Rodziny ptaków

Nurnik czarny (Cepphus grylle) Opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Czarny nurzacz lub krawat, nazwa naukowa Cepphus grylle to średniej wielkości ptak morski z rodziny alcidowatych, Alcidae, występujący na wszystkich wybrzeżach północnego Atlantyku i na wybrzeżach Ameryki Północnej. Występuje w wielu różnych, jednak masywne populacje z nadmiernej arktyki migrują zimą na południe.

Czarny nurz to mały alczyk, który rozmnaża się wśród skał u podstawy klifów, na obniżonych zboczach lub na skalistych wyspach; zazwyczaj występują w niewielkich ilościach. Czarne nurzyki jedzą ryby i skorupiaki.

Czarny nurzynek nurkuje z dna wody i pływa, aby złapać zdobycz. Niosąc połów dzioba można jak najlepiej określić, czy kotek jest leworęczny, czy praworęczny.

Wiele tysięcy czarnych nurzykowatych rozmnaża się w Wielkiej Brytanii, rozproszonych wzdłuż wybrzeża w parach lub małych zespołach. Nie przesuwając się daleko między porami roku, zimą może być bardziej prawdopodobne, że zauważysz je w miejscach ich rozrodu.

Kęsa czarnego nurzyka można było zobaczyć w jego siedlisku lęgowym skalistych brzegów, klifów i wysp, w pojedynczych lub małych zespołach.

Żeruje głównie nurkując w kierunku dna morskiego, żerując na rybach, skorupiakach lub różnych bezkręgowcach dennych. Są wymienione na różowym rekordzie IUCN jako gatunek najmniej niepokojący.

Łatwe metody do ustalenia

Latem czarne nurzyki są w całości czarne, z dużą, białą owalną łatą na każdym skrzydle. Zimą zmienia kolor na biały, ponownie z czarną pręgą i czarnymi skrzydłami. Ma jaskraworóżowe nogi i różową dziurkę.

Gatunek Auk, niezwykle morski i występujący wyłącznie na lądzie w okresie lęgowym. Mniejszy niż Guillemot i tylko niewiele większy niż Maskonur.

Pulchny i ​​ciężki z tyłu, lataj górą skierowaną do góry. Uderzająco charakterystyczny w okresie lęgowym, z czarnym nurzykiem, białymi łatami na wyższych skrzydłach i różowymi stopami. W okresie lęgowym może wyglądać całkiem ciemno, z daleka.

Zupełnie inaczej w okresie zimowym, kiedy kaczka jest biała pod spodem z białymi pręgami powyżej, próbka z wyższych skrzydeł podobna do sezonu lęgowego i pomocna w określeniu gatunku w danym momencie roku.

Dystrybucja

Gniazduje na klifach i skalistych wyspach w rozproszonych miejscach wzdłuż wybrzeża Szkocji, Wyspy Man i kilku witryn internetowych w Anglii i Walii. Zimuje na terenach lęgowych lub w ich pobliżu.

Każda płeć czarnych nurzyków ma bardzo podobny wygląd z czarnym upierzeniem i dużą białą plamą na wyższych skrzydłach latem.

Dziób może być czarny, dość długi i smukły, podczas gdy łapy są koralowo-czerwone. Zimą spodnia część dorosłej osoby jest biała, a górna jest bladoszara, a druga strona i ramiona mają poprzeczne delikatne szare i białe wzory.

Ptaki rozmnażają się w samotnych parach lub małych zespołach przez cały sezon lęgowy, począwszy od końca lutego i wczesnego maja.

Pary hodowlane zwykle składają lęgi po 2 jaja i podnoszą 2 pisklęta do opierzenia się. Inkubacja trwa zwykle od 28 do 32 dni, od momentu, gdy wyklute pisklęta otrzymają opiekę od taty i mamy, do wieku 30 - 40 dni.

Gdy tylko młode pisklęta są całkowicie bezstronne i zanim osiągną wiek trzech lub czterech lat, zaczną ponownie dołączać do swojej rodzicielskiej kolonii.

Tytuł rodzaju Cepphus pochodzi od historycznego greckiego kepphos, bladego ptaka wodnego, o którym mówili greccy autorzy razem z Arystotelesem.

Tytuł gatunku grylle był rodzimym tytułem dialektu dla tego chooka na Gotlandii w czasie, gdy Linneusz udał się tam w 1741 roku. Angielskie wyrażenie „guillemot” pochodzi od francuskiego nurzyka, najprawdopodobniej wywodzącego się z Guillaume, „William”.

Opis

Czarny nurz to średniej wielkości chook z dorosłymi zwykle 30-32 cm (12-15 cali) i rozpiętości skrzydeł 52-58 cm (21-23 cali).

Masa ciała może wahać się od 300-460 g (0,7 - 1 funta). Dorośli mają upierzenie zarówno latem, jak i zimą i nie ma w tym żadnej różnicy płci, którą można by dostrzec w ramach tej dyscypliny.

Angielski częsty tytuł „Black Guillemot” odnosi się do ich uderzająco czarnego, letniego upierzenia, które jest całkowicie czarne, z wyjątkiem dużej białej łaty na wyższych skrzydłach.

W trakcie letniego upierzenia ich nogi, stopy i pysk są jaskrawoczerwone, a dziób jest czarny.

Dorośli tracą letnie upierzenie wczesną jesienią, w miejscu, w którym ich wyższe upierzenie zmienia się w poprzeczne z delikatną szarością i bielą, ich głowa jest bladoszara, ich spód biały, a nogi i stopy bladoróżowe.

Czarny nurzynek zachowuje białą łatę na skrzydłach, czarny dziób i różowy w ustach. Decyzja w sezonie lęgowym to przesadny gwizdek. Różowa szczelina może być wtedy wybitna.

Nieletnich i niedojrzałych można po prostu rozpoznać po rozpoznaniu białej łaty na skrzydłach z szarymi lub brązowymi piórami i można je łatwo zobaczyć nawet z dużych odległości w ramach dyscypliny.

Głos

Pokazywanie ptaków wypowiada zbiór niesamowitych dźwięków.

Plan żywieniowy

czarny nurzynek żyje na rybach morskich i skorupiakach

Hodowla

Gniazda nurzyka czarnego wśród głazów u podstawy klifów, dodatkowo w szczelinach skalnych oraz w konstrukcjach wykonanych przez człowieka, podobnych do pomostów. Gniazduje pojedynczo iw niezapiętych koloniach.

Zimowanie

Zimy w sąsiedztwie stron hodowlanych i można je było zobaczyć na lądzie przez cały rok.

Black Guillemot: W skrócie

Rozmiar: 30-32cm
Rozpiętość skrzydeł: 55cm
Waga: 420g
Wspólna długość życia: 11 lat
Stan ochrony
W Wielkiej Brytanii sklasyfikowane jako bursztynowy poniżej ptasich ptaków objętych ochroną 4: The Pink Record for Birds (2015).

Obejrzyj wideo: Ep 7: Home Birds - Black Guillemots (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send