śpiew krzyżodziób jest dość melodyjny, ponieważ ich ćwierkanie przeplata się z głośnym gwizdem, wskazującym na wysokie tony.

Piszczele prowadzą skryty tryb życia i nie jest łatwo obserwować ich zachowanie w warunkach naturalnych. Dlatego charakter tych ptaków ocenia się na podstawie ich zawartości w niewoli. Właściciele tych ptaków mówią o życzliwości, łatwowierności i towarzyskości krzyżodziób. Ptaki są wystarczająco inteligentne i łatwo je oswoić, więc można je nauczyć bezproblemowego wykonywania prostych poleceń. Ptaki te z łatwością naśladują śpiew innych ptaków, który na przemian z ich trylami.

Rozmnażanie i potomstwo

Osobliwość krzyżodziób polega na tym, że ich potomstwo pozyskuje się zimą, gdy na ulicy trzeszczą bożonarodzeniowe mrozy. Ze względu na tę cechę krzyżodzioby są również nazywane świątecznymi ptakami. Żyjąc na środkowym pasie, ptaki zaczynają budować gniazda w marcu. Pod koniec lata ptaki mogą ponownie rozmnażać przyszłe potomstwo. W tym okresie nasiona dojrzewają na sosnach i modrzewiach. Kiedy rok jest owocny, krzyżodzioby mogą rozmnażać się w środku zimy podczas silnych mrozów.

Ciekawe wiedzieć! Proces rozrodczy tych ptaków jest bezpośrednio związany z obfitością zbiorów drzew iglastych, dlatego pora roku nie odgrywa dużej roli.

Do aranżacji gniazd ptak wybiera świerk, rzadziej sosny. Gniazda mogą znajdować się na wysokości od dwóch do 10 metrów. Gniazdo jest utworzone z cienkich gałązek świerkowych, a także z mchu, porostów, piór i sierści zwierzęcej, którymi ptak zdobi wewnętrzną przestrzeń gniazda. Gniazdo osiąga prawie 15 cm średnicy i do 10 cm wysokości.

Samica składa kilka białych jaj, które wydają się niebieskie, a na jajach widać bordowe plamki. Pisklęta rozwijają się w ciągu kilku tygodni. Jaja wysiaduje głównie samica, a samiec zapewnia jej pożywienie. Wyklute pisklęta pokryte są gęstym szarym puchem. Samica przez kilka dni z rzędu ogrzewa pisklęta swoim ciałem, po czym wraz z samcem zaczyna karmić swoje potomstwo.

Po 3 tygodniach pisklęta są już w stanie latać, ale nie odlatują daleko od gniazda. Należy zaznaczyć, że nowo narodzone potomstwo ma nawet dzioby, więc młode nie mogą jeszcze samodzielnie karmić i przez kilka miesięcy rodzice muszą karmić swoje pisklęta. Młode osobniki stopniowo opanowują technikę ekstrakcji nasion ze szyszek, a ich dzioby zaczynają przybierać taki sam kształt jak u dorosłych. Żyjąc w środowisku naturalnym krzyżodzioby nie żyją długo, ale trzymane w niewoli żyją do 10 lat. Według niektórych doniesień ludzie znaleźli wypchane ptaki tych ptaków, które przeżyły do ​​20 roku życia, co jest niezwykle rzadkie.

Naturalni wrogowie krzyżodziób

Krzyżodziże praktycznie nie mają naturalnych wrogów, ponieważ ten ptak nie wzbudza zainteresowania gastronomicznego wielu drapieżników. Wynika to z faktu, że mięso krzyżodziób ma gorzki smak, ponieważ podstawą ich diety są składniki drzew iglastych. Ze względu na to, że zawiera duże stężenie żywic, ptak niejako balsamuje się podczas swojego życia.

Ciekawe wiedzieć! Po śmierci tego ptaka jego ciało nie ulega rozkładowi, ale nabiera właściwości wypchanego zwierzęcia, ze względu na obecność w ciele żywic iglastych. Z tym czynnikiem wiąże się jedna z legend o niezniszczalności ciała krzyżodziób.

Głównym wrogiem krzyżodziób jest osoba, choć nie niszczy bezpośrednio krzyżodziób, ale ingeruje w ich źródła utrzymania, niszcząc lasy. Z tego powodu całkowita liczba tych ptaków spada w szybkim tempie. Krzyżodziże są doskonale przystosowane do silnych mrozów i surowego życia w warunkach leśnych plantacji tajgi. Pomimo tego, że ptaki te nie mają w naturze wrogów, ludzie mają negatywny wpływ na ich źródła utrzymania.

Ważne jest, aby wiedzieć! Ptaki te karmią swoje potomstwo nasionami iglastymi. Aby nasiona były łatwiejsze do połknięcia i strawienia, rodzice zmiękczają je w swoim wolu.

Populacja i stan gatunku

Obecnie żaden naukowiec nie będzie się spierał o to, ile krzyżodziób występuje na naszej planecie. Chodzi o to, że ptaki te są w ciągłym ruchu, szukając wygodniejszych terytoriów z obfitością pożywienia. Z reguły na terenach, na których jednorazowo występuje obfitość krzyżodziób, po jakimś czasie okazuje się, że jest ich bardzo mało. Naukowcy wiedzą, że całkowita liczba tych ptaków w odniesieniu do poszczególnych terytoriów zmienia się z roku na rok. Naukowcy wiążą to z plonem drzew iglastych.

Ważny fakt! Wszyscy wiedzą, że w dawnych czasach istniały grupy wędrownych artystów. Mieli krzyżodzioby, na które za pomocą dzioba można było zdobyć losy na loterię, jakby brały udział w różnych zapamiętanych sztuczkach.

Zasadniczo podobne tendencje są nieodłączne dla krzyżodzioba świerkowego, ponieważ krzyżodzioby sosnowe są znacznie mniej powszechne. Te dwa gatunki współistnieją całkowicie pokojowo, ponieważ mają zupełnie inną bazę pokarmową i nie mają się czym dzielić.

Liczba tych ptaków w dużej mierze zależy od żywotnej aktywności ludzi, którzy aktywnie wypierają ptaki z terytoriów reprezentujących naturalne siedliska. W niektórych regionach ptaki te stały się rzadkie, więc ekolodzy są naprawdę zaniepokojeni. W związku z tym w takich regionach stosuje się szereg specjalnych środków ochronnych.

Ochrona Crossbill

Wydawałoby się, że krzyżodzioby mają wielkie szczęście, ponieważ praktycznie nie mają naturalnych wrogów, a ich liczba nie powinna się zmniejszać, a raczej rosnąć. Niestety tak nie jest, aw niektórych regionach ptaki te są niezwykle rzadkie. Z reguły wynika to z gorączkowego życia osoby, która dla własnej korzyści absolutnie pochopnie wyrządza poważne szkody dzikiej przyrodzie.

W 2001 r. Krzyżodziób świerkowy został wpisany do Czerwonej Księgi Moskwy, a ptak jest bardzo rzadki na tym obszarze. Wynika to z szeregu czynników, które z kolei wiążą się ze zmniejszaniem się powierzchni lasów świerkowych i wzrostem lasów mieszanych. Głównym czynnikiem jest degradacja terenów leśnych w wyniku niekontrolowanego wzrostu drzew liściastych. Młode choinki rosną dość wolno, zwłaszcza że uszkadzają je łosie.

Działania ochronne są związane nie tylko z wpisywaniem ptaków do czerwonych ksiąg różnych regionów, ale także z innymi ważnymi krokami. Środki bezpieczeństwa powinny również obejmować:

  • Tereny stałego gniazdowania ptaków uważane są za szczególnie chronione obiekty przyrodnicze.
  • Przyjęcie programów poszerzenia terenów zajętych przez lasy świerkowe, a także ochrony już istniejących.
  • Kontrolowanie populacji łosi w celu sprowadzenia ich liczebności do bezpiecznego poziomu w celu ochrony innych mieszkańców lasów i różnych roślin.
  • Ograniczenia w uprawie i uprawie plantacji drzew iglastych z zachowaniem ich naturalnej postaci.

Ptak krzyżodziób jest uważany za dość interesującego, zarówno pod względem wyglądu, jak i zachowania. Im więcej dowiadujesz się o tym ptaku, tym bardziej staje się interesujący. Sam fakt, że krzyżodzioby żywią się nasionami drzew iglastych, ich pędami i żywicą, sugeruje, że jest to ptak wyjątkowy i sam Pan nadał mu podobne cechy.

Wreszcie

O krzyżodzióbach można dużo pisać, ponieważ ten ptak jest naprawdę wyjątkowy pod wieloma względami. Można śmiało powiedzieć, że takich ptaków po prostu nie ma. Nawet w czasach starożytnych, kiedy było wiele tych ptaków, choinki dekorowano pluszowymi zwierzętami na Nowy Rok. W tamtych czasach uważano to za powszechne zjawisko, zwłaszcza że było miejsce, w którym można znaleźć wypchanego ptaka tego ptaka i więcej niż jednego.Ze względu na duże stężenie żywic korpus krzyżodziób nie ulegał rozkładowi, a ich kolor upierzenia był dość atrakcyjny, dzięki czemu z łatwością nadawał się jako zabawka na choinkę. W dzisiejszych czasach wybór zabawek jest tak ogromny, że ich oczy biegną do góry i zanim długo zastanawiali się, co powiesić na choince jako zabawkę. Ptaki te z łatwością tolerują mrozy do -50 stopni, czego nie można powiedzieć o innych ptakach. Oczywiście cechy tych ptaków na tym się nie kończą. Piszczele potrafią nie tylko pięknie śpiewać i naśladować śpiew innych ptaków, ale są też inteligentne, co pozwala na trzymanie ich w domu. Dziś modne jest trzymanie w domu wyjątkowych, zwłaszcza śpiewających ptaków. Niestety dla wielu jest to niezrozumiałe ze względu na stały spadek liczebności tych ptaków.

Człowiek nieustannie i na dużą skalę ingeruje w przyrodę, wycinając lasy, a także kładąc różne autostrady. Jednocześnie nie myśli o konsekwencjach i mogą okazać się bardzo smutne dla osoby. Po zniszczeniu dzikiej przyrody sam człowiek może znaleźć się w Czerwonej Księdze.

Pin
Send
Share
Send
Send