Rodziny ptaków

Ptaki drapieżne wymienione w Czerwonej Księdze

Pin
Send
Share
Send
Send


Myszołów - nie największy ptak drapieżny, ale rozpowszechniony. Bardzo często można je spotkać w Rosji, zwłaszcza w europejskiej części kraju. Tępiące gryzonie myszołowy nie pozwalają im na nadmierne rozmnażanie się, a jeśli obok nich jest mało tych zwierząt, przestawiają się na żerowanie na żabach, wężach i innych ptakach. Myszołów to bardzo zręczni łowcy.

Pochodzenie gatunku i opis

Myszołów zwyczajny, zwany także myszołowem, był znany ludziom od czasów starożytnych, a jego naukowego opisu dokonał Karl Linneusz w 1758 roku. Został nazwany po łacinie Buteo buteo, oprócz tego gatunku do rodzaju prawdziwych myszołowów zalicza się trzy tuziny innych.

Myszołów należą do rzędu jastrzębiowatych. Według najbardziej rozpowszechnionej wersji, jego pierwsi przedstawiciele pojawili się wkrótce po wyginięciu kredy i paleogenu, kiedy to opróżniono dużą liczbę nisz ekologicznych, w tym latających drapieżników.

Wygląd i funkcje

Zdjęcie: Jak wygląda myszołów

Myszołów ma 50-58 cm długości, rozpiętość skrzydeł od 105 do 135 cm Występują trzy warianty umaszczenia ptaków: brązowe z czerwono-pstrokatym brzuchem, brązowe z kożuszkiem na brzuchu, ciemnobrązowe. Każdy z tych typów ubarwienia można prześledzić od młodości do starości myszołowa. Najczęściej spotyka się ptaki pierwszego rodzaju, najrzadziej trzeciego. Czasami myszołowy mylone są z zjadaczami os, które mają bardzo podobny kolor, można je pomylić z innymi gatunkami.

Ale istnieje wiele znaków, z których kilka można bezbłędnie rozpoznać myszołowa.:

  • ma żółte nogi, ale znacznie bardziej wyróżnia się kolorem dzioba: u samej podstawy jest żółty, potem staje się bladoniebieski, a pod koniec ciemnieje,
  • rogówka oka młodego myszołowa jest brązowa z czerwonawym odcieniem, stopniowo staje się coraz bardziej szara. Młode osobniki są generalnie bardziej urozmaicone, z czasem kolor staje się bardziej monotonna,
  • siedzącego myszołowa można odróżnić od innego ptaka po jego postawie: wydaje się, że cały się kurczy, a co najważniejsze, jedną nogę naciska w dół. Zawsze jest gotów odepchnąć się z nią i zacząć latać za zdobyczą: nawet podczas odpoczynku rozgląda się po okolicy i szuka czegoś, z czego mógłby skorzystać.

Są to główne oznaki, ale inne należy krótko odnotować: latający myszołów mocno przyciska szyję do ciała, jego ogon jest wyraźnie zaokrąglony i szeroko rozwarty, skrzydła są szerokie, mają jasne plamy, ptak nie trzyma skrzydeł na linii tułowia, ale lekko ją unosi, u większych U niektórych osób wyraźnie widoczny jest ciemny pasek biegnący wzdłuż krawędzi ogona, ale u niektórych nie.

Gdzie mieszka myszołów?

Zdjęcie: Myszołów w locie

Zamieszkują duże obszary, w tym:

  • prawie cała Europa, w tym europejska część Rosji - nie ma ich tylko na północy Skandynawii,
  • na południe od azjatyckiej części Rosji,
  • Kaukaz,
  • Azja Miniejsza,
  • Bliski Wschód,
  • Iran,
  • Indie,
  • większość Afryki.

Rzadziej niż na wymienionych terytoriach myszołowy można spotkać w krajach Dalekiego Wschodu - Chinach, Korei, Japonii. Większość tych ptaków prowadzi osiadły tryb życia, a jesienią na południe odlatują tylko przedstawiciele podgatunku vulpinus, czyli myszołowy małych lub stepowych. Mieszkają w Rosji, Skandynawii i Europie Wschodniej, a na zimę latają do Indii i Afryki.

Choć część z nich na zimę może nie zajść tak daleko, to w strefy przybrzeżne w pobliżu Morza Czarnego i Kaspijskiego: na te terytoria, gdzie zimą robi się chłodniej, ale nie ma śniegu. Ptak jest umiarkowanie ciepłolubny i może z powodzeniem przetrwać stosunkowo mroźne zimy w Europie. W europejskiej części Rosji myszołowy są rozmieszczone dość równomiernie, żyją głównie w strefach, w których lasy przeplatają się z łąkami i polami, na których wygodnie jest polować. Uwielbiają też lasy iglaste, zwłaszcza te położone na terenach pagórkowatych.

W azjatyckiej części Rosji i na północy Kazachstanu wybrano strefę leśno-stepową.Często do osiedlenia się wybierają miejsca w pobliżu zbiorników wodnych, mogą żyć na skałach, chociaż wolą drzewa. Kochają teren pagórkowaty, ale nie zamieszkują wyżyn: maksymalna wysokość, na której zasiedlają, nie przekracza 2000 m, zwykle w granicach 200-1000 m.

Teraz wiesz, gdzie żyje myszołów. Zobaczmy, co je.

Co je myszołów?

Zdjęcie: myszołów

Menu drobiowe jest dość obszerne, ale obejmuje tylko karmę dla zwierząt. to:

  • myszy i inne gryzonie,
  • płazy,
  • małe jaszczurki,
  • węże,
  • robaki,
  • skorupiak,
  • małe ptaki i pisklęta,
  • jajka,
  • owady.

Głównym pokarmem myszołowa są gryzonie - myszy i inne, głównie małe. Można go nazwać wyspecjalizowanym drapieżnikiem, ponieważ do jak najskuteczniejszego łapania gryzoni potrzebny jest cały jego sposób polowania. Ale jeśli ich liczba spada i trudniej jest znaleźć zdobycz, ptak musi przestawić się na inny gatunek.

Często w takich przypadkach zaczyna żerować w pobliżu zbiorników, gdzie występuje wiele małych płazów, można też spotkać robaki i mięczaki - dla myszołowa jest dużo pożywienia. W przeciwieństwie do pól i zbiorników wodnych nie polują w lesie, przez co w ich menu jest niewiele zwierząt leśnych. Zwykle, gdy na polu jest wystarczająco dużo gryzoni, myszołów nie stanowi zagrożenia dla innych ptaków, ale jeśli jest mało gryzoni, może zacząć się nimi żerować: łapie małe ptaki, zjada pisklęta i jaja. Jeśli głodny myszołów widzi drapieżnego ptaka mniejszego od siebie, lecącego ze swoją zdobyczą, wtedy próbuje go zabrać.

Myszołów są również niebezpieczne dla jaszczurek i węży, w tym eksterminują jadowite. Ale takie polowanie jest dla nich niebezpieczne: chociaż myszołowy są bardziej zwinne, istnieje szansa, że ​​wąż będzie w stanie ugryźć ptaka. Potem umiera z powodu trucizny, ponieważ nie ma na nią odporności. Chociaż myszołowy wolą polować, jeśli ofiar jest niewiele, mogą również jeść padlinę. Ten ptak ma duży apetyt: jeden osobnik może zjeść dziennie trzy tuziny gryzoni, a rocznie niszczy je w tysiącach. Dzięki temu są bardzo przydatne, ponieważ nękają dużą liczbę szkodników jak myszy, krety, jadowite węże. Młode myszołowy zabijają także szkodliwe owady.

Interesujący fakt: Sarich to inna nazwa myszołowa, również używana bardzo często. Najprawdopodobniej pochodzi od tureckiego słowa „sary”, tłumaczonego jako „żółty”.

Cechy charakteru i stylu życia

Zdjęcie: Myszołów w Rosji

Myszołów ma dobrze rozwinięte narządy zmysłów: bardzo bystry wzrok, węch i słuch. Wszystko to pozwala mu skutecznie polować, a ucieczka od niego jest bardzo trudna. Ponadto myszołowy to także ptaki inteligentne, co jest szczególnie widoczne, gdy przebywają w niewoli - potrafią zaskoczyć ludzi swoją pomysłowością i przebiegłością. Myszołów zwykle lata raczej wolno, ale robią to bardzo cicho i potrafią niezauważenie zbliżyć się do swojej ofiary. Polegają głównie na zaskoczeniu i ostrym rzucie. Mogą latać dość szybko, ale są gorsze od wielu innych ptaków, w tym większych.

Ich skrzydła są znacznie lepiej przystosowane do powolnego szybowania w powietrzu - w tym celu prawie nie podejmują żadnego wysiłku. Mogą tak latać przez wiele godzin z rzędu i cały czas badają ziemię poniżej, a gdy myszołów widzi potencjalną ofiarę, upada jak kamień na ziemię, składa skrzydła i rozkłada je tylko wtedy, gdy jest już na samej ziemi.

Na wyjściu z tego szczytu rozwija dużą prędkość, a co najważniejsze okazuje się nieoczekiwany, co daje ptakowi możliwość sięgnięcia po zdobycz pazurami, zanim zorientuje się, co się dzieje. Chociaż zwykle myszołów wykazuje dużą zręczność podczas polowania, ale czasami jest nadmiernie porywany, nie zauważa przeszkód i zderza się z nimi. Myszołów potrafi też długo siedzieć na drzewie, wybierając najczęściej suche lub pozbawione gałęzi z jednej strony dla lepszego widoku lub na tyczce - i czekając na zdobycz. Tak spędzają większość dnia, aw ciemności odpoczywają.

Migrujące osobniki przemieszczają się na południe w dużych stadach od ostatnich dni lata do końca września, w zależności od ukształtowania terenu, przy czym zwykle wszystkie odlatują naraz, tak że jednego dnia wiele z nich lata po okolicy, a inne natychmiast staje się puste. Wracają w środku wiosny i wraca mniej ptaków: młode często przebywają w zimowiskach przez kilka lat. Myszołów żyje dość długo: 22-27 lat, w niewoli do 35 lat.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: myszołów zwyczajny

Okres godowy rozpoczyna się natychmiast po przybyciu. Samce próbują się pokazać, łącząc loty i organizując walki. Kiedy para jest zdeterminowana, buduje gniazdo lub zajmuje stare i po prostu buduje na nim. Czasami gniazda te należały pierwotnie do innych ptaków, najczęściej wron. Wolą budować gniazda nie w głębi lasu, ale w pobliżu jego krawędzi drzewo może być iglaste lub liściaste. Gniazdo znajduje się w rozwidleniu w mocnych grubych gałęziach na wysokości 7-15 metrów. Myszołowy starają się jednakowo utrudniać dostrzeżenie zarówno z ziemi, jak iz wysokości. Bardzo rzadko gniazdo może znajdować się na skale.

Gniazdo ma średnicę 50-75 cm, jego wysokość jest niewielka 20-40 cm, a jego materiałem są gałęzie oplecione suchą trawą - na krawędzi są grube, a im bliżej środka, tym cieńsze. W samym środku znajduje się wnęka dla piskląt wykonana z bardzo cienkich gałązek, ale ocieplona różnymi materiałami: pierzem, mchem, puchem, korą. Jeśli przed złożeniem jednego z partnerów w parze umrze, to z pewnością zostanie zastąpiony innym ptakiem: po ustaleniu par nadal jest kilka niezamężnych osobników obu płci. Lęgi są robione przed końcem wiosny i zwykle zawierają 3-5 jaj. Ich skorupa jest szarawa z lekkim zielonym odcieniem, czerwonymi lub brązowymi plamami.

Średnia liczba jaj w lęgu zależy od roku: przy dobrych warunkach pogodowych i dużej ilości myszy w okolicy będzie ich średnio więcej. W latach głodnych w lęgu może znajdować się tylko jedno jajko, aw najgorszych większość myszołowów w ogóle nie zdobędzie potomstwa. Samica zajmuje się głównie inkubacją, okres ten trwa do 5 tygodni. W tym czasie samiec również nie bawi się, ale karmi samicę, aby nie mogła nigdzie odlecieć z gniazda. Ptak na sprzęgu nie jest agresywny, próbuje się ukryć, gdy w pobliżu pojawiają się obcy lub wydaje alarmujące krzyki podczas lotu.

Jeśli podczas inkubacji często jest zaniepokojona, może opuścić lęg i zrobić drugie - zwykle jest w nim tylko jedno jajko. Kiedy pojawiają się pisklęta, pokrywa je raczej ciemnobrązowy puch. Początkowo samiec zajmuje się zdobywaniem dla nich pożywienia, a samica je rozprowadza, aby każdy otrzymał swoją część. Kiedy pisklęta zmieniają kolor z brązowego na szary, oboje rodzice zaczynają otrzymywać pożywienie - potrzeba go zbyt dużo. potem zaczynają po prostu wrzucać jedzenie do gniazda, a same pisklęta dzielą je i często zaczynają ze sobą walczyć.

Im bardziej obfity rok, tym więcej piskląt przeżywa. Jeśli okaże się, że jest niedożywiony, najprawdopodobniej 1-2 osoby przeżyją do lotu. Młode myszołowy uczą się latać w wieku 6-7 tygodni, a gdy dobrze opanują latanie, opuszczają rodziców i zaczynają samodzielnie polować - zwykle pod koniec lipca. Pisklęta późne mogą wylecieć do pierwszej połowy września, najczęściej pochodzą z drugiego lęgu. Ptaki z jednego lęgu nadal trzymają się razem w czasie pozostałym do lotu na południe i migrują do połowy jesieni. Niektóre myszołowy utrzymują się do listopada, a nawet na zimę.

Naturalni wrogowie myszołowów

Zdjęcie: Myszołów zimą

Złapanie myszołowa jest bardzo trudnym zadaniem ze względu na bystry wzrok i słuch, dlatego nawet większe ptaki drapieżne nie polują na niego. Ale nie może też czuć się całkowicie bezpiecznie: orły, wiryfalkony, sokoły mogą zaatakować ziejącego myszołowa zdobyczą i każdy próbuje ją odebrać.

Ptaki te są większe i silniejsze, więc w walce z nimi myszołów może odnieść poważne rany.Ale zdarza się to rzadko i znacznie częściej powoduje konflikt z innym myszołowem. Występują głównie w okresie godowym, ale innym razem są też możliwe ze względu na terytorium - nie zawsze jest go wystarczająco dużo dla każdego, a ptaki w niekorzystnej sytuacji są zmuszane do polowania na obcych ziemiach.

W takich walkach jeden lub nawet oba ptaki mogą zostać poważnie dotknięte ostrymi pazurami i dziobem. Przegrany zostanie wydalony, a zwycięzca przejmie lub pozostanie właścicielem terytorium. Zagubiony ptak nie ma możliwości polowania i może umrzeć z ran i głodu - w końcu, żeby rany zarastały, musi jeść więcej.

Jeszcze większe szkody dla myszołowów wyrządzają niszczyciele gniazd: zarówno duże ptaki, takie jak jastrzębie i latawce, jak i mniejsze - wrony, sroki, uwielbiają jeść jajka i pisklęta, a łasice z łasicami lubią też żerować na myszołowach. Ale myszołowy nie cierpią z ich powodu tak bardzo, jak wiele innych ptaków, ponieważ samica bardzo rzadko jest odsadzana z gniazda.

Wśród wrogów myszołowa i człowieka: na przykład w ZSRR uważano ich za szkodniki, a za ich eksterminację płacono, dlatego co roku ginęli w tysiącach. W innych krajach było to również praktykowane, aw niektórych miejscach nadal są oni zabijani w niekontrolowany sposób.

Ale większa liczba ptaków cierpi w ostatnich latach z powodu przemysłu chemicznego i uprawy ziemi z truciznami - na przykład w celu zabicia owadów. Nagromadzenie się takich trucizn w ciele myszołowów prowadzi do ich wcześniejszej śmierci.

Populacja i stan gatunku

Zdjęcie: Jak wygląda myszołów

Całkowita liczba gatunków jest na tyle wysoka, że ​​można je sklasyfikować jako niegroźne. W porównaniu z sytuacją w pierwszej połowie ubiegłego wieku nastąpiła znaczna poprawa. Następnie myszołowy były masowo eksterminowane jako szkodniki, co powodowało czasami spadek ich liczebności w Europie i Rosji.

Wtedy stało się jasne, że te „szkodniki” pełnią bardzo ważną funkcję, niszcząc gryzonie i inne prawdziwe szkodniki. Chociaż angażuje się w to również wiele innych ptaków drapieżnych, myszołowy są jednymi z najliczniejszych i najskuteczniejszych.

Ze względu na spadek ich liczebności równowaga naturalna została zachwiana i było zbyt dużo gryzoni, dlatego w prawie wszystkich krajach europejskich zabroniono polowań na myszołowy, po czym ich liczebność zaczęła się odradzać.

Obecną populację europejską szacuje się na 1,5 miliona, co sprawia, że ​​myszołów jest jednym z najliczniejszych dużych ptaków drapieżnych w Europie. Według różnych szacunków na całym świecie może być od 4 do 10 milionów ptaków.

Interesujący fakt: Według jednej wersji nazwa ptaka - myszołowa, powstała ze względu na to, że wydaje płaczliwy krzyk i jest zbliżona do słowa „jęk”. Ale jest też inne założenie: pochodzi od starosłowiańskiego „kanuti”, co oznacza „spadać”, bo tak polują myszołowy. Natomiast czasownik „jęczeć” w tej wersji pochodzi od imienia ptaka.

Szybki i zwinny myszołów w stanie dać szanse jako myśliwy większości innych ptaków drapieżnych. Po wybraniu skraju lasu ptaki przez cały dzień latają po polach i łąkach w poszukiwaniu gryzoni i mogą złapać 30-40 osobników dziennie, aw okresie żerowania piskląt jest znacznie więcej. Dlatego są bardzo przydatne dla rolników, ale też zmuszają ich do opieki nad kurczakami - można je też porywać.

Najlepsze zdjęcia

  • Zoogalaxy
  • »
  • Zdjęcia zwierząt
  • »
  • Czerwona Księga IUCN
  • »
  • Ptaki
  • »
  • Ptaki drapieżne w ciągu dnia

Świat

Najpiękniejsze zdjęcia zwierząt w środowisku naturalnym oraz w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Szczegółowe opisy stylu życia i niesamowite fakty dotyczące dzikich i domowych zwierząt od naszych autorów - przyrodników. Pomożemy Ci zanurzyć się w fascynującym świecie przyrody i zbadać wszystkie dotychczas niezbadane zakątki naszej rozległej planety Ziemia!

PRAWA AUTORSKIE © 2012-2020 Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiały strony są przeznaczone wyłącznie do użytku prywatnego. Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów opublikowanych w serwisie w celach komercyjnych jest możliwe tylko za zgodą właściciela praw autorskich: edukacyjno-edukacyjnego portalu internetowego „Zoogalaktika ®”.

Fundacja Promocji Rozwoju Edukacyjno-Poznawczego Dzieci i Dorosłych "ZOOGALAKTIKA ®" OGRN 1177700014986 INN / KPP 9715306378/771501001

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia funkcjonalności serwisu. Kontynuując współpracę z witryną, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych użytkownika i politykę prywatności.

Wiele ptaków drapieżnych jest wymienionych w Czerwonej Księdze, z których niektóre są na skraju wyginięcia.

Prawie wszystkie orły, jastrzębie, orły, sępy i sokoły są chronione.

Z tego ostatniego honorowe miejsce w książce zajmuje gyrfalcon - jeden z najsłynniejszych drapieżników żyjących nad Oceanem Arktycznym. W rodzinach królewskich gyrfalkony były dumne i cenione na wagę złota.

Wiele ptaków drapieżnych stało się rzadkich ze względu na zmniejszenie zapasów pożywienia, co przede wszystkim jest bezpośrednio związane z padlinożercami, takimi jak sępy czy kuguary.

Obecnie maleje liczba dużych zwierząt, które zawsze były podstawą ich pożywienia. Na przykład sęp śnieżny o wadze 12 kg żeruje wyłącznie na padlinach kopytnych górskich, które padły w wyniku lawin. Tak, a zwłoki zwierząt gospodarskich, człowiek woli pochować lub spalić. Wszystko to prowadzi do tego, że padlinożercy cierpią na brak pożywienia.

Ale ucierpiały nie tylko duże ptaki, ale także małe drapieżniki, takie jak europejski tyvik, który stał się wielką rzadkością. Ten szybki jastrząb jest doskonałym łowcą polującym na jaszczurki, owady i małe ptaki.

Rybołów, który wcześniej żył na całym świecie, gdzie znajdowały się zbiorniki z rybami, stał się bardzo rzadki. Te drapieżne ptaki Czerwonej Księgi zawsze wybierały wysokie drzewa (często z połamanymi wierzchołkami) do gniazdowania, dlatego wylesianie pozbawia ptaki ich zwykłych siedlisk, a turyści i rybacy powodują niepotrzebny niepokój. Teraz, specjalnie dla tych drapieżników, budują wysokie podpory dla gniazda i zabraniają polowania i łowienia ryb w pobliżu miejsc ich zasiedlenia.

To smutne, że wśród wszystkich ptaków wymienionych w Czerwonej Księdze liczebnie wiodą ptaki drapieżne.

Niedawno setki z nich zostało eksterminowanych, a myśliwi otrzymali nagrody za trofea. Na szczęście ludzkość z czasem opamiętała się i wzięła pod swoją ochronę rzadkie ptaki drapieżne.

Rybołów to niesamowity ptak, którego oglądanie jest przyjemnością. Pełen wdzięku w locie, dumny i jasny z upierzeniem, od dawna przyciąga uwagę ludzi. Osprey to nazwa ptaków drapieżnych i ludzi o surowym usposobieniu (książęta Fiodor Skopin i Skopin-Shuisky). Na terenie naszego kraju znajduje się również miasto Skopin. Mimo niewielkich rozmiarów miasto w starożytności było bardzo dobrze chronione fortyfikacjami i wieżami strażniczymi, a jego uzbrojenie znajdowało się na poziomie dużych miast. Flaga i herb Skopina nadal zdobi wizerunek latającego rybołowa.

Nie boi się nurkować, choć grozi jej to śmiercią. Potrafi strząsnąć upierzenie z wody, jak pies, skręcając ruchy ciała i skrzydeł w locie. Nie je nic oprócz ryb. Jej wizerunek znajduje się na fladze i herbie miasta. Jest bardzo troskliwym rodzicem, który nie opuszcza swoich piskląt przez dwa miesiące.

Zwycięzca węża

Wąż-orzeł, wąż-orzeł lub krab to drapieżny ptak z rodziny jastrzębi, z rzędu sokoła.

Jest to bardzo rzadki zagrożony gatunek ptaków wymieniony w Czerwonej Księdze Rosji.

Wąż jest dobrze ugruntowanym obrazem, oznaczającym z reguły drapieżnika.

A koncepcja ofiary węża jest niezwykła. Są jednak tacy, którzy lubią jeść węże (nawet jadowite!) W naturze. A wśród pierzastych drapieżników prawdziwymi profesjonalistami w łapaniu niebezpiecznej zdobyczy są zjadacze węży.

Szybki orzeł

Bielik to duży drapieżny ptak z rodziny jastrzębi, którego długość ciała może dochodzić do metra, a waga - od trzech do siedmiu kilogramów.

Większość masywnego ciała orła bielika jest koloru brązowego, a tylko ogon jest biały - ta cecha stała się podstawą nazwy gatunku. Orzeł zasiedla prawie całe terytorium kontynentu euroazjatyckiego.W Europie Środkowej tego ptaka można spotkać bardzo rzadko, a człowiek odegrał w tym znaczącą rolę. Niektóre osobniki, zwłaszcza młode zwierzęta, spędzają zimę w Pakistanie, Chinach i Afryce Północnej. Orzeł bielik częściej zasiedla zbiorniki wodne. Gniazdo jest budowane wyżej od ziemi, głównie na drzewach, czasem na skałach. Ponieważ bielik woli mieszkać w pobliżu zbiorników wodnych, jego menu jest głównie rybne. Poluje latając nad powierzchnią zbiornika, a gdy tylko zauważy rybę, szybko opada i może nawet na krótki czas zanurzyć się w wodzie, aby wbić się w ofiarę mocnymi pazurami.

Nie ma też nic przeciwko ucztowaniu na innych ptakach. Taktyka jego polowania jest następująca: drapieżnik przelatuje nad ptactwem wodnym, w wyniku czego nurkuje pod wodą, próbując uniknąć wytrwałych pazurów. Ale kiedy dopływ powietrza dobiega końca, pojawia się ofiara, a tutaj drapieżnik nie przegapi.

Najbardziej energiczny z orłów

Orzeł przedni jest dużym ptakiem o długich i stosunkowo wąskich skrzydłach, lekko zaokrąglonym ogonie, piórach z tyłu głowy wąskich i spiczastych, łapach bardzo mocnych, o mocnych pazurach i stępie upierzonym aż po palce. Wymiary orła przedniego to: długość całkowita 80-95 cm, długość skrzydła 60-72,5 cm, waga 3-6,5 kg. Samica orła przedniego jest zauważalnie większa niż samce. Obie podłogi są pomalowane w ten sam sposób. Dorosłe orły przednie (w wieku 4 lat i starsze) są koloru ciemnobrązowego, po stronie brzusznej, w upierzeniu podudzia i podogoniastym - z większą lub mniejszą domieszką czerwono-złotego koloru, na karku i karku są czerwonawe, lotki pierwotne są czarno-brązowe z szarawymi nasadami, pióra ogonowe - ciemnoszare z ciemnobrązowymi znaczeniami i czarnym paskiem przed wierzchołkiem. Tęczówka jest orzechowo-brązowa, dziób jest niebieskawo-brązowy, pazury są czarne, wosk i nogi są jasnożółte. W pierwszym rocznym upierzeniu młode orły przednie są ciemnobrązowe z białymi nasadami i białawym upierzeniem stępu; orły ogonowe są białe z szerokim czarnym pasem wierzchołkowym.

Orzeł przedni jest najbardziej energicznym z orłów, dlatego jego ofiarą staje się stosunkowo duża zwierzyna łowna.

Rozszczepiający wiatr

Nie na próżno szybki pociąg został nazwany na cześć tego ptaka. Sokół wędrowny to duży sokół. Budowa tego ptaka jest gęsta i mocna, upierzenie sztywne i ciasne, szeroka klatka piersiowa, przedramiona. Wszystkie mięśnie są dobrze rozwinięte. Postawa jest majestatyczna. Długość ptaka 40-50 cm, maść różna. U góry od ciemnego do czarnego, poniżej widać smugi światła. Na piersi smugi w kształcie łezek. Czarne wąsy i brwi. Dziób jest czarny na wierzchołku, jaśnieje do brązowego w kierunku podstawy, w kształcie półksiężyca, krótki. Zewnętrzne otwory nozdrzy otwierają się w miejscu wosku. U młodych osobników wosk jest szary, u dorosłych żółty.

Spadając z góry, sokół rozwija maksymalną prędkość. Osiąga się to dzięki specjalnej budowie przegrody nosowej, która pozwala mu nie zakrztusić się pod wpływem wiatru. W dziobie znajduje się kilka przegród, które spowalniają przepływ powietrza do płuc. Z tego powodu szybki wiatr nie przeszkadza wcale w oddychaniu sokoła wędrownego w locie.

Gyrfalcon - niebiański dowódca

Gyrfalcon to największy z rosyjskich sokołów. Jego waga sięga dwóch kilogramów, a rozpiętość skrzydeł dochodzi do 135 centymetrów. Długie, ostre skrzydła pozwalają ptakowi na wykonywanie mocnych, ostrych klap w locie i pędzi do przodu, nie zatrzymując się ani na sekundę, a bystry wzrok pomaga dostrzec ofiarę z odległości kilometra. Lot gyrfalcon to ciągła dynamika, ruch, prędkość. Atakując ofiarę, ptak nurkuje gwałtownie, rozwijając niesamowitą prędkość - 100 metrów na sekundę. Silny i lekko ukośny cios przecina pióro i skórę ofiary niczym zaostrzone noże.

Gyrfalcon uwielbia otwarte przestrzenie. Jako dowódca musi wybrać punkt, z którego widać wszystko i wszystkich wokół, gdzie wszystko zależy od Twojej decyzji. Każda para sokołów osiada nie bliżej niż 25 kilometrów od siebie.

Gyrfalcon to starożytny ptak. Najstarsza rodzina książęca może zazdrościć swojej historii. Już w XI wieku książę kijowski Oleg zbudował na swoim dziedzińcu zagrodę sokoła.Żyrfalkony są wymienione w „kampanii Lay of Igor” oraz w pierwszym zestawie rosyjskich praw „Russian Truth”. W latach jarzma tatarsko-mongolskiego do daniny zaliczano sokoły, głównie żyfalkony, jako jedną z najcenniejszych rzeczy.

Gyrfalcon, jak większość drapieżników, jest sanitariuszem w lesie i na stepie. I zapewne jest obiektem estetycznego, emocjonalnego podziwu.

Drodzy Łowcy! Pamiętaj, że nie każdy ptak jest zwierzyną łowną. Spójrz na te legendarne i dumne ptaki i opuść broń, doceń piękno ich lotu. Przecież to o nich chcę powiedzieć: „Nie strzelajcie!” Tylko od ciebie i ode mnie zależy, czy ptaki szczęścia z regionu Vladimir będą latać w naszych lasach. Tatiana Goryanina, Vladimirskie vedomosti

Wcześniej na temat Birds of Prey:

W dniach od 10 do 13 września 2014 r. W Narodowym Centrum Wystawienniczym odbyła się XII Międzynarodowa Wystawa Łowiectwa i Jeździectwa ADIHEX (Międzynarodowa Wystawa Łowiectwa i Jeździectwa w Abu Zabi).

W wysokogórskim regionie Kosh-Agach w Republice Ałtaju odbył się pierwszy międzynarodowy festiwal „Berkut - Wings of the Chui Steppe”. Wzięli w nim udział najsilniejsi mistrzowie polowania z orłami przednimi (berkutchi). Program.

Pin
Send
Share
Send
Send