Rodziny ptaków

Pigeon Guillemot - Fakty | Nieletni | Migracja | Zasięg

Pin
Send
Share
Send
Send


Pigeon Guillemot, plaża na północnym Pacyfiku, znajduje się na Alasce wzdłuż skalistego wybrzeża Kalifornii. Na brzegu spędza dużo więcej czasu niż inne. Pigeon Guillemot, lub Selphus Columba, zwykle znajduje się bardzo blisko skalistych wybrzeży wzdłuż wybrzeża Pacyfiku od Alaski po Kalifornię. Pigeon Guillemot. Selphus Columba. Alka ta jest zwykle spotykana bardzo blisko skalistych brzegów wzdłuż wybrzeża Pacyfiku od Alaski po Kalifornię.

Pigeon Guillemet (Selphus columba) to gatunek alcidu z rodziny Auc. Cephasus to jeden z trzech gatunków z rodzaju, najbliżej spokrewniony ze spektakularnym Guillemot. Istnieje pięć podgatunków Pigeon Guillemette; Wszystkie podgatunki w upierzeniu rozpłodowym są brązowawo-brązowe z czarnym irydowym połyskiem, z łatą skrzydeł oddzieloną brązowoczarną cholewką.

Jego upierzenie rozrodcze ma kocie szaro-czarną część górną i białą część dolną. Długie banknoty są czarne, np. Pazury. Wnętrze nóg, stóp i ust jest czerwone. Bardzo przypomina Black Guillemot, który jest nieco mniejszy i nie ma klina Dark Wing obecnego w Pigeon Guillemet. Razem tworzą SuperPC.

Ten ptak morski występuje w wodach przybrzeżnych północnego Pacyfiku od Syberii po Kalifornię i Alaskę. Gołębie rozmnażają Guillemot i czasami gnieżdżą się na wyspach w pobliżu skalistych brzegów, przeciągów i płytkich wód. Zimą niektóre ptaki przemieszczają się nieco dalej na południe w najbardziej na północ wysuniętej części ich zasięgu w odpowiedzi na postęp lodu i przemieszczają się nieco na północ w południowej części ich zasięgu, generalnie preferując więcej schronień.

Gatunek ten żeruje na małych rybach i bezkręgowcach morskich, głównie w pobliżu morza, a następnie nurkuje. Pigeon Guillemots to homogeniczny hodowca, gniazdujący w małych koloniach w pobliżu brzegu. Chronią niewielkie obszary wokół gniazda lęgowego, w którym składają jedno lub dwa jaja.

Oboje rodzice rozkładają jajka i karmią pisklęta. Po opuszczeniu gniazda młody ptak wykluwa się z wielu ptaków i innych zwierząt, które są całkowicie niezależne od swoich rodziców.

Gołąb Guillemot jest uważany przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody za gatunek budzący niewielkie obawy. Wynika to z dużej, stabilnej populacji i szerokiego zasięgu. Te zagrożenia dla ptaków obejmują zmianę klimatu, wywołane przez ssaki drapieżniki i wycieki ropy.

Opis

Pigeon Guillemet to średniej wielkości dąb o długości od 30 do 37 cm (12 do 15 cali) i wadze od 450 do 550 gramów (16 do 19 uncji). Obie płcie mają podobny wygląd i masę, z wyjątkiem ptaków kalifornijskich, których żony wydają się mieć większe rachunki niż samce. Upierzenie letnie lub reprodukcyjne dorosłych jest przeważnie brązowo-brązowe z czarnym połyskiem, biało-zębata łata przełamana brązowo-czarną wysokością. Zimą górne części są koloru czarnego, często z czarnymi krawędziami nadającymi im wygląd zapiekanki, a spód i zadu są białe.

Czoło, korona, lores, linia oczu i osłona uszu są czarne z białymi końcówkami, czasami końcówki są węższe, a głowa wygląda na czarną. Wszystkie płatki upierzenia są proste i ciemne. Słód leży, trwa około miesiąca i nie pozwala ptakom latać przez około cztery tygodnie. Ptaki gniazdują w upierzeniu lęgowym od stycznia do marca. Nogi i stopy czerwonawe, z czarnymi paznokciami. Tęczówka jest brązowa i ma cienki nieoznakowany biały pierścień wokół oka. Dziób jest długi i czarny, a wnętrze twarzy jest czerwone.

Młody gołąb jest podobny do zimowego dorosłego osobnika, ale pióra w jego części są koloru brązowego, górna część ma bardziej brązowy wygląd, a rozpiętość skrzydeł jest bardziej szaro-brązowa. Dwa do trzech miesięcy po ucieczce, po pierwszym pierzeniu traci pióra pod spodem brązowym. W pierwszym letnim upierzeniu kwitnie później w marcu i maju niż u dorosłych, a pierwsze letnie ptaki mają błyszczącą błyszczącą ranę u osób starszych.

Różnice między podgatunkami opierają się na pomiarach ciała, takich jak długość pąka i skrzydeł. Są większe w podgatunkach południowych i mniejsze na północy. Ilość białego koloru i podszewki pokrywającej zewnętrzne prymitywne wzrasta w podgatunkach północnych, z wyjątkiem Selphus Columba Snowe, gdzie biel jest zredukowana lub całkowicie nieobecna.

Pigeon Guillemet dobrze chodzi i ma praktycznie stromą postawę. Często jest przymocowany do strun podczas siedzenia. Skrzydła gołębia Guillemet są krótsze i bardziej okrągłe, co odzwierciedla lepsze przystosowanie do nurkowania niż do latania. Trudno jest podróżować w spokojnych warunkach bez pasów startowych, ale gdy znajduje się w powietrzu, jest szybsza niż czarna gilema, która została zarejestrowana przy prędkościach od około 20 km / h (12 mil) do 20 km / h (12 mil / h).

Dystrybucja i zakwaterowanie

Pigeon Guillemot graniczy na całym północnym Pacyfiku, na Wyspach Kurylskich w Syrii i na Półwyspie Kamczackim od Alaski po Kalifornię po zachodnią granicę Ameryki Północnej. Zimowy zasięg tego ptaka jest bardziej ograniczony niż okres lęgowy, a Pigeon Guillemot zazwyczaj zimuje na morzu lub wybrzeżu, od Prabliff i Wysp Aleuckich po Hokkaido i południową Kalifornię.

Na Alasce niektóre migrują na południe z powodu postępu lodu morskiego, podczas gdy inne znajdują się w ołowiu lub lodowych dziurach w pewnej odległości od krawędzi pokrywy lodowej. Dalej na południe udokumentowano ptaki z Wysp Farallon w środkowej Kalifornii aż do Oregonu, a nawet Kolumbii Brytyjskiej. Zwykle jest to filopatyczny, co oznacza, że ​​wrócił do kolonii, w której był hodowany, ale czasami przemieszczał się na duże odległości po ucieczce przed osiedleniem się, na przykład zarejestrowano hodowcę zmierzającego do Farallones w Kolumbii Brytyjskiej.

Te siedliska lęgowe ptaków to skaliste wybrzeża, wędrówki i wyspy o głębokości około 50 metrów (160 stóp) w pobliżu płytkich wód. Jest elastyczny, jeśli chodzi o lokalizację swoich miejsc lęgowych, które zapewniają ochronę przed drapieżnikami i zazwyczaj występuje raczej na wyspach morskich niż w przybrzeżnych zbiornikach wodnych w okresie zimowym.

Rozciąga się na skalistych brzegach, często w schroniskach. Można uniknąć piaszczystych warstw wodonośnych, ponieważ prawdopodobnie nie zapewniają one odpowiedniego siedliska do żerowania. Czasami występuje nawet rzadziej aż do załamania się szelfu kontynentalnego. Na Morzu Beringa i na Alasce karmi otwarte arkusze lodu.

Zachowanie

Pigeon Guillemots to zwykle Duranal, ale karmienie jest rejestrowane przed świtem i po zachodzie słońca. Zwykle śpią w osłoniętej wodzie lub na brzegu. Śpią w grupach. Zwykle odpoczywają pojedynczo w odstępach czasu, ale stawy są bardzo blisko siebie. Odpoczywaj Kąpiel i przygotowania mogą również wystąpić na brzegu lub na morzu.

Hodowla

Pigeon Guillemot zwykle składa jaja w skalistych jamach w pobliżu wody, ale często gnieździ się w każdej dostępnej jamie, w tym w jaskini, irytujących staruszkach innych ptaków morskich, a nawet w starej obudowie bomby. Warto zauważyć, że plaża na północnym Pacyfiku, Pigeon Guillemots nie gniazduje z jajami mew, zwłaszcza na zachodzie.

Ta gilotyna zwykle zachowuje swoje miejsce lęgowe, co oznacza, że ​​miejsca lęgowe są wykorzystywane wielokrotnie, chociaż nie wykazuje tego zachowania, jeśli jej partner nie wraca do genealogii. Gniazda znajdują się w szerokim zakresie wysokości od około 1 do 55 m (3,3 do 180,4 ft) nad poziomem morza. Miejsca lęgowe są chronione przez ustalone pary, na przykład gniazda o powierzchni 1-4 m2 (11-43 stóp kwadratowych). Mały obszar wokół wejścia. Obie płcie bronią miejsca lęgowego, chociaż większość obrońców to robi.

Obce jaja w tych gniazdach nurzyków są zwykle usuwane. Konkurencja w gnieździe występuje sporadycznie z zalążkami kazeinowymi, nurzyki prawie zawsze wylęgają się z jaj i rzadko składają się na jaja przed usunięciem. Z drugiej strony, większe gatunki auke, maskonury kępkowate i sowy nosorożców zostały zgłoszone do wytępienia gołębi z jej szczelin gołębi.

Pigeon Guillemot gniazduje w różnym zagęszczeniu, od pojedynczych osobników po gęste kolonie. Na gęstość gniazd generalnie nie wpływa ocena, chociaż na bardzo lokalnym poziomie korzyści z zagnieżdżania się w pobliżu sąsiadów są niewielkie. Kolonie są obecne w ciągu dnia, a dorosłe osobniki nie przebywają w kolonii w nocy, z wyjątkiem ptaków wylęganych lub lęgowych.

Gołąb Guillemot zwykle dociera do kolonii rano, a wczesny przypływ przypada po południu podczas przypływu. Na obecność kolonii ma wpływ przypływ, przypływ jest wyższy, gdy jest niższy i mniej widać, być może ofiara ptaka jest bardziej dostępna podczas odpływu, więc więcej ptaków jest z dala od kolonii. Warunki są najczęściej zmieniane przed zniesieniem, a składanie jaj jest stosunkowo stabilne.

Pigeon Guillemot tworzą długoterminowe pary, pary zwykle łączą się ponownie każdego roku, chociaż czasami zdarzają się rozwody. Trudno zrozumieć, jak powstaje więź parowa. Polega ona na pogoni za ptakami pod i pod wodą morską jako formie zabawy zwanej „sportami wodnymi” i uważa się, że ma ona funkcję utrzymywania więzi pary poprzez tryling w duecie lub jako przedstawienie wspólnego pożycia. Czerwony kolor na twarzy może być również sygnałem seksualnym.

Gołębie Guillimot zwykle rozmnażają się od końca kwietnia do września, osiągając zasięg lęgowy 40 do 50 dni przed rozpoczęciem rozrodu. W tej chwili zwykle składa jedno lub dwa jajka. W pobliżu większego końca jajka są szaro-brązowe i wahają się od kremowego do bladoniebiesko-zielonego. Średnio 61,2 mm × 41,0 mm, ale są dłuższe, jeśli są trzymane po sezonie lęgowym.

Zarażone obiema płciami jaja wylęgają się zwykle po 26–32 dniach. Oba kurczaki były palone nieprzerwanie przez trzy dni, a następnie były w stanie kontrolować własną temperaturę ciała przez dodatkowe dwa do czterech dni. Dwoje rodziców jest odpowiedzialnych za karmienie kozy i wprowadzanie pojedynczych ryb, które są trzymane na dziobie przez cały dzień, ale najczęściej rano.

Dachy zwykle przysięgają od 34 do 42 dni po dotknięciu, chociaż według doniesień czas przeklinania wynosi od 29 do 54 dni. Dzieci przysięgają opuścić kolonię i lecieć nad morze, po czym uniezależniają się od rodziców i nie otrzymują żadnej opieki po ucieczce. Po tym dorośli również opuszczają kolonię.

Młode ptaki rozmnażają się dopiero co najmniej trzy lata po wykluciu, większość z nich rozpoczyna lęg w wieku czterech lat. Gdy nie mogą wrócić do lęgów, dwu- lub trzyletnie ptaki mogą zacząć dołączać do kolonii lęgowej jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, docierając do kolonii po wylęgu. Średnia długość życia gołębi dorosłych wynosi 5,7 lat, a najstarsza zarejestrowana osoba żyje 5 lat.

Zadzwoń i wyświetl

Gołąb Guillemot jest bardzo głośnym ptakiem, szczególnie w okresie lęgowym i wykonuje kilka wezwań, z których niektóre są połączone z pokazami, w celu interakcji z innymi odmianami. Jedną z takich par wywołań na wyświetlaczu jest oczywisty gwizdek włazu, gdzie ogon jest lekko uniesiony, skrzydła są lekko rozpostarte, a głowa jest odrzucana o 3-5 do tyłu podczas przesiewania, zanim powróci poziomo. Zadaniem tego wezwania jest ogłoszenie własności ogłaszanego terytorium. Inne wezwanie, Szlak, odnosi się do własności na większej odległości. Trasy mogą być wykonywane pojedynczo lub w parach jako duty; Jeśli jest odtwarzana jako podwójna muzyka, połączenie pomaga wzmocnić więź.

Wychowanie

Gołąb Guillemot rozprzestrzenia się samodzielnie lub w małych grupach, zanurzony w celu uzyskania pożywienia, zwykle w pobliżu brzegu i w promieniu 3 km (5,6 mil) od kolonii w okresie lęgowym. Pasza na głębokości od 6 do 45 metrów (20 do 148 stóp), ale preferuje głębokość od 15 do 20 metrów (50 i 70 stóp). Nurkowania mogą trwać od około 10 do 144 sekund i zwykle trwają około 87 sekund, z przerwą wynoszącą około 7 sekund.

Nurkowania trwające od dwóch do dziesięciu sekund są zwykle powszechne podczas żerowania na ławicach sandałów na powierzchni wody. Mała zdobycz jest prawdopodobnie spożywana pod wodą, ale większe organizmy po złowieniu wypływają na powierzchnię w celu żerowania.

Gołąb Guillemot karmi zagonioną zdobycz znajdującą się na najniższych poziomach w wodach w pobliżu morza, ale także bierze ofiarę z górnej kolumny słupa wody. Zjada głównie ryby i inne zwierzęta wodne. Do ryb należą rzeźby, sandfish, dorsz i gromadnik; Bezkręgowce obejmują krewetki, takie jak krewetki i kraby karłowate, a rzadko owady paletowe, ślimaki, małże i kałamarnice.

Ponieważ dostępność zdobyczy zmienia się w zależności od warunków morskich, dieta różni się znacznie w zależności od poszczególnych ptaków, pory roku i poszczególnych ptaków z roku na rok. Na przykład bezkręgowce są częściej wykorzystywane zimą. Metoda żerowania stosowana przez ten gatunek różni się od innych alek zwyczajnych. Wisi do góry nogami na dnie morskim, przeszukuje głowę w poszukiwaniu zdobyczy i używa nóg i skrzydeł do utrzymania pozycji.

Dieta gołębi Guillemot nieznacznie się różni, zawiera więcej ryb niż bezkręgowców, zwłaszcza skalnych. Pigeon Guillemot specjalizował się w polowaniu na zdobycz podczas żerowania na cielęta, co skutkuje wyższym sukcesem reprodukcyjnym, umożliwiając dalszy wzrost diety o wyższej zawartości lipidów.

Dorosły gołąb Guillemot potrzebuje około 20% lub 90 gramów (3,2 uncji) swojej wagi dziennie. To podwaja tempo połowu podczas karmienia gniazd. W miarę wzrostu gniazda są one karmione więcej, aż do jedenastu dni wylęgu, kiedy pokarm zwykle schodzi z drogi. Chociaż dostają pożywienie, zaczynają spadać po 30 dniach wyklucia.

Ochrona

Gołąb Guillemot jest uważany przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody za gatunek budzący niewielkie obawy. Uważa się, że ze względu na wiele czynników, w tym dużą populację 470 000 ludzi, stabilną populację i duży zasięg, uważa się, że ptak ten obejmuje obszar 15 400 000 km 2 (5 950 000 mil kwadratowych).

Ten ptak jest podatny na wprowadzone drapieżniki ssaków, takie jak szopy. Usunięcie drapieżników z wysp lęgowych pozwala gatunkowi na regenerację. Zmiany klimatyczne mają negatywny wpływ na te ptaki, a wraz ze wzrostem temperatury wydajność lęgowa spada.

Obejrzyj wideo: System lotów gołębi Ryszarda poprzez Pocztex tel. 728 465 939 (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send